Skocz do zawartości

Producenci, marki butów: Meermin

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymałem Meerminy. Dla przypomnienia noszę rozmiar 41 Bexley szeroki, 41 Bexley wąski musiałby być rozpychany. 7,5F Loake w serii Shoemaker są jak najbardziej w porządku, dobre są Barkery 7,5G, choć czuję, że są szerokie (nie przeszkadza to). Teraz doszły do mnie buty na kopycie Olfe 7,5 Meermina. Rzeczywiście rację miał White Heaven - są relatywnie wąskie, a dosyć długie (trochę pięta pracuje do góry przy mocniejszych ruchach). Myślę jednak, że jestem w stanie chodzić w takim rozmiarze.

Czuć różnicę jakościową między tymi butami a tymi tańszymi. Naprawdę są fajne.

Od razu mam pytanie. Lewy but ma mały defekt. Tak jakby nie do końca dobrze została sklejona podeszwa. Dolne dwa zdjęcia są z góry, ale pierwsze dobrze oddaje wielkość tego defektu:

post-3866-0-57958000-1387650924_thumb.jp

post-3866-0-42988900-1387650925_thumb.jp

post-3866-0-99803800-1387650925_thumb.jp

Myślicie, że jest to poważny defekt, czy wystarczy drobna szewska naprawa?

Ja miałem kiedyś podobny defekt w nowych (zamówionych przez neta) butach Wittchena. Szewc powiedział, że co prawda może to naprawić, ale doradził mi reklamować buty u sprzedawcy (były jeszcze nienoszone). Wittchen bez szemrania zwrócił mi kasę (akurat butów na wymianę już nie było - model wyprzedażowy).  

Jeśli dziś wyślą to niestety nie zdążą przed świętami. Ok 5-7 dni tyle szło u mnie

A jednak Sw Mikolaj istnieje!!!!!! Nie tylko moja rodzinka otrzymala prezenty. Buciki i pasek dojechaly dzis. Zdjecia nie oddaja piekna butow!!!!

Jutro npisze troszke wiecej i dorzuce fotki

BTW - Wesolych Swiat

Ja miałem kiedyś podobny defekt w nowych (zamówionych przez neta) butach Wittchena. Szewc powiedział, że co prawda może to naprawić, ale doradził mi reklamować buty u sprzedawcy (były jeszcze nienoszone). Wittchen bez szemrania zwrócił mi kasę (akurat butów na wymianę już nie było - model wyprzedażowy).  

Dzięki, WH, za pomoc :)

Tymczasem chociaż buty w Polsce są brzydkie, to obsługa klienta stoi na przyzwoitym poziomie. Buty naprawdę da się reklamować w takich przypadkach.

A Meermin mi odpisał, że ich zdaniem defekt jest zbyt mały, żeby sprawę odsyłać do fabryki i żebym pogadał z szewcem o naprawie. Szkoda. Liczyłem na to, że przy tej półce cenowej estetyka ma już znaczenie dla producenta. Zwłaszcza, że w tej sytuacji targuję się z nimi tylko o zwrot kosztów przesyłki (który dla nich jest pewnie niski), bo przecież buty i tak bez szemrania mogę zwrócić... Ech...

pozdrowienia

Dostalem probke niebieskiego zamszu. Kolor na zywo jest bardzo ciekawy - ciemny granat/niebieski - bardzo dobry i gruby zamsz.  W  chwii obecnej zatanawiam sie czy zamowic oxfordy w tym kolorze, czy doplacic 100 Euro za MTO Bluchersy - xxhttp://meermin.es/ficha_articulo.php?id=4054

Nie ukrywam ze doplata 100 Euro to dosc duzo

Chętnie zobaczę te niebieskie zamszowe. Ciekawy jestem jak wyglądają na nodze ;)
Jak dostaniesz to zrób jakieś zdjęcia

Otrzymałem Meerminy. Dla przypomnienia noszę rozmiar 41 Bexley szeroki, 41 Bexley wąski musiałby być rozpychany. 7,5F Loake w serii Shoemaker są jak najbardziej w porządku, dobre są Barkery 7,5G, choć czuję, że są szerokie (nie przeszkadza to). Teraz doszły do mnie buty na kopycie Olfe 7,5 Meermina. Rzeczywiście rację miał White Heaven - są relatywnie wąskie, a dosyć długie (trochę pięta pracuje do góry przy mocniejszych ruchach). Myślę jednak, że jestem w stanie chodzić w takim rozmiarze.

Czuć różnicę jakościową między tymi butami a tymi tańszymi. Naprawdę są fajne.

Od razu mam pytanie. Lewy but ma mały defekt. Tak jakby nie do końca dobrze została sklejona podeszwa. Dolne dwa zdjęcia są z góry, ale pierwsze dobrze oddaje wielkość tego defektu:

Myślicie, że jest to poważny defekt, czy wystarczy drobna szewska naprawa?

Też miałem defekt- Połączenie obcasa i podeszwy. (Zdjęcia kilka stron wcześniej)

Zaproponowali aby zanieść buty do szewca i to naprawić a oni zwrócą kasę.

Butów nie chciałem odsyłać.

Buty zaniosłem do podzelowania a defektu nie naprawiałem.

Jak się zacznie coś dziać to się za to zabiorę.

Nadszedł czas, żebym sprawił sobie wreszcie jakieś meerminy. Mam dwóch faworytów:

1.http://www.meermin.es/ficha_articulo.php?id=1930
2.http://www.meermin.es/ficha_articulo.php?id=1922

Zależy mi, żeby były maksymalnie uniwersalne. Boję się trochę, że te oxfordy mogą wyglądać zbyt delikatnie do jeansów i marynarki. Z drugiej strony wolę oxfordy od derby... Czy ktoś jest w posiadaniu którejś z tych par i może skomentować moje wątpliwości? Może ktoś z Kolegów posiada zdjęcie tych butów z innych ujęć niż na stronie producenta?

Druga wątpliwość dotyczy rozmiaru ( a jakże ). Zmierzyłem długość stopy obiema znanymi mi metodami (w najdłuższym miejscu linią równoległą do osi stopy oraz pomiędzy najbardziej odległymi częściami stopy, czyli nieco na skos) i wyszło mi 264mm oraz 266mm. Dodając 5mm (?) wychodzi mi 269 oraz 271, więc zakładam, że rozmiar 7 (272 mm) będzie odpowiedni?

Problem mam natomiast z szerokością - pomiar na dociśniętej do kartki stopie wychodzi 107mm pomiędzy najszerszymi miejscami a to wydaje się bardzo dużo. Z drugiej strony stopy nie mam szerokiej - w większości butów, które miałem okazję mierzyć mam na bokach dużo luzu. Był to buty z polskich sklepów, więc zasadniczo w tęgości G . Może nie powinienem opierać ciężaru ciała na stopie w czasie pomiaru?

@White Haven ma stopę długości 26,5 cm więc niemal identyczną jak Twoja. Zdaje się, że 2 strony wcześniej opisywał, że przy mierzeniu rozmiaru 7,5 stopa mu latała, więc właściwym powinien być rozmiar 7. W każdym bądź razie gdybyś się zdecydował na taki rozmiar to daj potem znać jak z dopasowaniem, bo mam identyczną długość stopy :D

• 2 weeks later...

Dostałem dobule monki na kopycie Hiro. Rozczarowanie, kopyto jest tak "nie smukłe", że szok :( Na fotografiach sprawia znacznie lepsze wrażenie.

Mam zupełnie odmienne zdanie. Na żywo kopyto Hiro zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie ale żeby było wygodnie muszę chyba zamówić o cały rozmiar większe niż reszta moich butów.