Skocz do zawartości

Płaszcz, kurtka, itd. - dyskusje i porady

jachobs

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...

Jakie widzicie przewagi zamszu nad skórą licową?

Mam już jedną pilotkę ze skóry licowej, noszę relatywnie często. I choć nie jestem wielkim miłośnikiem skór, to nie mogę odmówić jej wygody i praktyczności. Z drugiej strony ostatnio widziałem zamszowy pomarańczowy trencz u Zary i wprost zakochałem się w modelu, choć już z perspektywy doświadczeń użytkownika zamszowych (nubukowych?) butów roboczych ( skądinąd niezwykle wygodnych) wiem, że jest to materiał łatwy w zabrudzeniu i niewiarygodnie wręcz trudny w czyszczeniu. Pewnych plam nie mogę się pobyć pomimo wielokrotnego stosowania pianki czyszczącej i uporczywego szczotkowania. 

Sprawdź dokładnie czy trencz jest faktycznie z zamszu. Na 99% jest to syntetyczny materiał "robiony" na zamsz. W sklepach Zara nie widziałem żadnej kurtki z naturalnej skóry, zawsze "ekologiczna". Jedyna prawdziwa skóra, pomijając jej jakość, to ewentualnie niektóre ich buty.

Oczywiście bzdura do kwadratu.

Oczywiście bzdura do kwadratu.

Wow, jaka prawdziwie męska, zdecydowana odpowiedź. Jestem pod wrażenie. Dużo słyszałem o poziomie Forum, i faktycznie jest moc.

Przed napisaniem tej odpowiedzi zaglądnąłem do Zary w Tarasach Zamkowych, aby spytać pani ekspedientki jak to jest. W odpowiedzi usłyszałem że owszem, kurtki z prawdziwej skóry w ofercie firmy są, ale odkąd istnieje ich salon to nie mieli bo są "drogie jak na Lublin". Na stronie faktycznie można je zobaczyć, choć skóropodobnych jest nieporównywalnie więcej.

W każdym razie najmocniej Cię przepraszam że musiałeś czytać takie oczywiste bzdury do kwadratu, narażając się jednocześnie na niepotrzebny stres. W ramach samokrytyki udzielam sobie tygodniowego bana, oraz deklaruje chęć wyczyszczenia Ci płaszcza rolką z taśmy samoprzylepnej przy najbliższej okazji.

Kajam się pokornie.

• Oceniam pozytywnie 6

A wracając do meritum po tym przykrym incydencie, ile taki zamszowy trencz mógłby w Zarze kosztować? Jeśli wiem cokolwiek o cenie porządnej skóry i ilości, którą trzeba zużyć na taki trencz, to przynajmniej 2500 PLN... warto tyle wydać na tak ekscentryczny i nieprzydatny płaszcz jak zamszowy trencz?

• Oceniam pozytywnie 1

Mnie się nie podoba ten koncept - jak bym kogoś latem, nawet chłodnym, zobaczył w tej kurtce, pomyślałbym, że biedaczysko nosi na sobie jakąś grubą wełnę i musi mu być strasznie gorąco. Na zdjęciach wygląda zupełnie jak kurtka zimowa. Na wiosnę i jesień sugeruję coś wizualnie lżejszego.

• Oceniam pozytywnie 1

Kupiłem dziś w Bytomiu płaszcz Narni-3 (granatowy) i jestem mega zadowolony. Byłem z zamiarem kupna beżowego, ale akurat mój rozmiar (50) ktoś zarezerwował więc przymierzyłem granatowy i to było najlepsze co mogło się wydarzyć bo wygląda wg mnie dużo lepiej. Póki co poszedł na skracanie rękawów, ale gdy wróci to mogę podrzucić jego fotki, gdyby ktoś był nimi zainteresowany. 

• Oceniam pozytywnie 1

Wczoraj w Bytomiu zwróciłem uwagę na kurtkę/krótki płaszcz, głównie z uwagi na kolor:

http://bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,kurtka-rovigo-4-297-k-4506-23217-p

wersja bez paska, ale z innego materiału:

http://bytom.com.pl/kurtki-i-plaszcze,trencz-new-thasos-297-k-4493-23148-p

Co sądzicie? Pytam oczywiście tylko o wygląd :).

Tak, właśnie coś krótszego by mi się przydało. Akurat te ciemniejsze kolory w Bytomiu są dla mnie mniej ciekawe, bo nie są nasycone, tylko takie jakby przybrudzone. Z drugiej strony mógłbym mieć okrycie wierzchnie w innym kolorze niż do tej pory - pełna szafa granatowych (ciemnych) ubrań :) Przyjrzę się temu kolorowi jeszcze raz na żywo biorąc pod uwagę Twoje wrażenie. Oczywiście kolor jest trochę inny niż na stronie, ale nadal intensywny. Tak czy inaczej czekam na obniżkę ceny, która powinna nadejść niebawem znając Bytom.

@Kyle

Możesz bardziej konkretnie wyrazić swoje zdanie? :)

Wątpliwości głównie dotyczą kroju (kolor pozostawmy z boku). Wiem, że to udaje trochę trencz i powinno być dłuższe. Jednak chciałbym coś krótszego - wygodniejszego. Takie błędne koło. Co w takim razie proponujecie? Z lżejszych okryć wierzchnich mam granatową kurtkę pikowaną i beżowy trencz.

Edit:

Coś takiego?

post-5751-0-98623800-1459418693_thumb.jp

Dodam jeszcze, że w moim przypadku długość tych kurtek z Bytomia jest mniej więcej taka jak na zdjęciach poniżej.

post-5751-0-95403900-1459418624_thumb.jp post-5751-0-80094400-1459418627_thumb.jp

No właśnie to co napisałeś - tak jak w większości nie poważamy marynarek do połowy pośladków, kolorowych obszyć dziurek czy much pre-tied. Stylistycznie ta kurtka to takie niewiadomoco - jeszcze ten kaptur jak w sztormiaku. Krótki trencz niech sięga chociaż za połowę uda (w ramach bardzo zgniłego kompromisu), choć nie wiem, co jest niewygodnego w płaszczu sięgającym do kolan.

W samochodzie normalny płaszcz dodatkowo się gniecie i nie jest to najwygodniejsze - z drugiej strony jak jest powyżej "0", nie ma problemu ze zdjęciem okrycia przed zajęciem miejsca w aucie. 

A znam "faszystów", którzy przy -10st.C ściągają i płaszcz i marynarkę, aby się nie pogniotły. Rozumiem, ale szkoda IMHO zdrowia.

W samochodzie tak, gorzej jak samochód zostaje na parkingu i następuje przesiadka do komunikacji miejskiej :).

Wydaje mi się, że w płaszczu sięgającym do kolan niższym osobom może nie być dobrze.

Dzięki za opinie. Ostatnie pytanie. Czy te płaszcze, których zdjęcia wkleiłem we wcześniejszym poście są dla Was w porządku?

Mi się wydaje, że najbardziej w samochodzie gniecie się okrycie na plecach i pod pośladkami, więc oszczędzenie na długości wiele nie wniesie. Zresztą gniecenie to nie jest niewygoda :-).

Jeśli już, to w tej długości coś a'la mac będzie lepiej wyglądało niż trencz po amputacji dołu.