Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Planuję kupić następujące oxfordy: https://eu.meermin.com/collections/mens-oxfords/products/101509-copper-antique-calf-e 

Absolutnie nie mam doświadczenia z rozmiarami. Jedyne buty skórzane jakie mam to oxfordy z Ryłko (rozmiar EU 41). Moja długość stopy wynosi 27,3 cm. Wg rozmiarówki Ryłko ta długość stopy wskazuje na rozmiar większe, czyli 42, które odpowiadają rozmiarowi 9 UK. Z drugiej strony, na witrynie Meermina widnieje rozmiarówka pokazująca, że 9 UK to 43 EU. 

I komu tu teraz wierzyć? Co byście doradzili Panowie? 

Pozdrawiam. 

Opublikowano
3 minuty temu, Szydlowsky napisał:

@JP12ja przy kilka mm dłuższych stopach (27,5-27,7 ) noszę UK9 w Meerminach na kopycie Hiro . To jest dosyć wąskie kopyto , mało miejsca na szerokość w przedniej części buta . 

Jak z długością? Przy 9 UK masz zapas z przodu/z tyłu?

Opublikowano

Normalnie 42 odpowiada nie UK9, tylko UK8 i tak jest u Meermina. UK 9 to 43. Nie wiem jak jest w Rylko. Długość Twojej stopy wskazuje, że moim zdaniem powinieneś wziąć 8UK lub 8,5 w zależności, czy masz szeroką, czy wąską stopę i od podbicia, generalnie Meerminy na kopycie Hiro wypadają trochę ciaśniej niż sieciówkowe odpowiedniki.

Opublikowano
Teraz, pablocito napisał:

Normalnie 42 odpowiada nie UK9, tylko UK8 i tak jest u Meermina. UK 9 to 43. Nie wiem jak jest w Rylko. Długość Twojej stopy wskazuje, że moim zdaniem powinieneś wziąć 8UK lub 8,5 w zależności, czy masz szeroką, czy wąską stopę i od podbicia, generalnie Meerminy na kopycie Hiro wypadają trochę ciaśniej niż sieciówkowe odpowiedniki.

Rozumiem. W swoim FAQ wspomnieli, że w przypadku niezdecydowania między dwoma rozmiarami, należy wybrać ten nieco większy. W tej sytuacji 8.5 UK wydawałby się najlepszym rozwiązaniem.

A tak z innej beczki - jakie macie doświadczenie z czasem oczekiwania na dostawę? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy warto Waszym zdaniem kupić te buty (w regularnej cenie)?
https://eu.meermin.com/products/114414-copper-alicante-suede-e?variant=34610460360749#

Mam kilka par Meermin, głównie na kopycie Hiro, w rozmiarze 7,5. Po pewnym czasie buty nabrały dopasowania i stały się wygodne, ale rozchodzenia niemal w każdym przypadku było dość bolesnym doświadczeniem.

Tutaj producent zachwala elastyczność i miękkość butów, co akurat nigdy mi sie z tą marką nie kojarzyło.
Miał ktoś doświadczenie z takimi butami? Czy rzeczywiście jest tak lekko i przyjemnie mimo szycia goodyerem?

Zastanawiam się również nad rozmiarem - czy warto zejść połówkę niżej względem sznurowanych na hiro?

Opublikowano
18 godzin temu, Karol G. napisał:

Czy warto Waszym zdaniem kupić te buty (w regularnej cenie)?
https://eu.meermin.com/products/114414-copper-alicante-suede-e?variant=34610460360749#

Mam kilka par Meermin, głównie na kopycie Hiro, w rozmiarze 7,5. Po pewnym czasie buty nabrały dopasowania i stały się wygodne, ale rozchodzenia niemal w każdym przypadku było dość bolesnym doświadczeniem.

Tutaj producent zachwala elastyczność i miękkość butów, co akurat nigdy mi sie z tą marką nie kojarzyło.
Miał ktoś doświadczenie z takimi butami? Czy rzeczywiście jest tak lekko i przyjemnie mimo szycia goodyerem?

Zastanawiam się również nad rozmiarem - czy warto zejść połówkę niżej względem sznurowanych na hiro?

Miałem unlined loafersy od Meermina i są o wiele wygodniejsze od zwykłych butów na tym samym kopycie (mówię o Hiro). Tam nie ma rozchadzania, tylko proces dopasowywania do stopy. 
Jeśli chodzi o rozmiar, to sam Meermin chyba zaleca zejście o pół rozmiaru względem Hiro, więc tego bym się trzymał. Ja miałem hiro unlined w tym samym rozmiarze co inne modele i, no cóż, pięta wylatywała. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, za miesiąc mam ślub i chcę kupić porządniejsze buty :) wybór padł na meermin, do tej pory miałem jakieś buty z ccc, więc nie mam doświadczenia. Poproszę o poradę odnośnie rozmiaru i modelu, wymiary stopy: Prawa długość 28,3cm, szerokość 10,2cm; Lewa długość 28,5cm, szerokość 10,6cm. Z tabelki wybrałem model Black Oxford Hiro w rozmiarze UK 10, będzie ok? :) 

Edit: Mam dość wysokie podbicie.

Opublikowano

Nie mam doświadczenia z innymi kopytami, lecz przy hiro istnieje duże ryzyko, że rozwarcie będzie wizualnie nieakceptowalne, a ucisk w podbiciu nie do zniesienia. 

Rozważyłbym Crownhill lub Patine. Pierwszą markę masz dostępna w Poszetce.

Opublikowano
3 minuty temu, pi_senny napisał:

Nie mam doświadczenia z innymi kopytami, lecz przy hiro istnieje duże ryzyko, że rozwarcie będzie wizualnie nieakceptowalne, a ucisk w podbiciu nie do zniesienia. 

Rozważyłbym Crownhill lub Patine. Pierwszą markę masz dostępna w Poszetce.

Przejrzałem buty Crownhill w Poszetce i ten model Oxford (New York) wydaje mi się jakiś taki za bardzo zaokrąglony, jak dla dziadka

Opublikowano
Właśnie wiem  powinienem się zmieścić w model Hiro czy jakiś inny model Meermin ma więcej miejsca na podbicie?

Elton ma trochę wyższe podbicie i jest wizualnie dłuższy/smuklejszy. Jest większa szansa że będzie mniejsze rozwarcie. Ale rozmiar zostawiłbym ten sam. Mam ok 275 mm, czyli o 1 cm mniej niż Ty i 9 jest ok. Z 8,5 się męczyłem i musiałem rozbijać. Nie warto.
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 minut temu, pablocito napisał:

Elton ma trochę wyższe podbicie i jest wizualnie dłuższy/smuklejszy. Jest większa szansa że będzie mniejsze rozwarcie. Ale rozmiar zostawiłbym ten sam. Mam ok 275 mm, czyli o 1 cm mniej niż Ty i 9 jest ok. Z 8,5 się męczyłem i musiałem rozbijać. Nie warto.

A jak ma sie model Elton do YANKO Oxford Cap Toe 558 G Black? Yanko są dostępne z polskiej dystrybucji a to plus.

Opublikowano
35 minut temu, motpaw napisał:

Przejrzałem buty Crownhill w Poszetce i ten model Oxford (New York) wydaje mi się jakiś taki za bardzo zaokrąglony, jak dla dziadka

Crownhille masz też w bergu: https://emanuelberg.com/pl/akcesoria/mezczyzna/kategorie.html/obuwie?brand=CROWNHILL+SHOES 

"Zaokrąglone" modele zazwyczaj są obszerniejsze w palcach i podbiciu, więc coś za coś...

edit: o Meerminach z Twoim podbiciem bym zapomniał, chyba że znajdziesz w tęgości G.