damiance Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Nie mówiąc o tym, że niektóre spinki nie wchodzą w dziurki mankietów. Co wtedy robicie? masz na myśli węzełki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Nie zauważyłem jakiegoś problemu w pisaniu na klawiaturze ze spinkami. Co do węzełków, to niby chociaż trochę bardziej nieformalne (ale my jesteśmy uparci w dążeniu do zmniejszania formalności stroju, nieprawdaż?) to jednak codzienne ich zakładanie to koszmar. Poza tym węzełki w sumie bardziej rzucają się w oczy, niż spinki z matowym kamieniem, o kolorze podobnym do koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Nie zauważyłem jakiegoś problemu w pisaniu na klawiaturze ze spinkami. Co do węzełków, to niby chociaż trochę bardziej nieformalne (ale my jesteśmy uparci w dążeniu do zmniejszania formalności stroju, nieprawdaż?) to jednak codzienne ich zakładanie to koszmar.Ja ze względu na to, że spinki węzełki są mocno rozciągliwe to spokojnie w poprzedzający wieczór wkładam je do mankietów "na gotowo". Bez większych problemów mankiet przeciska się przez dłoń. Łatwiej niż w guzikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Damian - przede wszystkim węzełki. Zauważyłem, że w niektórych koszulach dziurki nie do końca są rozprute, ale nie wiem, czy można je lekko nadpruć. Może są zaszyte dla trwałości? Z drugiej strony - na dziurkach przy mankiecie nie ma dużych nacisków... I rozumiem, że w koszulach bespoke szerokość dziurek również można ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 dlatego ja nie używam węzełków. BTW - Zauważyłem, że w koszulach Baltazara szerokość dziurki to ok, 14 mm, podczas gdy w innych koszulach, które mam, jest to 13 mm - co w totalu, po obwodzie daje 2 mm różnicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Upierdliwe są, szczególnie rano Naprawdę nie ma na nie sposobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Zakładać na zdjętej koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Wiem że OT, ale przymierzam się do zakupów w TM Lewin, i mam pytanie dot. koszul z francuskim mankietem. Czy u nich też są one tak szerokie (mankiety), że da się założyć koszulę z wpiętymi spinkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 13 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2012 Wiem że OT, ale przymierzam się do zakupów w TM Lewin, i mam pytanie dot. koszul z francuskim mankietem. Czy u nich też są one tak szerokie (mankiety), że da się założyć koszulę z wpiętymi spinkami? są wystarczająco luźne, zresztą dziurki też są spore, węzełki z łatwością przechodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daneeka Napisano 14 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2012 Witam wszystkich Forumowiczów. Mam pytanie dotyczące stosowania spinek do mankietów. Czy odpowiednie jest noszenie ich na co dzień, oczywiście do koszul z mankietami podwójnymi? Czy też zarezerwowane być one powinny do nieco bardziej oficjalnych sytuacji, zwłaszcza wieczorowych? Z zainteresowaniem czekam na Państwa uwagi. marek Mnóstwo jest spinek które można stosować w nieoficjalnych zestawach. Mam jedną parę przedstawiającą Queen's guard, kolejną z lokomotywami - interesująco przedstawiają się w zestawie dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 15 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2012 oczywiście do koszul z mankietami podwójnymi?A ja proszę Pana bardzo lubię pojedyncze mankiety (co więcej na co dzień jest wygodniejszy, tyle że lepiej zakładac lżejsze spinki). Nie wiem, skąd sie bierze w Polsce przekonanie, że do spinek musi być tylko mankiet francuski. Jan ma rację ten wątek był... jest gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkrol Napisano 15 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2012 oczywiście do koszul z mankietami podwójnymi?A ja proszę Pana bardzo lubię pojedyncze mankiety (co więcej na co dzień jest wygodniejszy, tyle że lepiej zakładac lżejsze spinki). Nie wiem, skąd sie bierze w Polsce przekonanie, że do spinek musi być tylko mankiet francuski. Doktor kiedyś pisał, że pojedyncze mankiety na spinki są maks elegancji, stoją ponad francuskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 18 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2012 pojedynczych mankietów na spinki praktycznie nie widuje w sklepach chętnie sprawił bym sobie taką białą i błękitną ciekawostka: do nieformalnych zestawów wypatrzyłem takie cudeńka http://www.marianorubinacci.net/eshop/p ... =2&linea=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2012 pojedynczych mankietów na spinki praktycznie nie widuje w sklepach chętnie sprawił bym sobie taką białą i błękitną Wystarczy odciąć guzik i zrobic dziurkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2012 Ja ze względu na to, że spinki węzełki są mocno rozciągliwe to spokojnie w poprzedzający wieczór wkładam je do mankietów "na gotowo". Bez większych problemów mankiet przeciska się przez dłoń. Łatwiej niż w guzikach Ja wkładam spinki-węzełki od razu po wyjęciu koszul z prania i tak je trzymam w szafie.Zaoszczędza to trochę czasu rano, a same spinki są nieco elastyczne i umożliwiają włożeni dłoni nawet przy dobrze dopasowanym mankiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2012 pojedynczych mankietów na spinki praktycznie nie widuje w sklepach chętnie sprawił bym sobie taką białą i błękitną Wystarczy odciąć guzik i zrobic dziurkę Jest sporo koszul, które mają zarówno dziurkę pod spinkę jak i guzik, defaultowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2012 Mam trzy koszule Eton i tak tam to właśnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ejzojeden Napisano 19 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2012 ależ to nie jest to samo w takiej uniwersalnej koszuli po zapięciu na spinkę widoczny jest guzik no chyba że kupie taką koszule i odetnę guzik to jest jakieś wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2012 Przecież nikt nie zostawia tego guzika jak zakłada spinkę. Guzik się odcina wtedy. Nosisz takie koszule z guzikami i spinkami naraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 19 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2012 Naraz może nie, ale na zmianę już tak i nie będę wtedy zawsze przyszywać guzika, jak będę chciał założyć koszulę bez spinek. Poza tym te guziki wtedy są od dołu i rzadko je widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grizz Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 A nie możecie wywinąć guzika do środka mankietu? Mam kilka koszul, które mają tak wszyty guzik, ze bez problemu da się tego dokonać, bez jakiejkolwiek straty dla estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek12 Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 Jest sporo koszul, które mają zarówno dziurkę pod spinkę jak i guzik, defaultowo. a właśnie. czy jeśli są w takiej koszuli 2 guziki do jeden (ten zły ) należy odciąć, czy tez nosić obydwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sumisura Napisano 21 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2012 pojedynczych mankietów na spinki praktycznie nie widuje w sklepach chętnie sprawił bym sobie taką białą i błękitną Też mam ten problem. Oczywiście może jest to spowodowane tym, że wchodzę do niewłaściwych sklepów, ale... ja naprawdę chodzę do porządnych sklepów Z KOSZULAMI i jakoś tak... no nie bardzo :/ A Szczecin nie jest przecież tak prowincjonalny, żeby nie można było kupić większości istniejących w obrocie ubrań! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 22 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2012 Tymczasem w Krakowie..... Jest firma z pewną już tradycją: SP im. J. Dąbrowskiego, przy Małym Rynku mają swój główny punkt usługowy, gdzie spełnią każde życzenie koszulowe (szyją do teatrów, filmów etc., więc żadne zamówienie im nie straszne). Mają też stronę, ale nie jest zniewalająca: http://www.dabrowski.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 23 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2012 Mankiety pojedyncze z dziurkami na spinki można w Polsce kupić w: Marks & Spencer i van Graafie, bywają też w TKK Maxx, P&C, ostatnio nawet w C&A, robił też (przynajmniej do niedawna) Kastor z polskich firm... i tak dalej... ps. z marek wymienianych na forum Savile Row, Eterna, czasami Olymp i TH, zwykle praktykują to powszechnie firmy brytyjskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi