swordfishtrombone Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Beret wojskowy to inna sprawa. Kepi też jakoś nikt bez munduru nie nosi (a może mógłby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Ja do zestawów bez marynarki, regularnie chodzę w beretach w wojskowym stylu, a bardziej klasyczny, w stylu baskijskim, planuję kupić od dłuższego czasu, ale zawsze mi wypadały jakieś ważniejsze rzeczy i budżet się rozpełzał. Za to w kaszkietach się w ogóle nie widzę - tylko berety i kapelusze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Chętnie zobaczę jakieś zdję Ja do zestawów bez marynarki, regularnie chodzę w beretach w wojskowym stylu, a bardziej klasyczny, w stylu baskijskim, planuję kupić od dłuższego czasu, ale zawsze mi wypadały jakieś ważniejsze rzeczy i budżet się rozpełzał. Za to w kaszkietach się w ogóle nie widzę - tylko berety i kapelusze Chętnie zobaczę jakieś z zdjęcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 9 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2016 Ja też chętnie zobaczyłbym jakieś swoje zdjęcie - niestety, jestem pozbawiony aparatu, a z reguły jak jest jakaś okazja, że robią zdjęcia, o już jest bardziej elegancko i jest marynarka i kapelusz. Ale jak się jakieś pojawią, to na pewno nie omieszkam wrzucić tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Praktyczna rzecz, o ile ma kształt kapelusza. Nie opiszę jeszcze jak działa, ale owal ma całkiem Polkapowy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 gdzie można to kupić? Już kiedyś było pokazywane w tym wątku, szukałem w sklepach internetowych, ale bez skutku (tylko w US). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Też potrzebuję… Ale chyba przejdę się do Castoramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 gdzie można to kupić? Już kiedyś było pokazywane w tym wątku, szukałem w sklepach internetowych, ale bez skutku (tylko w US). Kupiłem na ebay. Myślałem, ze z UK a przyleciało z Australii. Globalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 11 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2016 Też potrzebuję… Ale chyba przejdę się do Castoramy Jesli bedziesz rzeźbił, to może Ci sie przydać informacja, ze to jest cięte ze stożka - dolny obwód jest większy niz górny. Jakiś sens to pewnie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dicecard Napisano 21 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2016 Orientujecie się panowie gdzie można kupić jakieś ładne, nie za duże piórko do kapelusza (konkretnie to tego teardropa z wcześniej)? Tak żeby nie wystawało nad główkę. Bo zostało parę znaków na filcu po szwach z poprzedniej taśmy, a zainstalowałem węższą z powodu łatwości przyszycia i imo estetyczniej wygląda wąska taśma z wąskim rondem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Czy kapelusz z papieru ma sens, czy to jest jednorazówka? Wygląda, jakby był pleciony z jasnej złomki. Domyślam się, że oczyścić się go nie da i nie nadaje się na deszcz. Mimo tego - czy ktoś użytkował/użytkuje takowy i coś może skomentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Zdarza mi się wykorzystywać takie kapelusze jednorazowo podczas typowo wakacyjnych wyjazdów nad ciepłe morza. W takich miejscach stopień ich zużycia jest bardzo duży (plaża, basen, wycieczki itd.), po tygodniu nie nadają się do zabierania z powrotem. W Polsce założbym chyba jedynie na krótkie wypady za miasto w czasie największych upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Dzięki za odpowiedź, ale takie kapelusze na "największe upały" wg mnie się nie nadają. Być może żadne się nie nadają - mam spocony łeb w 30 s. po założeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Tak, to potwierdzam, przydatność na upały żadna, równie gorąco w nich, jak bez żadnego nakrycia głowy. Raczej używam ich jako ochrony przez udarem słonecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Papier papierowi nie równy, są i takie, co wytrzymają dłużej. Wciąż nie całe życie, ale 2, może nawet 3 sezony. Przy czym ja zawsze na dworze jestem w berecie i kapeluszu, a jak gdzieś jadę, to zajmują mi sporą część bagażu, więc jest duża rotacja, a jak się bierze tylko taki jeden na cały wyjazd, to się oczywiście zużyje szybciej. No i oczywiście pierwsze zmoczenie to dla niego wyrok śmierci. Ale jeden mój znajomy ma na przykład ten sam papierowy kapelusz już bodajże trzeci rok, przy czym właśnie nie zakłada go codziennie, choć i tak całkiem często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Latem użytkuję lniane kapelusze [trilby], kaszkiety i kapelusz papierowy. Największy komfort termiczny odczuwam właśnie w kapeluszu wykonanym z papieru. Kaszkietowy len jest bardzo cienki, kapeluszowy jest usztywniony i w nim - porównawczo- jest mi "najcieplej" Kapelusz ma drugi sezon i chyba to będzie jego ostatni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Kapelusz lniany? Czyli: szyty? Dla mnie szyte kapelusze nadają się tylko dla Frankensteina - pasują mu do szwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Szczerze to nie wiem co miałeś na myśli. Lniany kapelusz szyty - na pewno szyty - mnie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Orientujecie się panowie gdzie można kupić jakieś ładne, nie za duże piórko do kapelusza? Do wyboru do koloru: http://hatsupply.com/feathers.htm Papier papierowi nierówny. Np. tzw. Shantung Straw wykonany jest z papieru "wysokiej wytrzymałości". Na początku XX wieku zyskał popularnoćć jako alternatywa dla słomy ekwadorskiej. Washi, czyli "japoński papier" został przechrzczony na Shantung przez marketingowców i współcześnie praktycznie wszystkie kapelusze kowbojskie produkowane w Ameryce Północnej oraz większość "miejskich" jest wykonanych z tego właśnie surowca. Kapelusze z Shantunga mają dobre właściwości wytrzymałościowe, niską wagę i często atrakcyjną cenę, a do tego są "water repellent". Jeśli chodzi o panamy klasy super fino, to oczywiście nic im nie dorówna, natomiast w bardziej osiągalnej klasie cenowej, Shantung nie jest gorszy jakościowo, a same kapelusze są zazwyczaj lepiej wykończone niż te z Ekwadoru. Powyżej Stetson FORTY-SEVEN. Jak widać Shantung zwija się w rulon równie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Szczerze to nie wiem co miałeś na myśli. Lniany kapelusz szyty - na pewno szyty - mnie pasuje Nieprecyzyjnie się wyraziłem (nie pierwszy raz zapomniałem, że na piśmie nie da się przekazać intonacji). Miałem na myśli to, że szyte kapelusze są, moim zdaniem, bardzo nieładne i nie da się w nich dobrze (a zwłaszcza: poważnie) wyglądać. Nadają się co najwyżej na materiały reklamowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 W przypadku trilby z lnu nie mam z tym problemu. Być może wynika to z dość nieformalnego podejścia do takiego właśnie materiału. Przyznaję Ci rację, że trudno mi byłoby sobie nawet wyobrazić fedorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Mi się szyte kapelusze podobają tylko w pepitkę, jako atrybut warszawskiego emeryta. W najbliższym czasie chyba zakupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dicecard Napisano 22 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2016 Orientujecie się panowie gdzie można kupić jakieś ładne, nie za duże piórko do kapelusza (konkretnie to tego teardropa z wcześniej)? Tak żeby nie wystawało nad główkę. Bo zostało parę znaków na filcu po szwach z poprzedniej taśmy, a zainstalowałem węższą z powodu łatwości przyszycia i imo estetyczniej wygląda wąska taśma z wąskim rondem. bump Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 23 Czerwiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2016 Mi się szyte kapelusze podobają tylko w pepitkę, jako atrybut warszawskiego emeryta. W najbliższym czasie chyba zakupię Samo założenie kapelusza zmieniło odbiór Ciebie przez otoczenie w ten sposób. Pepitka niewiele już musi zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 11 Lipiec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2016 Poszukuję jakiegoś kapelusza kowbojskiego. Kolor szary/granatowy/brązowy Budżet 160-200 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi