Skocz do zawartości

Jakie buty mam dziś na sobie

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hush nie za "ciężko" jak na taką piękną pogodę? :)

Fakt - może trochę. W porannym pędzie zdarza mi się wyciągnąć z szafy pierwsze pod ręką zgrane kolorem, nie zawsze jest czas na dalsze analizy :)

Dzięki za tę napawającą optymizmem odpowiedź. Poczułem się pewniej :)
Co do ciężkości, to nie zauważam właśnie tej masywności. Masywniej optycznie wyglądają dla mnie np. wstawione przez Ciebie monki.
Co do długości spodni, to pamiętam z innych dyskusji: 'skróć nogawki o 2 cm' przy spodniach ledwo muskających but itd. Potem idę do krawcowej, mówię 'proszę skrócić, by tylko dotykały cholewki' a Pani Krawcowa 'nie skrócę Panu, bo będzie skarpetki widać podczas chodzenia' :)

Rozwiewając wątpliwości. 

Nie mam specjalnie dużego doświadczenia z manszetami - tzn. ciągle poszukuję optymalnego rozwiązania, zarówno w szerokości nogawki i długości. Lekka i lejąca się wełna nie ułatwia sprawy (dużo lepiej manszety wychodzą na cięższych tkaninach). 

post-3154-0-25505700-1462442229_thumb.jp

generalnie nierzadko długość vs. szerokość nogawki w moim przypadku wymagają 2-3 wizyt u krawca, aby zaspokoić swoje dobre samopoczucie

• Oceniam pozytywnie 6

O ile nie nosisz szerokich nogawek, to przy prawidłowej długości spodni (1 załamanie albo jego brak) skarpetki w ruchu będą się pokazywać. 

Szersze nogawki dają efekt "flagi", co przy mniejszej długości jeszcze bardziej uwidacznia skarpetki. 

@ kronenberg 

3561 to bardzo zgrabne buty jak na ofertę Berwicka, zresztą w ogóle w tej cenie dobry wybór, ale spójrz na kształt kopyta monków Zająca - są zgrabniejsze i lżejsze optycznie. Oczywiście, nie każdemu musi się to (taki styl) podobać. Ciemnobrązowe buty w połączeniu z beżowymi chino - też raczej ciemniejszy ton - mogą dawać wrażenie trochę przyciężkie wrażenie jak na ciepły, słoneczny wiosenny dzień. Mam świadomość, że mogłoby być lepiej, ale z drugiej strony nie jest źle i purystą nie jestem :) Zając chyba też nie bo, jeśli dobrze widzę, monki łamią mu się na noskach :)

Aha - buty na skórze, podzelowane.   

@Hush, nie zauważam jeszcze niestety tych subtelności. No dobra, a jeśli te Berwicki byłyby np. w ciemnobrązowym zamszu? Robią się nieco bardziej 'letnie'?

@Hargin,

a jaką w tym przypadku masz szerokość nogawki? Ja mam nogawki bez manszetów i taką dł. udało mi się wynegocjować jedynie przy spodniach bawełnianych 18cm szerokości (chinsy i klasyczne prasowane w kant), ale przy wełnianych 19 cm nie było mowy, dałem się sterroryzować krawcowej na jedno załamanie i dł. gdzieś pewnie do połowy pięty ;)
Co do zaprezentowanych butów to środek jest kremowy czy jednak biel?

@Hush, nie zauważam jeszcze niestety tych subtelności. No dobra, a jeśli te Berwicki byłyby np. w ciemnobrązowym zamszu? Robią się nieco bardziej 'letnie'?

Też się ciągle uczę :) . Dla porównania np. monki Yanko vs. Berwick - moim zdaniem od razu widać, które są lżejsze i bardziej zgrabne, mniej obłe. Co do drugiego pytania - myślę, że to bardziej kwestia koloru, choć sztywnych reguł nie ma i bardziej doświadczeni Koledzy z pewnością podpowiedzą więcej :)

Edit: Yanko 43,5 vs. Berwick 42

post-6388-0-63305100-1462443435_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 2

Hush łamią sie i przeszkadza mi to trochę, ale kształt kopyta i wygoda tych butów trochę to rekompensuje, poza tym zdjęcia wyolbrzymiają, nie jest to aż tak widoczne na żywo. Zastanawiałem się nawet czy butów nie reklamować u producenta, ale potem pooglądałem zdjęcia Lowndes w sieci i na większości z nich łamią sie w tym miejscu. Po prostu usztywnienie noska jest chyba trochę za krótkie w tym modelu.

@Hargin,

a jaką w tym przypadku masz szerokość nogawki? Ja mam nogawki bez manszetów i taką dł. udało mi się wynegocjować jedynie przy spodniach bawełnianych 18cm szerokości (chinsy i klasyczne prasowane w kant), ale przy wełnianych 19 cm nie było mowy, dałem się sterroryzować krawcowej na jedno załamanie i dł. gdzieś pewnie do połowy pięty ;)

Co do zaprezentowanych butów to środek jest kremowy czy jednak biel?

Nie mierzyłem ile wyszło po skróceniu, ale chyba ok. 19,5 cm. Nie daj się krawcowym - one nie mają pojęcia o prawidłowych długościach (standardowo do obcasa). 

Ja bym nazwał to złamaną bielą - faktycznie, w zależności od światła kolor zmienia się od brudnej bieli (słońce) do kremu waniliowego (sztuczne oświetlenie). Teraz są białe :)

No to dla podtrzymania jakże sympatycznej dyskusji o ekstrawagancji, doprowadzaniu ulicy do szału/płaczu/śmiechu :)

EDIT 2: spodnie Benevento z letniej wełny - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony :)

A powiesz coś jeszcze o spodniach? Czego się spodziewałeś, a co jest lepsze niż się wydawało?

@Zając, mnie też by to nie przeszkadzało, tym bardziej, że buty wyglądają świetnie i słyną z wygody. Po prostu są na forum tacy, dla których to dyskwalifikacja. To miałem na myśli, stad też emotek, co by nie traktować tego zdania jako krytykę.