me.spoke Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Czekam na przesyłkę ze Spier and Mackay i dostałem takie wyliczenia: Opłaty importowe UWAGA: Kwota całkowita wykorzystana do obliczenia wszystkich opłat celnych wynosi 0.00. Opłaty rządowe: 411,00 Opłaty celne: 68,00 Opłaty za fracht: 0,00 VAT: 15,64 VAT jest jakoś zaskakująco niski, poza tym kwota całkowita do obliczenia opłat wynosząca 0 zł też jest podejrzana... Czy ktoś z Was wie skąd taka wysoka kwota za opłaty rządowe i co to właściwie jest? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Jeżeli się nie mylę, to VAT masz od opłat celnych (68*0,23=15,64), a opłaty rządowe to VAT + cło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 No tak, ma to sens W takim razie nie pozostaje nic innego tylko zapłacić dziesięcinę. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Jak teraz wygląda sprawa z zamówieniami z UK? Zamowiłem z Afinepareofshoes paczkę o wartości 124£, w koszyku w ogóle odjęto mi VAT i zapłaciłem 103£. Spodziewać się dodatkowych opłat u kuriera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Nie miałeś jakąś promocję? Ja kupowałem w Niemczech kilka dni temu i też mi odjęli (ale to była właśnie promocja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Nie widzę żadnej informacji, w koszyku jest 124 a po przejściu do Checkoutu już 103. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 @papiez Dodatkowych opłat nie będzie,na razie jest tak jak przed brexitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Nie orientuję się, jak powinno być przepisowo, ale z ciekawości sam wrzuciłem do koszyka, też pokazało 103 funty, przy czym miałem Polskę domyślnie jako kraj dostawy. Kiedy zmieniłem na jakiś fikcyjny adres w UK, cena była już 124 funty, więc albo jest chwilowo tak, że można kupić z wysyłką do Polski bez podatku angielskiego i polskiego, albo jednak u nas doliczą. Poczekamy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 6 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2021 Jak przez mgłę pamiętam jakiś email z brytyjskiego sklepu, w którym było napisane, że od tego roku przy wysyłce do EU z UK obowiązywać będzie już cło i VAT. Jeśli wysyłka jest kurierem to sytuacja szybko się wyjaśni... raczej marna szansa na to, że firma kurierska nie zgłosi przesyłki do opodatkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Miało być od tego roku cło i vat przy wysyłce do EU ale jest podpisane że będzie od 2021 tak jak przed brexitem. Na jak długo tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 ale mamy 2021:) Edit: chyba nie do końca zrozumiałem:).. Natomiast wszystkie sklepy które sprawdziłem wczoraj nie naliczają polskiego VAT-u... a nawet VAT-u UK. Więc na pewno nie jest tak jak w 2020, przynajmniej z punktu widzenia tych sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Cła z UK nie ma bo to reguluje umowa. Natomiast VAT już wg mnie jest. Sprawdźcie sobie np. na Herringu. Przy checkout-cie jest info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulyt50 Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Jednak opłaty są.Przy zakupie z UK na ebayu są naliczane opłaty importowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 36 minut temu, bulyt50 napisał: Jednak opłaty są.Przy zakupie z UK na ebayu są naliczane opłaty importowe. No właśnie nie do końca. Przykładowo, tkaniny: Tutaj od jednego sprzedawcy z UK (Salford, UK) https://www.ebay.pl/itm/100-wool-fabric-by-Johnston-s-of-Elgin-made-in-Scotland/293746482968?hash=item4464a79f18:g:M2MAAOSwH5tfaLY7 są jakieś "opłaty importowe", a tutaj (Bradford, UK): https://www.ebay.pl/itm/JOHNSTONS-OF-ELGIN-WOOL-CASHMERE-JACKETING-BLAZER-FABRIC-MADE-IN-SCOTLAND-2-m/324101169407?hash=item4b75ef60ff:g:kosAAOSweIVeagya Już nie! Może część z nich wprowadziła "opłaty" przewidując twardy Brexit? Ale to nie ma sensu. Poza tym, dlaczego to ebay miałby je pobierać, są oni urzędem celnym czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Test na stronie CT - cena się nie zmienia do ostatniego momentu, tuż przed płatnością, pozostaje taka sama jak dla UK (w funtach, w złotówkach też po staremu). Zapytałem na chacie właśnie, odpisano mi, że to bardzo dobre pytanie, gdzie jest płacony VAT, ich zdaniem nic nie powinno być doliczone, skoro VAT jest zapłacony w cenie, ale nie mogą całkowicie wykluczyć, że paczka zostanie zatrzymana celem naliczenia opłat, co jest poza ich kontrolą (czytaj: nie biorą za to jakiejkolwiek odpowiedzialności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Firmy spoza EU mogą zrobić "jakoś" tak, że w momencie zakupu naliczają należne opłaty (cło + VAT). Nie wiem z kim podpisują takie umowy... może z firmami kurierskimi bo te przecież regularnie opodatkowują towary spoza EU? Robią tak przykładowo amerykański Amazon czy NewEgg (przy wysyłce z USA do Polski). Niektórzy sprzedawcy Ebay pewnie też mają podpisane takie umowy. Luxire na styleforum też pisze o tym, iż starają się o taką obsługę. Skoro UK wyszło z EU i nie obowiązują już umowy o naliczaniu VAT wewnątrz EU (a raczej nie obowiązują patrząc na strony rządowe GB) to należy się liczyć z opodatkowaniem takich zakupów... Tak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 Cła nie ma. VAT już tak😖 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 21 minut temu, Paczuch napisał: Cła nie ma. VAT już tak😖 Przecież VAT jest już raz opłacany, w UK. Chyba, że wysyłają do EU za cenę bez VATu, a potem jest doliczany na granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 7 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2021 To czy na coś cło jest czy nie ma to oczywiście kwestia umów. Pewnie zaraz cła na coś tam się pojawią (o ile już jakiś nie ma). Co do VAT-u to we wspomnianym już Herringu ceny magicznie poleciały w dół i moim zdaniem wynika to z pokazywania klientom spoza UK cen netto. Oczywiście część sklepów można naliczyć VAT UK i nasi dowalą do tego VAT PL... a biedny klient będzie mógł zwrócić się później o zwrot VAT UK do sklepu... jak za dawnych czasów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 8 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2021 No właśnie jak się odejmie 20% VAT-u UK to wychodzą ceny Herringa i np. AFPOS. Żeby było „uczciwie” UK VAT nie płacimy. Tzn sklep powinien sprzedawać netto. A czy u nas dolicza - po mojemu powinni a czy to zrobią to już inna sprawa. Ja w każdym razie kupuje netto a co potem wyjdzie to się okaże. Problem jest według mnie ze zwrotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 8 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2021 Przyszło zamówienie ze Spier and Mackay i kurtka niestety przykusa ;( tutaj pytanie jak ze zwrotem - czy odsyłając zamowienie można się ubiegać o zwrot kosztów celnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 8 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2021 Zakupy w UK A.D.2021 w praktyce... ;-( https://finanse.wp.pl/handel-z-wielka-brytania-cla-juz-obowiazuja-przyklad-transakcji-6595084638382912a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 8 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2021 Godzinę temu, Koval napisał: Zakupy w UK A.D.2021 w praktyce... ;-( https://finanse.wp.pl/handel-z-wielka-brytania-cla-juz-obowiazuja-przyklad-transakcji-6595084638382912a "Według umowy cła faktycznie nie obowiązują, ale dotyczy to tylko towarów wyprodukowanych na Wyspach lub w kraju członkowskim UE. Jeśli zamawiamy towar, który powstał w innym miejscu lub wytworzono go w większości z produktów importowanych, cło będzie trzeba zapłacić." Szczęsliwie, nasze szaliki czy buty raczej produkowane są w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
papiez_ Napisano 15 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2021 Czeka ktoś może na coś z UK? Moja paczka z Afinepairofshoes jak na razie zaginęła w akcji, tracking wskazuje, że ciągle jest w sortowni w Anglii od ponad tygodnia i na tym ślad się urywa. Przesyłki są wstrzymane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 15 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2021 Moje zamowienie od Turnbull&Asser z grudnia zostało wysłane dopiero 6 stycznia... i jeszcze nawet nie opuściło UK COVID 19+Brexit... trzeba cierpliwie czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi