Bażant Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Właśnie czyszczę tym sposobem swój spalony szybkowar może na prawidła też by się nadało... ale z drewna zapach octu chyba nie wywietrzeje zbyt łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Jeśli jest w Tobie ciekawość, determinacja i cierpliwość badacza - zanurz kawałek drewna na odpowiednio długi czas, pozwól mu wyschnąć, i następnie powąchaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 15 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Październik 2014 Właśnie czyszczę tym sposobem swój spalony szybkowar może na prawidła też by się nadało... ale z drewna zapach octu chyba nie wywietrzeje zbyt łatwo. ocet wymieszany z sokiem z wyciśniętej cytryny bardzo dobrze likwiduje przykry zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PlainChandler Napisano 16 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Październik 2014 Vcore, może White Haven będzie w stanie pomóc - pamiętam wątek o podobnym problemie przy Bexleyowych prawidłach (co prawda cedrowych, ale a nuż? https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1876-zakupy-online-reklamacje-obs%C5%82uga-klienta/page-3?hl=%20prawid%C5%82a%20%20bexley ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolo Napisano 17 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2014 Wypieprzyć z hukiem do kosza i nie ryzykować "zarażenia" butów! Tak radykalne posunięcie, które proponujesz drogi kolego, spowoduję, iż nie będzie o czym rozprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2014 Ale jest większa szansa, że będzie 'w czym' chodzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 17 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2014 xkoziol z tego co pamiętam walczył z pleśnią w swoich butach wiec jego radę potraktował był poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 17 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2014 Jeśli to jest pleśń, to mamy do czynienia z drewnem opałowym o nietypowym kształcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 18 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2014 W moim przypadku nie była to pleśń. W rozmnażanie na pożywce się co prawda nie bawiłem, ale po starciu tego papierem ściernym i odczekaniu około dwóch tygodni nie wróciło więcej. Wychodzi na to, że dział reklamacji Bexley miał jednak rację i był to po prostu efekt wytracania się preparatu którym konserwowali prawidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semi Dry Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2014 Panowie, jakiego rodzaju prawidła stosujecie do trzewików: skręcane czy pełne? Niestety w skręcanych często urywa mi się oś obrotu, więc myślę o pełnych, tylko nie wiem jak z ich zakładaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Chcąc kupić prawidła mam wybierać te, które zwarte odpowiadają długości wkładki buta, czy raczej maksymalnie rozwarte są długości tejże wkładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 31 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Październik 2014 Witam, Mam tęgość stopy G a prawdopodobnie nawet H. Kupiłem prawidła cedrowe odpowiednie dla rozmiaru stopy (41) i rozkręciłem je na maksymalną tęgość. Mimo to we wszystkich butach, które zdołałem rozchodzić prawidła nie wypełniają butów na szerokość. Nie są w stanie też wypełnić na wysokość, skóra ma trochę luzu więc ciężko żeby się wyprostowała po całym dniu używania. Jakieś rady co zrobić w takiej sytuacji? Oczywiście chcę jak najlepiej zabezpieczyć i utrzymać buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 2 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2014 Czy linkowane wcześniej prawidła ze sklepszewski.pl i dbamoswojebuty.pl nadadzą się zarówno do boat shoes jak i do wyższych butów (trzewiki/chukka)? Czy prawidła z tych sklepów mają standardową rozmiarówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 14 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2014 Może ktoś akurat potrzebuje dla siebie, albo do kobiecych butów http://allegro.pl/prawidla-cedrowe-rozmiar-36-37-i4766957940.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Do butów w rozmiarze 45 (długość wkładki ok. 29.5cm) najlepsze będą prawidła ze sklepszewski.pl w rozmiarze 46, jak tutaj już sugerowano? Chodzi o ten model: http://sklepszewski.pl/pl/p/PRAWIDLA-DREWNIANE-CEDROWE-ROZM.-46/2431 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 2 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2015 Panowie - jeżeli prawidła dajmy na to po roku użytkowania straciły swój cedrowy aromat, i nawet po przetarciu papierem ściernym owego aromatu już nie posiadają, tzn że nie są wykonane z cedru a dajmy na to z innego drewna, które zostało nasączone aromatem cedru? Czy cedr poprostu traci swój aromat po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 2 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2015 Przepraszam za post pod postem. Było w wątku kilkakrotnie, na przykład poniżej. Cedrowe pachną, ale głównie olejkami, zresztą po jakimś czasie zapach się ulatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 2 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2015 Przepraszam że zadałem ponownie to pytanie (bo wiem że odpowiedzi na nie padały - tak jak podałeś lubo69), jednak pamiętam również iż ktoś pisał że po przetarciu papierem prawidła odzyskują zapach - i tu jest lekka niejasność w tym. Bo niby tracą zapach, ale powinny odzyskać po przetarciu, a nie odzyskują. Poprostu zastanowiło mnie dzisiaj jak to w końcu jest i czy to cedr czy nabili mnie w butelkę. I w zasadzie dalej nie wiem jaka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 2 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2015 Moja teoria jest taka, że prawidła cedrowe są z cedru, którego zapach w sposób naturalny staje się po jakimś czasie mniej intensywny / zanika / nasz mózg się w jakimś stopniu do niego przyzwyczaja Być może dodatkowo (niektóre) prawidła cedrowe nasączane są olejkiem zapachowym, żeby lepiej się sprzedawały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 3 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2015 A to ja przepraszam; z trudnością odróżniam dąb od sosny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 3 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2015 Mam prawidła z 3 źródeł, jedne ze sklepu klasyczne buty, które przyszły z Berwickami, kilka z Ciżemki i chyba że trzy z innego sklepu przez serwis aukcyjny. Wszystkie mają podobny kolor i wzór drewna, jest czerwonawe, pachną na razie też podobnie. Podsumowując, nie widzę różnicy Zobaczę, czy będzie różnica za pół roku i dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Potrzebuję zakupić dwie pary prawideł, aby utrzymać w dobrym stanie jedną parę oxfordów noszonych okazyjnie i resztę par noszonych częściej (tu raczej przekładanie po założeniu, żeby wyprostować zagięcia). Nie chciałbym jednak wydać jakieś zawrotnej sumy, więc prawidła cedrowe i/lub pełne odpadają. Udało mi się znaleźć takie oferty:- http://allegro.pl/prawidla-drewniane-bukowe-rozm-42-43-gratis-i4995747276.html - http://allegro.pl/hit-prawidla-drewniane-bukowe-ze-sprezyna-42-43-i4997402952.html - http://allegro.pl/prawidla-drewniane-bukowe-firmy-bama-roz-42-43-i4995228863.html Miał ktoś doświadczenie z tymi prawidłami, bądź jest w stanie polecić któreś z nich?Jaki dobrać rozmiar prawideł, tak aby rozprostowywały but, ale go nie rozciągały? Noszę buty 42, więc według producentów odpowiednie są 42/43, ale mam wątpliwości, czy nie będą za duże, z kolei boję się, że 40/41 będą za małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Na pewno lepsze niż nie używanie niczego do wypełnienia buta.Również do nie których butów używam podobnych. Co do rozmiaru to zdecydowanie 42/43. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 17 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2015 Mam doświadczenie z tymi konkretnymi z 2giego linku (kupowałem w tym miejscu w moim rodzinnym Wrocławiu). Powiem tak - zaczynając moja przygodę z butami trochę lepszymi jakościowo niż nosi reszta narodu, cena prawideł cedrowych (nie szaleje w tym względzie, prawidła w granicy 80zł w zupełności wystarczają wg mnie) byłą dla mnie duża, ale po kupieniu pierwszych czy drugich takich prawideł zrozumiałem, że jeżeli chce się dbać o buty, i chce się żeby w dobrym stanie służyły długo, to warto nadszarpnąć budżet (np. zrezygnować z tego z czego się może) A co do prawideł o które pytałeś - strasznie rozepchały mi tył jednego buta, i poszły w odstawkę, więc nie mam z nimi dobrych wspomnień (rozmiar był dobrany odpowiednio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 18 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2015 Mogą to być plamy po jakimś impregnacie do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi