Skocz do zawartości

Porada dla laika w zakupie pierwszych droższych butów.

Metanoia

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie moi drodzy. Chciałbym zwrócić się do was z prośbą odnośnie zakupu nowych butów. Zależy mi na następujących cechach:
- buty na sezon zimowy, koniecznie z ocieplaniem –tzn. futerkiem

- raczej trzewiki.

- w miarę możliwości kolor brązowy (byle nie za ciemny) albo cognac.  

- jakaś  dobra gumowa podeszwa

- moja górna granica to 1850zł (ale musi też starczyć na prawidła).

Czy można znaleźć coś fajnego w tej cenie?

O ile generalnie szanuję opinie Kolegi @R50wygłaszane na forum, o tyle uwaga o obuwiu wysokogórskim ma mniej więcej tyle samo sensu co pomysł kupowania butów z futerkiem (wskazówka: dlaczego obuwie wysokogórskie nazywa się "wysokogórskie"?).

Za 1850 z prawidłami można coś fajnego kupić, w cenie regularnej średnia, porządna półka, na grudniowych przecenach wyższa. O futerku zapomnij. Poczytaj wątek o trzewikach w subforum Buty.

Szczerze polecam polskiego producenta obuwia Hanzel.

Posiadam poniższe buty, będzie to ich drugi sezon. Mogę szczerze powiedzieć, że nie straszne im nasze warunki pogodowe. Są bez futerka natomiast z odpowiednią izolacją Thinsulate. Podeszwa Lug (w innych modelach Vibram) chyba nie zdarła się o 1mm, a jest gruba i nie czuć mrozu pod stopami.

https://www.sklep.hanzel.pl/pl/p/Piaskowy-006/114

Dzięki Bacio za rzeczową i konkretną odpowiedź.  SP 669 - są trochę za ciemne. 672 wyglądają naprawdę zacnie, ale zobaczyłem 686 i szczenna mi opadła na podłogę. Wygląd pierwsza klasa (cena zresztą też :D), kurde niby przekracza mój budżet z prawidłami, ale wyglądają nieziemsko. Ktoś może je posiada? Jak wygląda jakość? Możecie mi pokrótce nakreślić (o ile to możliwe) skąd ta różnica w cenie pomiędzy 672 a 686 ??

@Metanoia, czy mogę zapytać czy miałeś wcześniej do czynienia z butami z tej półki cenowej?
Jeśli nie, być może wychodzisz z założenia, że bez futerka będzie zimno, bo porównujesz z tanimi, klejonymi butami z cienkiej skóry. Mi jest zawsze zimno, ale jestem w stanie przemieszczać się pieszo w nieocieplanych trzewikach GYW z grubej skóry na solidnej gumowej podeszwie w temperaturach ok. -18 st. C. Mam oczywiście stosownie dobraną resztę stroju i wełniane (niezbyt grube) skarpety. W takich samych butach z futrem byłoby mi zbyt ciepło i wyobrażam sobie, że potrzebowałbym ich dopiero w temperaturze poniżej -25 st. C.

A wskazany model Shoepassion jest trochę droższy ze względu na zastosowanie skóry jelenia (fajna, bardzo miękka).

• Oceniam pozytywnie 1

12 minut temu, lubo69 napisał:

"@Metanoia, czy mogę zapytać czy miałeś wcześniej do czynienia z butami z tej półki cenowej?"

Jasne, że tak. Chociaż trochę wstyd się przyznawać, bo moje najlepsze buty to również trzewiki - dokładniej Berwick 242, więc jakieś tam doświadczenie mam (ale nie z tej samej półki cenowej). Problem jaki dostrzegłem jest taki, że zimno mi się robi w nogi prawdopodobnie po około 30 minutach przy temp 0 do -5 (w niższej nie próbowałem). Może problem jest w tym, że są lekko za  małe (jak kupowałem to miałem praktycznie zerowe doświadczenie w dopasowywaniu), aczkolwiek się trochę już rozeszły. Tak  czy inaczej wkładanie grubej skarpety w tym modelu u mnie odpada. 
"Jeśli nie, być może wychodzisz z założenia, że bez futerka będzie zimno, bo porównujesz z tanimi, klejonymi butami z cienkiej skóry. Mi jest zawsze zimno, ale jestem w stanie przemieszczać się pieszo w nieocieplanych trzewikach GYW z grubej skóry na solidnej gumowej podeszwie w temperaturach ok. -18 st. C."
WOW! Jestem pod wrażeniem. Czy możesz mi przybliżyć inne wady futerka? Bo po odpowiedziach jak do tej pory otrzymałem odnoszę wrażenie, że nie jest to zbyt popularna / uznawana forma wypełnienia. 

"A wskazany model Shoepassion jest trochę droższy ze względu na zastosowanie skóry jelenia (fajna, bardzo miękka)."
Pięknie dziękuję za świetną i rzeczową odpowiedź. Sporo mi to rozjaśniło. 

@bratdominik
Dzięki za ciekawe propozycje. Będę musiał rozważyć. 

14 minut temu, lubo69 napisał:

Mi jest zawsze zimno, ale jestem w stanie przemieszczać się pieszo w nieocieplanych trzewikach GYW z grubej skóry na solidnej gumowej podeszwie w temperaturach ok. -18 st. C. Mam oczywiście stosownie dobraną resztę stroju i wełniane (niezbyt grube) skarpety.

U mnie tak samo i nawet z bawełnianą skarpetą daję radę. Grunt to porządna podeszwa typu Dainite, nie widzę potrzeby męczenia stóp w ocieplanych butach, chyba że ktoś przemierza pieszo kilometry w ciągu dnia. 

W ciasnych trzewikach będzie zimno. Powinno być więcej luzu wokół stopy (ale z dobrym trzymaniem łydki).

Wady ocieplenia? 1. może się wycierać/filcować 2. może łapać zapachy, a w przeciwieństwie do skarpet nie da się wyprać 3. w wyższych temperaturach (stylówa na wiosnę/jesień, pomieszczenie) może być zbyt ciepło.

Komfort termiczny to rzecz względna i jeśli po wejściu np. do pracy zmieniasz buty, to kup to futerko skoro tak chcesz. Jednak w dzisiejszych czasach temperatura w pomieszczeniach nawet ostrą zimą rzadko spada poniżej powiedzmy +17 st. C i po prostu z futrem nie da się wytrzymać dłużej niż pół godziny.

@Metanoia, mam trzy pary trzewików, wszystkie bez ocieplenia, ale za to na dobrej gumowej podeszwie, GYW i właściwie rotując skarpetką od cienkich eleganckich do grubych wełnianych przeżyłem mrozy do -25 i burze śnieżne. Ja jednak jeśli idę do pracy to nie zmieniam butów i bym nie przeżył w butach z futerkiem. 

Od siebie polecę wybór może dość drogi i mało popularny, ale: Wolverine 1000 mile. Najlepiej model Evans z firmowym Vibramem - po 3 sezonach intensywnego użytkowania mają minimalne zużycie.

Jeżeli chodzi o skarpety, mogę polecić Bridgedale WoolFusion Trekker albo Trail – są typowo turystyczne, ale mają stonowane wzornictwo (w modelu Trail jest też wariant czysto czarny). Noszę je właściwie przez cały rok ze względu na dodatkową amortyzację, ale komfort cieplny oczywiście też jest ważny.

Z bardziej tradycyjnych, dobre doświadczenia mam też z portugalską Pedemeią. W Lizbonie przy Rua Augusta mają sklep firmowy i tam udało mi się kupić z mieszanki wełny i jedwabiu w dobrej cenie, ale w Polsce też można je dostać, np. w KlasycznychButach.pl w Gdańsku.

• Like 1

@Metanoia kupiłbym trzewiki większe o pół numeru na dainite, włożył wkładkę plus ciepłe skarpety. Rzuć okiem na wątek Alfred Sargent, jest zamówienie grupowe. Wprawdzie seconds ale wady wg mnie minimalne. Ceny dużo niższe niż Twój budżet, jakość zdecydowanie godna uwagi.

AS:6.5 7wk, 7F 87, 99, 104, 109
Cheaney : 7F 125, 7.5F 205, 7.5G 1973

• Oceniam pozytywnie 1

Tak jak już było pisane buty na zimę wcale nie muszą być ocieplane "futrem". Ważne aby były z porządnej, grubej skóry, były luźniejsze niż te na cieplejsze pory roku i miały grubą podeszwę. Przy czym ja, w odróżnieniu od kolegów, którzy wcześniej zabierali głos polecam na zimę raczej commando niż danite.

• Like 1

Albo możesz mieć coś takiego - Berwick:

IMG_5084.thumb.jpg.26a763c3a582af97cf2f985b7a300a98.jpg

Pod względem izolacji termicznej najlepsze. Szczególnie dzięki podeszwie. Rzadko chodzę bo musi być bardzo zimno + są jakie widać;) Tzn. całkiem je lubię, ale dosyć specyficzne. W ciepłym pomieszczeniu nie do wytrzymania - konieczne buty na zmianę do biura.

Dobra sprawdzę dzisiaj jak mi pójdzie z podwójna skarpet i jak mi palców nie urwie to kupie normalne trzewiki. Shoepassion jest bardzo ciekawą możliwością aczkolwiek tylko opcja 667 mnie interesuje z nieocieplanych. Najbardziej podobają mi się Santosy, ale na klastycznebuty.pl niema nic co było by nawet w ogólnym przedziale rozmiarowym dla mnie. Więc inną alternatywą jest Yanko o ile uda mi się znaleźć odpowiedni kolor/rozmiar. Tak czy inaczej dziękuję ślicznie za bardzo pomocną wiedzę i chęć podzielenia się nią – jesteście zarąbiści !