Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Oj, dwaj koledzy powyżej to chyba dawno studiowali ;)

Proszę się przejść na dowolną uczelnię i dowolny wydział (oprócz może prawa) i zobaczyć ubiór studentów na egzaminach... w szczególności pisemnych, które teraz stanowią większośc.

zeby było jasne - nie pochwalam tego, ale obiketywnie kolega sirscuffy jest ubrany lepiej od połowy studentów przybywających na egzaminy w bluzach z kapturem. Na moim (fakt, wyjątkowo specyficznym i luźnym) wydziale ludzie nie zakładali marynarek nawet na obrony.

Opublikowano

Oj, dwaj koledzy powyżej to chyba dawno studiowali ;)

Proszę się przejść na dowolną uczelnię i dowolny wydział (oprócz może prawa) i zobaczyć ubiór studentów na egzaminach... w szczególności pisemnych, które teraz stanowią większośc.

zeby było jasne - nie pochwalam tego, ale obiketywnie kolega sirscuffy jest ubrany lepiej od połowy studentów przybywających na egzaminy w bluzach z kapturem. Na moim (fakt, wyjątkowo specyficznym i luźnym) wydziale ludzie nie zakładali marynarek nawet na obrony.

Głos rozsądku nie oderwany od RZECZYWISTOŚCI (jakakolwiek by ona nie była) zawsze w cenie.

sirscuffy pewnie i tak był postrzegany jak "stróż w Boże Ciało" na brak poprzecieranych jeansów :)

Opublikowano

Ja natomiast nigdy nie równam w dół - na wszystkie egzaminy przychodzę w garniturze, do tego obowiązkowo poszetka, krawat lub mucha, bez względu na to, czy zdaję fizykę czy prawo gospodarcze.

Swoją drogą, mit lepiej ubranych studentów prawa można włożyć między bajki :/

Opublikowano

Niestety tak się składa, że mimo tego swobodnego zestawu, wciąż nie było mowy o równaniu w dół. Przez całą sesję egzaminacyjną (wyjmując oczywiście ten ostatni egzamin) byłem jedyną osobą z krawatem, a marynarek w połączeniu z koszulą na salach można było dopatrzyć się raptem kilku. Może panów zdziwię, ale mówię tutaj także o prof. i doktorantach pomagających przy organizacji egzaminów. Zabawny rodzaj presji, z jednej strony świadomość właściwego ubioru do sytuacji, z drugiej docinki i spojrzenia współstudentów zarzucające snobizm.

Opublikowano

Zapomniałem dodać, że zestaw jest bardzo dobry :) Czy to jest koszula dżinsowa?

Sam nad tym bardzo ubolewam, że często nawet egzaminatorzy zapominają o marynarkach i krawatach... Na szczęście ja jeszcze nigdy nie spotkałem się z docinkami, a wręcz przeciwnie, panie wydają się bardzo doceniać staranność o ubiór :D

Opublikowano

@Brzydalllo głównie ze względów estetycznych, wybrałem mniejsze zło. Koszula jest jednolita z lekkiego dżinsu, nie ma usztywnianego kołnierzyka ani nie jest button-down, więc bez krawata kołnierz się po prostu rozjeżdża.

Co do pań to istotnie Corelli masz rację, raczej patrzą przynajmniej z zainteresowaniem :D. Stanowią one jednak na moim wydziale wręcz marginalną mniejszość, więc częściej spotykam się z odmiennymi reakcjami.

Opublikowano

Mamy piątek, czyli można wrzucić coś na luzie. Ostatnio wszedłem w wątki marynistyczne, stąd różne paski - oczywiście poziome.

Miłego weekendu.

Dołączona grafika

więcej fotek:http://vslvstyle.blogspot.com/2013/02/paski.html

pozdr.Vslv

Opublikowano

Choć nie są formalne ani sam bym ich nie założył, stroje Vislava zawsze są ciekawe. :) Zapadła mi w pamięć zwłaszcza łososiowa marynarka ze złotymi guzikami, chyba z tropiku. :D

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Dzisiaj w zestawie mam tradycyjną krótką kurtkę i kamizelkę z Alp. Oba elementy garderoby uszyte zostały z bardzo tradycyjnej wełnianej tkaniny typu loden.

Loden naturalna tkanina chroniąca przed deszczem, chłodem i wiatrem - od wieków uchodzi za jeden z najbardziej zaawansowanych technologicznie produktów, jakimi posługują się mieszkańcy Alp.

Można się zastanawiać, jaka część tradycyjnych męskich ubiorów z czasem przekształciła się w klasyczną męską elegancję z jednej strony i stroje folklorystyczne z drugiej. Jednak te rozważania pozostaną w znacznej mierze teoretycznymi, bo i tak współczesna moda męska i zwyczajowy sposób ubierania się to jeszcze inna bajka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ponadto w zestawie: rękawiczki bez podszewki ze skóry pekari ze specjalną wyprawą pozwalającą na ich mycie w wodzie, skórzana torba myśliwska na ramię, sztyblety, spodnie bawełniane. Kapelusz z wełnianego filcu.

Czarny futrzany kołnierz to moja inwencja - dodatek na zimową porę roku.

więcej fotek http://vslvstyle.blogspot.com/2013/02/t ... ziela.html

Opublikowano

poprzedni zestaw decyzją moderatora/moderatorów, zresztą słusznie, jak mniemam - został przeniesiony z CMDNS do wątku casual.

To miejsce mi się podoba, a dzisiaj piątek, czyli na luzie.

Mój dzisiejszy piątkowy zestaw pod nazwą "navy now" jest wyraźnie marynistyczny. Płynąć po meandrach stroju mamy po kolei:

czapka rybaka, sukienna kurtka żeglarska, kurtka mundurowa szwedzkiej marynarki wojennej, sweter szalowy zapinany na guziki, koszulka 50/50 bawełna/wełna w biało-granatowe paski, spodnie cargo, czarne sztyblety, czarna skórzana torba na ramię i czarne rękawiczki. No i okulary zupełnie klasyczne - czasami świeci słońce.

Miłego weekendu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdr.Vslv

Opublikowano

Vislav okazja miala faktycznie cos wspolnego z marynistyka?

Bardzo fajny zestaw ale ja osobiscie wybral bym inne spodnie.

Nie potrzebuję specjalnej okazji. Mieszkam na nadmorskiej wyspie, pracuję w porcie, do pracy codziennie pływam promem. To jest moje naturalne środowisko, na co dzień.

Ponadto mój styl stale ewoluuje w tym kierunku i to mi odpowiada. Właśnie nabyłem rewelacyjny "double breasted long nave coat".

To jest piątek i spodnie mam "robocze".

pozdr.Vslv