Kewin Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Bardzo ładny. Kiedy§ się skuszę na podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Spore rondo jak na homburga (chyba). Ale ładny mimo to. Spore rondo, formowana korona, kolor do niczego… a jednak, bardzo go lubię. Dlatego właśnie, jestem daleki od skreślania pomysłów przed spróbowaniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Jakiej szerokości jest to rondo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Jakiej szerokości jest to rondo? Oficjalnie rondo ma 6,7 cm, a korona ok 10 cm po uformowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 A czemu kolor "do niczego"? To średni popiel/szarość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 A czemu kolor "do niczego"? To średni popiel/szarość ? Tak, to bardzo bezpieczny kolor i pasuje do wszystkiego. Uniwersalność może być zaletą jeśli ktoś chce mieć jeden kapelusz, ale i wadą jeśli chodzi o koordynację. On nie jest jasno szary, niebiesko szary, zimno szary… on jest po prostu, szary. Bezpieczny, ale nudny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Tak, to bardzo bezpieczny kolor i pasuje do wszystkiego. Uniwersalność może być zaletą jeśli ktoś chce mieć jeden kapelusz, ale i wadą jeśli chodzi o koordynację. On nie jest jasno szary, niebiesko szary, zimno szary… on jest po prostu, szary. Bezpieczny, ale nudny. First world problems 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 Jakiej szerokości jest to rondo? Tak przy okazji, warto spojrzeć na tą stronę: http://www.hatsandcaps.co.uk/search/?name=homburg Zamieszczone zdjęcia dobrze oddają proporcje homburgów od różnych producentów. Stetson faktycznie jest najniższy i szeroki, a Christys'hats odwrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 A mi się podoba tenhttp://www.hatsandcaps.co.uk/stetson-hats-saks-fur-felt-homburg-pecan-p130079/ Jednak w tej cenie, to ją wolę jakieś ładne buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 A mi się podoba tenhttp://www.hatsandcaps.co.uk/stetson-hats-saks-fur-felt-homburg-pecan-p130079/ Jednak w tej cenie, to ją wolę jakieś ładne buty Bardzo dobry wybór, to ten sam co mój . Niestety, nie było brązów w moim rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 13 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2016 No nie da się ukryć. Kolor jest piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 31 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2016 Panowie, wczoraj w sklepie koncepcyjnym 'Bytom' widziałem fedory wykonane w 100% z włosia króliczego. Występowały w trzech kolorach - beż, grafit? (ciemny szary) i czarny. Niestety nie miały pełnej rozmiarówki, a jedynie 'S', 'M'... Może to kogoś zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastolatek Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Gdyby kogoś interesowało jak wygląda kapelusz "Dagmar" z Polkapu - kolor 8428 d. Odnoszę wrażenie, że jest nieco przyduży, ale jak na pierwszy kapelusz (w dodatku zamawiany bez przymiarki, internetowo) to i tak nieźle. Sam kontakt z Polkapem też był w moim przypadku bezproblemowy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Nie wygląda na duży, siedzi gdzie powinien. Jeśli jest lekki luz to w sumie dobrze, powinien się lekko wkładać na głowę, bez naciągania. Jest ładny i dobrze Ci pasuje, gratuluje zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paero123 Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Bardzo dobrze Ci w tym kapeluszu, dopasowanie jest znakomite. Szarmant zzielenieje z zazdrości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Ja też uważam, że wyglądasz w nim bardzo dobrze. Ja niestety w kapeluszu nie wyglądam dobrze, przynajmniej na razie nie znalazłem takiego modelu by było choć w miarę ok. Moja zona natomiast w kapeluszach wygląda świetnie, nawet męskich (no ale jak to mówią ładnemu we wszystkim ładnie ) @nastolatek swoją drogą podziwiam, że w twoim wieku jesteś gotów chodzić w kapeluszu. Pewnie wśród znajomych robisz niemałą sensację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastolatek Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Dziękuję za miłe komentarze @artisan Sensacja jest, ale nie spotkałem się jeszcze otwarcie z negatywnymi komentarzami na ten temat, jedynie z komplementami ze strony koleżanek i kolegów. Poza tym lubię się jakoś wyróżniać w tłumie, a jako, że dzisiejszego stylu "rurki, vansy, yolo, swag" nienawidzę, to zacząłem się ubierać po prostu nieco bardziej elegancko niż rówieśnicy. Kapelusz z płaszczem i jakimś dobrym szalikiem moim zdaniem dobrze się prezentuje, no i wszyscy w mieście wiedzą, kto idzie po ulicy A jeśli komuś z mojego otoczenia nie podoba się ten pomysł, to szanuję jego zdanie i opinię, ale dobrze się w tym stylu czuję, więc dalej będę się tak ubierał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3M Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Super wygląda i szanuje styl! Jak ja się ciesze, że jestem z tej trochę "starszej" generacji i nie było mi dane zobaczyć tego co teraz się dzieje w szkołach Jeśli chodzi o temat, to co myślicie o takim budżetowym kapeluszu http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0285685001.htmlwarto spróbować? To byłby mój pierwszy kapelusz i nie wiem czy przypadłoby mi do gustu noszenie ich? Dostępny jest jeszcze kapelusz oznaczony jako fedora i rzeczywiście na zdjęciach wg. mnie przynajmniej ma lepszy kształt, ale na pewno jakikolwiek dostępny rozmiar będzie za duży, więc zostaje mi ten podlinkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 4 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Luty 2016 Lepszy będzie taki: http://witleather.pl/126,kapelusz-meski-089-11.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZygKarcz Napisano 5 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2016 Czy istnieją jakieś reguły dobierania wysokości korony do kształtu twarzy itp.? Trochę już się bawię w nakrycia głowy, ale wciąż te eksperymenty z dobieraniem. Wiem, że najlepiej do konkretnej osoby, ale ciekaw jestem, czy można obrać jakiś podstawowy kierunek bez mierzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Czy istnieją jakieś reguły dobierania wysokości korony do kształtu twarzy itp.? Trochę już się bawię w nakrycia głowy, ale wciąż te eksperymenty z dobieraniem. Wiem, że najlepiej do konkretnej osoby, ale ciekaw jestem, czy można obrać jakiś podstawowy kierunek bez mierzenia? Teoretycznie istnieją takie zasady: http://www.artofmanliness.com/2008/05/28/the-perfect-hat-for-your-ugly-mug/ W praktyce jednak jedynym fasonem, który można sobie w pewnym stopniu spersonalizować, jest fedora. Taka personalizacja jest wciąż dostępna, ale za duże pieniądze w krajach Okcydentu. Osobiście uważam, że najważniejszymi czynnikami, bez których kapelusz nie będzie wyglądał dobrze, jest odpowiednie dopasowanie rozmiaru oraz pewność siebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 7 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2016 Najlepszy poradnik tego typu, jaki widziałem, już się pojawił w tym wątku: http://www.felthats.com/hats_info/style.php . Oczywiście teoria swoja, a praktyka swoje, ale czasem przymierzamy, przymierzamy i nie wiemy, co jest nie tak. Dzięki takim poradnikom (z ilustracjami) mamy większe szanse zidentyfikowania tego, co trzeba zmienić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZygKarcz Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi Panowie.Jestem zwolennikiem raczej szerszego ronda, ale często mam wtedy problem z wysokością korony. Bywa, że gubią się proporcję. Poczytam, popatrzę i może coś wygłówkuję, może potrzeba mi zmiany modelu/marki. Zapytałem już w stosownym temacie, gdzie jeszcze forumowicze kupują kapelusze, mam nadzieję, że poznam jakieś nowe firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 B. ciekawy filmik pokazujący proces wytwarzania kapeluszy na indywidualne zamówienie: W tym "magiczna maszyna" służąca do zdjęcia miary i odwzorowania kształtu głowy przyszłego nosiciela (bardziej zaawansowany model, od opisywanych już na forum - praktycznie jednym ruchem zdejmuje się miarę) I technika wypalania korony (od 5:09 minuty), którą widzę pierwszy raz. Szkoda, że kapelusze z forowego zamówienia nie będą w ten sposób dopasowywane. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 16 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2016 Ta magiczna maszyna to tzw. Conformateur - ponieważ służy do pomiaru kształtu głowy, ma zastosowanie przy sztywnych kapeluszach, takich jak meloniki i cylindry oraz usztywniane kapelusze kowbojskie. Kapelusze z projektu forumowego będą "miękkie" (jak na fedory przystało) i same dopasują się do kształtu głowy właściciela 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi