MonsieurMouchoir Napisano 29 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2014 Mundur też mam, i również nie noszę, ale moim zdaniem sam pas jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2014 Nie jest przedmiotem polemiki, czy pas jest ok, czy nie. W mojej opinii stylistycznie nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jednak jak mogłeś wyczytać powyżej, stanowi wzór prawnie chroniony. Osobną kwestią jest poszanowanie dla symboliki, a tłumaczenie przyzwoleniem dziadka na noszenie pasa w ten sposób dorosłemu człowiekowi nie powinno zajmować uwagi. Co do odwracania klamry pasa, to podczas Powstania Warszawskiego tak czynili nasi żołnierze ze zdobycznymi takimi elementami umundurowania, chcąc okazać brak szacunku do symboli na nich uwidocznionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonsieurMouchoir Napisano 29 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2014 Nie jest przedmiotem polemiki, czy pas jest ok, czy nie. W mojej opinii stylistycznie nie wyróżnia się niczym szczególnym. Jednak jak mogłeś wyczytać powyżej, stanowi wzór prawnie chroniony. Osobną kwestią jest poszanowanie dla symboliki, a tłumaczenie przyzwoleniem dziadka na noszenie pasa w ten sposób dorosłemu człowiekowi nie powinno zajmować uwagi. Co do odwracania klamry pasa, to podczas Powstania Warszawskiego tak czynili nasi żołnierze ze zdobycznymi takimi elementami umundurowania, chcąc okazać brak szacunku do symboli na nich uwidocznionych. Tak jak ja to rozumiem, prawnie chronione sa aktualne mundury. Pas pochodzi z okresu pierwszej wojny światowej, więc raczej się do tego przedziału nie zalicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 29 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2014 Dziś, choć formalnie wczoraj, było casualowo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiskeyPapa Napisano 30 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2014 Tak jak ja to rozumiem, prawnie chronione sa aktualne mundury. Pas pochodzi z okresu pierwszej wojny światowej, więc raczej się do tego przedziału nie zalicza. Cóż, pas pasem, klamra jednak bardzo zbliżona do obecnie obowiązującego wzoru (http://www.google.pl/url?url=http://www.zamowienia.2rblog.wp.mil.pl/plik/file/D05/WDTT_982_2014_MON_zad_nr_5.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=2BQBVM_vFKnG0QXOlYHQDw&ved=0CBMQFjAA&usg=AFQjCNFdF5UFVRoHpb11GSHNtq5eXZ3r2g). Jeżeli rzeczywiście pochodzi z okresu pierwszej wojny światowej, to chyba jest elementem umundurowania nieistniejącego rodzaju sił zbrojnych nieistniejącego państwa. Tzn. chyba można nosić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 Zestaw z piątku, piękny park w Żelazowej Woli 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 Rozpięte wyłogi kołnierzyka button-down jakoś mnie nie przekonują. Poza tym fajny zestaw, szczególnie buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 1 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Pas pochodzi z okresu pierwszej wojny światowej, więc raczej się do tego przedziału nie zalicza. Jasne, nieistniejące w czasie pierwszej wojny światowej państwo wyposażało marynarzy nieistniejącej marynarki wojennej (stąd MW z kotwicą) w takie pasy. Coś Ci się pomyliło albo dziadek trochę koloryzował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonsieurMouchoir Napisano 1 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Okres pierwszej wojny światowej było nieodpowiednim słowem - pradziadek urodził sie w 1913, a zmarł cztery lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2014 Mam nadzieję że teraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 2 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2014 Green. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2014 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 3 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Nieodłączne koraliki Ładny zestaw, wymieniłbym chyba tylko spodnie na beżowe albo jeszcze lepiej jasnobrązowe. Wydaje mi się też, że rękawy są te 2 cm za długie(jak już je zapniesz), mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 3 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Jesiennie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 3 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Więcej grzechów nie pamiętam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 3 Wrzesień 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2014 Nieodłączne koraliki Ładny zestaw, wymieniłbym chyba tylko spodnie na beżowe albo jeszcze lepiej jasnobrązowe. Wydaje mi się też, że rękawy są te 2 cm za długie(jak już je zapniesz), mam rację? Zgadza się, piszę o tym we wpisie. Taki "urok" pewnych marek dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 4 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Klapouch, ładna marynarka, ale wydaje mi się, że górny guzik jest za wysoko. I dlaczego bez poszetki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 4 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2014 Teraz wszędzie te guziki tak wysoko wszywają. Moda jakaś czy co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2014 Bez poszetki, bo nie mam pojęcia jaką dobrać, żeby nie przeładować całości. Biała jakoś mi nie pasuje. Czerwona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 5 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2014 Biała z granatowym brzegiem, coś w odcieniach błękitu(np. błękitno-granatowe paisley), może jakiś brąz albo brąz z czerwienią/pomarańczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 6 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2014 Z 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sambor Napisano 6 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2014 Zestaw na dzisiejszy, rodzinny spacer w lesie sprawdził się doskonale: koszula tattersall+krawat w kaczki + bawełniany kardigan z kołnierzem szalowym i drewnianymi guzikami. Poniżej rude chinosy oraz (niewidoczne na zdjęciu) czekoladowe, zamszowe broguesy za kostkę. Radość kontaktu z lasem bezcenna : ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 9 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2014 marynarka wymiętolona bo lniana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vit Napisano 12 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2014 Zestaw z piątku, piękny park w Żelazowej Woli Cześć. Możesz dać info o spodniach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi