Skocz do zawartości

Elegancki student / uczeń

proceleusmatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Na mojej uczelni też ciężko jest spotkać elegancko ubranych ludzi na egzaminach, jednak kiedy tacy się znajdą, elegancki jest tylko strój a nie wygląd. Mam na myśli fakt, że 80% ludzi nie ma pojęcia jak nosić garnitur. Łączą brązowe paski z czarnymi butami, czarne garnitury z brązowym obuwiem, zapinają wszystkie możliwe guziki marynarki, t-shirt zamiast koszuli... o rozmiarach już nie wspominając

szczerze mówiąc prezentują się dużo gorzej od studentów w chinosach i kardiganach.

• 2 months later...

Temat może trochę stary, ale co tam.

Ja uczęszczam do szkoły w czarnych jeansach, czarnych butach, granatowo-czarnej marynarce (granatowa w lekką, czarną kratę), koszuli i w krawacie. Dodam, że chodzę do gimnazjum ;). Chodzę tak ubrany już prawie rok i przyznam, że negatywnych opinii jest naprawdę niewiele. Co prawda jak idę korytarzem, wiem, że ludzie na mnie zwracają uwagę (potęguje też efekt moja wyprostowana sylwetka), ale akurat koleżanki zaczęły patrzeć na mnie w...korzystniejszy sposób ;). Negatywnie na ten temat wypowiadają się jedynie poprzecierane podkoszulki z liceów i tzw. metale (również wśród przedstawicielek płci pięknej).

No i mam wrażenie, że odkąd tak zacząłem do szkoły chodzić, część osób przełamała się do noszenia koszul i marynarek.

Czyżby typowi studenci prawa patrzyli mniej przychylnie na osoby ubrane elegancko niż... gimnazjaliści? :unsure:

Jako ciekawostkę dodam, że jeden z moich kolegów stwierdził, że gdy on ubiera się "elegancko", to by podkreślić "ważność" jakiejś sytuacji. Oczywiście nie trzeba dodawać, że powiedział to przed egzaminami ubrany w garnitur po tacie, zapięty na oba guziki, bez krawata i w kwadratowych butach.

• 2 months later...

Wbrew powszechnej opinii nie wszystkie praktyki polegają li tylko na parzeniu kawy kierownictwu, przez co pewne kompetencje da się podczas nich uzyskać :)

Otóż to. Wśród dżinsów i bluz z kapturem w nieco elegantszym stroju lśni się jak diament. Z mojego doświadczenia wiem, że ubierając się odpowiednio jest się poważniej traktowanym na praktykach.

Wbrew powszechnej opinii nie wszystkie praktyki polegają li tylko na parzeniu kawy kierownictwu, przez co pewne kompetencje da się podczas nich uzyskać :)

O to, to. W ostatecznym rozrachunku to przecież od Ciebie zależy, jakie praktyki wybierzesz. "Pokaż mi swoje praktyki, a powiem Ci, kim jesteś"?:)

• 2 weeks later...

iGent alert!

Otóż to. Wśród dżinsów i bluz z kapturem w nieco elegantszym stroju lśni się jak diament. Z mojego doświadczenia wiem, że ubierając się odpowiednio jest się poważniej traktowanym na praktykach.

Definition: "Dressed by the internet" twenty or thirty-something who puts on "coat and tie" to commute from his rented apartment to his mid-level job where his overseers wear khakis and polos. Quotes Brummell at every opportunity. ;)

Szczerze powiem nie widze nic złego w bluzie z kapturem jeśli owa bluza posiada "barwy" uczelni. Sam posiadam taka bluzę i nie wstydzę sie w niej wychodzić wręcz napawa mnie to duma.

Barwy uczelni można również nosić stylowo. Właściwy (klasyczny) sposób noszenia barw szkoły to krawat uniwersytecki, ewentualnie naszycie na kieszeni marynarki klubowej (blezer uniwersytecki). Oczywiście uniwersytecki t-shirt w t-shirtowych okazjach jest do przyjęcia, natomiast bluza... jeśli z kapturem... to jednak styl "JP", czyli specyficzny.

Nie zgodzę się, bluza z kapturem to żaden styl JP - to, że jest popularna w pewnych kręgach  to nie znaczy, że mamy ją demonizować. Wystarczy, że jest dobrze dopasowana a nie xxl, najlepiej z suwakiem, niekoniecznie fullzip.

Styl może nie, ale trendy na pewno. Ostatnio w ogóle jej nie widuję na ulicach, chyba im przeszła ochota na noszenie takiej bluzy.

• 7 months later...

Witam wszystkich!

Na początek chciałbym sie przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Piszę by prosić Was o pomoc w doborze koszuli, krawata, butonierki oraz innych akcesoriów. Przejdę od razu do rzeczy, garnitur mam zamiar ubrać na testy gimnazjalne i bal trzecich klas, trochę jak studniówka. Kupiłem w sumie pierwszy jaki przymierzyłem, nie chciałem wydać zbyt dużo pieniędzy bo i tak ciągle się rozrastam więc prawdopodobne jest, że za pół roku będzie zbyt mały, więc nie jest jakiś lux ale według mnie wystarczy ;) Sądzę, że wszystko pasuje na długość więc nie były nawet konieczne przeróbki, na końcu wstawiam zdjęcia, które to zobrazują.

Generalnie myślałem, żeby dać błękitną koszulę + jasno pomarańczowy krawat i butonierkę, co o tym myślicie? Nie chcę zrobić z tego zbyt sztywnego stroju, także odmówię propozycji biała koszula + granatowy krawat.

Zdjęcia trochę niedokładne więc powiem, że kolor garnituru jest granatowy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Michał

post-5307-0-03597400-1396030929_thumb.jp

post-5307-0-07185400-1396030933_thumb.jp

post-5307-0-36142500-1396030939_thumb.jp

post-5307-0-00147100-1396030945_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 1

Garnitur leży bardzo przyzwoicie! Buty super piękne nie są, ale i tak znacznie powyżej tego, co zazwyczaj się widuje, więc też gratulacje. 

Na bal i egzaminy bardziej odpowiednia i wcale nie nudna będzie jednak biała koszula, ale jeśli bardzo chcesz, może być błękitna. Jeśli dasz się namówić na biel, to zaproponuję też zmianę krawata - pomarańcz fajnie współgra z niebieskim, ale moim zdaniem źle wygląda z białym. W kieszonce na piersi przyda się poszetka (nie butonierka :)) - najlepiej biała lniana o ręcznie rolowanych brzegach. Może się wydawać, że 40 zł za kawałek lnu to jakiś dziwny wymysł i zupełna przesada jak na gimnazjalistę, ale jeśli jej nie zgubisz, to będzie Ci służyć przez długie lata. Po cichu polecę też kwiatek do butonierki, ale jeśli już teraz masz wątpliwości, to lepiej z niego zrezygnuj ;)

• Oceniam pozytywnie 1

Dzięki za rady. Jaki krawat do białej koszuli byś polecił? ;) Możliwe, że jak trafię na dobre ceny do zrobię dwa różne zestawy jeden z białą koszulą a drugi błękitna + pomarańczowy krawat.

Myślicie, że pasek musi być z klasyczną sprzączką i szpilkami czy mogę się pokusić o jakąś wąską klamrę w srebrnym kolorze?

Witam. Myślałem, że to ja będę najmłodszy w tym gronie, a tu taka niespodzianka. Na prawdę duży plus dla Ciebie.

Przejdźmy do meritum tematu.

Do białej koszuli możesz założyć krawat w kolorze zbliżonym do koloru garnituru np.

bathier-slub1.jpg

Jeżeli chodzi o pasek, na Twoim miejscu wybrałbym ten ze sprzączką. Moim zdaniem o wiele lepiej się prezentuje od tego z klamrą.

Dzięki, chyba naprawdę zrobię 2 zestawy.

Już jakiś czas czytam o modzie męskiej ale klasycznej, o dresach rurkach z krokiem w kolanach ;) Jednocześnie męczące jest to, że w tym wieku nie ma co szaleć ze strojem na codzień, garnituru nie ubierzesz, a nawet jak włożysz koszulę w spodnie to wzbudzisz zaintersowanie w szkole.

+ za zainteresowanie w tym wieku, przyda Ci się to w przyszłości. :)

1. Kup poszetkę, wkłada się ją do brustaszy (kieszeni na piersi), do butonierki można włożyć kwiat, ewentualnie małą wpinkę.

Niech będzie biała i lniana, kosztuje 30-40 zł na allegro. Złóż ją w tv fold, będzie to bardzo eleganckie. Możesz ją wykorzystać również w przyszłości, będąc na ślubie/chrzcinach/bierzmowaniu/rozpoczęciu roku/maturach.

http://dimpledfourinhand.files.wordpress.com/2011/05/img_4071.jpg

2. Krawat polecam kupić w secondhandzie. Szukaj odpowiedniego do Twojej postury i klap marynarki (chodzi o szerokość). Pamiętaj też o materiale-jedwab. Z czasem możesz pomyśleć o zakupie dzianinowych knitów, lub wełnianych krawatów. Koszt 1-3 zł.

a)na bal - u mnie wspomniany bal miał dosyć luźny charakter, możesz zaszaleć, weź błękitną koszule, pomarańczowy krawat, jeżeli chcesz dokup również pasującą do zestawu poszetkę. Możesz założyć też jakieś radosne skarpetki pasujące do poszetki lub krawata. 

b)na egzamin - tu nie przesadzamy, załóż białą koszulę, granatowy krawat (może być np. w białe grochy), czarne skarpetki, biała, lniana poszetka w tv fold.

3. Pasek, moim zdaniem powinien być zwykły, dosyć wąski, czarny (taki jak kolor butów), z klasyczną sprzączką. Warto kupić skórzany, dosyć dobrej jakości. Posłuży na lata.

Jeżeli interesujesz się modą w wydaniu bardziej casualowym poczytaj blogi:

1)http://mrvintage.pl/

2)http://secondhand-dandy.blogspot.com/

3)http://studenckaelegancja.pl/

4)http://the-bigwig.blogspot.com/

Pozdrawiam

• Oceniam pozytywnie 1

A myślałem, że to jednak ja jestem najmłodszy tutaj. Również w tym roku mam bal i egzaminy. Stoję przed wyborem garnituru, ale z moją posturą trochę słabo. Nie odchodząc. Bardzo fajnie, że w takim wieku jest więcej osób interesujących się klasyczną elegancją. :)