michalm1969 Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 Przeciwny zamkniętym klapom do jednorzędówek jestem nie tylko ja, ale i wielu znanych krawców (sir Hardy Amies, Sergio Loro Piana). To błąd stylistyczny wynikający z nieznajomości historii ubioru. Jest on niestety często spotykany, bo krawcy z rzemieślniczym wykształceniem, choć są niewątpliwie mistrzami w swojej dziedzinie, nie posiadają tej wiedzy historycznej i wolą się dostosować do życzeń klientów, którzy najczęściej też nie są specjalistami w tej dziedzinie, tylko lekarzami, bankowcami etc. Od ponad 100 lat szyje się smokingi jednorzędowe z zamkniętymi klapami (ledwie niewiele krócej niż z szalowymi). Wie Pan dlaczego? Bo wyglądają NAJLEPIEJ. Lepiej od szalowych, lepiej od otwartych i zdecydowanie lepiej od dwurzędowego smokingu. Proszę mi wybaczyć porównanie, ale Pana pomysł, żeby zmienić jednorzędowy z zamkniętymi klapami na zapinany na dwa guziki (i wtedy jest ok, w "zgodzie z logiką stroju męskiego"), kojarzy mi się trochę z tłumaczeniem kiedyś mojego brata przyłapanego na podpalaniu tytoniu "Ale rodzice mówili, że mam nie palić papierosów, a to jest lufka". Jeśli chce Pan rozwiązać sprawę "definiując" smoking jednorzędowy z zamkniętymi klapami zapinany na dwa guziki jako "nie-marynarkę", to równie dobrze zdefiniujmy smoking jednorzędowy z zamkniętymi klapami jako "nie-marynarkę" i już będzie mógł Pan utrzymać esktremalne zasady i tę "logikę", którą trochę Pan przecenia. W dodatku wyobrażam sobie kogoś w takim smokingu, ale rozpiętej marynarce (bo jest na przykład kamizelka). Wtedy powie Pan, że ta osoba wygląda dobrze, czy źle? Czy Pana odpowiedź będzie brzmiała "muszę sprawdzić, czy za guzikiem na zewnątrz jest wszysty drugi wewnątrz, wtedy zdecyduje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 5 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Styczeń 2013 Podobno też kamizelkę można zrobić z jedwabiu, a to już wygląda inaczej niż materiał marynarki? Ale masz wykładane jedwabiem klapy na marynarce, lampasy itd. Ja w Twoim wypadku uszyłbym sobie taką kamizelkę jeżeli musisz już na siłę dobierać inny materiał: [...] Ja natomiast taką, czyli Timothy Everest dla Ralpha Fiennesa: Więcej tu: http://www.timothyeverest.co.uk/blog/?p=1240 P.S. Jednak "kartonowe" koszule nie mają konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mista Napisano 6 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2013 Witam szanowne grono. Pytanie mam, czy zna ktoś z autopsji smokingi szyte przez Bytom? Udało mi się dotrzeć jedynie do niezbyt dokładnych zdjęć z ich strony - jak to jest z kwestią "poprawności" wykonania. Rozważam jeszcze zakup Wilvorsta (w Dyplomacie). Macie jakieś sugestie? (dodam od razu, ze szyty na miarę niestety nie wchodzi w grę...) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mista Napisano 7 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2013 Myślałem dokładnie o takim rozwiązaniu: Ponoć mają takie w Dyplomacie. Blacktieguide przeglądam wolnymi chwilami. Dzięki za info Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Ronaldo lepszy od Messiego i Iniesty? (black tie) http://mrmlody.blogspot.com/2013/01/ron ... iesty.html "Błędy Pana Ronaldo są następujące: widoczny pasek z klamrą, bransoletka na ręce i mosiężny zegarek. Taka biżuteria nie współgra dobrze ze smokingiem (nie mówiąc już o kolczykach). Poza tym jego mucha nie jest wiązana, a gotowa. To jest cecha bardzo niepożądana wśród mężczyzn. Zasada podstawowa mówi: niech nikt za nas nie wiąże wiązadła pod szyję. Jakiegokolwiek. Jeśli mamy w szafie gotową zawiązana muchę, to pozbądźmy się jej. Na zawsze. Nosimy tylko rzeczy, które sami wiążemy. Poza tym spodnie są zbyt blisko bioder. Ukazuje to zbyt dużą część koszuli (do tego patki na kieszeniach powinny być schowane): A teraz mały fotomontaż, zakrywający talię i pasek: "Od razu dostojniej, nogi dłuższe, sylwetka bardziej męska. Kolosalna różnica. To zdjęcie powinno przekonać każdego, że zakrywanie talii w smokingu to konieczność, a noszenie biodrówek do eleganckiego stroju to jeden z najgorszych trendów w historii męskiego stroju (damskiego zresztą też)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 "Poza tym spodnie są zbyt blisko bioder."