Krzysiek_W Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Na kilka godzin - tylko to były już znoszone spodnie. Analogicznie, zakładając spełnienie tych samych warunków, powinna się przykurczyć jeśli jednak za bardzo, pomierz ją i podeślij fotki, może na mnie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Z grubsza taka jak tutaj: http://www.denimhunters.com/wp-content/uploads/2012/12/denim-01-12-12-011.jpg Od (bardziej) współczesnej odróżnia ją brak bocznych kieszeni na ręce. Nie wiem, jak stara jest, ale stara, może starsza ode mnie. Rozmiar XL. Ma trochę zbyt długie rękawy, a poza tym na grubym swetrze leży OK - wolałbym jednak ją nosić bezpośrednio na koszulę, i żeby leżała jak najbliżej ciała. Chyba zostawię, lepsze jest wrogiem dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Na zdjęciu wygląda trochę nieproporcjonalnie, ale to pewnie kwestia rozmiaru XL. Rękawy nie są za szerokie? Poza tym myślę że znalazłby się krawiec który wiedziałby jak ją przerobić fachowo, żeby nie było widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 To nie jest moje zdjęcie, tylko najbardziej podobne, jakie znalazłem. W mojej z grubsza jest OK, nie skarżę się na proporcje. Powinna być taka właśnie kusa, do paska od spodni, na mnie jest 2-3 cm zbyt długa. Faktycznie, może zajrzę do krawca. Jest tam sporo szwów, z którymi można kombinować. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 29 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2015 Panowie, Jak prać ubrania, które mają jakieś skórzane wstawki? Zdarza się, że elementy te po wypraniu w wodzie z detergentem strasznie farbują. Załatwiłem sobie kiedyś w ten sposób koszulkę rugby, w której kołnierz podszyty był skórą, a niedawno byłem blisko unicestwienia koszuli od Barboura, która ma skórzane logo na kieszonce. Czy nasączenie tego elementu jakimś środkiem zapobiegającym farbowaniu butów może dać dobry rezultat? Dodam, że na metce widnieje oznaczenie pozwalające prać tę koszulę w tradycyjny sposób, o praniu chemicznym nie ma żadnej wzmianki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2015 Może to kwestia użytego środka do prania? Dość często piorę jeansy ze skórzanymi wstawkami i nic się złego z nimi nie dzieje. Używam kapsułek do prania (na zmianę różnych firm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 30 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2015 W czasach przedforumowych kupiłem w sieciówce jasne spodnie five-pocket ze wstawką z czarnej skóry w postaci naszywki nad tylną kieszenią. Po drugim czy trzecim praniu według wskazówek na metce, naszywka zafarbowała i zniszczyła spodnie. Reklamacja została uznana, sprzedawczyni zarzekała się, że pierwszy raz się z czymś takim spotkali. Ponieważ w swojej głupocie poprosiłem w ramach reklamacji o wymianę na identyczne spodnie, naszywka w drugich spodniach zachowała się identycznie. Co ciekawe, drugą reklamację uznano mi dopiero po odwołaniu w centrali firmy w Holandii (akurat miałem czas się w to bawić). Reasumując, trzeci raz tych samych spodni nie wziąłem, skórzanych wstawek unikam, a jeśli się trafi, na wszelki wypadek odpruwam. Mam taką teorię, że nigdy nie wiadomo, jak skóra się zachowa (inaczej dlaczego wszyscy dokoła, włączając naszego Kolegę Daniela, na każdym kroku podkreślają, żeby "sprawdzić na niewidocznym fragmencie"?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralph Napisano 3 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2016 Jakie szanowni Forumowicze polecaliby żelazko w niezbyt wygórowanej cenie do prasowania koszul i spodni? Z generatorem pary czy dokupić stację parową? Dołączam się też do pytania o pranie spodni z Giacomo Conti - ręcznie/w pralce można, czy tylko chemicznie, macie jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Polecam Tefal, Braun z generatorem pary. Można też dokupić stację parową. Spodnie - ręcznie, w pralce, chemicznie - zależy od materiału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 4 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2016 Ja kupiłem stację parową na Allegro. Jest OK, choć nie aż taka świetna, jak myślałem (jest gdzieś na forum moja recenzja). A spodnie należy prać wg wskazań producenta z metki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vuko Napisano 8 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2016 Panowie, w wełnianej marynarce dwurzędowej lekko odgina mi się poła, czy mogę ją zaprasować dysponując prostym żelazkiem? Może przez lnianą szmatkę (poszetkę )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 9 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2016 Prasuję wełniane marynarki i spodnie normalnym żelazkiem i nie przez szmatkę. Musi być oczywiście ustawiona odpowiednią temperatura żelazka. Jeżeli materiał jest ciemny i z połyskiem, to można użyć tej szmatki, ale sam nigdy tak nie robiłem w przypadku wełny, co innego jedwab. Z czego wynikają Twoje obawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2016 @Vuko: zanieś do krawca do odprasowania - dużo nie powinieneś zapłacić, a on to zrobi jak należy i powinno być trwale. Ja samodzielnie temat "ogarniam" stacją parową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vuko Napisano 10 Styczeń 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2016 Dziękuję Wam bardzo, sam zaprasowałem przez szmatkę, nie było żadnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Panowie czy jest jakiś sposób na "zamaskowanie" wyświecenia od żelazka na wełnie czesankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 ciężko całkowicie to usunąć (dużo zależy od stopnia wyświecenia), ale mi pomaga szczotkowanie na zmianę z "prasowaniem parą" (stacja parowa) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Ok. spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 10 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 A usuwał ktoś może wyświecenia z płaszcza z mieszanki bawełny z poliamidem ? Zrobiły mi się takie wyświecenia punktowe, cholera wie od czego, ale w bardzo widocznym miejscu (zwłaszcza że płaszcz jest czarny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lug Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 Jest może jakiś środek (tj. proszek lub płyn) rekomendowany do ręcznego prania spodni od garnituru? Czasami jak miałem drobne zabrudzenia to usuwałem je miejscowo za pomocą mydła w płynie (biały jeleń najcześciej), ale teraz chciałbym przeprać całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 Spodni wełnianych nie pierze się inaczej niż chemicznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 Spodni wełnianych nie pierze się inaczej niż chemicznie ... nawet jeśli na metce stoi inaczej, amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 Samemu też zawsze oddaje do pralni, ale z ciekawości co się może stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 - pranie ręczne w niskiej temp. jest mało skuteczne - wyższa temp. odpada, bo welna się skurczy - szalenie ciężko jest samodzielnie uprasować spodnie wyprane w wodzie - większość spodni jest wykonana z użyciem klejonki, która pod wpływem wody może odpaść (odpadnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalina Panfil Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 Z powodów wymienionych powyżej, ja zawsze sama piorę wełniane rzeczy. Zawsze piorę delikatnie, w specjalnym płynie do wełny i jedwabiu. Robię to stosunkowo często, aby nie zdążyły się zbyt zabrudzić. Kładę do wyschnięcia. Dodatkowo później bardzo przykładam się do prasowania. To wszystko dlatego, że lubię zapach mokrej wełny, uwielbiam ją prasować i uczyć się szczegółów konstrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2016 ..., ja zawsze sama piorę wełniane rzeczy. mowa jest raczej o wełnianych spodniach, o marynarkach nie wspominając raczej... szaliki, czy sweterki szkoda nosić do pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi