Zajac Poziomka Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2016 @szewc24.pl Zastanawiam się w takim razie dlaczego "topowe" brandy używają celastiku w butach RTW? Przecież na pewno nie chodzi o różnicę kosztu materiału przy butach za 1000 euro. John Lobb Paris używa w ogóle celastiku zarówno na pięty jak i na noski... 1 Cytuj
szewc24 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2016 Na pewno nie chodzi o koszty. Myślę, że kluczowe są dwie rzeczy : - powtarzalność procesu, gdzie syntetyk jest powtarzalny jakościowo, natomiast skóra nie - szybkość - chyba to jest najważniejsze w tym wszystkim - celastic formujesz w sekundach, skóra - to czas liczony nawet w dniach 3 Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2016 Odnośnie do celastiku - zakładam, że jedną z przyczyn stosowania go przez czołowe marki jest, tak jak pisał Szewc24, łatwość formowania i utrzymanie formy, jeżeli nie dojdzie do mechanicznego uszkodzenia. Mam na myśli kształt nosków AS Rawell - http://www.afinepairofshoes.co.uk/collections/alfred-sargent-exclusive-collection-price-asc/products/alfred-sargent-exclusive-radwell , czy C&J Tetbury http://www.crockettandjones.com/product/tetbury-darkbrown Oczywiście nie wiem, czy w przypadku tych butów jest stosowany celastik. Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2016 Efekt finalny zamówionych trzewików zobaczę dopiero po Nowym Roku, gdyż nie chcę organizować wysyłki wcześnie. Jeżeli będę zadowolony z kopyta i dopasowania zamówionych butów u VF, kolejna para będzie podobna do EG Albion: Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2016 Kolejne postępy 5 Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2016 Kolejne postępu 2 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. fan_dobrego_buta Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2016 Tak prezentuje się efekt finalny 46 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. fan_dobrego_buta Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Czekałem i się doczekałem. 34 Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Tak ładne, że żal chodzić. Poważnie. Cytuj
Whitesnake Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 8 godzin temu, fan_dobrego_buta napisał: Piękne galway'ie. Gratuluje! Szkoda, ze to w tak egzotycznym (dla mnie) miejscu. Same buty, jak i proces wykonania robią świetne wrażenie. Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 3 godziny temu, Velahrn napisał: Tak ładne, że żal chodzić. Poważnie. Dziękuję Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Godzinę temu, Whitesnake napisał: Piękne galway'ie. Gratuluje! Szkoda, ze to w tak egzotycznym (dla mnie) miejscu. Same buty, jak i proces wykonania robią świetne wrażenie. Dziękuje! Imitacja, ale wyszły całkiem fajnie. Z zamówienia jestem bardzo zadowolony - mam na myśli kolor, materiały, wykonanie i WYGODĘ. W kolejnym zamówieniu dokonam małej korekty noska. Zawsze można VF ściągnąć do Polski, jeżeli zaproponuje atrakcyjną cenę i będzie kilku chętnych. 1 Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Przerosło to moje oczekiwania. Troszeczkę się obawiałem, że miałem tylko jedna przymiarkę i nie miałem możliwości przymierzyć buta próbnego. Naprawdę polecam VF. 1 Cytuj
Dziaku Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Mam pytanie - czy jest jakieś racjonalne uzasadnienie metalowej wstawki na czubku czy gumowej podeszwie? Cytuj
Jamjest Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 57 minut temu, Dziaku napisał: Mam pytanie - czy jest jakieś racjonalne uzasadnienie metalowej wstawki na czubku czy gumowej podeszwie? Jeśli "czy" miało być "przy" to w sumie jest dobre pytanie. Cytuj
Michał W. Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Najszybciej w podeszwie ( nie licząc obcasa) zużywa się jej czubek . Metal ściera się nieporównywalnie wolniej niż guma. Dzięki żabce cała podeszwa zużywa się równomiernie. Ot chyba cała filozofia. Cytuj
swordfishtrombone Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 W gumowej podeszwie też się przecież ściera nosek (tylko trochę wolniej niż w skórzanej), więc czemu nie. Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2017 tak miało być , gdyż nosek będzie ścirał się wolniej. Cytuj
szewc24 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2017 13 minut temu, fan_dobrego_buta napisał: tak miało być , gdyż nosek będzie ścirał się wolniej. Taaaaa...., przy ilości posiadanych przez Ciebie butów, to naprawdę ważne 4 Cytuj
fan_dobrego_buta Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Może scieranie nie było najważniejsze , ale chciałem mieć metalowy nosek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi