Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do fraka - pika czyli bawelna

Do smokingu - jedwab

Garnitur - nie jest restrykcyjnie unormowany stad mucha moze byc dowolna. Pozostalbym przy jedwabiu ale moze jakis wzor na zasadzie podkreslenia indywidualnosci? Raczej unikalbym czarnej aby nie udawac black tie bez smokingu.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Proszę o poradę. Czy mucha i poszetka ze wzorem paisley to nie za dużo wzoru?

Granatowy garnitur, błekitna koszula i poszetka + mucha jak widać...

Może jednak wybrać gładką poszetkę/muchę?

Pozdrawiam

post-2069-0-89935200-1367244705_thumb.jppost-2069-0-17275500-1367244385_thumb.jp

Opublikowano

@Mruk zdecyduj się na białą poszetke...

Właśnie białe poszetki noszę zawsze + krawat zawsze w grantach lub czerwony. Garnitur zawsze granatowy. Koszulę niebieską gładką lub białą. Chciałem przełamać własny chyba dość nudny styl. Zakupiłem więc spontanicznie 5 much i 3 poszetki (lnianą białą w błękitną kratkę, tę w poście powyżej jedwabną i tę poniżej - bawełnianą) . Tylko nie wiem jak to zestawić... We wzorach jestem słaby.

post-2069-0-45200600-1367248001_thumb.jp post-2069-0-70654800-1367248015_thumb.jp

post-2069-0-81897400-1367248028_thumb.jp post-2069-0-18411700-1367248041_thumb.jp

post-2069-0-35414500-1367248434_thumb.jp

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie, od jakiegoś czasu przeglądam forum. Zainspirowany tym co tu przeczytałem postanowiłem na swój ślub nie kupować gotowej zawiązanej muchy. Kupiłem muchę jak w linku http://eu.suitsupply.com/bow-ties/black-bow-tie-d005/D005,en,pd.html?start=5&cgid=Bow_Ties mam z nią jednak problem, nie umiem jej ładnie zawiązać. Mam nadzieję, że nie ośmieszę się tym pytaniem: Czy jest może na forum doświadczony kolega z Krakowa, który mógłby się umówić na kawę i zawiązać mi tę muchę ? Trenowałem z filmikami na YT ale nie wychodzi mi za nić ładne ułożenie, chyba potrzeba na to czasu i doświadczenia a potrzebuję ją na sobotę.

Opublikowano

Witam Panowie, od jakiegoś czasu przeglądam forum. Zainspirowany tym co tu przeczytałem postanowiłem na swój ślub nie kupować gotowej zawiązanej muchy. Kupiłem muchę jak w linku http://eu.suitsupply.com/bow-ties/black-bow-tie-d005/D005,en,pd.html?start=5&cgid=Bow_Ties mam z nią jednak problem, nie umiem jej ładnie zawiązać. Mam nadzieję, że nie ośmieszę się tym pytaniem: Czy jest może na forum doświadczony kolega z Krakowa, który mógłby się umówić na kawę i zawiązać mi tę muchę ? Trenowałem z filmikami na YT ale nie wychodzi mi za nić ładne ułożenie, chyba potrzeba na to czasu i doświadczenia a potrzebuję ją na sobotę.

Ponieważ nie jestem z Krakowa (niestety!) ograniczę się do małej rady: muchę po zawiązaniu możesz poprawić aż do uzyskania żądanego efektu. Muchę wiąże się właściwie tak samo jak sznurowadła a to na pewno umiesz. A więc głęboki wydech i do dzieła! ;-)

Poza tym uważa się, że niewielkie niedokładności są elementem stylu - podkreślają, że nosisz samodzielnie wiązaną muchę dla mężczyzn a nie fabrycznie zawiązaną muchę dla chłopców.

Pozdr,

wojvv

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ nie jestem z Krakowa (niestety!) ograniczę się do małej rady: muchę po zawiązaniu możesz poprawić aż do uzyskania żądanego efektu. Muchę wiąże się właściwie tak samo jak sznurowadła a to na pewno umiesz. A więc głęboki wydech i do dzieła! ;-)

Poza tym uważa się, że niewielkie niedokładności są elementem stylu - podkreślają, że nosisz samodzielnie wiązaną muchę dla mężczyzn a nie fabrycznie zawiązaną muchę dla chłopców.

Pozdr,

wojvv

Ponieważ jestem w tej samej sytuacji - ślub już całkiem niebawem  i wpadłem na podobny pomysł (mucha&garnitur) bardzo pomógł mi ten temat - czuję się teraz w pełni świadomy urpków jak i zagrożeń ;) Co do samej koncepcji to się dopiero rodzi (w bólach): 

- mucha teraz już wiem, że skopiuję rozwiązanie z zakupem muchy do samodzielnego zawiązania (tej satysfakcji nawet kartą Visa nie kupię) tylko właśnie z kolorem się cały czas męczę. Czy biały to jedyne co mi pozostaje czy może do czarnego / ciemnego garnituru jest jakaś alternatywa (chciałbym żeby było elegancko i z klasą ale nie koniecznie sztampowo i jak z salonu)

- koszula z którą mam taki dylemat: widziałem zarówno koszule z tradycyjnym kołnierzykiem w zestawieniu z muchą jak również koszule "pod muchy". Pytanie czy są tu jakieś zasady którymi należy się kierować czy dopuszczalne są obie formy i można np. "zwykły" kołnierzyk "ożenić" z muszką?

- garnitur oczywiście bez kamizelki, myślałem nad czymś mniej więcej w tym  kroju jak poniżej bo lubię w miarę dopasowane do sylwetki garnitury. Pytanie tylko o kolor czy całkowicie czarny czy może macie pomysły na jakieś inne kolory - pod warunkiem, że będą to ciemne (aha ślub we wrześniu w Świątyni Wang w Karpaczu)

http://bytom.com.pl/slub-2013,garnitur-bc1-01-21b-60-k-402-2953-p

- szukam czarnych wiedenek albo czegoś innego klasycznie prostego i nie połyskującego jak nie przymierzając część psiej anatomii 

z góry dzięki za wszelkie porady bo przyszła Panna Młoda już się skompletowała a ja nic jak do tej pory;)

Opublikowano

Przepraszam, z rozpędu napisałem ... dla mnie było to oczywiste bo nie lubię/ nie toleruję/ nie zakładam nigdy .... ale też nie znaczy to, że nie jestem gotów zmienić zdania jeżeli argumenty będą do mnie przemawiać. W sumie ślub biorę pierwszy (i ostatni raz w życiu) więc jeżeli grono znawców mnie przekona do zmiany mojej koncepcji to jestem otwarty;) 

Opublikowano

Mnie przekonują te zdjęcia:

http://macaronitomato.blogspot.com/2013/05/slubne-klimaty.html

Ale to kwestia gustu. Jak piszesz - jednemu się podoba, innemu nie. Sam ślub brałem "nieoświecony" jeszcze przez forum - w smokingu. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że było już dość późno - początek o 17:00. Za całą resztę - dopasowanie, buty, muchę, koszulę byłbym zapewne zlinczowany :)

Opublikowano

Bo mamy upalne ;) lato :D

Pirat ten argument może akurat polec bo ślub będzie w połowie września więc upałów raczej nie przewidujemy.

Odnośnie tego co napisał Klapouch to bardzo dobrze Cię rozumiem, bo sam dopiero zaczynam swoja aktywność na forum i czuję się tu jak przysłowiowy szczaw .. ale liczę na wyrozumiałość doświadczonych bywalców... a co do twojego smokingu to na pewno wyglądałeś tak, że wybranka do końca życia będzie pod wrażeniem. U mnie garnitur jest wyborem z czysto praktycznych względów tzn. inwestycja w coś dobrego co będzie potem wykorzystywane od czasu do czasu ;)

Wracając do tematu muchy - bo o tym jest wątek to może jakaś porada odnośnie kołnierzyka koszuli bo z tym mam największą zagwozdkę. Gdzieś niedawno widziałem całkiem znanego aktora i chyba dobrze się noszącego - niejakiego Brada Pitta w koszuli z tradycyjnym (albo tak mi się wydawało) kołnierzykiem i muchą ...