Nawrot Napisano 21 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2020 Skład kolekcji jest, mimo łapania i korzystania z przeróżnych okazji, mocno przemyślany Czarnych oksfordów poszukuję i na pewno będę takie buty miał. A trzewiki, cóz, może mi się odmieni BTW średnia cena za buty ze zdjęć oscyluje wokół kwoty 700 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 1 Październik 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2020 Cześć mojej obuwniczej kolekcji. Więcej butów nie zmieściło się na werandzie 🤣 Jak będę miał trochę więcej czasu to opiszę każdą parę Ktoś na Styleforum zapytał jakie buty są w mojej kolekcji. Z podziałem na kraj pochodzenia Anglia: John Lobb Ltd - London (bespoke) Foster & Son (bespoke & RTW) Gaziano & Girling (bespoke, MTO and RTW) George Cleverley Edward Green Baudoin & Lange Crockett & Jones Alfred Sargent Bowhill & Elliott New & Lingwood Joseph Cheaney Church's Grenson Tricker's Harry's of London Herring Shoes Japonia: Yohei Fukuda (MTO) Hiro Yanagimachi (MTO) Francja: John Lobb Paris - (MTO & RTW) JM Weston Berluti Corthay Rumunia: Saint Crispin's Włochy: Stefano Bemer Gravati Belvedere Shoes A Testoni Bontoni Salvatore Ferragamo Gucci Velasca Milano Węgry: Vass Shoes Ascot Shoes (UK/US representative of Vass) Polska: Jan Kielman (bespoke) Tadeusz Januszkiewicz (bespoke) Hiszpania: Carmina TLB Mallorca Magnanni Mezlan Meermin Portugalia: Carlos Santos Belgia: Belgian Shoes NYC Szwajcaria: Bally USA: Alden Allen Edmonds Leffot (different makers) Paul Stuart (Gaziano & Girling, Crockett & Jones & Joseph Cheaney) Barneys New York (made in Italy) J. Fitzpatrick Footwear (made in Spain) Johnston & Murphy Florsheim Buty jeździeckie, kowbojki i buty do polo: Lucchese (Texas, USA) Olathe Boots (Texas, USA) Polo Argentina (Argentyna) 44 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 2 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2020 @Beny23 Grubo 🤩. Czy to jest mniejsza, czy większa część Twojej kolekcji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 2 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2020 @kormox mniejsza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 25 Grudzień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Grudzień 2020 W dniu 2.10.2020 o 20:41, Beny23 napisał: @kormox mniejsza ahaha no to GRUBO XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 7 Wrzesień 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 @Beny23 pozamiatał na długie miesiące, ale korzystając z przedjesiennego przeglądu szafy ośmielę się wrzucić moją skromną kolekcję Wiem że zawsze się tak wydaje, ale w najbliższym czasie chyba nie mam zamiaru kupować nic nowego. No, może jeszcze brakuje mi NST na gumowej podeszwie Jak znajdę trochę czasu to opiszę każdą parę z osobna. Marki butów to przekrój różnych półek cenowych (C&J, RMW, Yanko, Patine, Meermin, Berwick, G&B). 29 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 @me.spokebardzo ładne te w prawym dolnym rogu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 7 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Wrzesień 2021 @kormoxnajładniejsze i słusznie wyeksponowane bardzo za nie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrLecter Napisano 7 Lipiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2022 On 10/1/2020 at 8:36 PM, Beny23 said: Cześć mojej obuwniczej kolekcji. Więcej butów nie zmieściło się na werandzie 🤣 Jak będę miał trochę więcej czasu to opiszę każdą parę (..) Imponujące, aż nie wiem co powiedzieć. Sheesh! Bardzo mnie ciekawi, ile trwało budowanie takiej kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gocławianin Napisano 9 Wrzesień 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2022 Przy okazji zmiany sezonu i konieczności wyciągnięcia z pudełek butów na porę jesienno - zimową poniżej bardzo skromna kolekcja, z krótkim opisem poszczególnej pary. Jeśli tęgość jest inna, niż F, to zaznaczam to w opisie. Shoepassion, No. 331 UL, zakupione w lecie 2022 r., rozm. 8, ale wg ich numerologii, to odpowiednik 42,5. I tak jest w rzeczywistości, są dłuższe i obszerniejsze. Ocena: Zwykłe półbuty z weluru, raczej sportowe i pewnie nie znalazłyby się w tym zestawieniu, gdyby nie to, że zostały wyprodukowane przez markę zaliczającą się do klasycznych butów. Poza tym wygodne, lekkie, natomiast szkoda, że na białej podeszwie. Magnanni, Stock, zakupione w listopadzie 2019 r., rozm. 8. Podobnie jak poprzednia para, znalazły się tu głównie ze względu na markę, która jest kojarzona z klasyczną elegancją. Poza tym miłośników sneakersów na forum też nie brakuje. Na początku były lekko ciasne w palcach (1-2 mm), dziś są ok. Ocena: Biorąc pod uwagę fakt, że często były katowane przez kilka dni bez żadnego odpoczynku, moim zdaniem wyglądają b. dobrze (nie były pastowane już od dłuższego czasu, na użytek zdjęć przetarte tylko wilgotną szmatką po ostatniej jeździe na rowerze). Tak jak w poprzednich butach przeszkadza mi biała podeszwa, to myślę, że z perspektywy czasu warte były zakupu. Crownhill, Formentera, zakupione ok. 2018 r., rozm. 8. Zaraz po zakupie często je nosiłem, w mijającym sezonie letnim miałem je na nogach może 5 razy, można rzec ze swojej winy (driving mocs jako rodzaj obuwia przestały mi się podobać). Co ważne, zamsz na zewnętrznej części pięty pomimo braku gumowych wypustek (w momencie zakupu był to dla mnie istotny aspekt) i częstego użytkowania w samochodzie wygląda tak jak na pozostałej części buta, czyli dobrze. Trickers, Robert (unlined), zakupione w 2020 r., rozm. 8. Ocena: Kopyto 2298 na pewno nie jest true to size i powinienem był kupić rozm. 8,5; buty są zadziwiająco krótkie, szczególnie w przedniej części. Poza tym to klasyczne, ale zdecydowanie nieformalne plain toe derby. Barker, Fengate, kupione w 2020 r., rozm. 8 G. Ocena: bardzo fajne derby (ćwierćbrogsy) do garnituru. Miałem z nimi na początku problem, bo złamały się przed linią palców. Skóra od jakiegoś czasu już nie uwiera z tego powodu. Shoepassion, No. 594, rocznik 2022, rozm. 8 G. Ocena: Wygodne, obszerne w palcach. Pomimo tęgości prezentują się smukle. O skórze w tej chwili ciężko coś powiedzieć, bo miałem je na nogach może 10 razy. Loake, Orion (light welt), rocznik 2018, rozm. 8. Ocena: W dniu ich zakupu potrzebowałem butów na pogrzeb, więc przy okazji pomyślałem, że jak mam się męczyć w czarnych oksfordach, to niech przynajmniej będą lekkie. Z cech charakterystycznych oprócz podeszwy należy wymienić nieco bardziej zadarty do góry nosek (domyślam się, że jedno z drugim ma jakiś związek), ale nie wyróżniający się specjalnie po ich założeniu na tle innych butów. Crockett & Jones, Swansea, chyba rocznik 2020, rozm. 8. Ocena: Piękne buty na gumowej podeszwie i dosyć obszernym jak na standardy C&J kopycie (341), już nie produkowane🤔. Pasują do mniej formalnych garniturów, zestawów koordynowanych, chino i jeansów. Bardzo uniwersalne buty. Crockett & Jones, Westgate 2, kupione chyba w 2021 r., rozm. 8. Ocena: Drugie oxfordy, które tylko utwierdziły mnie w przekonaniu, że ten rodzaj butów, przynajmniej od C&J nie jest dla mnie (smukłe kopyto 379, zresztą zdecydowana większość butów tej marki ma smukłe kopyta). Na długość ok, szerokość niby też (dopiero po 4-5 godzinach na nogach czuję dyskomfort w dużym palcu lewej nogi, ale nie taki który zmuszałby do ich zdjęcia). Buty ładne, kolor nowych jest nieco ciemniejszy, ale ja chciałem mieć jasne koniakowe brogsy. W przyszwie po zawiązaniu sznurowadeł jest już duże rozejście (można zobaczyć na zdjęciach gdzieś w CMDNS), dla mnie akceptowalne (tylko do jeansów i chino), ale rozumiem opinie krytyczne w tym względzie. To moje drugie i najprawdopodobniej ostatnie oxfordy. Church's, Shannon (polish binder), rocznik 2020 rozm. 8. Ocena: wygodne buty na deszczową pogodę. Masywne, ale bez przesady, o klasycznym wyglądzie (co dziś nie jest już niestety takie oczywiste w przypadku tej marki). Pomimo złej sławy, również na Forum ze względu na użycie do produkcji "skóry polerowanej", co poniekąd nie jest prawdą, uważam je za bardzo dobre buty. Nie warte RRP, ale tylko dlatego, że ceny większości Church'sów moim zdaniem są za wysokie w stosunku do konkurencji (C&J, Trickers). Po ponad 2 latach intensywnego używania nie mogę potwierdzić żadnych zarzutów w stosunku do skóry typu "polish binder". Oczywiście, nie używam do ich pielęgnacji żadnych past i kremów jak do zwykłych cielaków. Alden, 990 (commando sole), zakupione w 2020 r., rozm. 8,5 C/E (US). Ocena: Shell cordovan kolor 8 - taki opis w zupełności by wystarczył... Kawał buta, ciężkie przez SC, imo nienadające się na sezon wiosenno - letni, chociaż na internecie bez trudu można odnaleźć miłośników ich noszenia właśnie wtedy. Z drugiej strony ta skóra wydobywa całe swoje piękno dopiero przy ekspozycji na mocne naturalne światło (słońce). Poza tym skóra jest twarda, gruba, niezdolna do rozciągania, dlatego zaraz po ich zakupie, gdy lekko obcierała mnie pięta bałem się, że tak zostanie. Nie zostało, ale ta obawa była przyczyną zakupu kolejnych Aldenów poł rozmiaru większych (patrz poniżej). Alden, 975, rocznik (?), zakup 2020, rozm. 9 C/E (US). Ocena: przepiękny cordovan, dużo ładniejszy, niż przy poprzednej parze, co zapewne ma swoje źródło w wieku obu par. Model 990 kupiłem we włoskim sklepie internetowym, natomiast te na eBay, od faceta, który trzymał je w szafie przez ponad 10 lat. Domyślam się, że to jest przyczyną tak znaczącej różnicy w nasyceniu barw obu par, bo fabryczny kolor (8) jest ten sam. To samo kopyto, co w 990, czyli Barrie. Obszerne, masywne, wygodne. W przypadku obu par Aldenów nie miałem żadnych problemów z tzw. białym nalotem, kropkami, trwałymi przebarwieniami po wodzie, co jest ponoć częste w przypadku innych marek robiących buty z SC. Crockett & Jones, Chelsea 11, zakup 2021 rozm. 8. Ocena: Najwygodniejsze krokiety, co z pewnością jest zasługą kopyta (335). Bardzo je lubię, pomimo tego, że nadają się tylko do casualu (skóra typu scotch grain z podeszwą na bieżniku od traktora - Vibram), co zresztą było świadomym wyborem. Crockett & Jones, Brecon, zakup 2020 r., rozm. 8. Ocena: Bardzo dobre buty. Wprawdzie w moim przypadku ze względu na wysokie podbicie na linii końca przyszwy zrobiło się na obu butach niewielkie poprzeczne załamanie, to nie wpływa to (poza niewielkimi zresztą mankamentami natury estetycznej) na codzienne użytkowanie. Kopyto (341), jak w swansea, jednak w moim być może subiektywnym odczuciu miejsca w przedniej części buta jest minimalnie więcej. Shoepassion, No. 971, zakup 2022 r., rozm. 8. Ocena: jesienno - zimowe (w to drugie mniej wierzę) sneakersy za kostkę. Jednak w przeciwieństwie do wcześniejszych zakupów sneakersów ten w 100% spełnił moje oczekiwania (ciemna podeszwa). Buty podobnie jak wszystkie z shoepassion bardzo wygodne od pierwszego założenia. Na koniec. W przeciwieństwie do moich poprzedników w ocenie nie zawierałem stwierdzenia typu: kupiłbym jeszcze raz (tak/nie). Zapewne 2-3 pary kupiłbym dziś o pół numeru większe, niemniej z wszystkich zakupów przedstawionych na zdjęciach jestem co najmniej zadowolony. Butów niechcianych, nietrafionych zakupów pozbywam się szybko, więc do dziś w szafie takowych nie posiadam. I druga (już naprawdę ostatnia) uwaga. Jak bez trudu można zauważyć, zdecydowana większość tej kolekcji została kupiona w 2020 r., imo po dosyć atrakcyjnych cenach. I to uznaję za jedyny pozytywny wpływ COVID-19, choć zdaję sobie sprawę jak ciężki okres był to dla branży. 14 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 7 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2023 Wreszcie zebrałem większość par w jednym miejscu i mogę wrzucić. Kolekcja raczej minimalistyczna, a do tego planuję zakup już tylko jednej pary. W drugim rzędzie ciemnobrązowe trzewiki Berwicka, gdzie Klasyczne Buty wstrzeliły się idealnie z rozmiarem (pomimo tego, że są 6.5, a ja noszę zwykle 7.5) i są super wygodne, idealne na jesień oraz znaczną część zimy; brązowe trzewiki Carlos Santos, długo rozważane, a które noszę głównie, jak spadnie śnieg, chyba najbardziej oryginalne i żałuję, że nie zamówiłem zielonych (a też Klasyczni namawiali); brązowe boat shoes Sebago, nic szczególnego, ale czegoś brakowało bez nich; na pierwszym planie czarne lotniki Yanko, które zaaprobowaliście i dzielnie służą we wszystkich formalnych okazjach, a nawet są jedyną parą, w której prawie starłem podeszwę (oryginalnie skórzaną, teraz już podzelowane); ciemnoczerwone monki Yanko na tym samym kopycie i moje drugie buty do garnituru, wyglądają super, ale coś mi skrzypią; ciemnobrązowe oksfordy Berwicka, moje pierwsze porządne buty, które do teraz najczęściej wybieram, tysiące kilometrów w nich przeszedłem, trzecie zelowanie; ciemnoczerwone loafersy Meermina, jeszcze nie rozchodzone porządnie, ale wiążę z nimi spore nadzieje na ten sezon letni. Poza kadrem mam jeszcze kilka specjalistycznych par butów (ze stalowym czubem, sportowe, espadryle i inne jednorazówki, wysokie 10" trzewiki LL Bean, plastikowe boat shoes do wody), ale to są wszystkie prawdziwe i normalne buty. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 7 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2023 29 minut temu, Dyjamentowski napisał: brązowe boat shoes Sebago, nic szczególnego, ale czegoś brakowało bez nich; ciemnoczerwone loafersy Meermina, jeszcze nie rozchodzone porządnie, ale wiążę z nimi spore nadzieje na ten sezon letni. Z lektury zdjęcia trudno uwierzyć, iż obie pary pasują na tą samą stopę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 7 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2023 2 hours ago, Gocławianin said: Z lektury zdjęcia trudno uwierzyć, iż obie pary pasują na tą samą stopę. Trochę kwestia perspektywy, bo obie pary UK 8, ale też Meerminy są dość długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 22 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2023 Moja kolekcja butów stale się powiększa Tutaj jest 90 z 250 par butów które posiadam 5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 22 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2023 On 7/7/2022 at 3:39 PM, DrLecter said: Imponujące, aż nie wiem co powiedzieć. Sheesh! Bardzo mnie ciekawi, ile trwało budowanie takiej kolekcji. Od 2012 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 22 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2023 Już policzyłem, to jedna para butów na dwa tygodnie - czuwaj! Policzyłem też, że gdyby wyjąć ze wszystkich sznurówki i zrobić z nich linę, sięgałaby ona dalej niż mam do sklepu osiedlowego. Szkoda, że tak późno. Był tu parę miesięcy temu miły Kolega Czarek i został przez forumową społeczność oskarżony o zakupoholizm, bo miał w dream boksie na Yooxie kilkanaście ubrań... Gdyby zobaczył tę kolekcję, może byłby z nami do dziś i byłoby weselej... 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 22 Maj 2023 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2023 Przytłaczające. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ciasteczkowy Napisano 27 Sierpień 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2023 Sezon ogórkowy, wiec podzielę się moją kolekcją słoików obuwia żeby rozruszać trochę forum.Kolekcje uważam za kompletną, mam wszystko czego mi potrzeba. Pewnie coś jeszcze się pojawi ale to będzie kaprys bardziej niż realna potrzeba.Na lato: loafersy Barker i mokasyny Miler. Na cały rok: monki Bexley, monki Berwick oraz brogsy Yanko. Na zimę: trzewiki Patine oraz sztyblety Steve Henry Stevens.Poza kadrem jeszcze buty żeglarskie Sperry.I to byłoby na tyle! 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 27 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2023 9 godzin temu, ciasteczkowy napisał: Sezon ogórkowy, wiec podzielę się moją kolekcją słoików obuwia żeby rozruszać trochę forum. Kolekcje uważam za kompletną, mam wszystko czego mi potrzeba. Pewnie coś jeszcze się pojawi ale to będzie kaprys bardziej niż realna potrzeba. Na lato: loafersy Barker i mokasyny Miler. Na cały rok: monki Bexley, monki Berwick oraz brogsy Yanko. Na zimę: trzewiki Patine oraz sztyblety Steve Henry Stevens. Poza kadrem jeszcze buty żeglarskie Sperry. I to byłoby na tyle! Ciekawe, że nie posiadasz ani jednej czarnej pary! Ja sam złapałem się na tym, że zasadniczo z czarnych butów to mam tylko lotniki od Januszkiewicza, zamówione na własny ślub. No i parę czarnych monków, kupionych bardzo okazyjnie z śp. Shoepassion. Okazało się to o tyle problematyczne, że musiałem iść na pogrzeb na przełomie listopada i grudnia - wybrałem ostatecznie trzewiki z burgundowego kordowanu, ale nie bł to wybór idealny. do niektórych zestawów czarne buty pasują po prostu lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2023 Ja z kolei mam czarne: Edward Green Inverness, Alfred Sargent Moore, ręcznie robione od p.Bukowskiego, no i Northcote ale to trzewiki... a też czarne to najrzadziej noszone przeze mnie buty, po prostu kupowałem bo ładne 😅😶 a dodam że to już po uszczupleniu kolekcji. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 28 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2023 do niektórych zestawów czarne buty pasują po prostu lepiej.Zdecydowanie tak jest.U mnie powód braku czarnych butów jest prozaiczny. Na obecnym etapie życia po prostu brak mi okazji do założenia czarnych butów i ciężko mi zracjonalizować zakup butów które założyłbym być może raz do roku.Mam jeszcze jedna pare butów „przedforumowych” które mogę założyć w sytuacji gdy brązowe buty nie ujdą. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi