Skocz do zawartości

Poszetka (chusteczka w kieszonce) - dyskusje i porady

Gość egon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Która biała poszetka będzie bardziej elegancka/formalna - z jedwabiu czy lnu?

Na zdrowy rozsądek i wg mojej wiedzy powinna to być jedwabna, ale spotkałem się z opinią, że jednak lniana.

Jaka jest Wasza opinia?

Wg Simona Cromptona z pernamentstyle.co.uk lniana, gdyż do stroju formalnego prawie na pewno założysz jedwabny krawat lub muchę. Jedwabne krawaty są uważane za najbardziej formalne z powodu ich połysku, który przełamuje "matowość" reszty ubrania (rzecz jasna poza butami). Ponieważ ta matowość została przełamana krawatem, nie ma potrzeby przełamywać jej dodatkowo poszetką, dlatego należy wybrać lnianą, która układa się podobnie jak jedwana, ale nie ma połysku. Jak widać, to ubraniowa wyższa szkoła jazdy. Osobiście noszę i jedwabne krawaty, i jedwabne poszetki naraz.

Znalazłem wpis, gdzie o tym mowa: http://www.permanentstyle.co.uk/2010/03 ... m-no7.html

Która biała poszetka będzie bardziej elegancka/formalna - z jedwabiu czy lnu?

Na zdrowy rozsądek i wg mojej wiedzy powinna to być jedwabna, ale spotkałem się z opinią, że jednak lniana.

Jaka jest Wasza opinia?

Lniana jest bardziej formalna, "równiej" się układa, jedwabna jest "luźna".

Z dwóch książek, które ostatnio czytałem:

Szybko, bezlitośnie dokończył ubieranie. Trzymając się prosto, z wyważoną, niespieszną pewnością kogoś, kto przywykł do sprawowania władzy, z białą chusteczką w butonierce czarnej marynarki, zszedł powoli po schodach [...]

Atlas zbuntowany, Ayn Rand

w tłumaczeniu Iwony Michałowskiej

oraz

Wyciągnął chusteczkę z butonierki.

- Będę nią dotykał swoich ust na znak, że o pani myślę.

Gottland, M. Szczygieł

Butonierka to pikuś, mnie się niezmiernie podoba "bezlitośne dokończenie ubierania" - co należy tłumaczyć: "chinosy były za wąskie, ale nie bacząc na rozdzierający skrzek pękającego materiału, wciągnął je przemocą, po czym stanął na baczność i z miną srogą zlustrował swe odbicie na wypolerowanym mosiądzu".