Skocz do zawartości

Piwa dla dżentelmena


Fingor

Rekomendowane odpowiedzi

Przy robieniu piwa z ekstraktu/ Brew-kita nie trzeba niczego gotować, choć można zagotować wodę w której rozpuścimy ekstrakt. Gotować trzeba byłoby w przypadku ekstraktu niechmielonego i kiedy sami chmielilibyśmy naturalnym chmielem ale w tym przypadku jak i warki zacieranej gotowanie z chmieleniem trwa 1 godzinę. 

Przed rozlaniem do butelek trzeba jeszcze przeprowadzić proces fermentacji. 

@buku na początku pewnie tak ale z czasem można zejść do ok 6-7h, "warząc" z Ekstraktu chmielonego nie zejdzie nam więcej niż godzinka. 

Później w jednym jak i w drugim przypadku dojdzie fermentacja, przygotowanie butelek, rozlew i kapslowanie. Mnie pełny rozlew zajmuje ok 4h przy warce ok 20L 

Ktoś mógłby powiedzieć, że to bardzo długo bo to fakt, ale liczę od początku do końca i staram się to robić maksymalnie dokładnie. Czyli dezynfekuję i płuczę we wrzątku umyte wcześniej butelki ok 40szt, potem się osuszają na stojaku, w tym czasie myję-dezynfekuję-opłukuję wrzątkiem zbiornik rozlewowy i przelewam do niego piwo, szykuję syrop glukozowy do refermentacji i mieszam z warką, dezynfekuje kapsle, potem zaczynam rozlew do butelek i nakładam kapselki, na końcu wszystko zaciskam kapslownicą. I niestety 4 h pękają jak nic, można z niektórych etapów zrezygnować np płukanie wrzątkiem, ale jakoś wolę opłukać szkło itd po środkach dezynfekujących. A są i tacy co tylko myją butelki, ale śpię spokojnie i jeszcze nigdy żaden kwas mi się nie trafił. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja próbowałem i bardzo chwalę. Kolega po sąsiedzku widzę, u nas kiedyś był Rybnicki Full, ale niestety to już dawne czasy 8-)

Dawno nie widziałem, nie wiem czy jest jeszcze na rynku ale niestety od 2004 roku z Rybnikiem to piwo nie miało wiele wspólnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa, nietypowa smakowo ciemna "pszenica". Ma charakterystyczny dla piw z browaru Grodziskiego dymny posmak i zapach. Nie jest to typowy bananowo-goździkowy pszeniczniak - łączy słód pszeniczny z jęczmiennym pilzneńskim i palonym w efekcie czego w smaku czuć raczej goryczkę i "wędzonkę". Warto spróbować. 

post-563-0-26514900-1461786155_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co Panowie? Zdrowie na budowie! Po szklanie na rusztowanie :)

 

attachicon.gif20160429_211909.jpg

Super piwka, próbowałem oba. Brama wjazdowa (zielona etykieta) smakowała mi znacznie bardziej -  orzeźwiający cytrusowy smak, lekkie, dobre do pracy i na majówkę ;) Saison (żółta etykieta) mniej mi podpasował. Więcej miał wyczuwalnej goryczki i mniej cytrusów. Bardziej zwyczajne w smaku, ale saisony takie są.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem tego Munich Dunkela... i rzeczywiście był nieszczególny. Nie chodzi mi nawet o kraftowość/niekraftowość tego piwa. W tej półce cenowej wybrałbym raczej Kormorana.

A tak swoją drogą, polecacie Panowie może jakąś alternatywę dla kwasów z Pinty (które bardzo mi smakują, ale ostatnio poza betą nie udało mi się żadnego kupić)? Kwas Pruski znam, też dobry, ale zastanawiam się czy coś jeszcze warto spróbować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

attachicon.gifbig-red-stop-hand-4882647.jpg

 

Damian, nie pij tego!!! :oops:  To nie ma nic wspólnego z "craft" i niewiele z piwem. Równie dobrze możesz chlapnąć Króla z puszki.

 

btw - widzę, że byłeś w Leclercu ;)

 

He-he ...

 

wrzuciłem piwko z myślą o Tobie, w oczekiwaniu  na komentarz -  i się nie zawiodłem ;)

Oczywiście, że piwo nie ma dużo wspólnego z kraftem, chociaż mój egzemplarz był całkiem poprawny. Słodziak który może spodobać sie przede wszystkim kobietom.

I oczywiście kupiony w Leclercu na dzielni ! (czyli nie zmieniłeś lokalizacji :D )

 

BTW-

Poniżej polecam ciekawą degustację, gdzie człowiek ze sklepu z piwami testuje tez taki pseudo-kraft, zachodząc w głowę co to jest ;)

 

To samo piwo sprzedawane przez produkujący je browar (który z pewnością kraftowy nie jest) jest ze 2 PLN tańsze niż flaszka z naklejką Wilka. Ot pomysł na biznes ..

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dość lokalnie (w zaokrągleniu do województwa) :)

He, he, fajne nazwy. Płocha Gocha - lubię to! :-) Piłem ostatnio również lokalne, które by dobrze kompletowało się z Płochągochą, bo się mianowicie nazywało Femme Fatale. A było z Grybowa pod Nowym Sączem. Tam kiedyś był browar Grybów a teraz jest Plsweizer i widzę, że dystrybucję rozbudowują, bo coraz częściej na te piwka "wpadam" w różnych miejscach.

  • Oceniam pozytywnie 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grybów to była kiedyś moja prywatna stolica Polski - 30 lat temu.

Ja dzisiaj tak:054fedb54e161851d4909d9dd12a661f.jpg

Porter z Żyrardowa. Męski. Gorzki, wędzony, z dodatkiem herbaty lapsang souchong. Na początku smakuje jak dziecku tran, ale finisz fajny. Mocna rzecz.

  • Oceniam pozytywnie 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak swoją drogą, polecacie Panowie może jakąś alternatywę dla kwasów z Pinty (które bardzo mi smakują, ale ostatnio poza betą nie udało mi się żadnego kupić)? Kwas Pruski znam, też dobry, ale zastanawiam się czy coś jeszcze warto spróbować.

 

Ze swojej strony polecam nowość od Browaru Wąsosz (i ich przyjaciół z Finlandii). Nie jestem wielkim fanem kwaśnych piw, ale na festiwalu w Bydgoszczy to była jedna z ciekawszych premier. 

13094333_1047834091951031_20681084386211

 

Ogólnie sama Beergoszcz to świetne wydarzenie. W stosunku do pierwszej edycji widać, że festiwal prężnie się rozwija i w przyszłym roku zapewne będzie jeszcze lepiej. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak możliwości sprzedaży piwa w cenie liczonej od 100 ml, co znacząco ułatwiłoby degustację. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.