Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

Polećcie proszę jakiś płaszcz dla początkującego. Nie mam żadnego płaszcza. Szukam czegoś do kolan, absolutnie nie czarnego i najlepiej nie granatowego. Najczęściej noszę się nieformalnie, dżinsy/chino, koszula, czasem marynarka. Płaszcze dwurzędowe mi się podobają. Co kupić, mając do wydania ≤1000 PLN?

• 4 months later...

Panowie, co myślicie o płaszczu: 

https://www.lancerto.com/pl/plaszcz-granatowy-regent-ku112218000002-granat.html

Taka niby klasyczna dyplomatka, chociaż trochę krótka. Zastanawiam się czy aby nie zamówić rozmiaru na wzrost 188-194 i skrócić rękawy. Kusi cena i skład (100% merino). Myslicie, że warto?

• 1 month later...

Ja miałem przejściowo, bo okazał się za mały, poszedł w ręce forumowicza, który może się odezwie ;-) . Generalnie jak to włoskie na ogół - raczej dopasowane, czyli run small. Nie jestem dobrym benchmarkiem, bo nie mam nic z SuSu (nie pasują na mnie). Mogę odnieść się do Bytomia - Belvest próbowałbym rozmiar większy niż Bytom.

@Kyle @lubo69 - dzięki. A drop pamiętacie?

Ja problem mam tego rodzaju, że raz spróbowałem kupić na super okazji na eBayu jednorzędowy płaszcz kaszmirowy Belvest rozmiaru 52 drop 7 (takie mam wszystkie marynarki), a wyglądam w nim jakby był 56 i na wzrost 200cm+. Z kolei teraz mam okazję kupić płaszcz typu Ulster i przy rozmiarze 54 drop 7 ma wymiary w ramionach i klatce kompletnie pasujące do moich na marynarkę. Chyba zaryzykuję drugi raz i najwyżej wystawię na bazarku przed zimą ;)

7 minut temu, Koval napisał:

@Żorż Ponimirski

nie napisałeś najważniejszego - czy Ci 'fituje'?

Nie zdołałem wdziać na siebie pełnego garnituru, bo takie ma też być zastosowanie tego płaszcza, ale nawet na sam t-shirt widzę, że będzie OK. Jak się zrobi mniej duszno to wrzucę jakieś zdjęcia. 

• Oceniam pozytywnie 1

2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Okazuje się, że płaszcz oznaczony przez sprzedawcę jako lekko używany ma wszystkie metki, nici na ramionach i zaszyte kieszenie.

czyli sprzedawcą musiał być polak, skoro zostawił nici na ramionach. a metki chociaż prosto wszyte, czy jak u Macaroniego? :D

• Like 1

14 minut temu, Krzysiek_W napisał:

a metki chociaż prosto wszyte, czy jak u Macaroniego? :D

Pierwyj sort. Gdyby to był Polak to by pochodził ze trzy sezony i wszył metki z powrotem ;) A tak serio to płaszcz jest nówka, chyba pod względem cena/wartość księgowa to mój najlepszy strzał na eBayu. 

Godzinę temu, Nawrot napisał:

To jakiś prywatny sprzedawca, czy sklepik/firemka, która handluje na ebayu? Dałbyś namiar?

Osoba prywatna. Brzmiało to dość ciekawie jak się dowiedziałem, że płaszcz dostała "w spadku". Po upewnieniu się, że nie zdarła go ze świętej pamięci dziadka przystąpiłem do transakcji ;)

Mam za to na oku ciekawy sklepik z Hamburga, który wyprzedaje C&J handgrade i Carmina za około 250-300€, mogę wrzucić namiary ale nie wiem czy wysyłają do Polski.

Płaszcz tak się prezentuje na koszulę i cienką marynarkę. Bardziej zimowe zestawy mam niestety spakowane. Żona twierdzi, że wygląda dość szeroko w barkach, ale to chyba wrażenie, bo bez szalika, czapki, rękawic, cięższych butów i z ogoloną głową cała reszta trochę niknie. Mój zamysł to poważny płaszcz na poważne mrozy zakładany na marynarkę/garnitur i wydaje mi się, że będzie to dobrze pasowało.

received_331538581368814.thumb.jpeg.18062c59fb68ecc9ed88d5f6fa7abe8b.jpeg

received_785809302195689.thumb.jpeg.442ae4928214c64542dacdb0b69e4fc9.jpeg

received_582203262457165.thumb.jpeg.89dd798f2807dc6b97297c80d95c6917.jpeg

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 2

16 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

Osoba prywatna. Brzmiało to dość ciekawie jak się dowiedziałem, że płaszcz dostała "w spadku". Po upewnieniu się, że nie zdarła go ze świętej pamięci dziadka przystąpiłem do transakcji ;)

Mam za to na oku ciekawy sklepik z Hamburga, który wyprzedaje C&J handgrade i Carmina za około 250-300€, mogę wrzucić namiary ale nie wiem czy wysyłają do Polski.

Dasz namiary ? ;) 

@Żorż Ponimirski, bardzo ładny płaszcz. Moim zdaniem jest jednak zbyt obszerny w plecach (pionowe marszczenia). Na zdjęciu od tyłu w pasie wygląda na dobrze dopasowany, ale na tym ujęciu masz ręce włożone w kieszenie, co optycznie ujmuje materiału w biodrach. Zdjęcie z opuszczonymi rękami lepiej pokazałoby, jak płaszcz naturalnie układa się na plecach.

• Like 2