Skocz do zawartości

"Elegancka" literatura i filmy

damiance

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 weeks later...

Koledzy,

w niedzielę

14 grudnia

o 18.00

w kinie Iluzjon

w Warszawie

odbędzie się premierowy pokaz zrekonstruowanej cyfrowo komedii "Jadzia" z Jadwigą Smosarską i Aleksandrem Żabczyńskim.

Mój kolega, który właśnie zajmuje się rekonstrukcją cyfrową, wygłosi prelekcję przed seansem.

Z całego serca polecam :) Szczegóły tutaj: http://www.fn.org.pl/page/?str=53&id=1331

1-f-2178-10-800x8001-780x606.jpg

1-f-2178-14-800x8001-780x586.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

Koledzy,

w niedzielę

14 grudnia

o 18.00

w kinie Iluzjon

w Warszawie

odbędzie się premierowy pokaz zrekonstruowanej cyfrowo komedii "Jadzia" z Jadwigą Smosarską i Aleksandrem Żabczyńskim.

Mój kolega, który właśnie zajmuje się rekonstrukcją cyfrową, wygłosi prelekcję przed seansem.

Z całego serca polecam :) Szczegóły tutaj: http://www.fn.org.pl/page/?str=53&id=1331

Czy wiesz kiedy będą zrekonstruowane "Dwie Joasie"?

Pozdr,

wojvv

• 2 weeks later...

Ja oglądałem w zeszłym tygodniu. Jako film nie zachwyca, ale i nie rozczarowuje. Historia jest dosyć banalna bez zaskakującego finału, ale zgrabnie opowiedziana. Dla mnie dużym (największym ?) plusem było osadzenie filmu w latach 60 (pustki na Akropolu, pustki w Stambule) - nie wiem czy tak było rzeczywiście w tych latach, ale dzisiaj przechodzą tamtędy całe hordy turystów. Co do strojów - główny bohater rzeczywiście ubrany z klasą (garnitur na Akropolu, smoking na kolacji po zwiedzaniu). Reszta bohaterów - w zasadzie drugi główny bohater już tak dobrego wrażenia nie robi. Bohaterka - ładnemu we wszystkim ładnie :)

Podsumowując film wart obejrzenia niejako przy okazji.

@ Two faces - zapowiadał się (obsada, twórcy, adaptacja) lepiej niż jest w rzeczywistości. Osoby z ograniczonym czasem wolnym mogą sobie darować.

@ The Knick - jak wyżej; są seriale łatwiejsze w odbiorze albo ciekawiej zrealizowane. Ciekawa muzyka, która jednak nie pasuje do serialu.

Prosiłbym więc o podanie jakiś tytułów. Szukam czegoś nowego.

Z seriali nowych i ciekawych w 2014 m.in. The Affair, Detective i Fargo. Chyba, że szukasz czegoś nowego i "eleganckiego", tutaj nic mi do głowy nie przychodzi. Był motyw garniturów biznesowych w latach 80-tych XX w. w Halt and Catch Fire. Co do filmów w kinach, polecam Wolnego Strzelca, chyba jeszcze grają.

Znów Iluzjon - i znów od kolegi Michała, który zajmuje się rekonstrukcją :) 

Serdecznie zapraszam w najbliższą niedzielę (11 stycznia 2015) na 18:00 do kina Iluzjon.

Tym razem pokażemy komedię "Sportowiec mimo woli" z 1939 roku - po rekonstrukcji cyfrowej i uzupełnioną o nieznane dotychczas sceny. Przed filmem wygłoszę krótką prelekcję.

Więcej szczegółów:
http://www.iluzjon.fn.org.pl/aktualnosci/info/417/druga-odslona-cyklu-z-milosci-do-kina.html

Znów Iluzjon - i znów od kolegi Michała, który zajmuje się rekonstrukcją :)

Serdecznie zapraszam w najbliższą niedzielę (11 stycznia 2015) na 18:00 do kina Iluzjon.

Tym razem pokażemy komedię "Sportowiec mimo woli" z 1939 roku - po rekonstrukcji cyfrowej i uzupełnioną o nieznane dotychczas sceny. Przed filmem wygłoszę krótką prelekcję.

Więcej szczegółów:

http://www.iluzjon.fn.org.pl/aktualnosci/info/417/druga-odslona-cyklu-z-milosci-do-kina.html

Szkoda, że jest to dostępne tylko w stolicy bo niewątpliwie jest to jedna z moich ulubionych tematyk filmów.

Ciekawostka, może kogoś zainteresuje. Na tvp kultura często grają filmy z różnych okresów. Kilka miesięcy temu był cykl filmów Federica Felliniego. Obecie(jeśli się nie skończył)jest o Andrzeju Wajdzie

Ciekawa książka opisująca jak było przed wprowadzeniem prohibicji, co wniosła i jak to jest widziane oczami zwykłego obywatela Smith'a. Dużo ciekawych zdjęć z tamtej epoki. Więcej nie mogę napisać bo jestem w trakcie czytania.

270 stron, wydanie 2013

31378b9c4054769af541ff144e351d21.jpg

• 2 weeks later...

Najnowsza pozycja o stylu, wydana przez szacowne Wydawnictwo Literackie. W zasadzie nie odbiega układem i zawartością od typowych poradników klasy "Gentelman" Roetzela. Poręczny format in octawo, oprawa w płótno. Jak dotąd nie zauważyłem jakiś błędów w treści. Kilka ciekawych odniesień kulturowych (np. o Bandzie szczurów-gdy mowa o smokingu). Posiada przypisy i indeks. post-207-0-52035600-1421698974_thumb.jpgpost-207-0-60457600-1421698992_thumb.jpgpost-207-0-49306200-1421699015_thumb.jpgpost-207-0-17792300-1421699036_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 1

• 4 weeks later...

Może nie do końca pasuje do tego działu (eleganckie filmy), ale ostatnio jak byłem w UK kupiłem kompletną serię 1-3 Little Britain. Wcześniej oglądałem tylko filmiki z YouTube. Pobejrzeniu pełnej wersji, muszę przyznać, że serial jest zabawny. Chciałbym, żebyśmy mieli w Polsce taki dystans do siebie jak Brytyjczycy. Polecam wszystkim LB

• 1 month later...