... Poza tym naprawdę widać na tych zdjęciach, że mucha nie jest wiązana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Moim zdaniem nie widac, usilowalem znalezc zdjecia z tej gali w wyzszej rozdzielczosci z marnym skutkiem. Stad podziwam stanowczosc ocen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Po czym poznać? Proporcje: najczęściej muszki niewiązane maja bardzo wąski i ciasny węzeł oraz są całkowicie symetryczne, sztywne i osadzone płasko na kołnierzyku. Ot, i cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Przy okazji rzuca się w oczy po prostu okropny stan elegancji wśród kobiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Po czym poznać? Proporcje: najczęściej muszki niewiązane maja bardzo wąski i ciasny węzeł oraz są całkowicie symetryczne, sztywne i osadzone płasko na kołnierzyku. Ot, i cała filozofia.Otto, muszki niewiązane poznać po tym, że węzła nie mają. Jest tylko tasiemka równo i płasko owijająca 'skrzydełka'. Pozwoliłem sobie jedno ze znalezionych zdjęć wstawić do Painta i nałożyć siatkę: Dalej jesteś pewny, że mucha jest symetryczna? Sztywności nie podejmuję się ocenić. Węzeł też wydaje się nierówny i szerszy niż zwykła tasiemkowe oplecenie muchy. Oryginalne zdjęcie z gali http://www.redcarpet-fashionawards.com/ ... gala-2012/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 10 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2013 Ale ludzie to forum jest o męskiej elegancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Skoro jesteśmy przy tej piłkarskiej Gali to który strój laureata jest zdaniem Szanownego Grona najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Świetnie, że wstawiłeś to zestawienie. Z tego punktu widzenia wybór stroju przez Messiego w tym roku nabiera dla mnie nowego kontekstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Może chce, żeby mu wreszcie przestali dawać tę złotą piłkę, bo w 2013 przyprawi ich o jeszcze większe zakłopotanie. Niewiele widać, ale 2010 wygląda całkiem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Od 2010 r. Messi ma nowego krawca i obawiam, że to raczej krawiec decyduje w co go ubrać http://www.dolcegabbana.com/leo-messi/pdf/DOLCE_MESSI.eng.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 11 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2013 Te wdzianko w kropki to było jakieś nawiązanie do jakiegoś garnituru Maradony, tylko ten Maradony był jeszcze mniej "gustowny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mista Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Myślałem dokładnie o takim rozwiązaniu: Ponoć mają takie w Dyplomacie. Blacktieguide przeglądam wolnymi chwilami. Dzięki za info Pozdrawiam Na tę chwilę "na stanie" mają 50. Koło 1,8k zł. edit - rozm. 50 Dzięki za info o stanie i cenie. Nie mój rozmiar, ale z tego co wiem jak trzeba to obmierzą i zamówią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marynarka. Handlowa. Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Dobry Dzień! Ślub o 16. To co mam zrobić z tym kolorem??? Może czarny bez pasa? Biorąc pod uwagę że są tacy co zdrowie Królowej mogą pić na siedząco, w jej obecności mieć nieregulaminowo odpięty guzik no i Daniel może... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Przesuń ślub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalm1969 Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Zetknąłem się z opinią, że nie należy zakładać smokingu do kościoła, nawet jeśli to jest późnym popołudniem. Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 Powinno się tego unikać, ale w zasadzie od dawna jest to już akceptowane przez etykieciarzy. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2013 "no man should ever be caught in a church in a tuxedo" Amy Vanderbilt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taxus Napisano 24 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2013 poniższe zdjęcia umieszczam tylko w celach instruktażowych, bez jakichkolwiek ocen, z pytaniem czy "tak ma być?" i czy moje uwagi są zasadne: ad.1 1. czy spodnie nie są za długie? 2. czy koszula jest prawidłowa tzn. czy nie powinna mieć także plis lub pikowań (albo ja ich nie dostrzegam)? ad.2 1. czy zamiast paska u spodni nie powinien być pas smokingowy? 2. czy kieszenie nie powinny być bez patek? ad.3 1. czy marynarka i spodnie nie są za duże? proszę o Wasze opinie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taxus Napisano 24 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2013 Coś mi nie wyszło. W poście wyżej chciałem zapytać, czy da się ustalić adresy wypożyczalni z których pochodzą przyodziewki tych Panów ze zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi