Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ładnie, ale kłóci mi się zestawienie tweedowej, dość sztywnej, masywnej kamizelki z taką lekką, lejącą się jak sweter marynarką. Kamizelka z dzianiny lepiej by zagrała.

Drugiego zdjęcia nie ogarniam! Chcesz pokazać, że masz skarpety? Wtedy zdjęcie powinno pokazać przynajmniej całą stopę. Czy że masz ładny dywan - w tym wypadku inny wątek lepiej by pasował! ?

A poza tym - dlaczego nie masz butów? Krawat i skarpety to zdecydowanie nieudane połączenie!

Opublikowano
11 godzin temu, Hargin napisał:

Koordynacja kolorystyczna skarpet...

... nie marynarka, a sweter raczej... średnio z kamizelką... a już totalnie nie z tym jedwabnym krawatem ... "wczesny @Ataman" :)

Ok. Dziękuję za konstruktywną krytykę. Czy krawat z kaszmiru lub grenadyny byłby bardziej odpowiedni?
Co do zestawienia kamizelki z tym kardiganem to oglądałem sporo zdjęć zanim się na to zdecydowałem i widywałem takie połączenia na chociażby sartorialist.
Ze skarpetami to zaszalałem, fakt.

12 godzin temu, Awopiotr napisał:

Ładnie, ale kłóci mi się zestawienie tweedowej, dość sztywnej, masywnej kamizelki z taką lekką, lejącą się jak sweter marynarką. Kamizelka z dzianiny lepiej by zagrała.

Drugiego zdjęcia nie ogarniam! Chcesz pokazać, że masz skarpety? Wtedy zdjęcie powinno pokazać przynajmniej całą stopę. Czy że masz ładny dywan - w tym wypadku inny wątek lepiej by pasował! ?

A poza tym - dlaczego nie masz butów? Krawat i skarpety to zdecydowanie nieudane połączenie!

Skarpety właśnie po to, żeby otrzymać konstruktywną krytykę. Całe stopy nie, bo nie każdy taki widok lubi, w tym ja. Dywan nie jest mój. Butów brak ponieważ w butach po mieszkaniu, tym bardziej nieswoim, nie chodzę ;)

Opublikowano
8 minut temu, xkoziol napisał:

Garnitur, krawat, marynarka itp. i brak butów? :shock: Jeżeli kolega wraca prosto z pola (w sensie uprawnego, nie w sensie krakowskim) należy zabrać ze sobą drugą parę i dyskretnie zmienić. Chodzenie bez butów "w gościach" nie tylko idiotycznie wygląda ale (tak samo jak tego wymaganie przez gospodarzy) jest poważnym nietaktem.

a jeśli chodzi o jakieś poprawki względem ubioru? Z góry dzięki.

Panowie, myślę, że każdy z nas zdaje sobie sprawę jak jest w Polsce i chodzeniu po mieszkaniu w butach. Z tego co pamiętam był kiedyś wątek na ten temat.
Mimo taktów i nietaktów, w taki sposób zostałem wychowany i niespecjalnie mi to przeszkadza, zwłaszcza w mieszkaniu, które znam od małego.
Jeśli jest to bardzo rażące, mogę usunąć zdjęcie nr 2.

Opublikowano
2 godziny temu, xkoziol napisał:

Chodzenie bez butów "w gościach" nie tylko idiotycznie wygląda ale (tak samo jak tego wymaganie przez gospodarzy) jest poważnym nietaktem.

W takim razie jeśli jednocześnie gość chce zdjąć buty i gospodarz też chciałby, żeby gość zdjął buty - to jest to podwójny, i gościa, i gospodarza? W takim wypadku to brzmi jakby świat miał się nie zawalić, a nietakty "znoszą się".

Oczywiście zgadzam się, że zdejmowanie butów mając na sobie krawat jest dziwne. Czy podobną zasadę aplikujesz w przypadku np. zajścia do kumpla z osiedla czy bloku na piwo? Pytam z ciekawości.

Opublikowano
19 minut temu, Avallach napisał:

Oczywiście zgadzam się, że zdejmowanie butów mając na sobie krawat jest dziwne. Czy podobną zasadę aplikujesz w przypadku np. zajścia do kumpla z osiedla czy bloku na piwo? Pytam z ciekawości.

Zdejmuję buty tylko u "swoich" tj. rodziny oraz u siebie w domu. Tak się u nas przyjęło.

Nie ukrywam jednak, że zazwyczaj gdy wchodziłem w butach do "obcych" spotykałem się z krzywymi spojrzeniami, co pozwala mi przypuszczać, że tak jest w znacznej części domów.

Opublikowano

Czytając powyższą wymianę zdań widzę następujący schemat:

- ktoś piętnuje jakieś błędny zwyczaj np. te nieszczęsne skarpety lub np. podawanie herbaty w szklankach,

- przyłapany na tym procederze podaje jakieś wytłumaczenie np. "bo wszyscy tak robią", "jestem luźny gość", "zasady są dla dziadków", itp,  itd.

- do obrony tych błędnych zwyczajów przyłączają się inni miłośnicy "luzu",

- atmosferka trochę się zagęszcza, 

- dyskutanci milkną i okopują się na swoich pozycjach.

Chyba jeszcze nigdy nie spotkałem się z sytuacją, że autor skrytykowanych zasad czy zwyczajów, przeanalizował problem i przyznał, że po prostu nie zdawał sobie sprawy jak to powinno wyglądać. Trochę to smutne bo wychodzi na to że nie uczymy się na błędach lecz przedkładamy postawę typu - moja prawda jest prawdziwsza bo jest mojsza!

Wracając jednak do wątku to paradowanie w skarpetach i pod krawatem jest komiczne i nie ma szans aby obronić ten wschodni zwyczaj. Jednocześnie chyba każdemu zdarza się paradowanie w skarpetach w jakichś tam sytuacjach, co nie zmienia faktu że idąc z wizytą powinno się mieć jakieś buty na zmianę.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Sweter pochodzi - co jest zapewne niezgodne z celami Stowarzyszenia ;-) - z C&A, broni go to, że jest w 100% z wełny Merino (na marginesie znalazłem pod choinką sweter Hugo Boss z jakiejś extrafine ultra hiper wełny merino kosztujący 400 zł i absolutnie nie różni się in plus od tego z C&A za kilkadziesiąt zł).

Kurtka Fostex z jakiegoś sklepu internetowego z militariami, 100% bawełny, wygrała z Helikonem i paroma innymi tym, że przyzwoicie leży w ramionach, pozostałe były ogromne w tym zakresie, nawet jeżeli w klatce i w talii były OK.

Jak już spowiedź, to koszula Osovski i krawat od Szarmanta. Zdjęcie dołu w wątku "butowym".

Opublikowano

Ostatnie dzianiny C&A 100% merynosa w cenach już od 80 zł są naprawdę bardzo dobrej jakości. Większość z nich miała też certyfikat Woolmark. Teraz zostało już zaledwie kilka w rozmiarach XL za cenę 39 zł.