Charles. Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Witam wszystkich Gentleman贸w!聽馃槉 Od d艂u偶szego czasu z zainteresowaniem 艣ledz臋 bloga But w Butonierce, a偶 w ko艅cu przyszed艂 czas na pierwszego posta. Posta nie byle jakiego, bo chcia艂em si臋 z Wami podzieli膰 moim do艣膰 szalonym pomys艂em. 聽 Jak wyczyta艂em wielokrotnie na forum,聽 nie tylko mnie smuci zacofanie polskiego rynku obuwniczego na kt贸rym bardzo ci臋偶ko znale藕膰 艂adne, ponadczasowe modele. Od lat chwytam si臋 za g艂ow臋 wchodz膮c do polskich sieci贸wek obuwniczych聽 i widz膮c na p贸艂kach 99% modeli聽 pseudo-klasycznych but贸w nie maj膮cych nic wsp贸lnego z prawdziw膮, m臋sk膮 elegancj膮. Na palcach jednej r臋ki mo偶na policzy膰 polskie marki obuwnicze kt贸re tworz膮 ponadczasowe, klasyczne modele w Polsce. 聽 W zwi膮zku z tym, 偶e jestem pasjonatem m臋skiej elegancji, a zarazem lubi臋 wyzwania, postawi艂em sobie za cel stworzenie polskiej marki obuwia, w kt贸rej buty tworzone by by艂y w 100% w Polsce. Drugi warunek to przyst臋pno艣膰 cenowa. Wiele os贸b, kt贸re zaczyna聽swoj膮 przygod臋 z klasycznymi butami, nie wyobra偶a sobie wyda膰 1200, 1000, a nawet 700 z艂 na buty.聽 Dlatego moim celem jest zachowanie wysokiej jako艣ci oraz聽klasycznego designu w cenie du偶o poni偶ej ww. progu. 聽 Wiem, 偶e to do艣膰 kontrowersyjne, ale buty nie b臋d膮 mia艂y przyszywanej podeszwy, tylko klejon膮. Wiele os贸b nie wyobra偶a sobie but贸w bez szycia Goodyear Welted czy chocia偶 Blake, ale zachowanie przyst臋pnej ceny wymaga pewnych kompromis贸w. Buty za to b臋d膮 wykonane w 100% z wysokiej jako艣ci sk贸ry (wraz z podeszw膮). Pomimo wszystko uwa偶am, 偶e rezygnacja z przyszywania podeszwy wcale nie obni偶y jako艣ci obuwia. Technologia posz艂a do przodu i klejone buty mog膮 by膰 naprawd臋 wytrzyma艂e. Od d艂u偶szego czasu testuj臋 m贸j prototyp. Naprawd臋 daj臋 im popali膰.聽Dalekie dystanse, trudne warunki atmosferyczne np. deszcz a podeszwa trzyma jak w艣ciek艂a. Dodatkowym argumentem za klejon膮 podeszw膮 jest to, 偶e nie wymagaj膮 jakiegokolwiek rozchodzenia, i stopa ma ogromny komfort ju偶 przy pierwszym za艂o偶eniu. Wiadomo, 偶e nie wymienimy podeszwy na now膮 za kilka lat, ale co艣 za co艣.聽 聽 Poniewa偶 jestem otwarty na sugestie, prosz臋 Was o pomoc, i podpowied藕, jakie wg. Was powinny by膰 klasyczne, a zarazem bud偶etowe klasyczne buty? Czym powinny si臋 charakteryzowa膰 aby Was zainteresowa艂y? Mo偶e razem ruszymy do przodu troch臋 Polski rynek obuwniczy聽馃槈 Pozdrawiam!聽馃槉 聽 聽 聽 聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Wszystko pi臋knie; chcia艂oby si臋 powiedzie膰, 偶e zbyt pi臋knie aby by艂o prawdziwie... ....'Kawa na 艂aw臋!' (jak mawia pose艂 Cyma艅ski ) - uwiarygodnij si臋 i poka偶聽zdj臋cia 'prototyp贸w'. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xune Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Dobry klej straszny nie jest - u Kielmana czy Prus te偶 mo偶na dosta膰 buty klejone. Pytanie jakie ono b臋dzie. 27 minut temu, Charles. napisa艂: Buty za to b臋d膮 wykonane w 100% z wysokiej jako艣ci sk贸ry (wraz z podeszw膮). Przecie偶 innej na rynku nie ma, ka偶dy wsz臋dzie u偶ywa tylko najwy偶szej jako艣ci sk贸r 28 minut temu, Charles. napisa艂: Od d艂u偶szego czasu testuj臋 m贸j prototyp. Spoko, ale czy to jest pr贸bka badawcza jednej pary na jednych nogach? Jak tak to pozwol臋 sobie w膮tpi膰 we wnioski z takiej bazy, a przynajmniej je艣li kto艣 takimi wnioskami chce mnie zach臋ci膰 do kupna jego produktu. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charles. Posted July 16, 2019 Author Report Share Posted July 16, 2019 聽 16 minut temu, Koval napisa艂: Wszystko pi臋knie; chcia艂oby si臋 powiedzie膰, 偶e zbyt pi臋knie aby by艂o prawdziwie... ....'Kawa na 艂aw臋!' (jak mawia pose艂 Cyma艅ski ) - uwiarygodnij si臋 i poka偶聽zdj臋cia 'prototyp贸w'. Prosz臋 bardzo 聽 9 minut temu, Xune napisa艂: Dobry klej straszny nie jest - u Kielmana czy Prus te偶 mo偶na dosta膰 buty klejone. Pytanie jakie ono b臋dzie. Przecie偶 innej na rynku nie ma, ka偶dy wsz臋dzie u偶ywa tylko najwy偶szej jako艣ci sk贸r Spoko, ale czy to jest pr贸bka badawcza jednej pary na jednych nogach? Jak tak to pozwol臋 sobie w膮tpi膰 we wnioski z takiej bazy, a przynajmniej je艣li kto艣 takimi wnioskami chce mnie zach臋ci膰 do kupna jego produktu. Na razie nie zamierzam nikogo zach臋ca膰 do zakupu, bo finalnego produktu jeszcze nie ma 聽W ka偶dym razie to nie jedna聽para na jednych nogach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi_senny Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Nie oszcz臋dzaj nas. Poka偶 wi臋cej.聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Je艣li buty s膮 klejone, jak kolega deklaruje, to jaki sens jest umieszczanie "atrapy" szycia, a co艣 takiego widz臋 na zdj臋ciu. Chyba, 偶e mam k艂opoty ze wzrokiem.聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Bardzo 艂adnie, dzi臋kuj臋, ale: 1 godzin臋 temu, Charles. napisa艂: Od d艂u偶szego czasu testuj臋 m贸j prototyp. Naprawd臋 daj臋 im popali膰.聽Dalekie dystanse, trudne warunki atmosferyczne np. deszcz a podeszwa trzyma jak w艣ciek艂a. 聽- i w艂a艣nie zdj臋cia tych聽but贸w聽猬嗭笍聽w dzisiejszej kondycji bardzo ch臋tnie bym zobaczy艂, lecz co艣 mi m贸wi, 偶e nie mam na to szans... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MH_fan Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Pewnie taki, 偶e buty bez szwa b臋d膮 jakie艣 takie niedoko艅czone, a konsument b臋dzie, ten niedo艣wiadczony pewnie bardziej pod艣wiadomie, odczuwa艂 jaki艣 brak. A poza tym wa艂ek z atrap膮 szwa to normalna praktyka na rynku przecie偶... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted July 16, 2019 Report Share Posted July 16, 2019 Zamiast szwa mo偶na zastosowa膰 wygniatany na "pasie" wz贸r (jak w szytych butach) i wszystko b臋dzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonid Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Witam wszystkich Gentleman贸w!聽 聽 聽A co s膮dzisz o butach Kr贸lewski herb? Bo jakby nie patrze膰, mowa o bezpo艣redniej konkurencji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted July 19, 2019 Report Share Posted July 19, 2019 Skoro kolega postawi艂 na przyzwoitej jako艣ci sk贸r臋 i konstrukcj臋 klejon膮 to jest to raczej odwrotno艣膰 kr贸lewskiego herbu. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fermiol Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Skoro podeszwa b臋dzie klejona czyli niewymienialna to jaki jest sens stosowania podeszwy sk贸rzanej, kt贸ra potencjalnie szybko si臋 zu偶yje ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Dobry krupon podeszwowy nie zu偶ywa si臋 szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 14 minut temu, eye_lip napisa艂: Dobry krupon podeszwowy 聽 19 godzin temu, eye_lip napisa艂: postawi艂 na przyzwoitej jako艣ci sk贸r臋 聽 W dniu 16.07.2019 o 19:44, Charles. napisa艂: 700 z艂 (...) du偶o poni偶ej ww. progu. W sezonie og贸rkowym w mediach nigdy nie brakowa艂o opowie艣ci o Yeti...馃馃槈 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIERMAN Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Mo偶e b臋d臋 zbyt bezpo艣redni, ale trudno - moim zdaniem na polskim rynku nie ma miejsca na buty za +\- 600 z艂, bo dok艂adaj膮c 200 znajdziemy ju偶 co艣 w outletach online (cho膰by patine czy w dziale sale na afinepairofshoes, nie wspominaj膮c o ebajach czy polskich serwisach tego typu)聽nie godz膮c si臋 na wi臋ksze kompromisy typu klejona podeszwa, imitacje szw贸w itd. Kto艣, kto spr贸bowa艂 but贸w za +/-1000 z艂 po pierwsze nie zaryzykuje z butami za 500 czy 600, a po drugie - do艂o偶y 200 czy 300 i p贸jdzie sprawdzon膮 艣cie偶k膮. Natomiast 90% m臋偶czyzn, kt贸rzy obuwie kupuj膮 w galeriach handlowych (ry艂ko, kazar, wojas, venezie i inne)聽i potrafi膮 wyda膰 na takie buty +/- 500 z艂 (!), nie s膮 przekonani do "kupowania but贸w przez internet", bo musz膮 "dotkn膮膰, przymierzy膰 i zobaczy膰 na 偶ywo" - tacy, to ju偶 na pewno nie dorzuc膮 st贸wy, nawet je艣li mieliby dosta膰 w zamian聽lepsz膮 sk贸r臋 czy og贸lnie ca艂y but, tak jak obiecuje @Charles. 聽聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Krzysiek_W Posted July 20, 2019 Popular Post Report Share Posted July 20, 2019 53 minuty temu, KIERMAN.pl napisa艂: 聽 Tak czytam i nie rozumiem. Kto艣 chce zrobi膰 lepsze buty, a na forum wszyscy s膮 na nie, bo si臋 nie da, bo gdzie indziej, bo bez sensu. To do艣膰 typowe dla wi臋kszo艣ci Polak贸w, ale dlaczego nie? Ja trzymam kciuki 偶e w ko艅cu komu艣 si臋 uda zrobi膰 lepsze buty ni偶 Kazar itd. kr贸lewski herb - nie mam, nie b臋d臋 mia艂. Ale je艣li kto艣 znajomy b臋dzie mia艂 niski bud偶et i b臋dzie potrzebowa艂 but贸w jako艣 wygl膮daj膮cych, to mu je polec臋 偶e s膮 艂adniejsze ni偶 Kazar i Ry艂ko. Jakbuty z tematu b臋d膮 艂adne i b臋d膮 si臋 trzyma艂y, mimo klejenia podeszwy to r贸wnie偶 je b臋d臋 poleca艂. To nie b臋dzie AS, Vass, Yanko, ale co z tego? Sam z 10 lat temu nie wyda艂bym tyle ile teraz wydaje na buty, wi臋c na start mog膮 by膰 ca艂kiem niezlym rozwi膮zaniem. 9 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Krzysiek, "kto艣" ju偶 zrobi艂 prototyp, kt贸ry intensywnie testuje. Pono膰 buty wykonane s膮 z najlepszych sk贸r i maj膮 kosztowa膰 w detalu du偶o poni偶ej 700 z艂. Je艣li ten prototyp si臋 nie rozpad艂, cena jest aktualna, a buty wygl膮daj膮 jak te ze zdj臋cia, pierwszy klikn臋 "Kup teraz" i b臋d臋 gor膮co kibicowa艂 jak Poszetce, Patine i EoE. Jednak p贸ki co ca艂a historia to dla mnie tylko hype. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andells Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 @Charles.聽Szczerze zycze powodzenia i mam聽nadzieje iz uda Ci sie odniesc sukces! Fajnie ze siegasz po rady uzytkownikow tego forum, badz co badz tutejsi potencjalni klienci sa z pewnoscia wymagajacy.Na butach sie nie znam, wiec nic ci niestety w tej materii nie poradze 聽Ale jesli w jakikolwiek sposob moge pomoc to: nie zwaracaj uwagi na opinie innych , rob swoje, wierz w swoj produkt, ulepszaj go, szukaj rynku, finalnie to forum to tylko ulamek twoich potencjalnych klientow, to rynek zweryfikuje czy na twoje produkty sa chetni w takiej cenie w jakiej chcesz.聽聽 Radzilbym nie pytac uzytkownikow forum "jakie powinny byc" tylko zrobic tak jak masz w sercu jak to powinno wygladac. Ja osobiscie聽mam z tymi wszystkimi markami ten problem ze to w wiekszosci tylko branding, ale i to nie jest latwa sprawa, wiec powodzenia!聽聽 I nawet jesli tego produktu nawet nie ma i tylko "badasz sprawe" to wciaz, nie kieruj sie tym forum tylko tym co naprawde chcesz zrobic i co chcesz osiagnac, jeszcze raz POWODZENIA! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonid Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Dobry krupon podeszwowy nie zu偶ywa si臋 szybko. A ten w Shoepassion jaki jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 A ten w Shoepassion jaki jest?Nie mam poj臋cia, nie nosi艂em nigdy but贸w shoepassion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonid Posted July 20, 2019 Report Share Posted July 20, 2019 Eye lipWg opinii na forum uchodzi za dobrej jako艣ci, a i tak jest do zelowania po paru wyj艣ciach. Fizyk臋 ci臋偶ko oszuka膰 i sk贸ra nie b臋dzie tak wytrzyma艂a jak nawet tandetna guma.聽聽CharlesJa bym w przypadku klejonych but贸w sugerowa艂 gumowe podeszwy. Nie trzeba my艣le膰 o zelowaniu zaraz po zakupie, jest bardziej praktycznie i prawdopodobnie taniej. Co do technologii - postawi艂bym na takie klejenie jakie maj膮 buty g贸rskie - tam 艂膮czenia s膮 zwykle nie do zajechania. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIERMAN Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 17 godzin temu, Krzysiek_W napisa艂: Kto艣 chce zrobi膰 lepsze buty, a na forum wszyscy s膮 na nie, bo si臋 nie da, bo gdzie indziej, bo bez sensu. To do艣膰 typowe dla wi臋kszo艣ci Polak贸w, ale dlaczego nie? Ja trzymam kciuki 偶e w ko艅cu komu艣 si臋 uda zrobi膰 lepsze buty ni偶 Kazar itd. kr贸lewski herb - nie mam, nie b臋d臋 mia艂. Ale je艣li kto艣 znajomy b臋dzie mia艂 niski bud偶et i b臋dzie potrzebowa艂 but贸w jako艣 wygl膮daj膮cych, to mu je polec臋 偶e s膮 艂adniejsze ni偶 Kazar i Ry艂ko. Jakbuty z tematu b臋d膮 艂adne i b臋d膮 si臋 trzyma艂y, mimo klejenia podeszwy to r贸wnie偶 je b臋d臋 poleca艂. To nie b臋dzie AS, Vass, Yanko, ale co z tego? Sam z 10 lat temu nie wyda艂bym tyle ile teraz wydaje na buty, wi臋c na start mog膮 by膰 ca艂kiem niezlym rozwi膮zaniem. Ja tak偶e gor膮co kibicuj臋 koledze @Charles., niech zrobi buty ze 艣wietnej sk贸ry, klejone z u偶yciem najlepszego kleju, na podeszwie sk贸rzanej z wytrzyma艂ego kruponu, do tego stylistycznie nie odbiegaj膮ce od but贸w za +\- 1000 z艂 z cen膮 w okolicach聽600 z艂. Ja nie kupi臋, napisa艂em dlaczego, natomiast chcia艂bym 偶eby kupi艂 m贸j szwagier, pi臋ciu moich koleg贸w i pi臋ciu znajomych mojego te艣cia - tyle 偶e oni kupuj膮, jak przymierz膮 i przejd膮 si臋 3 metry w t膮 i z powrotem, a teraz we藕 im wyt艂umacz, 偶e maj膮 wyda膰 st贸wk臋 wi臋cej, poczeka膰 2 dni, przymierzy膰 i je艣li b臋dzie co艣 nie tak, to odes艂a膰, znowu poczeka膰 2 czy 3 dni jak przyjdzie inny rozmiar, dopasowa膰 i w贸wczas zdecydowa膰 czy bra膰 czy nie bra膰. Dzi艣 jest 艣roda, a oni wszyscy potrzebuj膮 buty na czwartek i tu jest najwi臋kszy problem, bariera nie do pokonania, wyprowadzi艂em na prost膮 paru znajomych w kwestii garnitur贸w, jak i gdzie kupowa膰 koszule, dodatki, ale z butami wci膮偶 walcz臋 i powoli wywieszam bia艂膮 flag臋.聽 1 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runior Posted July 22, 2019 Report Share Posted July 22, 2019 呕ycz臋 koledze rynkowego sukcesu. W ko艅cu ponosi ca艂e ryzyko tego przedsi臋wzi臋cia zamiast modnie zwr贸ci膰 si臋 o 艣rodki do klient贸w za po艣rednictwem jakiej艣 platformy crowdfundingowej. Moim zdaniem wszystko rozbija si臋 o model sprzeda偶y i tym samym klienta docelowego. Z moich obserwacji wynika, 偶e jako艣膰 kupowanych but贸w to ulica jednokierunkowa, wi臋c klejonych but贸w nie b臋d膮 kupowali bywalcy forum tylko co najwy偶ej ich "laiccy" znajomi, kt贸rzy to tej pory kupowali buty w galeriach handlowych. Nie wierz臋, 偶e taki klient zap艂aci za par臋 but贸w wi臋cej ni偶 kiedykolwiek do tej pory na podstawie 艂adnego zdj臋cia w necie i zapewnieniu o "najwy偶szej jako艣ci sk贸ry".聽 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charles. Posted July 24, 2019 Author Report Share Posted July 24, 2019 Chcia艂em podzi臋kowa膰 za wszystkie komentarze. Za s艂owa wsparcia, ale r贸wnie偶 za krytyk臋 聽Ka偶dy dzieli si臋 swoj膮 osobist膮 opini膮, jakakolwiek ona jest, jest bardzo pomocna 聽 Tak jak napisa艂 @Runior, projekt finansuj臋 sam, jest on tworzony z pasji i b臋d臋 go rozwija艂 powoli 聽Na pocz膮tek dwa najbardziej klasyczne modele: konikowe brogsy typu derby i czarne oxfordy. Co do tematu podeszwy, nie chc臋 rezygnowa膰 ze sk贸ry, a jednocze艣nie zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e jest podatna na zu偶ycie. Dlatego brogsy, kt贸re s膮 znacznie bardziej uniwersalne, a zarazem bardziej eksploatowane b臋d膮 sprzedawane od razu z podzelowaniem. Jeszcze raz dzi臋ki wszystkim za zaanga偶owanie, jak tylko projekt bardziej si臋 rozwinie聽na pewno b臋dziecie wiedzie膰 o tym pierwsi聽 聽 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beny23 Posted August 11, 2020 Report Share Posted August 11, 2020 Co z projektem? Jak posz艂y testy tych nowych modeli obuwia? Ciekaw jestem czy co艣 z tego wysz艂o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts