Miro Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Też mam jedną, pani mi uszyła na wymiar z wybranej tkaniny, bez dopłaty - jeszcze wpinkę do butonierki ręcznie robioną dodała . Zdecydowanie warto, choć nie są to takie tkaniny jak w Poszetce - to stosunek jakość/cena dobry i opłacalny. A wykończenie całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Dzień dobry, piszę w trochę nietypowej sprawie. Otóż mam do ubrania męską część chóru, a raczej dokonania wyboru dodatków: krawata i poszetki. Czy naprawdę aż tak wielkim faux pas byłoby wykonać te przedmioty z jednej tkaniny? Podkreślę jeszcze raz, chodzi o to, by Panowie mieli jednolity strój. Wybór padł na kolor bordowy, nawiązując do dodatków damskich, materiał to raczej jedwab. Poszukując jakichś wzorców przypominam sobie koncert chóru w Westminster Abbey podczas ostatniej wizyty w Londynie. Panowie mieli na sobie białe koszule i granatowe garnitury z dodatkami, które były wprawdzie w różnej ale jednolicie stonowanej kolorystyce. To było prost idealne. Identyczne ubrania dorosłych chórzystów przypominają mi jakoś chór chłopięcy. W połączeniu z damskimi dodatkami przywodzą mi na myśl pary ślubne manifestujące swój związek elementami garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Myślałem, że Wittchen to poważna firma, ale jak widzę, że sprzedają coś takiego https://www.sklep.wittchen.com/product/15028/poszetka.html to już zmieniam zdanie. Za 80 zł kawałek poliestru, żenada. Co gorsze, nie jest to jednostkowy przypadek, bazują na tym czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gratek Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Pomijając jakość, na cenę wyjściową nie zwracaj uwagi, bo tam w krótkim czasie wszystko jest przeceniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Przymierzam się do wykonania poszetki i obrobieniu jej na tak zwany "rulonik". Powstaje teraz pytanie w jaki sposób obszyć brzeg? Znalazłem w internecie taki "rysunek techniczny" obszycia ale nie jestem do niego jakoś przekonany. Czy to jest standardowy sposób wykończenia poszetki? Chyba nie. Najlepiej zrobić to tak: wbijasz igłę w rulonik, prowadzisz w ruloniku nitkę około 1 cm, wychodzisz z rulonika i wbijasz się w materiał, raz "na zewnątrz" i zaraz obok "do wewnątrz", ponownie wprowadzasz nitkę w rulonik, 1cm, itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 5 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2016 Wczoraj wysłałem prośbę do firmy Próchnik o opisywanie jak jest obszyta poszetka, wiele się nie spodziewałem, a tutaj przy dodaniu nowej poszetki do oferty miłe zaskoczenie http://sklep.prochnik.pl/akcesoria/2658-poszetka-wl2015-19.html Zresztą nawet fajnie wygląda i gdyby z mojej kolekcji "aż" sześciu poszetek, 3 nie były w odcieniach koloru niebieskiego to bym sobie ją sprawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menor Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Witam wszystkich, posiadam taką o to poszetke i zwracam się z prośbą o pomoc, ponieważ nie zabardzo wiem jak się za to zabrać. W jaki sposób powinieniem ją złożyć, aby widoczny był tylko jeden wzór. Jeśli to pytanie jest niedorzeczne albo się powtarza to przepraszam wszsytkich serdecznie. Liczę na pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 28 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2016 Nie wiem kto i po co coś takiego wymyślił, ale jest tego sporo teraz w sklepach. Dostałem kiedyś taką na prezent, to dwa lata leżała nieużywana w szufladzie, w końcu się jej pozbyłem przy okazji porządków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 Przepraszam Michale, ale chyba pierwszy raz się z Tobą nie zgodzę Mam podobną poszetkę i bardzo ją lubię, dokładnie taką http://sklep.prochnik.pl/poszetki/3354-poszetka-jz15-56.html, (w mojej wzory wydają się bardziej spójne) wychodzi, że w zasadzie z jednej poszetki mam aż 4. Jak mi się spieszy to własnie ją wybieram bo zawsze dopasuję wzór do reszty. To taka poszetka dla nas: dla mnie i kolegi menora, bo jesteśmy na niższym stopniu wtajemniczenia;-) wydaje mi się, że na początek jest ok, chociaż np. Polskę z Poszetki. com też posiadam. Używam jednej jak i drugiej ale w innych sytuacjach. P.S. może Osoba, od której dostałeś ów prezent czyta również forum i jest jej teraz przykro;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 No nie wiem. Jakoś tego nie kupuję. Poszetka to poszetka. Ma określoną konstrukcję i takie wynalazki są niepotrzebnym udziwnieniem. Nie nosimy przecież dwustronnych garniturów Gdy przychodzę do domu, moja córka często wyciąga mi poszetkę z brustaszy i używa jej jako kołdry dla pluszaków. I takie widzę zastosowanie dla powyższej. Cztery obrusiki dla Barbie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 4in1 - typowe myślenie o gustach mężczyzn - skoro nie chcą wydawać pieniędzy na ubrania, to skusi ich wizja 4 wzorów na jednej poszetce, a wydatek rzędu 60-100zł przełkną łatwiej. Do kontenera z tym! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 W jaki sposób powinieniem ją złożyć, aby widoczny był tylko jeden wzór. eee....to przeciez proste. Przy takim wzorze można uzyskać tylko tv fold. Załóżmy: kropki. Składasz na pół lewa-prawa (lewa idzie "na spód"). Potem dół-góra (dół idzie na spód). I "włala" - zostały tylko kropki. A jak ją odwrócisz masz fiolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 eee....to przeciez proste. Przy takim wzorze można uzyskać tylko tv fold. Załóżmy: kropki. Składasz na pół lewa-prawa (lewa idzie "na spód"). Potem dół-góra (dół idzie na spód). I "włala" - zostały tylko kropki. A jak ją odwrócisz masz fiolet. Nie tylko, sam robię z takiej poszetki trójkąt. Tutaj masz sposoby składania http://www.poszetka.com/Skladanie-poszetki-chelp-pol-19.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menor Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedź, jeśli chodzi o poszetkę to jest to mój pierwszy zakup i kompletnie się na tym nie znam. Poszedłem do sklepu stacjonarnego, gdzie sprzedają garnitury i koszule vistuli i tam zaczerpnąłem porady u sprzedającego i wybór trafił na tę poszetkę właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 W przypadku poszetek nie ma się co znać. Łapiesz w rękę za środek, składasz na pół i wsadzasz do kieszonki albo w jedną stronę albo w drugą. Tak to działa. Dla maniaków origami są jakieś tam sposoby składania, ale kto by się tym przejmował. Można chwilkę popróbować przed lustrem i zobaczyć jaki efekt jest najfajniejszy. Ja bym taką poczwórną traktowała jak najzwyklejszą poszetkę, która ma wszystkie rogi takie same. Może wyglądać dziwnie, bo projekt jest dziwny, lecz niestety powszechny. Tylko trzeba by było sobie wyprasować po środku omijając brzegi, bo fabrycznie złożona głupio wygląda. Grunt to się nie przejmować Powodzenia! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedź, jeśli chodzi o poszetkę to jest to mój pierwszy zakup i kompletnie się na tym nie znam. Poszedłem do sklepu stacjonarnego, gdzie sprzedają garnitury i koszule vistuli i tam zaczerpnąłem porady u sprzedającego i wybór trafił na tę poszetkę właśnie. No coż, pewnie nie Ty pierwszy i nie ostatni stałeś się ofiarą "doradców klienta". Jednak lekcję dostałeś niezbyt kosztowną, a brzmi ona: zanim kupisz, dowiedz się co naprawdę chcesz kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menor Napisano 29 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2016 W przypadku poszetek nie ma się co znać. Łapiesz w rękę za środek, składasz na pół i wsadzasz do kieszonki albo w jedną stronę albo w drugą. Tak to działa. Dla maniaków origami są jakieś tam sposoby składania, ale kto by się tym przejmował. Można chwilkę popróbować przed lustrem i zobaczyć jaki efekt jest najfajniejszy. Ja bym taką poczwórną traktowała jak najzwyklejszą poszetkę, która ma wszystkie rogi takie same. Może wyglądać dziwnie, bo projekt jest dziwny, lecz niestety powszechny. Tylko trzeba by było sobie wyprasować po środku omijając brzegi, bo fabrycznie złożona głupio wygląda. Grunt to się nie przejmować Powodzenia! Czyli mam ją zwyczajnie wyprasować tak? Pierwszy raz mam do czynienia z czymś takim i nie chcę czegoś spieprzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 30 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2016 Przepraszam, że tak długo zwlekałam z odpowiedzią. Tak, poszetki się prasuje, jak zbytnio się pogniotą. Trzeba to robić bardzo delikatnie, prasując tylko wewnętrzną część. Nie wolno przynieść żelazkiem brzegów, bo raz spłaszczone nie wrócą do poprzedniego stanu. Tak samo z moczeniem w wodzie. Raz zamoczona poszetka może nigdy nie odzyskać sprężystych zawiniętych brzegów. Te dwie zasady są bezpieczne dla poszetki. Nie powinno się także doprowadzać do stałych zagięć poszetki, bo w miejscu zgięcia rulonu nigdy tego nie wyprasujemy. Niektóre poszetki z jedwabiu przechodzą pomyślnie próbę wody, ale nie jest to w żadnym wypadku regułą i zależy głównie od gatunku jedwabiu. Poszetki z twillu jedwabnego, czyli takie, których splot wygląda jak jeansy lub takie o splocie prostym, które najcześciej spotykane są w produkcji masowej źle znoszą pranie. Żorżeta i krepa po praniu wygląda lepiej, ale też nie zawsze. Jak gdzieś w środku poszetka się ubrudzi delikatnie, to można to zmyć wodą z delikatnym detergentem bez moczenia brzegów i od razu wyprasować, póki wilgotne, lecz niezamoczenie brzegów jest trudne i robi się to na własne ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariolka Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Mnie poszetki bardzo się podobają (dlaczego podkreśla mi słowo poszetka?) krawaty i muszki do znudzenia nosi mój małżonek, naprawdę do znudzenia choć wcale nie mówię, że nie są eleganckie. Największy problem jednak jest z układaniem poszetki, jeszcze jak toś tego nigdy nie robił to już w ogóle czarna magia Tutaj się dowiedziałam najwięcej jak złożyć poszetkę. Mąż zadowlony i o to chodziło. Chciałam jeszcze tylko zapytac czy istnieją poszetki ze skóry? do jakich pasują marynarek? Pozdowienia Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 @mariolka: poszetki ze skóry, o ile istnieją, pasują zapewne do marynarki .... np. ze skóry lamparta, no i ... do maczugi i jaskini Bardziej formalna strona Flinstonów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Ja kiedyś miałem "poszetkę" ze skóry węża raczej wkładkę do brustaszy… Nie wygląda to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Pod wpływem postu Marioli postanowiłam poszukać tych skórzanych poszetek. Znalazłam. Znalazłam też coś, co mnie dość zdziwiło i może Wy znacie odpowiedź. Poszukałam, co nowego na naszym lokalnym rynku. Coraz więcej dużych poszetek i cieszy mnie to bardzo. Odkryłam, że jeden wzór poszetki BIGI CRAVATTE MILANO jest bardzo podobny do dość znanego wzoru poszetki Drake's, tylko kosztuje dużo mniej. Jest jakaś zależność między tymi dwoma firmami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Duże tzn. jaki rozmiar? 40 cm x 40 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Odkryłam, że jeden wzór poszetki BIGI CRAVATTE MILANO jest bardzo podobny do dość znanego wzoru poszetki Drake's, tylko kosztuje dużo mniej. Jest jakaś zależność między tymi dwoma firmami? Między nimi bezpośrednio nic nie ma, ale może zamawiają u tego samego podwykonawcy? Drake's nie produkuje poszetek samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 1 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2016 Drake's nie produkuje poszetek samodzielnie. Być może Bigi produkuje dla Drake's, bo to jest producent. Mówiąc duże miałam na myśli 40stki i większe. Jakiś czas temu ten rozmiar dziwił, bo w sprzedaży normą było 32-33 cm. Nadal zdarzają się takie o boku 25 cm, ale kompletnie nie wiem, jak ludzie ich używają. Te większe mniej się nie chowają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi