Krzysiek_W Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Błękitna była i właśnie ta różowa. Było jeszcze parę sztuk 100% bawełna. Oglądałem dzisiaj, niestety została tylko jedna różowa 41, bardzo fajnie się prezentowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 19 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2016 Może zapytam tutaj: jak prezentują się koszule TML i CT względem kołnierzyka? Lubię wysoką stójkę i długie wyłogi. Od TML dostałem informację, że ich klasyczny kołnierz ma wyłogi długie na 6 cm - to mało, ale mam ich starą koszulę i ma ona zdecydowanie dłuższe niż 6 cm wyłogi; czyżby aż tak zmienili krój? Koszule CT z kołnierzykiem klasycznym mają wyłogi długości 6,3 cm, wysokość kołnierza mierzona na karku to ok. 4,2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 Kyle - a mógłbyś zmierzyć szerokość tej lnianej koszuli w talii (na wysokości drugiego guzika od dołu)? Tak się tylko nieśmiało przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 55cm. Sorry, wczoraj zasnąłem z dziećmi i teraz też niewiele brakowało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kronenberg Napisano 30 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2016 Zrobiłem dziś drugie podejście do koszul Profuomo (pierwszą białą oddałem, ta cieńsza wersja, chyba popelina- prześwitywała)Druga ma skazy. Gdyby to było samo zabrudzenie rękawa to może próbowałbym uprać. Koszula ma natomiast jasne przebarwienie na karczku (pod wszywką). Oddaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackuzzi89 Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Panowie, Chciałbym zamówić swoja pierwsza koszule z TM Lewin, ale nie mam 100 procent pewności co do rozmiaru. Czy ktoś moze planuje w najbliższych dniach większe zakupy? Chciałbym sie dolaczyc i zamówić sobie swoja pierwsza. Czy mogę liczyć na pomoc? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Panowie, Chciałbym zamówić swoja pierwsza koszule z TM Lewin, ale nie mam 100 procent pewności co do rozmiaru. Czy ktoś moze planuje w najbliższych dniach większe zakupy? Chciałbym sie dolaczyc i zamówić sobie swoja pierwsza. Czy mogę liczyć na pomoc? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Jeśli masz dostęp do TKMaxx to rozejrzyj się - ostatnio TML pojawiły się w ofercie. Masz szansę przymierzyć na sobie (ew. kupić bezpośrednio, bo cena jak pamiętam na poziomie 130zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackuzzi89 Napisano 1 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2016 Jeśli masz dostęp do TKMaxx to rozejrzyj się - ostatnio TML pojawiły się w ofercie. Masz szansę przymierzyć na sobie (ew. kupić bezpośrednio, bo cena jak pamiętam na poziomie 130zł). Hej, Wielkie dzięki! Byłem w dwóch Tkjach w Krakowie i troszke pomierzyłem, stad moja pewność co do tego, co potrzebuje to jakies 95 procent. Nie udało sie jednak znalezc rozmiaru idealnego (Slim fity są za szerokie, zwłaszcza rękawy.) Dlatego ponawiam pytanie o jakies wspólne zakupy, bo troszke nieekonomiczne jest zamawianie jednej koszuli. Wziąłbym 4, ale co, jeśli jednak rozmiar nie bedzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djmakus Napisano 4 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2016 jaki rozmiar kołnierzyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 4 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2016 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie koszul CT - w komentarzach na ich stronie znalazłem kilka opinii, mówiących o tym, że ostatnio jakość materiału spadła - jest on cieńszy, mniej mięsisty. Czy ktoś z forumowiczów mógłby podzielić się swoim poglądem w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 gramatura materiału nie musi świadczyć o gorszej jakości... po co komu gruba, ciepła i mięsista koszula na lato? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Dla mnie gramatura nie świadczy o "cieple". Nie chciałbym koszuli choćby lekko prześwitującej; poza tym grubszy materiał to zwykle mniej mięcia. Uściślając - szczególnie interesowałby mnie twill. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 gramatura materiału nie musi świadczyć o gorszej jakości... po co komu gruba, ciepła i mięsista koszula na lato? Nie decyduje również o tym czy tkanina nadaje się na lato czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Prześwit to głownie kwestia gęstości splotu, a tzw. miesistość to gramatura. Proszę mnie poprawić, ale wyższa gramatura zawsze będzie wpływać na gorszy komfort termiczny w ciepłych miesiącach. Gęstszy splot rownież - ale w mniejszym stopniu. U mnie prawie wszystkie "mięsiste" koszule trafiają na dno szafy w lato. Każdy nosi to co lubi - jednak podtrzymuję, że cieńsze i prześwitujące tkaniny nie świadczą o złej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Hargin, niekoniecznie tak musi być: mięsista lniana koszula będzie lepsza od cienkiej, bawełnianej popeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 @pirat: a to jeszcze łopatologicznie wytłumacz mi czemu Mięsista lniana koszula musi być utkana z grubszego, miękkiego lnu - jeśli będzie miała luźny splot dla zachowania dobrego komfortu termicznego, to straci na mięsistości. Wczoraj nosiłem na garbie lniany garnitur o wysokiej gramaturze i nie powiem, aby było mi specjalnie "przewiewnie" (mimo, że splot jest bardzo luźny). Pomijam fakt, że tu piszemy o bawełnie, która ma jednak inną specyfikę niż len. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 @Hargin, @pirat: a to jeszcze łopatologicznie wytłumacz mi czemu Mięsista lniana koszula musi być utkana z grubszego, miękkiego lnu - jeśli będzie miała luźny splot dla zachowania dobrego komfortu termicznego, to straci na mięsistości. To zanim wezmę łopatę... Też mi wytłumacz to pojęcie mięsistości. Nie lubię takich określeń bo nie są wystandaryzowane. Podobnie jak tzw. "chwyt tkaniny". Jeśli rozmawiamy o gramaturze, to gramatura lnianej koszuli o luźnym splocie może być wyższa niż gęsto plecionej bawełny. Możemy się wybrać do jakiegoś warsztatu, np. do Studio Szarmant, i pogrzebać w próbnikach aby to zweryfikować. Komfort termiczny jest do pewnego stopnia kwestią subiektywną, np. ja się dość szybko rozgrzewam i mocno pocę, stąd przewiewność pozwala odprowadzić wilgoć na zewnątrz. Przywołana przeze mnie wcześniej cienka popelinowa koszula robiła za szklarnię. I pod tym względem jest gorsza od innych, również grubszych i również bawełnianych koszul jakie mam. Wczoraj nosiłem na garbie lniany garnitur o wysokiej gramaturze i nie powiem, aby było mi specjalnie "przewiewnie" (mimo, że splot jest bardzo luźny). Pomijam fakt, że tu piszemy o bawełnie, która ma jednak inną specyfikę niż len. Wczoraj jak i dziś spędzam na łonie natury, na Suwaszczyźnie. Jest to jeden z bardziej wietrznych regionów kraju (po morzu i górach). Przewiewność działa tu świetnie. Zupełnie inaczej niż w betonowym blokowisku. Nie wiem jaki garnitur nosiłeś. Ja np. mam lnianą marynarkę MTM. Na moje życzenie miałą mieć jak najmniejszą ilość konstrukcji. Niestety jej przód został "zabetonowany" i komfortu w niej nie mam. Porównałem len z bawełną bo to Ty napisałeś "wyższa gramatura zawsze będzie wpływać na gorszy komfort termiczny w ciepłych miesiącach", ja jedynie napisałem, że niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 To może tak: 1. pojęcie mięsistości - ja kojarzę z większą gramaturą materiału, która tą mięsistość powoduje (ja przynajmniej tak identyfikuję to pojęcie - choć nie użyłem go jako pierwszy ). 2. nie ma sensu IMHO porównywać różnych typów tkaniny - inaczej będzie zachowywał się len, bawełna, jedwab, blendy, a nawet wełna. Gramatura i splot to dwa elementy, które muszą iść w parze, zatem oczywiście użyte przeze mnie słowo "zawsze" było zbyt daleko idącym skrótem myślowym. 3. komfort termiczny jest obiektywny jako pojęcie, ale różnie interpretowany - mamy się czuć dobrze w danej odzieży, w danych warunkach pogodowych. Fakt, że jeden będzie go identyfikował, a drugi nie - nie zmienia sytuacji, gdy większość ugotuje się we flanelowym garniturze w podczas 35 st. upałów (nie napiszę celowo każdy, choć mam ochrotę ) 4. popelina - jest gęsto tkana, co utrudnia odprowadzanie wilgoci na zewnątrz - jeśli porównamy równie gęsto utkany len i bawełnę to podejrzewam, że na "komfort termiczny" będzie miała największy wpływ gramatura (grubość materiału), 5. pisząc "przewiewność" - celowo użyłem "". Kiedyś (z rok temu) była na forum dyskusja na ten temat. Określenie to jest nieprecyzyjne, ale najlepiej nakierowuje na intencje autora. Generalnie sprawa rozbija się o paroprzepuszczalność tkaniny i jej parametry nasiąkania wilgocią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Ciekawa dyskusja, a ja tylko przypomnę, że nadal czekam na opinie względem materiału w koszulach CT (ewentualnie jeszcze porównanie z TML) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Koszul CT jest pewnie kilkaset modeli z kilkuset różnych materiałów, jeżeli ktoś nie zamawia co roku tego samego modelu koszuli to ciężko obiektywnie ocenić czy jakość materiału się pogorszyła. Ja nie mam zbyt pozytywnych doświadczeń z materiałami z koszul formalnych, za to bardzo lubię "washed oxford" z koszul casualowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 CT: Washed oxford jest fajny. Panama ok. Lubię basket weave ale obecnie chyba nie jest dostępny. Niestety sklep wyrzucił filtr 'linia' gdzie była czasami informacja o tkaninie. Nie ułatwia to zakupów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Miałem jedną koszulę od CT washed oxford (białą). Prasowała się tragicznie. Nie macie tego problemu? Prawie zawsze wybieram koszule od CT oznaczone jako non-iron i jestem zadowolony, niezależnie od splotu tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 Moje prasują się stosunkowo łatwo (mam 5 czy 6, w tym również i białą). Na pewno nie są non-iron, gniotą się trochę w ciągu dnia, ale mi to nie przeszkadza, ot bawełna , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 5 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2016 @Zając W sumie to nie miałem na myśli porównania z koszulami sprzed lat, a bardziej chciałem usłyszeć opinie, czy faktycznie materiał nie stał się zbyt cienki lub prześwitujący. Możesz zdradzić, co przeszkadza Ci w koszulach formalnych? W razie czego czekam jeszcze na oceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi