c.horst Napisano 18 Wrzesień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Wrzesień 2016 węższa stalówka na słabym jakościowo papierze daje lepsze efekty wizualne - nie rozpływa się atrament szersza stalówka pozwala lepiej zaprezentować ciekawy kolor atramentu , ciekawy - czyli nie czarny / granatowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 11 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Październik 2016 Oto nowe pióro, które ma się wyraźnie ku nam ze względu na zawartą w nazwie (i w kolorystyce) aluzję odzieżową: http://www.bazarnik.pl/piora-wieczne-i-artykuly-pismienne/piora/pioro-pelikan-souvern-m805-stresemann-szare,p1983450680 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamjest Napisano 12 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2016 Panowie - chcę nabyć pióro dla kobiety. Ma to być prezent z ważnej okazji (zawodowej). Będzie ono faktycznie używane, kobieta ma gusta klasyczne, ale jednocześnie lubi "kobiece" elementy. Stąd mój problem, bo z tematu piór wypadłem ładnych kilka lat temu gdy nabyłem swoje. Macie może jakieś sugestie?Wstępnie myślę o budżecie w okolicach 2000zł, ale może zostać zmniejszony lub zwiększony (niechętnie chyba, że naprawdę warto). Chciałbym, żeby to było coś, co nawet za 20 lat będzie cieszyło. Czasu mam sporo (połowa przyszłego roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2016 Zainteresuj się tematem maki-e i może też piórami Platinum: http://www.gouletpens.com/platinum-kanazawa-leaf-maki-e-fountain-pen-changing-autumn-leaves-fine/p/Plat-PTL-15000H-46-F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clovis Napisano 12 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2016 3 godziny temu, Jamjest napisał: Panowie - chcę nabyć pióro dla kobiety. Ma to być prezent z ważnej okazji (zawodowej). Będzie ono faktycznie używane, kobieta ma gusta klasyczne, ale jednocześnie lubi "kobiece" elementy. Stąd mój problem, bo z tematu piór wypadłem ładnych kilka lat temu gdy nabyłem swoje. Macie może jakieś sugestie?Wstępnie myślę o budżecie w okolicach 2000zł, ale może zostać zmniejszony lub zwiększony (niechętnie chyba, że naprawdę warto). Chciałbym, żeby to było coś, co nawet za 20 lat będzie cieszyło. Czasu mam sporo (połowa przyszłego roku). Swego czasu kupiłem ówczesnej żonie za wszystkie moje pieniądze pióro Pelikan 150 (w Peweksie). Chyba pamięta mi to dobrze do dzisiaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 12 Październik 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Październik 2016 ja polecam rozważyć PARKER SONNET Cisele GT, korpus i skuwka z litego srebra. Kratkę tworzą rowki (grawerowane) wypełnione lakierem (?). Stalówka ze złota i rodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Panowie, W czasach liceum i studiów korzystałem z pióra, ale po upadku stalówką na posadzkę poszło w zapomnienie. Kiedyś obiecałem sobie, że jak osiągnę pewien cel - to kupię sobie nowe, dobre pióro. I właśnie przyszedł ten czas, że chcę coś kupić. Niestety nie znam się na piórach, a chciałbym uniknąć podstawowych błędów początkującego. Budżet to ok 1000 no powiedzmy do 1500 zł. Pióro będę używał nie tylko do składania kluczowych podpisów, ale przede wszystkim do robienia krótkich notatek itp. Po prostu lubię tą magię jaką mają w sobie pióra. Nie jestem mistrzem kaligrafii i raczej już nie zostanę, szukam czegoś ze stalówką nie większą niż F. Poradzicie coś? Jakieś pomysły? Chciałbym też 'pomacać' kilka piór, jest we Wrocławiu jakiś dobrze zaopatrzony sklep? Ewentualnie w Warszawie bo czasem bywam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Udaj się tutaj http://sklep-scryba.pl/ - powinni doradzić i będziesz miał okazję zapewne pomacać. A i za pierwszą wizytą nic nie kupuj, wróć za tydzień i targuj rabat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 mimo iż tańsze niż założony budżet to np taki pelikan M200 http://www.twojepioro.pl/pl/p/Pioro-wieczne-Pelikan-M200-zielone/1226 świetnie pisze lekki, poręczny (maławy), platerowany złotem:), piston filler zakręcane. takie budżetowe pióro z namiastką. mam polecam a jak "choroba" zacznie trawić ciało i duszę to wtedy proponuję np. to http://www.fountainpennetwork.com/forum/topic/139268-new-aurora-optima-fountain-pens-for-sale/ lub https://www.google.pl/search?q=visconti+london+fog&espv=2&biw=1883&bih=874&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG69OqzerRAhXFdpoKHS6RA80Q_AUIBigB#imgrc=4wMiewuku7pwZM%3A ewetualnie https://www.google.pl/search?q=mont+blanc+noir+rouge&espv=2&biw=1883&bih=874&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiG0IzezerRAhUEIJoKHYNpDrYQ_AUIBigB#imgrc=FuPSxsf8PLA-aM%3A ostatecznie https://www.google.pl/search?q=nakaya+decapod&espv=2&biw=1883&bih=874&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiZ4_7wzerRAhWrB5oKHToXBe4Q_AUIBigB#imgrc=bg82QCXZjEfw0M%3A wszystkie piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Wpadło mi w oko to pióro... i chyba się zakochałem https://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/pl_PL.FWI.displayShop.96219./souveraen-czarno-niebiesko-srebrny w piątek pojadę na przymiarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Souveraen (nie mylić z suwerenem;-)) - bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 46 minut temu, lubo69 napisał: Souveraen (nie mylić z suwerenem;-)) - bardzo dobry wybór. Czemu nie mylić, Souverän to właśnie znaczy "suweren" po niemiecku... Piękne pióro, pisałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Ja wiem, ale ten suweren niemiecki trochę inny niż polski... Ale tu o polityce nie wolno. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 56 minut temu, lubo69 napisał: Ja wiem, ale ten suweren niemiecki trochę inny niż polski... Ale tu o polityce nie wolno. Jak zwał, tak zwał - pióro wygląd obłędnie.... nie to co suweren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 @Czapla na żywo jest bardziej matowe i nie tak intensywne. Męski rozmiar zaczyna sie od M600. M200 dla małżonki... Stalówki F i M są maślane i mokre. Pióro lekkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 2 minuty temu, Dapi napisał: @Czapla na żywo jest bardziej matowe i nie tak intensywne. Męski rozmiar zaczyna sie od M600. M200 dla małżonki... Stalówki F i M są maślane i mokre. Pióro lekkie Planowałem M805, ma mosiężny tłoczek więc waga trochę bardziej słuszna, lubię czuć w dłoni że mam coś konkretnego a nie BIC'a z kiosku "maślane i mokre" - niestety za dużo mi to nie mówi, nie poznałem jeszcze tajnego języka pióromaniaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Nie skrobie i daje dużo atramentu podczas pisania. Dobre do zamaszystych podpisów, stalówka lekko się ugina więc daje minimalne zróżnicowanie linii - co jest cool przy podpisach. Koniecznie sprawdź stalówkę przed kupnem. Najprościej maczasz w atramencie i piszesz - powinni ci w sklepie pozwolić bo nic nie brudzisz w środku. Krótka sekcja czyli sprawdź jak trzymasz, czy nie na gwincie, a jeżeli tak to czy ci to może poźniej przeszkadzać To pióro to rozpoznawalny klasyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Od pewnego czasu obmyślam projekt pióra bespoke, przy dużym wsparciu wykonawcy. Za bazę posłuży czarne ebonitowe cygaro. Poważnie zastanawiam się nad małą ekstrawagancją - sekcją z cumberlandu (mieszanki czarnego i czerwonego/brązowego ebonitu imitującej mniej lub bardziej udanie usłojenie drewna - dlatego głównie, że sekcja drewniana nie wchodzi w grę). Jak Wam się widzi taki pomysł, herezja czy może wyjść ciekawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Chodzi ci o taki wygląd pióra jak teraz z akrylu robią? Możesz jakiś wzorzec podlinkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Samo cygaro z kontrastową sekcją wygląda tak (pióro P. Marciński), choć ja chcę większe, grubsza i w ogóle bardziej beefy: cumberland jako materiał na piórze wygląda o, tak (to ebonit, nie akryl); również P. Marciński: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 To tak jakbyś spodnie w kratę założył do marynarki bez wzoru - to trudniejsze połączenie niż odwrotne- uznawane za standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 zdaję sobie z tego sprawę, ale pomyślałem, że jak już robię bespoke, to warto zaszaleć i zrobić coś, czego nie ma w masowej produkcji. Myślisz, że lepiej zostać przy czerni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 A moze jednak odwrotnie, korpus w słoje, sekcja czarna, skuwka w słoje? Choć chcesz duże cygaro, a takie słoje na pewno je jeszcze optycznie powiększą Zresztą możesz zamówić dwie sekcje, przecież to bespoke - dwie pary spodni lepiej zawsze zamówić 😋 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 31 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2017 Dokładnie to samo myślałem - że pióro się optycznie powiększy jak będzie corpus z cumberlandu. Cumberland ma poza tym to do siebie, że na dużej powierzchni zaczyna wyglądać symetrycznie i nudno. Z drugiej strony cumberlandowa sekcja przeniesie optycznie ciężar pióra na dół i też będzie dziwnie wyglądało. Dwóch sekcji (i dwóch stalówek) raczej nie zamówię, bo już zamawiam dwie skuwki, więc wyjdą dwa pióra :). Zastanowię się może nad bardziej minimalistycznym cumberlandem, gdzie czerwone nitki widać tylko z bliska, np. jak tutaj, albo jeszcze mniej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 1 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2017 Dnia 2017-01-31 o 20:22, swordfishtrombone napisał: Dokładnie to samo myślałem - że pióro się optycznie powiększy jak będzie corpus z cumberlandu. Cumberland ma poza tym to do siebie, że na dużej powierzchni zaczyna wyglądać symetrycznie i nudno. Może bardziej w takim kierunku http://sklep-scryba.pl/pelikan-m400-tortoiseshll-brown-piro-wieczne-2016-p-996667.html?osCsid=21a7db224c0b5e4e3ac2b5e1f2312d69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi