Mateusz Papiernik Napisano 12 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2015 Dzięki, potrenuję Pomierzyłem krawaty, które chciałem skracać - mają 154 i 158cm. Te prawdopodobnie pójdą pod nóż. Powiązałem kilka bardziej standardowych, 148cm, i one nawet przy zwykłym 4inH nie wydają się zbyt długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 14 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2015 Też tak robię, na ogół jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistake Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Hej, chciałbym zapytać czy zna ktoś punkt w Warszawie, w którym skracają rękawy marynarek wraz z przesunięciem guzików i odszyciem imitacji dziurek? I przy okazji robią to za rozsądne pieniądze? Wiem, że można to zrobić u krawca, ale chciałbym się w miarę możliwości zamknąć w 60zł. Mam marynarkę, w której muszę skrócić rękawy, jak widać dość sporo, więc w zasadzie tylko ostatni guzik mógłby zostać na swoim miejscu. Byłem w http://krawieckie.com/na Smolnej i Polnej i za samo skrócenie rękawów chcieli 35zł, ale za przesunięcie każdej imitacji chcieli dodatkowe 8zł. Proponowali wyprucie wszystkich imitacji i przesunięcie samych guzików, ale to mnie nie satysfakcjonuje. Wiec jako, że nie mają maszyny robiącej identyczny ścieg, trzeba by przesunąć wszystkie imitacje, a to wiązałoby się z kosztem 115zł... nawet gdybym zredukował liczbę guzików do 4, to wciąż 99zł... Jako, że to marynarka z sieciówki, to nie chciałbym wydawać ogromnych kwot. Widzę, że http://poprawkikrawieckie.eu/ mają w cenniku, że "Skracanie rękawów z odszywaniem imitacji dziurek – 42 pln" - robił tam ktoś i mógłby potwierdzić? Bo jednak Targówek to godzinna wyprawa w jedną stronę, a nie chciałbym jechać na darmo na koniec Warszawy. Niby podstawowa przeróbka, a nawet w takim mieście jak Warszawa ciężko znaleźć punkt, który się tego podejmie (bo sporo krawcowych robi wielkie oczy, jak im się mówi co potrzeba), a jak już się podejmie to woła spore pieniądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Pamiętaj tylko, że na bawełnie, lnie i mieszankach zostaną ślady - jak widoczne, zależy. Na dobrej jakości wełnie śladów nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Krotkie pytanie: czy da sie cos zrobic z rekawami marynarki w sytuacji, w ktorej przy uniesieniu ramienia do gory, razem z nim "unosi" sie cala konstrukcja marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Jeśli dobrze rozumiem, to masz marynarkę ze sztywną konstrukcją ramion, połączoną z dość sztywnym wypełnieniem klatki ("zbroja"). Z tym nic praktycznie się nie da zrobić - tzn. przeróbki technicznie są wykonalne, ale całkowicie nieopłacalne, a efekt trudny do przewidzenia. W marynarce z wieszaka można skrócić (czasami - delikatnie wydłużyć) rękawy, można ją wytaliować oraz usunąć fałdę poznańską. Inne przeróbki (skracanie, ingerencja w ramiona) są ryzykowne i z reguły nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anachronis Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Tak tez myslalem. No nic, jak na marynarke z wieszaka za 700zl i tak lezy b.dobrze po wszystkich przerobkach, wiec nie bede po prostu unosil ramion do gory . Bo i w sumie po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Nie przesunąć guzików, gdy nie ma przeszytych prawdziwych dziurek to jest skandal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Zaciągniętą nitkę w wełnianej marynarce trzeba jakoś zabezpieczyć czy się nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uke Napisano 18 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2015 U mnie idealnym i sprawdzonym od lat remedium na wyciągnięte nitki jest żona : ) Kobiety są w tej materii bardzo sprytne, mnie to zwykle tak ładnie nie wychodzi. Zazwyczaj po wciągnięciu nie zostaje żaden ślad ale zależy jak bardzo zaciągnąłeś i czy nie uszkodziłeś przy okazji splotu w okolicy zaciągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksk Napisano 18 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2015 Czy ktoś się orientuje co się dzieje z MM krawaty z Solca? Sklep zamknięty, mail nie działa, dodzwonić się nie mogę, na stronie www nie ma żadnej informacji o zmianach. Zamknęli interes? Przenieśli się? Macie jakiś kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 20 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2015 Dobry wieczór, nazywam się lukee i jestem czytelnikiem forum od kilku miesięcy. Bazując na informacjach przekazywanych przez Was na forum dokonałem metamorfozy swojego swojego stylu, za co Wam dziękuję. Tyle tytułem wstępu, do konkretów. Po nieudanych próbach zakupu odpowiadającego mi garnituru w galeriach handlowych, zdecydowałem się na ryzykowny zakup garnituru przez internet. Wybór padł na suitsuppply. Dokonałem zakupu garnituru Sienna - http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-light-grey-plain/P3881.html?start=7&cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Classic-Sienna Podobnie jak duża część forumowiczów, miałem problem z wyborem rozmiaru. Size advisor zalecał mi rozmiar 46, co wydawało mi się dziwne, gdyż noszę rozmiar 48. Zacząłem więc analizować tabelkę rozmiarów i dokonałem ostatecznie wyboru rozmiaru 48. Moje wymiary: wzrost: 186 cm klatka: 98 pas:85 biodra: 92 Dzisiaj otrzymałem paczuszkę. Jak widać na załączonych zdjęciach, garnitur nie leży idealnie. Jest za duży. Niestety nie wchodzi w rachubę wymiana rozmiaru na 46, gdyż rozmiar ten ma rękawy krótsze o 9mm, a w tym momencie, przy rozmiarze 48, wydają mi się za krótkie (63,1 cm) , co sądzicie? Rozmiar 94 również odpada, gdyż tam rękawy mają prawie 66 cm. Zastanawiam się więc czy jest możliwe zwężenie garnituru w ramionach o jeden rozmiar, mając na uwadze, że model Sienna nie posiada padów? Co Waszym zdaniem, należałoby jeszcze poprawić? Spodnie wiadomo. Bardzo mi się podoba ten garnitur. Boję się, iż model Sienna nie jest na moją figurę ;( Dziękuje wielce za pomoc! P.S. Przepraszam za potencjalne nieumyślne błędy nowicjusza Pozdrawiam, lukee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bindebale Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Cześć wszystkim, Ostatnio w sklepie znalazłem marynarkę przecenioną na nieprzyzwoite 199 zł (2,5 guzika, przeszyte dziurki) i mam kilka pytań: -Czy jest w ogóle możliwość skrócenia rękawów od góry, jeśli mają one łaty? -Wydaje mi się, że to gabardyna - czy taka tkanina jest dobra do noszenia? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Ad. 1 - o ile nie chcesz skracać o pół metra, to tak;-) Ad. 2 - tak, ale raczej nie na lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bindebale Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Dzięki za szybką odpowiedź. Pół metra na szczęście nie, ale tak z 6 centymetrów - da się wtedy jakoś przeszyć łaty, żeby nie było śladów (bo chyba nie są klejone)? Na lato bym sie nie odważył, bardziej sie bałem o taką wczesną wiosnę właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Zapytaj krawca - na tej gabardynie to nie wiem. A czy w tej chwili łaty są idealnie na łokciach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bindebale Napisano 24 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2015 Powiedziałbym, że nawet z centymetr wyżej. Byłem u jednej lokalnej krawcowej, u której zawsze robiłem prostsze rzeczy i powiedziała, że nie zrobi. Właśnie chciałem się dowiedzieć czy w ogóle nie ma takiej możliwości, czy też to kwestia krawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Witam Przeczytałem cały wątek, poszperałem w wyszukiwarce i w sumie od półtora roku ten temat nie powrócił. Potrzebuję skrócić rękawy od góry w dwóch marynarkach. Czy ktoś mógłby mi polecić dobre miejsce w Krakowie do wykonania takiego zabiegu? Jakiś czas temu polecany był Pan Kucia z ul. Gertrudy. Czy może ktoś jeszcze jest godny uwagi? Oraz czy może ktoś ostatnio korzystał z usług zakładu na ul. Gertrudy? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakow Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Potrzebuję skrócić rękawy od góry w dwóch marynarkach. Czy ktoś mógłby mi polecić dobre miejsce w Krakowie do wykonania takiego zabiegu? Mogę polecić Lorda na Rzeźniczej. http://www.lord-krawiec.pl/kontakt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 @jakow Dzięki. A czy robiłeś kiedyś w tym zakładzie to co ja bym chciał? Skracanie rękawów z góry? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakow Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Tak, robiłem. Dlatego polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Ja skracałem rękawy od gory u Pana Kuci, koszt 120zł, jestem zadowolony z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Dzięki wielkie za pomoc. W takim razie mam dwa adresy. W miarę możliwości postaram się skorzystać z obu na podobnych marynarkach i pokazać zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Ja natomiast chciałbym się upewnić co do rozwiązania: marynarka z SS, oczywiście przecięte dziurki, potrzebuję skrócić rękawy o ok. 3/4 cm to jednym właściwym rozwiązaniem jest metoda od góry? Czy możecie polecić kogoś w Warszawie poza p. Mazurem i p. Kruszewskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 27 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Np. Józef Rumowski, ale kiedyś pytałem - weźmie więcej niż Mazur, konkretnie ze 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi