Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może na modelu prezentowałby się inaczej niż w saunie (?), ale na zdjęciu widzę: workowaty fason, wysoko zapinane guziki, średnio ciekawy kolor, niemodne klapy, kieszenie jak w blezerze = pomimo składu nie nosiłbym.

Opublikowano

Znalazłem krótki płaszcz o dobrym składzie materiału (90 % wełna, 10 % kaszmir), z ładnymi guzikami, odpowiadający mi rozmiarem. Zastanawia mnie tylko jego krój - takiego jeszcze nie spotkałem. Jak ocenilibyście go pod względem estetyki? Czy nie przypomina za bardzo marynarki?

http://i1.imageban.ru/out/2016/01/02/373cd4afc9929b3a628f997c686b78a6.jpg

To nie jest krótki płaszcz tylko marynarka na kogoś wysokiego.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Panowie, chcę sobie zafundować pierwszą w życiu kurtkę m65 w kolorze oliwkowym bądź szarym, ale na Alphę póki co mnie nie stać. Rozglądałem się też po demobilach, ale zaprezentowane tam wzorce były zwyczajnie brzydkie; co nie zmienia faktu, że chcę klasycznego modelu z 4 kieszeniami. Jaką markę moglibyście mi polecić w zastępstwie?

Opublikowano

Co sądzicie o długości rękawów w tym płaszczu? To Próchnik JZ15 PIK1, który oddałem do krawca w celu wytaliowania i skrócenia rękawów, które po zakupie były na mnie ewidentnie za długie. Teraz, gdy zacząłem z tego płaszcza korzystać, zaskoczyło mnie trochę to, jak rękawy układają się podczas ruchu (lub np. jazdy samochodem i trzymania rąk na kierownicy). Czy taka jest fizjonomia tego płaszcza (tak nisko wszyty rękaw) i należy się z nią pogodzić czy problem leży gdzie indziej? 

post-2812-0-59492400-1452869283_thumb.pn post-2812-0-54313700-1452869292_thumb.pn

Opublikowano

Potwierdzam, też mam ten problem. Smuteczek, bo poza tym płaszcz ładny, i 10% kaszmiru i w ogóle.

Może kolega Ernestson mógłby nam powiedzieć, czy to się da jakoś skorygować przy np. równoczesnym zwężeniu rękawa i zwężeniu płaszcza na odcinku od pachy do talii?...

Raczej się nie da. Jak zwęzisz płaszcz wybierając materiał na szwie między przodem a bokiem to i tak podkrój pachy nie pójdzie wyżej. 

Szansę na udaną poprawkę mają ci z opadającymi ramionami (jak ja czy wąski) wtedy można skorygować ramiona ale bez przenoszenia całego rękawa niżej.

Ale to dywagacje, byłoby z tym tyle zabawy, że nigdy nie chciało mi się robić takich manewrów w marynarkach czy płaszczach RTW.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaki płaszcz przeciw deszczowy na wiosnę/jesień dorówna formalnością  granatowej dyplomatce ( jednorzędowej) ? Posiadam dwa trencze beżowy i granatowy i w połączeniu z  garniturem nie czuję się za dobrze.   Czy Mackintosh to dobry kierunek?  Jeżeli tak to kryta listwa guzikowa czy otwarta? Jaki materiał jest odpowiedni bawełna( 67%) / poliester(33%)?

Opublikowano

Mnie trencz na garnitur zupełnie nie przeszkadza, często tak noszę. Mac powinien mieć krytą listwę guzikową. Robi się je (także) z tej samej garbandyny, co trencze. Bawełna/poliester 67/33 to dobry skład, moim zdaniem optymalny (przynajmniej jeśli mowa o Burberry).

Osobiście nie lubię maców (płaszczy, komputery lubię).

• Oceniam pozytywnie 1