buku Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 Aha, nie warzyłem nigdy w ten sposób. Z warzenie z zacieraniem trzeba sobie wygospodarować cały dzień, nie każdy ma taką możliwość. A ile czasu zajmuje warzenie z ekstraktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roelegant Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 Przy robieniu piwa z ekstraktu tylko warzysz/gotujesz wodę wraz z gotowym ekstraktem ok. 1-2 godziny, potem chlodzisz kilka godzin w zależności od sposobu chłodzenia i rozlewasz co zajmie z godzinę. Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 20 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2016 Przy robieniu piwa z ekstraktu/ Brew-kita nie trzeba niczego gotować, choć można zagotować wodę w której rozpuścimy ekstrakt. Gotować trzeba byłoby w przypadku ekstraktu niechmielonego i kiedy sami chmielilibyśmy naturalnym chmielem ale w tym przypadku jak i warki zacieranej gotowanie z chmieleniem trwa 1 godzinę. Przed rozlaniem do butelek trzeba jeszcze przeprowadzić proces fermentacji. @buku na początku pewnie tak ale z czasem można zejść do ok 6-7h, "warząc" z Ekstraktu chmielonego nie zejdzie nam więcej niż godzinka. Później w jednym jak i w drugim przypadku dojdzie fermentacja, przygotowanie butelek, rozlew i kapslowanie. Mnie pełny rozlew zajmuje ok 4h przy warce ok 20L Ktoś mógłby powiedzieć, że to bardzo długo bo to fakt, ale liczę od początku do końca i staram się to robić maksymalnie dokładnie. Czyli dezynfekuję i płuczę we wrzątku umyte wcześniej butelki ok 40szt, potem się osuszają na stojaku, w tym czasie myję-dezynfekuję-opłukuję wrzątkiem zbiornik rozlewowy i przelewam do niego piwo, szykuję syrop glukozowy do refermentacji i mieszam z warką, dezynfekuje kapsle, potem zaczynam rozlew do butelek i nakładam kapselki, na końcu wszystko zaciskam kapslownicą. I niestety 4 h pękają jak nic, można z niektórych etapów zrezygnować np płukanie wrzątkiem, ale jakoś wolę opłukać szkło itd po środkach dezynfekujących. A są i tacy co tylko myją butelki, ale śpię spokojnie i jeszcze nigdy żaden kwas mi się nie trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 Moje ulubiene z dawnych czasów:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 na jutro (między innymi, oczywiście) 20160421_183451.jpg Poczekaj do lata albo ostatecznie na jakiś ciepły słoneczny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 A wypijesz 2x? Takie ma skojarzenia z tym piwe: słoneczko, taras z parasolami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 21 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2016 Ja próbowałem i bardzo chwalę. Kolega po sąsiedzku widzę, u nas kiedyś był Rybnicki Full, ale niestety to już dawne czasy Dawno nie widziałem, nie wiem czy jest jeszcze na rynku ale niestety od 2004 roku z Rybnikiem to piwo nie miało wiele wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2016 I jest deska, ...tylko serów brak! Michał - na zdrowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2016 Fakt przy takiej sekstecie trzeba mieć zdrowie Swoją drogą ja przestaje czuć różnicę smakową między piwami w okolicach czwartego. Potem to już nawet Warka zaczyna wchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2016 Możemy się kiedyś umówić na ślepy test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 22 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2016 I'm in Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2016 Tylko uważajcie czy na pewno etylowy, żeby ten ślepy test nie wyszedł Wam zbyt ślepy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2016 Ciekawa, nietypowa smakowo ciemna "pszenica". Ma charakterystyczny dla piw z browaru Grodziskiego dymny posmak i zapach. Nie jest to typowy bananowo-goździkowy pszeniczniak - łączy słód pszeniczny z jęczmiennym pilzneńskim i palonym w efekcie czego w smaku czuć raczej goryczkę i "wędzonkę". Warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Kwiecień 2016 Skąd ty bierzesz te wynalazki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2016 To co Panowie? Zdrowie na budowie! Po szklanie na rusztowanie 20160429_211909.jpg Po miarce przy betoniarce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Kwiecień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2016 Skąd ty bierzesz te wynalazki?Krzychu, są takie sklepy które sprzedają głównie piwo.Ja takie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaD Napisano 4 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2016 To co Panowie? Zdrowie na budowie! Po szklanie na rusztowanie 20160429_211909.jpg Super piwka, próbowałem oba. Brama wjazdowa (zielona etykieta) smakowała mi znacznie bardziej - orzeźwiający cytrusowy smak, lekkie, dobre do pracy i na majówkę Saison (żółta etykieta) mniej mi podpasował. Więcej miał wyczuwalnej goryczki i mniej cytrusów. Bardziej zwyczajne w smaku, ale saisony takie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 6 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2016 Dość lokalnie (w zaokrągleniu do województwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 10 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2016 Jeśli lubicie Ardbega, to Miasto Kominów Wam się spodoba. Ipa z Pinty też nie zawodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszT. Napisano 10 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2016 Piłem tego Munich Dunkela... i rzeczywiście był nieszczególny. Nie chodzi mi nawet o kraftowość/niekraftowość tego piwa. W tej półce cenowej wybrałbym raczej Kormorana. A tak swoją drogą, polecacie Panowie może jakąś alternatywę dla kwasów z Pinty (które bardzo mi smakują, ale ostatnio poza betą nie udało mi się żadnego kupić)? Kwas Pruski znam, też dobry, ale zastanawiam się czy coś jeszcze warto spróbować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 10 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2016 big-red-stop-hand-4882647.jpg Damian, nie pij tego!!! To nie ma nic wspólnego z "craft" i niewiele z piwem. Równie dobrze możesz chlapnąć Króla z puszki. btw - widzę, że byłeś w Leclercu He-he ... wrzuciłem piwko z myślą o Tobie, w oczekiwaniu na komentarz - i się nie zawiodłem Oczywiście, że piwo nie ma dużo wspólnego z kraftem, chociaż mój egzemplarz był całkiem poprawny. Słodziak który może spodobać sie przede wszystkim kobietom. I oczywiście kupiony w Leclercu na dzielni ! (czyli nie zmieniłeś lokalizacji ) BTW- Poniżej polecam ciekawą degustację, gdzie człowiek ze sklepu z piwami testuje tez taki pseudo-kraft, zachodząc w głowę co to jest To samo piwo sprzedawane przez produkujący je browar (który z pewnością kraftowy nie jest) jest ze 2 PLN tańsze niż flaszka z naklejką Wilka. Ot pomysł na biznes .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwosz Napisano 11 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2016 Dość lokalnie (w zaokrągleniu do województwa) He, he, fajne nazwy. Płocha Gocha - lubię to! Piłem ostatnio również lokalne, które by dobrze kompletowało się z Płochągochą, bo się mianowicie nazywało Femme Fatale. A było z Grybowa pod Nowym Sączem. Tam kiedyś był browar Grybów a teraz jest Plsweizer i widzę, że dystrybucję rozbudowują, bo coraz częściej na te piwka "wpadam" w różnych miejscach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2016 Grybów to była kiedyś moja prywatna stolica Polski - 30 lat temu. Ja dzisiaj tak: Porter z Żyrardowa. Męski. Gorzki, wędzony, z dodatkiem herbaty lapsang souchong. Na początku smakuje jak dziecku tran, ale finisz fajny. Mocna rzecz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamizelka Napisano 12 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2016 A tak swoją drogą, polecacie Panowie może jakąś alternatywę dla kwasów z Pinty (które bardzo mi smakują, ale ostatnio poza betą nie udało mi się żadnego kupić)? Kwas Pruski znam, też dobry, ale zastanawiam się czy coś jeszcze warto spróbować. Ze swojej strony polecam nowość od Browaru Wąsosz (i ich przyjaciół z Finlandii). Nie jestem wielkim fanem kwaśnych piw, ale na festiwalu w Bydgoszczy to była jedna z ciekawszych premier. Ogólnie sama Beergoszcz to świetne wydarzenie. W stosunku do pierwszej edycji widać, że festiwal prężnie się rozwija i w przyszłym roku zapewne będzie jeszcze lepiej. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak możliwości sprzedaży piwa w cenie liczonej od 100 ml, co znacząco ułatwiłoby degustację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi