MarianoItaliano Napisano 29 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2020 Poprzednie pytanie pozostało bez odpowiedzi, ale nic to. Teraz zastanawiam się nad zakupem zapasu wełnianych skarpet o różnych zastosowaniach (eleganckie, casual). Przewijała się tutaj marka Skarpol, zerknąłem na ich stronę i mają taki model: http://www.skarpol.com/index.php/pl/skarpety-meskie/27-art-53-skarpety-z-welny-jagniecej-meskie Czy ktoś ma od nich skarpety i może powiedzieć jak z ich wysokością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian90 Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 Panowie mała sprawa co polecacie jako skarpety codzienne: Vistula, Bytom czy Lambert chodzi o długość i wytrzymałość modele z mieszanką bawełny poliamidu i elastanu. W eleganckich zestawach mam Pedemeia ale chodzi mi o klasyczne skarpety na co dzień do jeansów i chinosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 Godzinę temu, Sebastian90 napisał: Panowie mała sprawa co polecacie jako skarpety codzienne: Vistula, Bytom czy Lambert chodzi o długość i wytrzymałość modele z mieszanką bawełny poliamidu i elastanu. W eleganckich zestawach mam Pedemeia ale chodzi mi o klasyczne skarpety na co dzień do jeansów i chinosów. Żadne z powyższych. LCF to świetny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 8 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2020 1 godzinę temu, Sebastian90 napisał: Panowie mała sprawa co polecacie jako skarpety codzienne: Vistula, Bytom czy Lambert chodzi o długość i wytrzymałość modele z mieszanką bawełny poliamidu i elastanu. W eleganckich zestawach mam Pedemeia ale chodzi mi o klasyczne skarpety na co dzień do jeansów i chinosów. Uniqlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Napisano 15 Lipiec 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipiec 2020 gdzieś tam znalazła się wolna chwila to napiszę Wam małe podsumowanie kilku producentów. w ostatnich kilku latach potestowałem skarpety różnych firm i mam już swoje typy na początku mojej "podróży" były różnego rodzaje calezedonia, happy socks, vistule itd. aż dotarło do mnie że nie do końca przemawia do mnie styl skarpet we wzór szkieletu śledzia, misie, kolorowe groszki itd. zaczęło się to mniej więcej wtedy gdy odkryłem Pedemeia. od tamtej pory można powiedzieć że przerzuciłem się prawie że w 100% na prążkowane modele. prawie, ponieważ mam jeszcze trochę różnych modeli gładkich, w strukturalne wzory z TkMaxx, niestety nie znam producentów, więc ich nie opiszę. Ale do rzeczy: 1. Pedemeia - marka z portugalii, swego czasu organizowałem grupowe zamówienie które było przerażające, kilkaset par skarpet które były do rozesłania. na szczęście sklep podzielił na paczuszki osobne dla każdej osoby, więc było łatwiej. Skarpety ładne na obrazkach i tanie - czego chcieć więcej? nakupiłem ich trochę w wersji merceryzowanej, ponosiłem i muszę z przykrością przyznać że po kilku praniach wyglądają jak szmaty. rozciągnęły się, po założeniu zjeżdżają, kiepsko. na ten moment mam je w pudle do założenia do wyjścia do ogrodu jak idę kosić trawę. Jedynie jednej model jest w ciągłym użyciu, niestety linka nie podrzucę bo już go nie ma w ofercie. Specyficzne, bo granatowe z pomarańczowymi które się pokazują po założeniu. na poniższym zdjęciu 4 od dołu: dla Pedemeia w skali 1 do 10, daję im 3. 2. Patine - ich projekt firmowy. Mocno im kibicowałem jak się dowiedziałem że mają mieć je w ofercie, więc od razu kupiłem pełną gamę kolorów. Dobrze się trzymały, kolory również nie bledną, natomiast po kilku praniach okazało się że lekko się kurczą i zrobiły się trochę krótkie. Szkoda, ale liczę że może się poprawią (może nawet to już się stało tylko ich nie używam? Jako całokształ 5/10 pkt 3. Bresciani - naoglądałem się tego producenta i w końcu uznałem że trzeba spróbować. nie znalazłem zbyt wielu którzy robią skarpety z lnu, więc zdecydowałem się na mały zestaw z tego materiału. na lato - strzał w 10. niezależnie od butów, w wakacje często po całym dniu miałem lekko wilgotne skarpety. Te sztuki nie mają tego efektu. nie są za krótkie, po wielu praniach nadal trzymają fason, kolorystyka daje możliwość wyboru - tylko cena niestety wysoka, choć przy dobrych wiatrach można je kupić w bardzo dobrej cenie, odnosząc to do ich jakości (około 50zł). Fotki nowych, oraz kilka założonych (bo akurat takie zdjęcia znalazłem ). Ciekawostką są opakowania, każda para ma dodatkowo lniany woreczek z logiem. ocena 9/10. nie max, bo czasem mi lekko zjeżdzają, ale być może to też kwestia budowy moich nóg? 3. LCF - produkt z wysokiej półki cenowej, jednak dla mnie to nr 1. Pierwszą parę kupiłem z 4 lata temu, bez przekonania że dobrze robię, ale miło się rozczarowałem. skarpety po bardzo dużej ilości prań w pralce automatycznej, nie skurczyły się, nie wyblakły, nie zjeżdżają i wyglądają nadal prawie jak nówki. mają jedną cechę (wynikającą z zastosowanego składu), odróżniającą je od innych, tj nie tworzy się na nich taki meszek. nie wiem jak to nazwać, nie do końca tworzenie się "kulek", ale takie brzydkie coś te są ciągle gładziutkie. 2 lata temu dokupiłem jeszcze kilka, w tym roku następne. wszystkie krótkie, ale skusiłem się również na podkolanówki, które idealnie zachodzą na łydkę, są lekko powyżej, ale nadal poniżej kolana. strzał w 10 bez dwóch zdań. Szkoda tylko że @saphir.pl nie ma w ofercie pełnego asortymentu, choć zaglądając na wszystkie które mam w szufladzie i patrząc na wytrzymałość LCF, na długo mi wystarczy kilka zdjęć niektórych egzemplarzy. zdjęcie nr 1 - po 2 latach noszenia, zdjęcie nr 3 - po 4 latach noszenia. ocena 11/10. 5. w lutym kupiłem jeszcze Vicela, ale tego nie opiszę bo za krótko je używałem - podkolanówki tylko na zimne dni zakładałem, a takich za dużo nie było. 17 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Pod akapitem o Viccelu umieściłeś zdjęcia Patine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 49 minut temu, ciasteczkowy napisał: Pod akapitem o Viccelu umieściłeś zdjęcia Patine. u mnie jest dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 A faktycznie, wyglada na to że to Tapatalk mi płata figle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Co do kurczenia się Patine to sprawa wyglada tak:(Na zdjęciach jedna para Pedemeia oraz jedna para Patine, jedno pranie vs przed praniem) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 @ciasteczkowy, pierzesz osobno lewe skarpetki, prawe, czy rotujesz?🙃 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Lewe piorę, prawe wyrzucam;). TO NIE JEST POST O POLITYCE!!! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 O! Ciekawe, bo akurat eksperymentujemy trochę ze składem i długością pod kątem nowych kolekcji Co do kurczenia się, to temat był wałkowany. Może przywołam opinię specjalisty: Cytat Jeżeli chodzi o "Wykurcz" to wiele zależy od rodzajów surowców. Generalna zasada: Brak elastanu (lycry) = minimalny wykurcz po praniu. Jeżeli mamy do czynienia z produktem bez elastanu całość trzyma się na dość ścisłym ściągaczu a rozciągliwość ogranicza się do uciągu splotu dzianiny. W Polsce sprzedaje się przede wszystkim zdecydowanie szersze ściągacze, a i tak bywają osoby z mega grubą łydką, którą uciska skarpeta... Są sposoby na minimalizację wykurczu, ale żaden z nich nie oprze się suszarce bębnowej. Po niej zawsze skarpety będą wyglądały na małe, ale będą się rozciągały tak jak pierwotnie. Czyli: wyglądają na małe, ale zachowują właściwości użytkowe, a to wszystko dzięki lycrze. Tak czy inaczej - dziękuję za opinie, które spływają mailowo i te tutaj. To dla nas cenne informacje i motywacja do podnoszenia poprzeczki. BONUS Prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni będę miał trochę nowych sampli, więc jeżeli są chętni do szybkiego testowania z obowiązkową opinią zwrotną w ciągu 14 dni, zapraszam na PRV. By mieć większą pewność, co do opinii zwrotnej i dla promocji aktywności forumowej będę brał pod uwagę tylko Forumowiczów z minium 50 pkt reputacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 @saphir.pl nie jestem specjalistą, nie używam suszarki bębnowej ale wiem że Wasze skarpetki kurczą się ZAUWAŻALNIE bardziej niż jakiekolwiek inne skarpetki które kiedykolwiek miałem. Noszę rozmiar 41 i niestety skarpety w rozmiarze 39-42 nie nadają się do użytku po kilku praniach, bo są po prostu za krótkie. Poradziłem z tym sobie w ten sposób, że kupuję rozmiar 43-47 (bo poza kurczeniem się skarpety mi się podobają - niedrogie, stosunkowo trwałe, przyjemne w dotyku i w ładne wzory), które po kilku praniach są w sam raz na rozmiar 41... 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 2 minuty temu, Zajac Poziomka napisał: @saphir.pl nie jestem specjalistą, nie używam suszarki bębnowej ale wiem że Wasze skarpetki kurczą się ZAUWAŻALNIE bardziej niż jakiekolwiek inne skarpetki które kiedykolwiek miałem. ditto - z tym że ja suszarki używam, ale solidarnie do wszystkich skarpetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Mam identyczne spostrzeżenia jak Zając. Przy stopie o rozmiarze 42 skarpety Patine trzeba brać 43-47 aby po dwóch czy trzech praniach nadawały się do noszenia, a i tak są wtedy na granicy akceptowalności. Wasze skarpety ogólnie są dosyć krótkie na tle konkurencji, chodzi mi głównie o części pięta - ściągacz. I nie używam suszarki bębnowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Dziękuję za opinię. Nie jest to lawina, ale podobne sygnały pojawiają się dość systematycznie i to właśnie skłoniło nas do większej pracy z nową kolekcją. Wszak niezręcznie polecać 47 klientowi przyzwyczajonemu do 41. To jest jakieś rozwiązanie, ale nienajlepsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 5 minut temu, pi_senny napisał: Wasze skarpety ogólnie są dosyć krótkie na tle konkurencji, chodzi mi głównie o części pięta - ściągacz. Nowe będą dłuższe. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 @Krzysiek_W noszę rozmiar UK 13. Który producent ma tak duże rozmiary dostępne? Szukam skarpet które będą się trzyma na łydce, a nie tylko na kostce jak u większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 4 godziny temu, saphir.pl napisał: Wszak niezręcznie polecać 47 klientowi przyzwyczajonemu do 41. To jest jakieś rozwiązanie, ale nienajlepsze Zwłaszcza, że osoby w tym ostatnim zakresie rozmiarowym nie mają już takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Jeszcze dodam że z moich obserwacji wynika że kurczenie się występuje podczas pierwszego prania - potem jest raczej niezauważalne. Ogólnie mi to nie przeszkadza - po prostu przy rozmiarze buta 41,5 zamawiam 43-47 i po praniu są dla mnie idealne. Niektórzy tak kupują jeansy i są z tego dumni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 6 godzin temu, JakubAnderwald napisał: @Krzysiek_W noszę rozmiar UK 13. Który producent ma tak duże rozmiary dostępne? Szukam skarpet które będą się trzyma na łydce, a nie tylko na kostce jak u większości. Nie pomogę bo takich nie szukałem, ale z moich opinii wynika że jak lcf takie znajdziesz to będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Cena mnie właśnie zabiła chyba zostanę producentem skarpet bo ewidentnie jest nisza na rynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 17 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2020 ja kupowałem jak była promocja, 2 plus 3 gratis ale może @saphir.pl wrzuci jakiś kod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 17 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2020 9 godzin temu, JakubAnderwald napisał: Cena mnie właśnie zabiła chyba zostanę producentem skarpet bo ewidentnie jest nisza na rynku. Praktycznie nie da się kupić budżetowych długich skarpet 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 17 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2020 @JakubAnderwald, cena LCF nie jest niska i one tanie nie będą nawet z rabatem. O ile dobrze pamiętam to tam górną granicą ponadto jest 45/46. Z tymi rozmiarówkami jest bardzo różnie, ale nie wiem czy w tej cenie warto ryzykować. Jeżeli chcesz z nimi spróbować mimo wszystko zapraszam na PRV z Twoją propozycją. Zobaczę czy da się coś zrobić na pierwszy zakup. Natomiast zwróć ewentualnie jeszcze uwagę na skarpety i podkolanówki Viccel - tu w wielu modelach masz jeszcze te większe rozmiary UK11.5/UK13.5 i to może być bardzo dobra alternatywa. W ciągu kilku tygodni powinna wjechać też nowa dostawa Vicceli więc wybór będzie jeszcze większy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi