Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jdas: Dzięki. :) Co do Twojego zdjęcia, to też jest dobre, strój tej Pani też jest ciekawy. :)

Krakus: muszę obejrzeć tego Człowieka z tatuażem, są tam też jakieś inne ciekawe stroje?

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Niespecjalnie. Scena o której mówię to ostatnie kilka minut filmu (jeśli tylko to chciałbyś ogl. ;) )

Jest jeszcze jedna postać nieco odbiegająca strojem od epoki, też pojawiająca się w ostatniej scenie (więcej nie zdradzam, bo może chciałbyś ogl cały film - choć to prosta komedyjka).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj po dłuższym czasie ponownie trafiłem na stronę BUW-u poświęconą modzie męskiej XIX i początku XXwieku na podstawie czasopism ze zbiorów Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie.Chciałbym ją polecić Panów (i Pań) uwadze.

http://www.buw.uw.edu.pl/wystawy/modameska/spis_tresci.html.

Dołączona grafika

Strona jest bardzo obszerna i z wieloma ilustracjami, podzielona na rozdziały:

- Wstęp

- Świat mody męskiej, czyli krótki rys historyczny

- Przechadzka po królestwie mody, czyli stroje męskie sposobem dykcyonarza ułożone

- Mężczyzna od stóp do głów, czyli dopełnienie męskiego ubioru

- Krawiectwo i rynek mody

- Polski ubiór narodowy i mundurowy

- Ubrania dla chłopców, czyli z dziecięcia młodzieniec

- Kronika mody męskiej roku 1845 z „Dziennika Mód Paryskich” zaczerpnięta

- Słownik materiałów i technik zdobniczych

A także streszczenie po angielsku i bibliografia.

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Faktycznie widać ewolucję, żeby nie powiedzieć upadek, wizerunku mężczyzny, przynajmniej w sztuce plakatu... Poniżej zdjęć.

Znalazłem jeszcze krótką zapowiedź w "Rzepie" http://www.rp.pl/artykul/9131,555184-Wy ... akatu.html

Warto planując wyjście na wystawę zwrócić uwagę na hardcorowe godziny otwarcia muzeum: Muzeum Plakatu, ul. Stanisława Kostki-Potockiego 10/16 do 31.12, poniedziałek, godz. 12 – 16, wtorek – niedziela, godz. 10 – 16 bilety: 10 zł

Pozdr,

wojvv

post-146-13658919464496_thumb.jpg

post-146-13658919464848_thumb.jpg

post-146-13658919465253_thumb.jpg

Opublikowano

Ale narobisz smaku Killroy'owi (o ile jeszcze nie znał tej strony). :)

Przyznam, że miałem (między innymi) taki plan ;-)

:lol: Oczywiście widziałem tę książkę i część jej przeczytałem. Zwłaszcza stroje wieczorowe są tam ładne, no i tużurki. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

książka jest jeszcze do kupienia. Trafiłem przypadkiem jakimś dziwnym bo książka nie jest rozreklamowana ..

najtaniej znalazłem w wysylkowa.pl

http://wysylkowa.pl/ks1047157.html

pozdrawiam

d

W opisie na stronie znalazłem informacje, że książka jest porównywana do klasycznych już publikacji Stelli Blum, jednego z najwybitniejszych kostiumologów amerykańskich.

I znalazłem w Amazonie dwie książki Pani Stelli:

"Everyday Fashions of the Thirties As Pictured in Sears Catalogs"

http://www.stylehive.com/bookmark/amazoncom-everyday-fashions-of-the-thirties-as-pictured-in-sears-catalogs-dover-books-on-costume-textiles-stella-blum-books-628405

Dołączona grafika

oraz

"Everyday Fashions of the Twenties as Pictured in Sears and Other Catalogs"

http://www.stylehive.com/bookmark/amazoncom-everyday-fashions-of-the-twenties-as-pictured-in-sears-and-other-catalogs-sears-catalogs-stella-blum-books-628409

Dołączona grafika

Czy już może znacie te książki? Zastanawiam się czy proporcje liczby męskich ubrań do żeńskich są w nich takie jak na okładkach?

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

właśnie nabyłem książkę kilka dni temu - Panowie powiem jedno spis treści to pikuś - zawartość robi wrażenie. Jak znajdę jutro, pojutrze czas to wrzucę kilka zdjęć ..

Przypomnę nieśmiało o obiecanych zdjęciach ;-)

Może z tej części, której nie ma na stronie BUW-u?

Pozdr,

wojvv

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pasuje. Robi wrażenie :) Zwróćcie uwagę że już wtedy część panów miała problem z odpowiednim dopasowaniem, a i ten nieszczęsny ostatni guzik od kamizelki zawsze jest zapięty. Mankiety koszuli też nie wystają zza rękawa marynarki ;)

Opublikowano

Po pierwsze to raczej mało prowdopodobne, żeby to była elita ubierająca się u najlepszych krawców ;) co sugerują choćby zużyte i wymięte ubrania.

Rozpięty guzik kamizelki to stosunkowo młoda moda i przede wszystkim angielska. Zresztą i dziś, chociaż to klasyk już to niewielu panów o tym pamięta/wie.

Opublikowano

Po pierwsze to raczej mało prowdopodobne, żeby to była elita ubierająca się u najlepszych krawców ;) co sugerują choćby zużyte i wymięte ubrania.

Rozpięty guzik kamizelki to stosunkowo młoda moda i przede wszystkim angielska. Zresztą i dziś, chociaż to klasyk już to niewielu panów o tym pamięta/wie.

to są zdjęcia policyjne :) więc te panie i panowie do elity raczej nie należą :)

Opublikowano

właśnie nabyłem książkę kilka dni temu - Panowie powiem jedno spis treści to pikuś - zawartość robi wrażenie. Jak znajdę jutro, pojutrze czas to wrzucę kilka zdjęć ..

Przypomnę nieśmiało o obiecanych zdjęciach ;-)

Może z tej części, której nie ma na stronie BUW-u?

Pozdr,

wojvv

wiem, pamiętam, przepraszam za opóźnienie. Nadrobię

D