Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hanes jest "bardzo okej", nie zawsze bez napisów, ale owe i tak są dużo subtelniejsze niż atakujące oczy loga ww firm. Mam jedną godną polecenia parę firmy Navy, z tym że kupioną "za wielką wodą", nie wiem jak z dostępnością w Polsce.

Opublikowano

CK, zdarzają się komplety z małym logo, są najlepsze. Też niezłe i dyskretne można kupić od RL.

Jednak najbardziej lubię, choć z dostępnością w Polsce, niestety, dramat, bieliznę od Jaspera Conrana.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam bieliznę włoskiej firmy Perofil (firma rodzinna z Bergamo), która szyje też na wyłącznej licencji bieliznę dla Ermenegildo Zegna. Bardzo klasyczny design i tkaniny najwyższej jakości, logo niewidoczne: np. bokserki Paros C z merceryzowanej bawełny filo di Scozia.

Bardzo cieniutka i delikatna tkanina, ale material bardzo trwały, piorę ją normalnie w pralce przy wysokim wirowaniu, kolor i jakość tkaniny pozostają bez zarzutu.

Poznałem ich na Pitti Uomo i ich manager sprzedaży Claudio Dallera potrafi tak opowiadać o męskiej bieliźnie, prawie jak pasjonaci o samochodach :D

http://www.perofil.it/

No a sam top of the top bielizny to marka Zimmerli of Switzerland, bardzo konserwatywna i klasyczna i niestety odpowiednio też droga, od nich wiem, że w Polsce ich produkty kupuje tylko jakiś butik w W/wie.

Opublikowano

Tomek, na stronie Perofil widzę całkiem fajną ofertę skarpet i poszetek. Czy jest szansa, że ten asortyment pojawi się w Twoim sklepie?

W sumie to przy okazji zapytam ich o ofertę, choć osobiście myślę, że Alto Milano oferuje zdecydowanie lepszą jakość, jako że skarpetki to ich wyłączna specjalizacja.

A dla zainteresowanych przy okazji jakichś wakacji we Włoszech, adres outletu Perofila:

Via Zanica 14,

24126 Bergamo

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Niech mi Panowie koledzy pomogą: jestem zmarzluchem, idzie zima tysiąclecia ;) Do tej spory spałem zwykle w spodenkach i koszulce, ale widzi mi się zestaw: rozpinana koszula i długie spodnie. A jak to jest u was? Może doradzciei mi jaki materiał wybrać?

Opublikowano

Niech mi Panowie koledzy pomogą: jestem zmarzluchem, idzie zima tysiąclecia ;) Do tej spory spałem zwykle w spodenkach i koszulce, ale widzi mi się zestaw: rozpinana koszula i długie spodnie. A jak to jest u was? Może doradzciei mi jaki materiał wybrać?

flanela - sam ma dwie pary na zimę i kilka bawełnianych krótkich spodenek do spania na lato - Calvin Klein (bardzo dobra jakość)

Opublikowano

podobnie jak Krakus, czyli odpowiednia kobieta, a wtedy o piżamie zapomnisz. A tak na poważnie to flanela. Nie wiem, jak to jest u was, ale jakos nie lubie zbyt nagrzanej sypialni. A co do zimy, to już się przyzwyczaiłem, że w TV to co roku straszą zimą tysiąclecia. A ludzie tylko lataja do apteki po fervexy i inne aspiryny.

Opublikowano

Zobacz jeszcze w Marks&Spencer.

Bywało, że miewali fajne, ciepłe, rozpinane męskie pidżamy (długi rękaw, długie spodnie). Jest też taka firma bieliźniana jak Rignella - miewa bardzo ładne wzory. Z jakością jest różnie. Miałam ich kilka pidżam - część po kilku latach wyglądała jak nowa, część po kilku praniach jak szmatka (wszystkie szwy nie trzymały formy). Triumph też miewa ładne męskie rozpinane pidżamy - choć ja do jakości Triumpha bardzo się zraziłam.

Pozdrawiam

Malwes

Opublikowano

A co poza poczuciem luksusu taka kołdra daje?

nie poczucie luksusu jest tutaj najważniejsze. Chodzi o właściwości.

tutaj jest całkiem zgrabny opis, może kiedyś wrzucę zdjęcia - byłem w fabryce robiącej takie kołdry w Chinach. Kołdry są różnej grubości na lato i zimniejsze miesięce. Mam taką na lato, jest super lekka - waży o ile pamiętam 1,2 kg!

http://zdrowa-koldra.webpark.pl/

inne źródła w google "jedwabna kołdra"

pozdrawiam,

d

Opublikowano

Nigdzie nie mogę znaleźć porównania do puchu (myślę tu o dobrej jakości puchu gęsim tupu 95 czy 98 nawet i 700-800 cui). Chciałem porównać wagę. Na dwuosobową kołdrę potrzeba z 300, max 400 gram takiego puchu a to i tak było by pewnie za dużo (za ciepło), więc waga zawiera w większości wagę pokrycia.

Już znalazłem "pewne" porównanie.

kołdr 140x200 z jedwabiem morwowym jako wypełnieniem ma 1,5kg wkładu.

Więc waga nie stanowi o przewadze. Trawłość też nie (puch jest praktycznie niezniszczalny). Może kwestie swiązane z konkretnym uczuleniem - ale to margines.