flozbi Napisano 24 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2018 Dzisiaj w Tkmaxx widziałem koszulę marki Ghilardi 1940, materiał w dotyku sympatyczny. 42 mogłem wziąć, ale nigdzie nie było rozmiarówki, a koszula wyglądała na dosyć dużą, raczej nie slim. Miał ktoś do czynienia z tym producentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin89 Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Panowie jak wypada jakość koszul Luxire i Camiceria do Osovskiego? Chodzi mi o to, jaki materiał wybrać, w jakiej cenie, aby był zbliżony jakościowo. Mam royal oxford z nowej kolekcji osovskiego i bardzo mi odpowiada. Chcę zamówić koszulę w jednym z tych dwóch sklepów opierając wymiary o koszulę osovskiego. Dobrze na mnie leżą poza klatką, brakuje tu ok. 3cm. Właśnie dlatego pomyślałem o koszuli na wymiar. Chyba, że znacie jakieś RTW, gdzie dla rozmiaru 40 jest 108-109 cm w klatce, przy zachowaniu wąskiej talii i ramion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 12 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2018 Po przeróbkach.PRZED - POLepiej choć wydaje mi się że wciąż dużo materiału z tylu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Obiecalem żonie, że z koszulami na razie spokój, ale te dwie z lini Sky Blue tak się do mnie uśmiechały. Po stówce wydało mi się grzechem nie kupić, chociaż mocno musiałem walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2018 To musiał być rzeczywiście kuszący uśmiech, coś jak syreni śpiew... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 21 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2018 @flozbi, nie do wiary ze Profuomo wypuscilo te koszule. Koszmarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pi_senny Napisano 21 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2018 Po stówce? Poczekałbym na wyprzedaż... w sumie nie, nie wróciłbym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 22 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2018 10 godzin temu, adamW napisał: @flozbi, nie do wiary ze Profuomo wypuscilo te koszule. Koszmarne. A jednak i to wykorzystując materiał Albini, ja mam na nie pomysł do casualu☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem tej forumowej niechęci do stricte casualowych koszul z lepszej półki. Te tutaj są akurat takie sobie, ale tragedii nie ma. IMHO jest dla nich miejsce w bardzo luźny stylizacjach i może to wyglądać całkiem dobrze. Dla mnie czymś ewidentnie w słabym goście są twory typu biała koszula z kontrastowymi wstawkami w kropeczki plus czarne guziki i takoż obszyte dziurki (podwójny kołnierzyk jako bonus specjalny), natomiast casualowe, czasem "krzykliwe" produkcje Profuomo, Etona czy włoskiej Tintorii Mattei są całkiem akceptowalne, acz oczywiście zestawienia i "okoliczności użycia" wymagają pewnego wyczucia 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Bardzo chciałbym zobaczyć ten „pomysł do casualu” z „odpowiednim wyczuciem”. Zakładam że Forum nie zeszło (jeszcze) całkowicie na psy / na manowce, niepotrzebne skreślić i że będzie w tym zestawie marynarka plus krawat, a nie sama koszula z półwłoskim sprezzaturowo rozpiętym kołnierzykiem do dżinsów czy kremowych chinosów. Pierwszy dam plusa, jeśli będzie za co; ja bym nie miał zielonego pojęcia, jak to zestawić.„Targowisko próżności”, jak ujął bodaj sam Prezes, było zawsze, ale ostatnio jak na mój gust jest trochę za dużo gorączki typu „jak Loro Piana na Yooxie za 40% RRP to brać póki jest, a później się zastanawiać, co z czym do czego”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 @lubo69 Szczerze mówią trochę nie rozumiem. Nie wiem co ma casualowy ubiór bez marynarki i krawata do schodzenia forum na psy. Są okazje na smoking, a są okazje na luźny wakacyjny ubiór (np. właśnie beżowe chino+koszula z podwiniętymi rękawami). Wyjście z domu bez marynarki i krawata to jakieś wielkie faux pas? Popieram @dziko - według mnie takie krzykliwe koszule są całkiem fajne, gdybym miał takie to pewnie od czasu do czasu bym nosił. W ciepły letni weekend, właśnie do chino/jeansów - bez marynarki krawata. 2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 No cóż, wyświechtana fraza de gustibus w zasadzie neguje istotę forum dyskusyjnego jako takiego, niezależnie czy schodzącego na psy czy nie. Dla mnie to Forum, na którym spędzam każdy dzień od siedmiu lat, ma problem z tożsamością; z jednej strony krawat 8.2 cm jest OK, a 8.5 cm za szeroki (proszę nie łapać za słówka, to tylko przykład, mogę podać sto innych), z drugiej hawajskie koszule z formalnym kołnierzykiem nosimy rozchełstane, bo dżentelmen też ma prawo cieszyć się życiem. Ja mówię pas Szkoda słońca na dyskusję. Żałuję że nie mam takiej koszuli, wyszedłbym na spacer i zrobił fotkę do CMDCNS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 @lubo69 - czy, mam rozumieć, na tym forum w części casualowej nie ma miejsca na coś np. tak klasycznego jak jeansowa "work shirt", której przecież z marynarką i krawatem nie zestawisz? Resztę to doskonale wyłożył @Zajac Poziomka . Co ciekawe, akurat Eton próbuje zestawiać bardzo wzorzyste koszule z marynarką i krawatem, ale właśnie mi w tych stylizacjach coś nie gra, są przesadnie "fashion" czy nie rzec, ekhem, niehereronomratywne Chodzi o coś w tym stylu: https://www.etonshirts.com/uk/blue-azulejo-print-shirt-27297931125 Ja tam właśnie taki krzykliwy casual koszulowy nawet lubię (ostatnio coś wrzucałem do "co mam dziś casualowego...") aczkolwiek staram się trzymać liczbę takich koszul w ryzach i kupować je tylko przy dużych przecenach, właśnie ze względu na to, że okazji do zakładania jest stosunkowo mało, więc produkt się "słabo amortyzuje". Nb. postaram się wrzucić tutaj niedługo, w ramach ciekawostki, fotki takiej koszuli z naprawdę wysokiej półki (Sartoria Partenopea). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Te dwie przedmiotowe koszule zostały dosyć nieszczęśliwie sfotografowane i niebezpiecznie przybliżają się do lat 90, a może w realnych warunkach wyglądałyby akceptowalnie. Z drugiej strony - są tysiące klasycznych koszul, gdzie żadnego ryzyka nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 12 minut temu, lubo69 napisał: z drugiej hawajskie koszule z formalnym kołnierzykiem nosimy rozchełstane, bo dżentelmen też ma prawo cieszyć się życiem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Paweł, daj spokój... Dobrze wiesz, o co mi chodzi... Ale dzięki za Halle Berry. Edit: gdybyś jednak nie wiedział, o co mi chodzi (w co wątpię), a chciałbyś wiedzieć (w co wątpię jeszcze bardziej;-)) Zestawić którąś z tych koszul ze zdjęcia z chinosami w neutralnym kolorze lub z niebieskimi jeansami potrafi pięciolatek (nie jest to absolutnie argument ad personam w stronę Kolegi @flozbi). Udatnie zestawić te koszule z marynarką, krawatem, ewentualnie poszetką, karnacją, fryzurą (są fryzury formalne i nieformalne), że nie wspomnę o dolnej części stroju, potrafi tylko instagramowy światowiec reprezentujący, jak mawiał pewien trener, international level. Forum zejdzie całkowicie na psy (nigdzie nie napisałem, że zeszło, ani nigdzie nie napisałem, że wszyscy Forumowicze mają obowiązek wychodzić z psem w marynarce i pod krawatem) w razie proliferacji zestawów niewymagających żadnego wysiłku w doborze, w dodatku kiepsko sfotografowanych. Pewne inne symptomy degradacji, już widoczne, dobrze Ci znane, ale niebędące przedmiotem zainteresowania akurat wątku o koszulach, mogłyby się niestety do tego przyczynić. Z mojej strony EOT: dwie niezbyt ładne, niezbyt drogie koszule z najwyższej linii niezbyt ekskluzywnego producenta - ot, tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 2 godziny temu, Zajac Poziomka napisał: @lubo69 Szczerze mówią trochę nie rozumiem. Nie wiem co ma casualowy ubiór bez marynarki i krawata do schodzenia forum na psy. Są okazje na smoking, a są okazje na luźny wakacyjny ubiór (np. właśnie beżowe chino+koszula z podwiniętymi rękawami). Wyjście z domu bez marynarki i krawata to jakieś wielkie faux pas? Popieram @dziko - według mnie takie krzykliwe koszule są całkiem fajne, gdybym miał takie to pewnie od czasu do czasu bym nosił. W ciepły letni weekend, właśnie do chino/jeansów - bez marynarki krawata. Dokładnie taki miałem zamiar. Nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zestawić koszulę patchworkową z krawatem. Pierwszy raz widzę to zdjęcie na komputerze (wstawiałem z komórki) i jednej rzeczy się nauczyłem, w mieszkaniu lepiej robić zdjęcia przy świetle o barwie neutralnej niż ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Bo na wakacje i grilla, tylko biała lniana koszula. Żadnych innych aberracji. Bo tak "na niezależnym blogu" pan "obiektywny trendsetter" powiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukryty Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 Koledzy, podpowiecie, które koszule na rynku są najbardziej wyslimowane? Mam grubą szyję (kołnierzyk 41) jak na resztę ciała (92 cm w klatce, 183 cm wzrostu). Wiem, że i tak konieczne będą przeróbki. Mie widziane marki dostępne w Niemczech, ale polskie sprzedawane wysyłkowo też są ok. Polecane tu brytyjskie budżetowe marki (CT, Lewin) chyba są nawet w najbardziej wyslimowanych liniach dość obszerne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 22 minuty temu, ukryty napisał: które koszule na rynku są najbardziej wyslimowane? Rozważałeś Luxire/Camiceria Olga/inne MTM? Pod warunkiem że podasz wyslimowane wymiary dostaniesz tak wyslimowane koszule jak chcesz. Wtedy również nie powinny być potrzebne przeróbki, po znalezieniu swoich wymiarów oczywiście. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukryty Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 Dzięki za podpowiedź! Akurat mam możliwość darmowych przeróbek (nie licząc czasu) i myślałem, że MTM jest dużo droższe, więc nastawiałem się na na RTW. Ale od 55 euro za MTM to dużo taniej niżbym się spodziewał i chyba pójdę w MTM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 Cześć, kupiłem Etona na wyprzedaży i moją uwagę przykuła podwójna dziurka na guzik w mankiecie (pomiędzy wszytymi guzikami jest dziurka). Defekt czy jakieś ekstra rozwiązanie którego nie znam/nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 @skatej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 29 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2018 @Xune dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 13 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2018 Ktos wie kto szyje koszule dla SuSu? Mam dwie denimowe z Purple Line i maja metke Made In Poland. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi