Tunkx Napisano 1 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2015 Skracam wszystkie swoje koszule i marynarki do takiej długości. Co myślicie? Na drugim zdjęciu chodzi oczywiście o tą rękę po stronie poszetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 1 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpień 2015 Nie wiem czy odrobinę nie za wysoko. Mankiet koszuli do nasady nadgarstka, rękaw do przegubu, ale jednak utrzymując te 1,5 cm. Za dużo będzie moim zdaniem zbyt natarczywie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banks Napisano 2 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2015 Dobry wieczór. W zaznaczonym fragmencie rękaw nie utrzymuje naturalnej krągłości ramienia, jest tam delikatnie wklęsły. Nie ma żadnych załamań materiału, wklęsłość jest bardzo nieznaczna, powiedział bym, że w przedniej części ramienia materiał jest płaski, a dopiero w środkowej i tylnej robi się lekko zapadnięty. Patrząc na marynarkę od przodu jest to praktycznie niezauważalne, dopiero nieco obracając się można to dostrzec. Przyczyną jest takie a nie inne wszycie poduszek, nawet naciągając rękaw lekko w dół to pozostaje. Zdjęcia poglądowe (są jakie są, ale dosyć dobrze oddają stan rzeczy): Zdaję sobie sprawę, iż nie jest to zbyt duża wada, jednak tak się składa, że w tej marynarce będę także skracał rękawy, o 1 cm I teraz pytanie: czy warto poprosić krawca o skrócenie rękawów od góry i przy okazji korektę tego wklęśnięcia, czy nie kombinować i skracać od dołu? Domyślam się, że pierwsze rozwiązanie będzie sporo droższe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Nie kombinuj, nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Ja bym zostawił. W RTW rzadko jest idealnie, a ta wada nie jest duża. Po jakimś czasie (trochę ćwiczeń, przybranie albo schudnięcie) będzie i tak nieco inaczej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roj Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 A moim zdaniem warto. Czemu? Skoro sam to widzisz, robisz zdjęcia, wrzucasz post z pytaniem to pewnie będziesz o tym myślał za każdym razem kiedy ją założysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Ja też bym zostawił. Pamiętaj, że skracając od góry efekt końcowy może bardziej drażnić. To nie jest banalna przeróbka i robiłbym to tylko mając sprawdzonego wcześniej krawca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banks Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Zdaniem większości zostaje więc jak jest A tak poważnie to po przeczytaniu powyższych, poprzymierzałem, pooglądałem, porobiłem zdjęcia i stwierdziłem, że faktycznie, dla takiej "wady" nie ma co ryzykować, żeby to ostatecznie nie wyszło gorzej. Miałem w sumie skonsultować tę decyzję jeszcze z krawcem, ale tu zdziwienie ( ): u krawców którzy mają nazwijmy to renomę, nie ma tak że dzisiaj zaniosę a pojutrze będzie gotowe, a że garnitur potrzebny na niedzielę to ostatecznie wylądował u sprawdzonej krawcowej na skrócenie spodni i rękawów od dołu. Przy okazji zauważyłem jeszcze, że na plecach nie coś nie układa się tak ładnie jak z przodu i tu raczej na pewno będę chciał poprawić w przyszłości, ale z tym odezwę się jeszcze jak wróci z pierwszych poprawek. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tunkx Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Nie wiem czy odrobinę nie za wysoko. Mankiet koszuli do nasady nadgarstka, rękaw do przegubu, ale jednak utrzymując te 1,5 cm. Za dużo będzie moim zdaniem zbyt natarczywie wyglądać. Czyli marynarka za krótka? Mi sie zdaje dobra. Tzn koszula jest dosyć nisko i różnica około 1,5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 3 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2015 Nie jestem pewien i z pewnością są mądrzejsi ode mnie, ale ja nie szalałbym z tymi rękawami, bo wydają mi się dość krutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vuko Napisano 14 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2015 Panowie, Jutro wybieram się do krawcowej z parą zbyt długich, wełnianych spodni. Chciałbym w nich zrobić mankiet (5cm), samą technikę znam ale czy jest może coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werdzo88 Napisano 20 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2015 Czy zwężenie rękawów marynarki to skomplikowana przeróbka ?i droga ? Chciałem zwęzić na wysokości bicepsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 23 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2015 Witam kupiłem sobie taką koszulę bo bardzo podobała mi się faktura, ale koszula posiada dziwny wysiki kołnierzyk. Czy da się przerobić taki kołnierzyk na np. włoski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 23 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2015 Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 23 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Wrzesień 2015 Na zdjęciu nie wydaje się aż taki duży/wysoki jak w rzeczywistości, do tej pory miałem zawsze włoskie kołnierzyki i w tym się dziwnie czuję przez to że jest wysoki i wyłogi duże i długie (skojarzenie mam z kołnierzykami jak u K. Lagerfelda). Czy taki kołnierzyk można nosić i rozpięty i z krawatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 24 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2015 Z włoskim może być problem. A też uważam, że ten jest całkiem fajny. Może jednak zostawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 Zależy jaką masz twarz, jak okrągłą to taki kolnierzyk powinien być podstawą bo wyciąga twarz, ale też moim zdaniem jest dobry przy drugiej skrajności, czyli bardzo wyciągniętej twarzy (proporcje). Teraz jest moda na włoskie i sporo osób je nosi kompletnie nie adekwatnie do apsrycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 Twarz mam podłużną, ale jak mówicie że kołnierzyk ładny to nie przerabiam. Jak mierzę koszulę i marynarkę to wyłogi w tym kołnierzyku pięknie się chowją po marynarkę, to jest duża zaleta. Jeszcze ostatnie pytanie ewentualny węzeł do takiego kołnierzyka - prosty czy coś większego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 ładnie zawiązany 4inHand obroni się przy każdym "krawatowym" kołnierzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafix Napisano 25 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2015 ok dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arez Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Witajcie Panowie, mam klopot z koszulami, kiedyś dużo ćwiczyłem i została mi gruba szyja, tak przynajmniej mi sie wydaje. Otóż jak kupuję kołnierzyk 40 to nie zapnę jej pod szyją, jak kupuję 41 to zapnę ale nie ma luzu a jak 42 to zapnę i jest luz ale wtedy wszystkie inne rozmiary są za duże. Czy jest możliwa jakaś korekta kołnierzyka (poszerzenie) ale bez skomplikowanych operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 10 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2015 Poszerzenie kołnierzyka raczej nie będzie możliwe, przecież nie ma zapasów materiału. Już lepiej wybrać 42 i wytaliować koszulę. Może to też być kwestia poszukiwania koszuli, która będzie miała odpowiednie proporcje, pewnie musi być mocno taliowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 11 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2015 Taliowanie koszuli jest proste, ale musi pasować w ramionach (bo zwężenie w ramionach to już większy kaliber). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2015 Bez grubych przeróbek (z odpruciem rękawów i zwężeniem w klatce i na ramionach) nic nie zdziałasz. Wiem coś o tym, mam ten sam problem (szyja 43/44). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arez Napisano 12 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2015 Czyli trzeba odchudzić szyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi