Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego warto zainwestować w Rendenbacha? :)

Lub: "czy warto za taką cenę?"
No właśnie. Nie zaszkodziłoby sprawdzić, za jaką mianowicie, bo podawane kilka postów powyżej kwoty w EUR nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Jako ciekawostkę mogę dodać, że najdroższy szewc w Polsce, czyli Kielman, dolicza za Rendenbacha 150 zł.
Zgadzam się z Kamilem. Od siebie dodam, że przez ostatnie kilka miesięcy zrobiłem mały prywatny research, z którego wynika że w przypadku naprawdę luksusowego obuwia Rendenbach ma praktycznie znikomy udział w rynku, a firmy pokroju Lobb'a zamawiają pewną ilość kruponów tylko dlatego, że marketingowa pozycja tego producenta jest znaczna i sprawia, iż taka inwestycja zwraca się z nawiązką w długim terminie.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zgadzam się z Kamilem. Od siebie dodam, że przez ostatnie kilka miesięcy zrobiłem mały prywatny research, z którego wynika że w przypadku naprawdę luksusowego obuwia Rendenbach ma praktycznie znikomy udział w rynku, a firmy pokroju Lobb'a zamawiają pewną ilość kruponów tylko dlatego, że marketingowa pozycja tego producenta jest na tyle znaczna, iż inwestycja zwraca się z nawiązką.

To, co piszesz, jest spójne ze znalezioną przeze mnie informacją, że G&G korzystają z podeszw angielskiej firmy Baker.

Opublikowano

Baker & Co oraz Thomas Ware & Sons to liderzy jeżeli chodzi o rynek brytyjski.

http://www.jfjbaker.co.uk/

http://www.thomasware.co.uk/

Jeszcze ciekawsze jest oferta firm włoskich.

Wierzę na słowo po roku chodzenia w parze Sutor Mantellassi. Ich podeszwy zużywają się wolniej i bardziej równomiernie niż wszystkie inne, łącznie z Rendenbachem (o szczegółach kiedyś już pisałem).

Opublikowano

Byłem u Pana Tadeusza w ostatni poniedziałek, odbierałem zamówione loafersy, których zdjęcia postaram się w tygodniu wrzucić na forum. Przy okazji uciąłem sobie miłą pogawędkę z szewcem, który przyznał, że po materiale opublikowanym w telewizji, dotyczącego Stowarzyszenia "But w Butonierce" wzrosło zainteresowanie jego zakładem i przybyło mu sporo zamówień. Wspominał m.in. o klientach z Torunia i Bydgoszczy :)

Dowiedziałem się również, choć być może niektórzy użytkownicy forum już o tym wiedzą, że niedługo będzie można u Zaremby kupić buty Carminy, dostępna ma być pełna kolekcja.

Opublikowano

Zamówienie złożone. Bardzo przyjemna. długa rozmowa zakończona prezentację bordowych lotników. :twisted:

Najprawdopodobniej zamowienie będzie do odebrania przed urlopem (9 licpa), ale może być tak, że Mistrz się nie wyrobi (wtedy 18 lipca). Bardzo dużo zamówien i brak dobrych rzemieślników na rynku, to podstawowe wnioski z naszej rozmowy. Coś mi się wydaje, że czeka nas w najbliższych dwóch latach skok cenowy w butach na miarę.

Buty: obcas 3 cm, lekko wydłużone, czarne. Podobne do poniższych. Zamowilem również prawidła.

http://forum.bespoke.pl/download/file.php?id=1279

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Piękne są! Gratuluję! Szkoda, że wiek Mistrza nie oscyluje koło 30-40 lat, bo to naprawdę relikt "tamtej" opoki.... tej lepszej epoki.

Ps.: Czy Pan Januszkiewicz wyszkolił kogoś na swojego następcę, a może ma ucznia?

Opublikowano

No i stało się - zakochałem się ! :D

Za wzór posłużył jeden z modeli Koji Suzuki.

Maciato: przepiękne buty. Moje serdeczne gratulacje... Tym bardziej cieszę, się, że u Pana Tadeusza obstalowałem parę lotników :-)

BTW: zdaje się, że Ty odbierałeś swoje buty, kiedy ja kończyłem swoją wizytę u Pana Tadeusza :-D Mały świat...

Opublikowano

klasyka klasyki

model wzorowany na przedwojennym oxfordzie Lobba

wykrócony obcas

czarna skóra skoczowska

krupon portugalski (podobo równie dobry jak rendenbach)

i nowość - prawidła bespoke - model opracowany przez TJa odpowiadający kopytom używanym do wykonania butów

post-250-13658922402857_thumb.jpg

post-250-13658922403253_thumb.jpg

post-250-13658922403594_thumb.jpg

Opublikowano

A jaka jest Twoja opinia +Immune+?

Bardzo podobały mi się wszystkie dotychczasowe projekty kolegi, ale te buty wyglądają (kopyto, użyta skóra, fałdowanie) jak gdyby zamówienie zostało złożone w pracowni Duranca.

Co do stylistyki to zakładam, że celem i tak nie było idealne skopiowanie formy i wykończenia, bo raczej mistrz Januszkiewicz nie byłby w stanie tego zrobić. Najważniejsze zawsze jest to, żeby zamawiającemu się podobały.

Opublikowano

Rozumiem, że do tych butów użyto innej skóry, niż używana na co dzień w pracowni. Jak znajdziesz chwilę, napisz proszę, co to jest fałdowanie. :D

Pierwsze moje wrażenie było takie, że buty idą z duchem pierwowzoru, jedyne na co zwróciłem uwagę, to fakt, że sam nosek i część między przyszwą, a noskiem (ma to swoją nazwę?) w oryginale jest bardziej wydłużony i nadaje pewnej smukłości. Ale równie dobrze może to być złudzenie.