Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poprzednie pytanie pozostało bez odpowiedzi, ale nic to. Teraz zastanawiam się nad zakupem zapasu wełnianych skarpet o różnych zastosowaniach (eleganckie, casual). Przewijała się tutaj marka Skarpol, zerknąłem na ich stronę i mają taki model: http://www.skarpol.com/index.php/pl/skarpety-meskie/27-art-53-skarpety-z-welny-jagniecej-meskie

Czy ktoś ma od nich skarpety i może powiedzieć jak z ich wysokością?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie mała sprawa co polecacie jako skarpety codzienne: Vistula, Bytom czy Lambert chodzi o długość i wytrzymałość modele z mieszanką bawełny poliamidu i elastanu. W eleganckich zestawach mam Pedemeia ale chodzi mi o klasyczne skarpety na co dzień do jeansów i chinosów.

Opublikowano
Godzinę temu, Sebastian90 napisał:

Panowie mała sprawa co polecacie jako skarpety codzienne: Vistula, Bytom czy Lambert chodzi o długość i wytrzymałość modele z mieszanką bawełny poliamidu i elastanu. W eleganckich zestawach mam Pedemeia ale chodzi mi o klasyczne skarpety na co dzień do jeansów i chinosów.

Żadne z powyższych. LCF to świetny wybór :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Sebastian90 napisał:

Uniqlo.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

O! Ciekawe, bo akurat eksperymentujemy trochę ze składem i długością pod kątem nowych kolekcji :) 

Co do kurczenia się, to temat był wałkowany. Może przywołam opinię specjalisty:

Cytat

Jeżeli chodzi o "Wykurcz" to wiele zależy od rodzajów surowców. Generalna zasada:
Brak elastanu (lycry) = minimalny wykurcz po praniu.

Jeżeli mamy do czynienia z produktem bez elastanu całość trzyma się na dość ścisłym ściągaczu a rozciągliwość ogranicza się do uciągu splotu dzianiny.
W Polsce sprzedaje się przede wszystkim zdecydowanie szersze ściągacze, a i tak bywają osoby z mega grubą łydką, którą uciska skarpeta...
Są sposoby na minimalizację wykurczu, ale żaden z nich nie oprze się suszarce bębnowej. Po niej zawsze skarpety będą wyglądały na małe, ale będą się rozciągały tak jak pierwotnie. Czyli: wyglądają na małe, ale zachowują właściwości użytkowe, a to wszystko dzięki lycrze.

Tak czy inaczej - dziękuję za opinie, które spływają mailowo i te tutaj. To dla nas cenne informacje i motywacja do podnoszenia poprzeczki.

BONUS
Prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni będę miał trochę nowych sampli, więc jeżeli są chętni do szybkiego testowania z obowiązkową opinią zwrotną w ciągu 14 dni, zapraszam na PRV. By mieć większą pewność, co do opinii zwrotnej i dla promocji aktywności forumowej będę brał pod uwagę tylko Forumowiczów z minium 50 pkt reputacji. 

Opublikowano

@saphir.pl nie jestem specjalistą, nie używam suszarki bębnowej ale wiem że Wasze skarpetki kurczą się ZAUWAŻALNIE bardziej niż jakiekolwiek inne skarpetki które kiedykolwiek miałem. Noszę rozmiar 41 i niestety skarpety w rozmiarze 39-42 nie nadają się do użytku po kilku praniach, bo są po prostu za krótkie. Poradziłem z tym sobie w ten sposób, że kupuję rozmiar 43-47 (bo poza kurczeniem się skarpety mi się podobają - niedrogie, stosunkowo trwałe, przyjemne w dotyku i w ładne wzory), które po kilku praniach są w sam raz na rozmiar 41... 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
2 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

@saphir.pl nie jestem specjalistą, nie używam suszarki bębnowej ale wiem że Wasze skarpetki kurczą się ZAUWAŻALNIE bardziej niż jakiekolwiek inne skarpetki które kiedykolwiek miałem.

ditto - z tym że ja suszarki używam, ale solidarnie do wszystkich skarpetek.

Opublikowano

Mam identyczne spostrzeżenia jak Zając. Przy stopie o rozmiarze 42 skarpety Patine trzeba brać 43-47 aby po dwóch czy trzech praniach nadawały się do noszenia, a i tak są wtedy na granicy akceptowalności. Wasze skarpety ogólnie są dosyć krótkie na tle konkurencji, chodzi mi głównie o  części pięta - ściągacz. I nie używam suszarki bębnowej. 

Opublikowano

Dziękuję za opinię. Nie jest to lawina, ale podobne sygnały pojawiają się dość systematycznie i to właśnie skłoniło nas do większej pracy z nową kolekcją. Wszak niezręcznie polecać 47 klientowi przyzwyczajonemu do 41. To jest jakieś rozwiązanie, ale nienajlepsze ;) 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, saphir.pl napisał:

Wszak niezręcznie polecać 47 klientowi przyzwyczajonemu do 41. To jest jakieś rozwiązanie, ale nienajlepsze ;) 

Zwłaszcza, że osoby w tym ostatnim zakresie rozmiarowym nie mają już takiej możliwości. ;)

Opublikowano

Jeszcze dodam że z moich obserwacji wynika że kurczenie się występuje podczas pierwszego prania - potem jest raczej niezauważalne. Ogólnie mi to nie przeszkadza - po prostu przy rozmiarze buta 41,5 zamawiam 43-47 i po praniu są dla mnie idealne. Niektórzy tak kupują jeansy i są z tego dumni:)

Opublikowano
6 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

@Krzysiek_W noszę rozmiar UK 13. Który producent ma tak duże rozmiary dostępne? Szukam skarpet które będą się trzyma na łydce, a nie tylko na kostce jak u większości.

Nie pomogę bo takich nie szukałem, ale z moich opinii wynika że jak lcf takie znajdziesz to będziesz zadowolony :)

Opublikowano
9 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

Cena mnie właśnie zabiła :) chyba zostanę producentem skarpet bo ewidentnie jest nisza na rynku.

Praktycznie nie da się kupić budżetowych długich skarpet ?

Opublikowano

@JakubAnderwald, cena LCF nie jest niska i one tanie nie będą nawet z rabatem. O ile dobrze pamiętam to tam górną granicą ponadto jest 45/46. Z tymi rozmiarówkami jest bardzo różnie, ale nie wiem czy w tej cenie warto ryzykować. Jeżeli chcesz z nimi spróbować mimo wszystko zapraszam na PRV z Twoją propozycją. Zobaczę czy da się coś zrobić na pierwszy zakup.  

Natomiast zwróć ewentualnie jeszcze uwagę na skarpety i podkolanówki Viccel  - tu w wielu modelach masz jeszcze te większe rozmiary UK11.5/UK13.5 i to może być bardzo dobra alternatywa. W ciągu kilku tygodni powinna wjechać też nowa dostawa Vicceli więc wybór będzie jeszcze większy. 

• Like 1