Karol G. Napisano 13 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2017 Myślę, że taka ingerencja nie da pożądanych efektów. Być może zostanie ślad po pierwotnym ukształtowaniu klap, a przede wszystkim materiał będzie się inaczej układał, co odbije się prawdopodobnie na gorszym dopasowaniu na karku. Moim zdaniem - nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonus Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 Dnia 7.04.2017 o 17:53, Pablo84 napisał: Potwierdzam. Również korzystałem i zawsze byłem zadowolony z wykonanej usługi (m.in. skracanie od góry, dopasowywanie spodni), niestety wysoko się ceni. Mimo wszystko z trudniejszymi poprawkami wolę chodzić do niego. Jeśli chodzi o skrócenie "od dołu" to dość łatwa przeróbka. Jeśli nie musisz przenosić atrap dziurek guzikowych to mogę polecić też poprawki krawieckie na ul. Polnej 18/20 (mają oddziały również w innych lokalizacjach m.in. na ul. Wołoskiej) http://krawieckie.com/galeria-uslug/uslugi-ekspresowe/ No właśnie. A jeśli chcę skrócić rękawy o ok. 4cm, co wymusza usunięcie jednego guzika lub przesunięcie go (obecnie jest 5, w sumie wolałbym 4), to te usługi ekspressowe nadają się, czy od razu uderzać do krawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 Skracanie o 4 cm rękawa powinno odbywać się metodą 'od góry'. W takim wypadku odradzałbym ekspresowe poprawki tylko udałbym się do sprawdzonego krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 16 minut temu, zixart napisał: Skracanie o 4 cm rękawa powinno odbywać się metodą 'od góry'. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 Chodzi mi oczywiście o sytuację gdy guziki przy rękawie są 'funkcyjne'. 4 cm to mniej więcej odległość, którą producenci zostawiają od krawędzi rękawa do pierwszego guzika - po skróceniu guziki rękawa będą tuż przy jego krawędzi, co w mojej ocenie wygląda po prostu źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekx Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 W ogóle przesuwał ktoś guziki tak, że potem nie było widocznego śladu po usuniętej atrapie dziurki? Spodziewał bym się, że ślad zawsze będzie bo maszyna dość gęsto dziurkuje. (u mnie zakład krawiecki marynarki zawsze robi górą, nawet przy atrapach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 1 godzinę temu, zixart napisał: Chodzi mi oczywiście o sytuację gdy guziki przy rękawie są 'funkcyjne'. 4 cm to mniej więcej odległość, którą producenci zostawiają od krawędzi rękawa do pierwszego guzika - po skróceniu guziki rękawa będą tuż przy jego krawędzi, co w mojej ocenie wygląda po prostu źle. To prawda, ale jednak bardzo wielu producentów nie rozcina dziurek na rękawach. Ba, niektórzy nawet nie obszywającą guzików imitacją dziurki, a jedynie naszywają guziki - po to żeby było łatwiej je przenieść, a guziki można obszyć i ewentualnie rozciąć dziurki już po skróceniu rękawów. W takiej sytuacji nie ma potrzeby skracania "od góry". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2017 1 godzinę temu, arekx napisał: W ogóle przesuwał ktoś guziki tak, że potem nie było widocznego śladu po usuniętej atrapie dziurki? Spodziewał bym się, że ślad zawsze będzie bo maszyna dość gęsto dziurkuje. (u mnie zakład krawiecki marynarki zawsze robi górą, nawet przy atrapach). To, czy zostanie ślad, zależy od materiału. Na dobrej jakości, cienkiej wełnie ślad nie powinien zostać. Ślad zawsze zostanie na bawełnie, lnie i mieszankach. To, jak bardzo będzie widoczny, zależy od paru rzeczy. Najlepiej dla pewności zrobić próbę, o ile jest miejsce - wyszyć coś gęstym ściegiem, a następnie spruć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 6 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2017 Potrzebuję Waszej porady, a bardziej - konkretnych wskazówek dla pani krawcowej. Z reguły jestem zmuszony kupować garnitury SuSu w rozmiarze 52, po czym lekko powiększać plecy, zbierać marynarkę w pasie i zwężać spodnie. Problem polega na spodniach właśnie, tym bardziej że ostatnio trochę schudłem. Spodnie SuSu w rozmiarze 52 mają 94 cm w pasie i 112 w biodrach. Nie można rozdzielać rozmiarów (to mnie bardzo dziwi w polityce SuSu), a nie chcę płacić 1000 PLN więcej za ten sam garniturw MTO. W jaki sposób należy odpowiednio zwęzić spodnie (mam 82 w pasie i 104 w biodrach)? Samo zebranie materiału w pasie powoduje, że zostaje duży "balon" w okolicach bioder. Moja pani krawcowa jest ok, ale czasami mam wrażenie, że potrzebuje konkretnych wskazówek, gdzie zebrać, a ja nie jestem w stanie jej powiedzieć. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Wrzesień 2017 Może zrobić zakładki? Dobrze uszyte spodnie są dobre w biordrach z zamkniętymi zakładkami, które są nadmiarowym materiałem poprawiającym komfort. Mój krawiec czasem popuszcza mi spodnie w biodrach, może odwrotną operację również da się wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 Zdecydowałem się dać moje jeansy 23 oz do zwężenia od kolana w dół. Łatwiej to zrobić po szwie zewnętrznym, ale tam jest selvedge. Wewnętrzny szew jest francuski (na zakładkę). Jeśli dam spodnie Panu Basiowi, będzie wiedział co zrobić, ale pomarudzi, że materiał gruby i weźmie za to sto złotych "w promocji". Krawcowa osiedlowa natomiast może nie mieć dobrego pomysłu. Co jej zaproponować? 1. Poświęcić (odciąć) selvedge i zwęzić po łatwiejszym szwie? 2. Zwęzić po szwie francuskim? 3. Zwęzić po szwie zewnętrznym, ale nie odcinając selvedge, tylko zostawiając szerszą zakładkę? 3. Zwęzić odrobinę po obu stronach, w ten sposób pozostawiając selvedge na odrobinę szerszej zakładce? Na pewno wzrosną koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 Jeśli 2 nie wypali to opcja nr 3 . Dużo poszerzy się tasiemka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 Ok. 2 cm; co gorsza będzie "trójkąt" (węższa na wysokości łydki niż kostki). Nie podwijam nogawek i selvedge nie widać, ale gruba zakładka może powodować nieestetyczne przetarcia, gdyż jak wiadomo jeans indygo się odbarwia w różnych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 8 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2017 Tak czy inaczej szukałbym kogoś kto zwęzi po szwie wewnętrznym , trochę szkoda tego wykończenia Ostatecznie tak też nie jest najgorzej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 9 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2017 Mam nadzieję, że jest to odpowiednie miejsce dla tego typu pytania. Jaka jest maksymalna (dopuszczalna) odległość od końca rękawa do środka pierwszego guzika w marynarce? Słyszałem kiedyś, że ok. 4.5 cm., niemniej jednak chciałbym to zweryfikować. Jestem obecnie na etapie wydłużania rękawa i wydaje się, że am dwa wyjścia: 5 guzików (jakoś mi to nie podchodzi) lub przedmiotowa odległość w okolicach 6.5 cm. (aż tak nie razi w tym wypadku, jakby mogło się wydawać). Z góry dziękuje za opinie/porady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shinobi Napisano 9 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2017 Dodam tylko, ze marynarka to sportowy model bez podszewki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2017 Generalnie - tak, żeby Ci się podobało. Dla mnie optymalnie jest ok. 3-3.5 cm, większy margines wygląda dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 8 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2017 czy zwężał ktos marynarkę przednimi zaszewkami? Marynarka bez konstrukcji, kieszenie nakładane. Mam wrażenie, ze zweżanie po szwach bocznych i plecach (do wysokości początków szlic od góry) powoduje efekt sukienki - góra jest ok, dół się rozchodzi na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dar Napisano 15 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2018 Zależało mi na szybkim terminie realizacji i oddałem do jakiegoś krawca w Gdańsku spodnie od garnituru do poszerzenia o 30 mm w pasie i skrócenia mniej więcej o taką samą wartość nogawek. Spodnie skrócono i poszerzono. Ale wskutek tego (podejrzewam poszerzenia) kanty lądują na wewnętrznej stronie obuwia. Poszły w klin. Krawcowa oczywiście w szoku, pierwszy raz takie coś widziała. Jako, że nie mam doświadczenia w tego typu sprawach, to mam pytanie czy można coś z tym zrobić? Czy jest to raczej typowy błąd dla pseudokrawców? Co ciekawe, kilka lat temu oddałem spodnie (tym razem do zwężenia) do rzekomo prawdziwego krawca i tym razem kanty lądowały na zewnętrznej części obuwia. Jako, że nie zależało mi na tych spodniach, to podarowałem sobie sprawę. O co tu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraken Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Właśnie kupiłem od forumowego kolegi marynarkę SuSu i niestety choć leży Ok, to mam wrażenie, że rękawom brakuje z centymetr długości. Czy w tych marynarkach da rade wydłużyć rękaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Brakuje ze 3 cm. Nie wydłużysz tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Wydaje mi się ze to rękaw koszuli jest za długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraken Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 Koszula jest ok, mankiet wystaje jakieś 3,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 2 godziny temu, Ernestson napisał: Brakuje ze 3 cm. Nie wydłużysz tyle. 41 minut temu, Kraken napisał: Koszula jest ok, mankiet wystaje jakieś 3,5 cm Oko krawca to jednak oko krawca. Szacunek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraken Napisano 28 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2018 No nic, wygląda na to, że zaraz pojawi się na bazarku szkoda bo poza tymi nieszczęsnymi rękawami jest super. W każdym razie dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi