Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Whitesnake napisał:

Efekt finalny do pozazdroszczenia! Gratuluję i życzę powodzenia. 

Pracujesz na własnych kopytach, tzn. tworzysz je od zera dla klienta?

Ciesze się bardzo, ze się podobają.

Co do kopyt to z tego co wiem chyba żadna pracownia nie zajmuje się wytwarzaniem kopyt od ,znaczy od klocka drewna gdyż wyciosanie kopyta z klocka zajmuje wiele czasu który szewc mógłby wykorzystać owocniej. A pracownie modelowania i kopyciarze mają odpowiednie frezarki i kopiarki do kopyt.Większość szewców wykorzystuje gotowe kopyta lub korzysta z usług kopyciarza bądź modelarza (nawet Kielman) który dopasowuje kopyta pod stopę konkretnego klienta do konkretnego modelu obuwia Można używać do formowania kopyt mas polimerowych lub tradycyjnie drewna i skóry. Ja również wykonuje obuwie na kopytach drewnianych które dopasowuje do stopy klienta za pomocą szlifierek i skórzanych tzw. hesek. Kopyto tzw. podstawowe można przerobić w prawie każdy  model w zależności od życzenia klienta.Kopyta oczywiście będą magazynowane.

Opublikowano

Buty na żywo prezentują się dużo lepiej. Zdjęcia nie oddają ich proporcji. Poza tym, byłem w ogromnym szoku, że to dopiero druga para zrobiona przez kolegę! 

Swoje uwagi już przekazałem koledze oraz podpowiedziałem w jakim kierunku warto iść (tutaj posiłkowałem się zdjęciami butów @Whitesnake ;) ).

Myślę, że kwestia czasu, a buty na poziomie Kielmana będziemy mogli obstalować w Sz-nie :) 

• Oceniam pozytywnie 3
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jak już wspomniałem w innym wątku - kolega zdjęć nie umie robić :) W rzeczywistości but ma bardzo ładne proporcje i zgrabne kopyto, a ażurowanie i szycie cholewki jest idealne. To co mnie razi i raziło - przebijająca licówka na czubkach. Trzeba pomyśleć co z tym zrobić :) 

Przypomnę, że to jest dopiero 3 para butów zrobiona przez kolegę. Projekt sam w sobie bardzo wymagający, a wyszedł bardzo dobrze. Godny zauważenia jest fakt, że szew już jest kryty - widziałem - technicznie to nie jest taka prosta sprawa, jak się wydaje :) 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, wikbar3 napisał:

Drodzy koledzy, z racji ukończenia kolejnej pary prezentuję moje dokonania.

....

Proszę o konstruktywną krytykę i uwagi.

Bardzo dobre wrażenie robi szycie, dokładność zdobień i krojenia skóry! Zastrzeżenia mam do podeszwy. Lepiej wyglądałaby z rantem wykończonym na płasko, ta wygląda na trochę zaokrągloną, co sprawia wrażenie mocno zużytej już na starcie. Po drugie, wydaje mi się, że za mocno chowa się pod obrys buta - szczególnie widoczne jest to na zdjęciach z góry. Wykrój mógłby być lekko subtelniejszy, tzn. poprawcowałbym nad proporcjami poszczególnych kawałków skóry.

Ale to wszystko zastrzeżenia, które możnaby kierować do szewca z wieloma latami doświadczenia.

Jeśli to trzecia para, to wypada jedynie przyklasnąć z podziwem. Gratuluję! 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Zgadzam się z uwagami Whitesnake'a - podeszwa wydaje się ciut za mała. 

Na pewno musisz zrobić outsourcing zdjęć - Ty zajmuj się butami:) 

Fajny kształt toe-boxa: lubię takie wyższe, natomiast uważam, że za duży medalion i toe-cap (być może to wina zdjęcia, ale ja bym go skrócił o linię dziurkowania).

Tak, czy inaczej - zamawiam 8 parę:)

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2