Popular Post fan_dobrego_buta Posted December 8, 2016 Popular Post Report Share Posted December 8, 2016 Zgodnie z wcześniejszym wpisem, w trakcie wizyty w Kiszyniowie, odwiedziłem pracownię Valentina Frunzy. Po kilku zmianach ostatecznie postanowiłem zamówić trzewiki przypominające EG Galway. Trzewiki będą łączyły skórę koniakową (podobną do Cambridge Niger w Yanko) oraz konikowy welur na cholewce. Buty będą na kopycie, jak trzewiki z poniższego zdjęcia. Właśnie otrzymałem od Valentina email, że rozpoczyna pracę. Obiecał mi robić zdjęcia w trakcie procesu szycia 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Przygotowania 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Kolejne zdjęcie z przygotowań i zatwierdzania szczegółów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 8, 2016 Author Report Share Posted December 8, 2016 Internet pozwala na stały kontak a VF stara się sprawdzić każdy detal z preferrencjami klienta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 10, 2016 Author Report Share Posted December 10, 2016 But próbny. Po zatwierdzeniu, nastąpi cięcie wybranych skór. 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 14, 2016 Author Report Share Posted December 14, 2016 Buty są w 100% robione przez VF. Poniżej cięcie zamszu cholewki / clicking 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 20, 2016 Author Report Share Posted December 20, 2016 Kolejny etap ukończony. Tu kolory zostały pokozane właściwie 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torunianin Posted December 20, 2016 Report Share Posted December 20, 2016 Ciekawie się zapowiada. Jak to cenowo wygląda u niego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 20, 2016 Author Report Share Posted December 20, 2016 półbuty 400 Euro, trzewiki 500 Euro. Cena rośnie jeżeli wybieramy welury, boxcalf itd Jak za 100% ręczną robotę to jest przyzwoita cena. Jednak więcej mogą na ten temat powiedzieć koledzy, którzy szyją regularnie buty u Polskich szewców. M Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 20, 2016 Author Report Share Posted December 20, 2016 Przygotowania wkłądki 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 20, 2016 Author Report Share Posted December 20, 2016 Kolejne zdjęcia procesu 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 21, 2016 Author Report Share Posted December 21, 2016 Dziś otrzymałem kolejne zdjęcia butów. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadam Posted December 21, 2016 Report Share Posted December 21, 2016 Noski wydają się dość mocno zadarte plus dośc wydłużone (chyba, ze to wygląda tak na tym etapie?), słabiej niż na piewszych zdjęciach, ale może to kwestia perspektywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 21, 2016 Author Report Share Posted December 21, 2016 Myślę, że jest to kwestia zhjęcia, gdyż kopyto nie ma wydłużónego noska. Poczekajmy na kolejne zdjęcia i oczywiście final jak buty dotrą do mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 21, 2016 Author Report Share Posted December 21, 2016 Tak będzie wykończony tylny pasek. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 22, 2016 Author Report Share Posted December 22, 2016 Przygotowania do przyszycia podeszwy 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 Czy uzgadniałeś takie elementy jak : 1. Rodzaj, wielkość zakładek. 2. Czy mają być stosowane wzmocnienia boczne cholewek. 3. Czy ma być stosowana międzypodszewka w cholewkach. 4. Usztywnienie podnoska. 5. Wzmocnienia oczek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 22, 2016 Author Report Share Posted December 22, 2016 Hej, bardzo dobre pytania. Przyznam szczerze, że w chwili obecnej wiem tylko, że będzie wzmocnienie oczek. Pozostałych rzeczy nie uzgadniałem, ale zadałem Twoje pytania VF M 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 W sumie dużo rzeczy widać na załączonych przez Ciebie zdjęciach. Pytam bardziej z ciekawości, czy powiedzmy rzeczy, których normalnie nie widać, też są uzgadniane z klientem, czy też wykracza to poza standardowe uzgodnienia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Szycie podeszwy i przygotowanie pierwszej części obcasa: 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Zdjęcie międzypodszewki w cholewkach 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Podeszwa wypełniona jest mieszanką korka, skóry oraz wiórów drewnianych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_dobrego_buta Posted December 23, 2016 Author Report Share Posted December 23, 2016 Pięta oraz nosek wzmacnione i usztywnione są turecką skórą. Według VF jest ona dużo lepsza od argentyńskiej różowej skóry. Wymieniana prze VF turecka i argentyśka skóra jest nazywana pittaned leather (może ma na myśli paterned leataher?). Nie mam pojęcia co to za skóra. Najważniejsze, że nie stosuje tworzyw sztucznych. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajac Poziomka Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 1 godzinę temu, fan_dobrego_buta napisał: Nie mam pojęcia co to za skóra. Najważniejsze, że nie stosuje tworzyw sztucznych Czytałem kiedyś na styleforum dyskusję o usztywnieniu noska i wcale nie wynikało z niej że skórzane usztywnienie jest lepsze niż celastic (bo co do tego, że skóra jest lepsza na usztywnienie pięt panowała raczej ogólna zgoda). Na przykład G&G czy EG stosują w butach RTW celastic do usztywnienia nosków i nie sądzę żeby wynikało to z chęci cięcia kosztów. Oczywiście jeżeli ktoś chce mieć jak najbardziej tradycyjnie zrobione buty, to skórzane usztywnienie noska jest olbrzymią zaletą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szewc24 Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 Skórzane usztywnienie podnoska, jeżeli chodzi o funkcjonalność, jakość wykonania, późniejsze dopasowanie buta do stóp jest wg mnie poza jakąkolwiek dyskusją jeżeli chodzi o porównanie do celasticu. Temat na dłuższą dyskusję, ale tak w skrócie : 1. Jedna z najważniejszych kwestii - oddychalność. Nie trzeba chyba rozwijać tematu tworzywa, bo chyba jasnym jest, że mamy po prostu kawałem "gumiaka" na czubku. Nie przepuszcza wilgoci, zatrzymuje ją wewnątrz butów, przy zwiększonej potliwości stóp może doprowadzać do powstawania pleśni w tym miejscu. Jak wygląda sprawa ze skórą ? Jakie właściwości ma, to wiadomo. Pozostaje pytanie o system montażu oraz ewentualny zarzut, że przecież podnoski są wklejane. Tak, są wklejane, ale w przypadku ręcznej roboty, wykorzystuje się do tego specjalne pasty, które nie powodują ograniczenia oddychalności skóry. Takie pasty nie zawierają żadnej chemii, co z pewnością też jest ważne. 2. Za pomocą skóry (chociaż w pewnych granicach też można wykorzystać celastic) można na danym kopycie wpływać m.in. na kształt czubka butów przez zastosowanie cieńszej, lub grubszej skóry, dokonując później jej odpowiedniej obróbki. Nawet cienka skóra po zastosowaniu pewnych środków może mieć świetne parametry wytrzymałościowe. 3. Dopasowanie do stóp - skóra tak bije na głowę syntetyk, że szkoda nawet rozwijać ten temat. Można dowolnie we własnym zakresie na stopach, lub przy użyciu maszyn modelować czubki. 4. Kwestie naprawy. Jeżeli celastic się odkształci pod wpływem uszkodzenia mechanicznego butów, wystąpienia jakiegoś nacisku na czubek, to w wielu przypadkach jest już "po zawodach", bo mamy po prostu zgnieciony "ping pong". W przypadku skóry jest zdecydowanie łatwiej ponownie wyprowadzić kształt czubka. Zdecydowanie łatwiej jest też dokonywać napraw cholewek z podnoskiem skórzanym, bo można oddzielić na czas naprawy skórę podnoska cholewki, przy tworzywie jest to zdecydowanie trudniejsze, a czasem wręcz niemożliwe. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts