kraszewski Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Zgaduję, że brewkit to Gozdawa Koźlak. Pytanie jaką dużą warkę planujesz, czy masz coś oprócz tego brewkita (chodzi mi o ekstrakty niechmielone, czy zamierzałeś dodać cukru), jaki jest największy garnek, który posiadasz i jaką gorycz w piwie lubisz (możesz podać jakieś przykładowe piwo)? Daj znać to obmyślimy jakiś plan działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 ,,,,,,,,,,,. Tak więc służę swoją wiedzą czy to w tym wątku, czy też poprzez wiadomości prywatne. Możecie tutaj spokojnie. Zupełnie nie wiem o czym piszecie ale fajnie się czyta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Zgaduję, że brewkit to Gozdawa Koźlak. Pytanie jaką dużą warkę planujesz, czy masz coś oprócz tego brewkita (chodzi mi o ekstrakty niechmielone, czy zamierzałeś dodać cukru), jaki jest największy garnek, który posiadasz i jaką gorycz w piwie lubisz (możesz podać jakieś przykładowe piwo)? Daj znać to obmyślimy jakiś plan działania. Tak gozdawa, mam jeszcze ekstrakt słodowy superjasny w proszku. Warka miała być standard 23l, ale może być mniejsza. Gar mam mały kilka litrów, ale jakby co mogę zakupić. Lubię piwa mocno goryczkowe, wszelkie AIPY - Rowing Jack, Atak Chmielu, Imperium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Na pewno musisz kupić jakieś aromatyczne chmiele (USA, NZ, AUS) i jakiś goryczkowy. Moja propozycja to goryczkowy pogotować w wodzie, która będzie służyć do rozcieńczenia syropu około 60 minut, aromatyczne w kilku porcjach na koniec gotowania, tak od 0 do 15 minut. Później jeszcze na cichą fermentację daj aromatyczny. Drożdże proponowałbym Safale US-05. Niech się Kraszewski wypowie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Ja aby nie komplikować na początek ogarnąłbym wszystko jednym chmielem. Wg mnie dobrze by się spisał Mosaic (ma około 12 % alfaklasów i daje bardzo przyjemny aromat owoców cytrusowych i egzotycznych), którego powinieneś kupić opakowanie 100 g granulatu. Proponuję US-05 lub S-04, różnica nie będzie znaczna, ale s-04 tworzy bardziej zwarty osad i będzie łatwiej uzyskać klarowność. W największym jaki posiadasz garnku (im więcej wody tym większa wydajność chmielenia) gotowałbym 25 g chmielu przez 60 minut, na 10-15 minut przed końcem dodał kolejne 25 g chmielu. To plus chmielenie brewkita powinno dać jakieś 60-70 IBU. Po oddzieleniu chmielin rozpuszczasz w tej nachmielonej wodzie brewkit i ekstrakt słodowy. Całość uzupełniamy do 20 l wcześniej schłodzoną wodą źródlaną (kupioną w jakimś dyskoncie). W ten sposób mamy najprawdopodobniej załatwione chłodzenie. Kontrolujemy temperaturę, napowietrzamy i dodajemy wcześniej uwodnione drożdże. Po zakończeniu fermentacji burzliwej, przelewamy na cichą (7 dni starczy) dodając pozostałe 50 g chmielu. Oddzielamy osady i chmieliny, dodajemy surowiec do refermentacji i butelkujemy. Piwo moim zdaniem powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 50g na ciepło wystarczy? Poza tym szkoda mosaica na goryczkę, moim zdaniem lepiej kupić magnum albo marynkę - tańsze Wątpię, żeby to miało 60-70 IBU. U mnie zazwyczaj całe 50g leci na goryczkę, w zależności od piwa z różnymi %aa. No, ale ja lubię ponad 100 IBU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 20 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2014 Wg kalkulatora wychodzi 58 IBU, jak odejmiemy z 10% ze względu na gorszą wydajność w mniejszej ilości płynu i dodamy kilkanaście IBU tego co by było z samego brewkitu to powinno te sześćdziesiąt kilka wyjść. Oczywiście można kupić jeszcze z 50 g Magnum i tym ogarnąć goryczkę, a całe 100 g Mosaica dać na aromat i na zimno. Pewnie wyjdzie to nawet lepiej pod względem aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 4 Kwiecień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2014 Polecam, polecam polecam: http://joemonster.org/filmy/60243/Jedrek_o_historii_Odc._1_Alkohole_i_uczty#commentsStart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Nie tak dawno BRJ wprowadził bardzo fajne sesyjne piwo - niby lager, ale czuć "tropikalne chmiele" - Strażackie wchodzi jak woda i do tego jest w naprawdę przyzwoitej cenie, polecam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Nawet na niego nie zwracałem uwagi, myślałem, że jakiś kolejny standardowy jasny lager Po południu przy warzeniu mi będzie asystował. Co do egzotyki to fajny bardzo od p. Jakubiaka jest Jankes - nie pamiętam tylko pod którą marką występuje. Tzn znam lepsze APA, ale nie w tym przedziale cenowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Jankes występuje jako Lwówek, tylko etykieta z innej bajki, nie ma spójności z innymi Lwówkami. BTW - jak oceniasz Belga? Naczytałem się tyle złego, przez co nigdy go nie kupiłem. Ostatnio wpadł mi w łapy i okazał się całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Jankes Lwówek miał dla mnie trochę taką męczącą słodycz, w moim odczuciu mógłby być albo bardziej goryczkowy albo bardziej odfermentowany. W tej kategorii cenowej konkurentem może być IPA z Witnicy (co prawda IPA nie APA), która mi bardziej smakuje. A tak przy okazji, Eye_lip jak wyszło twoje piwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 A z ciekawości ile kosztuje u was IPA z Witnicy? W Zielonej ma ją w ofercie tylko jeden pub i sklep - w obu po ok 8 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 No właśnie, Filip - warzyłeś, warzyłeś, a potem...cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 @kraszewski - ze wstydem przyznaję, że cały czas się zbieram do zakupów chmieli i drożdży. Pewnie jakbym miał wszystko na mejscu, już by poszło, a tak to odkładam bo wydaje mi się to trudniejsze niż zwykła pucha Koval, dwie warki już uwarzone, nie przesadzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewski Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 A z ciekawości ile kosztuje u was IPA z Witnicy? W Zielonej ma ją w ofercie tylko jeden pub i sklep - w obu po ok 8 zeta. W sklepie około 6 pln, znaczy kilka groszy poniżej. Lana w Szczecinie niedostępna. @ Eye_lip - odwagi i do dzieła to tylko półtorej godziny dłużej, z czego czynnej pracy jakieś 15 minut (reszta to czekanie aż się zagotuje i obserwowanie gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Nie chce mi się przewijać, Eye_lip, chodzi o ekstrakt + własne chmielenie? Belg jest fajny, ale dla mnie to raczej anglik z bardzo lekkimi fenolami (IMHO za niskimi jak na belga). Witnicka AIPA była zaskoczeniem dla mnie, że wypuścili coś ciekawego. Przyzwoita jest, przegrywa z RJ, GP z ciechana czy AIPA z Kormorana. Ale wygrywa ceną - koło mnie, w osiedlowym sklepiku 6,50. I jeszcze się pochwalę, że po WFDP postanowiłem wrócić do warzenia - dzisiaj będzie warka #32 - celuję w parametry 10-11 Bx i około 100 IBU. Na US chmielach i pokolorowane wywarem z buraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Tak, ekstrakt plus chmielenie. Nie piłem witnickiej ale black z bojana kosztuje koło 6zł i to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 16 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maj 2014 Moim zdanie witnicka lepsza. Pierwsza warka bojana to było ani black ani ipa. W sumie teraz to taki american stout, na CDA brakuje mu wyrazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Lidl wypuścił limitowaną linię piw belgijskich za ok. 4 zł za butelkę (Argus Łowczy). Właśnie je przetestowałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Jutro lecę wykupić kilka skrzynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukebor Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Lidl wypuścił limitowaną linię piw belgijskich za ok. 4 zł za butelkę (Argus Łowczy). Właśnie je przetestowałem i mogę z czystym sumieniem polecić. Jutro lecę wykupić kilka skrzynek. Słodowy, czy chmielowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Oba. Aczkolwiek słodowy smakowo bardziej mi podpasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukebor Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 No to ja spróbuję chmielowego, słodowe jakoś nie są moimi ulubionymi. Za to zakupię skrzynkę Paulanera - testuję inne pszeniczne, ale ten jakoś ulubiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 Z letnio-przenicznych klimatów polecam Witbier od Kormorana Z nieprzenicznych, acz wciąż letnich piw niedawno pojawił się Lwówek Jankes - pozycja obowiązkowa, poza tym świetna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyvern Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Z letnio-przenicznych klimatów polecam Witbier od Kormorana Z nieprzenicznych, acz wciąż letnich piw niedawno pojawił się Lwówek Jankes - pozycja obowiązkowa, poza tym świetna cena. pSZenicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.