Skocz do zawartości

Co na głowę, gdy marzną uszy?

tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie. Widzę, że po staremu, główne motto forum - pomożemy ci zwiększyć budżet ;)

Fajne te czapki, co prawda ja nie przepadam za takimi z grubym wywinięciem, bo mam wrażenie, że wyglądam wtedy jak, ekhm, no przypomina to pewną część ciała. Ale poprzymierzam i przekonam się.

Standardowa seria odpowiedzi na forum na pytanie czy dana marynarka/koszula/czapka... jest warta kupna:

1. Tak, jest super, bierz za tą cenę. Pasuje.

2. Nie pasuje do niczego, słaby materiał.

3. Dołóż 300/500/1000 zł i kup coś innego :)

Tak czy inaczej nie wiadomo co zrobić :).

Panowie, u Tomasza niestety kaszkietów brak i chyba w tym roku nie będzie... :) gdzie ich zatem szukać? Interesują mnie szczególnie ciekawe kolory Tweedu jak i kaszkiety kaszmirowe

Bażant, poszukaj na ebay.co.uk - ja od kilku lat kupuję tam kaszkiety, a raczej "gatsby cap" / "newsboy cap" - ogłaszają się małe, lokalne brytyjskie manufaktury w całkiem przyzwoitych cenach. 

• Oceniam pozytywnie 2

Panowie, u Tomasza niestety kaszkietów brak i chyba w tym roku nie będzie... :)gdzie ich zatem szukać? Interesują mnie szczególnie ciekawe kolory Tweedu jak i kaszkiety kaszmirowe

Ja osobiście polecam demobil. Można kupić fajną militarną uszankę za mniej niż 50 zł.

cudo :evil: i niech się ktoś jeszcze skarży na jakość odpowiedzi na forum 

• Oceniam pozytywnie 1

Panowie, u Tomasza niestety kaszkietów brak i chyba w tym roku nie będzie... :) gdzie ich zatem szukać? Interesują mnie szczególnie ciekawe kolory Tweedu jak i kaszkiety kaszmirowe

http://lacoppolastortashop.com/en/

Byłem, widziałem, macałem, polecam. Można zamówić również MTM z materiału powierzonego.

• Oceniam pozytywnie 1

W zeszłym roku kupiłem czapkę kaszmirową w h&m (Szara beanie dostępna w tym roku) i uważam że to zmarnowane pieniądze. Materiał jest bardzo miły w dotyku i dość gruby, ale jednocześnie bardzo luźno tkany. W związku z tym słabo chroni od zimna. Oczywiście to odczucie subiektywne, ale nie uważam się za wyjątkowego zmarźlucha.

@michal.

Jk ocenisz jakość czapki (kaszmiru) po roku?

Bądź co bądź z kuponem rabatowym jest ponad 2-3 razy tańsza od czapek z kaszmiru innych marek.

Ciężko mi ocenić sam materiał bo nie mam porównania. Kiedyś czytałem, że kaszmir dobrej jakości nie jest "puchaty". A ten jest, co nie jest raczej zaskoczeniem, jest- wszak to czapka z sieciówki. Oglnie po kilku praniach ręcznych trzyma rozmiar więc pod tym kątem nie mogę nic zarzucić. Ale tak jak pisałem, uważam ten zakup za całkowocie nieudany.

Nie jestem do końca pewien, czy jest to dobry temat, ale zaryzykuje. Jestem dosyć młody, bo mam 18 lat. Od jakiegoś czasu interesuje się męską modą, chociaż w praktyce jeśli chodzi o mój sposób ubierania to różni się on od tego prezentowanego na forum. Mianowicie na codzień ubieram casualowe koszule. Krawaty i marynarki raczej do szkoły wydają mi się trochę zbyt eleganckie, choć gdy tylko nadarza się okazja ubieram krawat. Ale od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kapeluszem. Nie jestem zwolennikiem nakryć głowy, bo uważam, że głupio w nich wyglądam a dodatkowo niszczą fryzurę. Jednak jesień oraz zima są porami roku, w których jest dosyć zimno i chętnie by się coś włożyło na głowę. Wełniane czapki jednak mocno ingerują w ułożenie włosów. Z kolei wydaje mi się, że kapelusz ma na tyle miejsca, że spokojnie "fryzura się zmieści". Jednak co o tym sądzicie? Czy w tak młodym wieku nie byłoby to przegięciem? No i czy ogólnie kapelusz można dopasować do raczej takiego... casualowego ubioru? Czy możliwe jest dobranie odpowiedniego kapelusza przez internet? 

@Calth - jeśli Ci kaszkiet niemiły, to daj sobie lepiej spokój z kapeluszem :) Do tego trzeba dorosnąć. Lepiej poczekaj na "swój czas", aby kapelusz założyć, a nie przebrać się w niego. 

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chce w kapelusz się przebierać. Chce go nosić z luzem a nie z obawą, że ludzie się będą nie dziwnie patrzeć. A do kaszkietu nie jestem przekonany głównie z powodu iż prawie w ogóle nie widuje ludzi z tym nakryciu głowy.

@Calth - jeśli Ci kaszkiet niemiły, to daj sobie lepiej spokój z kapeluszem :) Do tego trzeba dorosnąć. Lepiej poczekaj na "swój czas", aby kapelusz założyć, a nie przebrać się w niego. 

Osobiście nie widzę związku - chętnie chodzę w kapeluszu, a kaszkietu bym nie założył. Są to dwa zupełnie różne nakrycia głowy, z zupełnie innym przeznaczeniem.

@mosze - jak można przeczytać "związek" jest ukryty w wypowiedziach kolegi @Calath - wedle starej zasady: "jeśli czegoś nie widzisz, to nie znaczy, że tego nie ma"

Nie jestem zwolennikiem nakryć głowy, bo uważam, że głupio w nich wyglądam a dodatkowo niszczą fryzurę...[cut]... Czy w tak młodym wieku nie byłoby to przegięciem? No i czy ogólnie kapelusz można dopasować do raczej takiego... casualowego ubioru? 

Kaszkiet to raczej na pewno odpada :D

... Chce go nosić z luzem a nie z obawą, że ludzie się będą nie dziwnie patrzeć. A do kaszkietu nie jestem przekonany głównie z powodu iż prawie w ogóle nie widuje ludzi z tym nakryciu głowy.

Jeśli argumentem za kapeluszem jest to, że jest mniej "dziwny" od kaszkietu... no to nadal podtrzymuję swoje zdanie. Podejrzewam, że nie nosisz kaszkietu z innych powodów niż rzekoma mała popularność. Moim zdaniem użycie kapelusza w casualowej stylizacji wymaga dużego wyczucia i posiadania już własnego stylu.

• 2 weeks later...

Szukałem długo czapki o jakości i fasonie, który będzie mi się podobał, aż w końcu wziąłem przykład z Mr. Vintage - kupiłem motki i dałem do zrobienia na drutach.

100% Merino, 2 motki wełny (z czego drugiego zostało 2/3) i oto na zdjęciu efekt. Uczucie noszenia nieporównywalne z akrylem.

RXHiuXD.jpg