Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

a jak byście mieli wybrać cztery rodzaje butów które każdy facet powinien mieć w swojej kolekcji to co to by bylo ? Styl raczej niezobowiązujący w pracy i po za nią. Zaczynam swoja przygodę z butami i nie wiem jaki zestaw na początku byłby najbardziej uniwersalny... Głownie chodzi mi o typ i kolor a nie o markę buta.

p.s. a może już byl taki temat na forum.... 

pozdrawiam

Bartek

Opublikowano

Moim zdaniem:

1. Czarne oksfordy

2. Zamszowe brązowe oksfordy

3. Licowe brązowe/koniakowe longwing derby

4. Brązowe licowe wingtip oksfordy

Numer 1 to absolutny must-have. Numery 2-4 według mnie dobrze pasują do "niezobowiązującego stylu".

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dla mnie:

1. Czarne oxfordy;

2. Brązowe lub burgundowe oxfordy half- lub quarter-brogue;

3. Brązowe/koniakowe derby, wingtip full brogue;

4. Zamszowe brązowe mokasyny lub monki (dla niektórych monki to formalna wersja mokasynów, podoba mi się to podejście).

Zaczyna nam się jakaś logiczna lista wyłaniać.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Z pierwszymi dwoma punktami listy Zająca Poziomki ciężko dyskutować :D .

Z kolei numery 3 i 4 - tu masz znacznie większą dowolność Tak naprawdę zależy co lubisz i co Ci się podoba.

Imho bardzo praktyczne i wszechstronne buty to brązowe chukka - w licu albo zamszu.

Zaskakująco uniwersalne są też monki - w brązie lub w burgundzie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ja nie wyobrażam sobie nie mieć 1) czarnych oxfordów 2) ciemnobrązowych loafersów (czy to penny, czy tassel).

W dalszej kolejności widzę też monki i derby (jedne ciemnobrązowe, drugie jasnobrązowe - dowolna kombinacja) Pierwsze cztery pary brałbym w licu.

Opublikowano

1. Czarne oksfordy

2. Ciemnobrązowe oksfordy

3. Ciemnobrązowe oksfordy na innym kopycie do rotowania w tygodniu

4. Loafersy / Trzewiki (sezonowo)

To jest zestaw raczej dla garniturowca :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

brumia:

Generalnie to kup czarne oksfordy, a co do reszty, to pooglądaj nasze propozycje z punktów 2-4 i wybierz te które Ci najbardziej się podobają, czego byś nie wybrał będzie dobrze bo wszystkie te buty są dosyć casualowe i uniwersalne.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dla mnie:

1. Czarne oxfordy;

2. Brązowe lub burgundowe oxfordy half- lub quarter-brogue;

3. Brązowe/koniakowe derby, wingtip full brogue;

4. Zamszowe brązowe mokasyny lub monki (dla niektórych monki to formalna wersja mokasynów, podoba mi się to podejście).

Zaczyna nam się jakaś logiczna lista wyłaniać.

Jak wyżej

P.s pomyśl o zimie, bo zanim skompletujesz pantofle na wiosnę/jesień, będziesz latał w styczniu w Relaxach

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

A ja się trochę wyłamię - wszystkie powyższe propozycje są jak najbardziej ok i prędzej czy później powinieneś je kupić (ze szczególnym wskazaniem na czarne oksfordy i zamszowe brązowe brogue), ale jako 4-5 parę dobrze jest nabyć coś totalnie casualowego. Ja przykładowo rok temu się w końcu przełamałem na sneakersy i kupiłem coś takiego:

https://www.eukicks.com/wp-content/uploads/2015/05/S82740_03.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie:

1) Czarne oksfordy - bo czasem trzeba (poza tym - to bardzo fajny but jest)

2) (i 3) i 4)) brogsy brązowe (bordowe, koniakowe, granatowe), skóra licowa, z zamkniętą przyszwą - ładne, praktyczne, uniwersalne (zamsz też jest ładny, ale wymaga staranniejszej pielęgnacji, żeby wyglądać "jak nowy")

Monki, lotniki, loafersy - też bym chciał, też bym brał - ale nie na początek "nowej drogi".

Opublikowano

1. Średnio/ciemnobrązowe full brogues ze skóry licowej (absolutnie najbardziej uniwersalne buty, jakie przychodzą mi do głowy).

2. Koniakowe brogsy (wg mnie również full brogues, ale to już jak kto lubi) - na gumowej podeszwie, coby nie zostać bez butów na brzydką pogodę.

3. Czarne oksfordy (bo boję się wyłamać :P). Jasne, trzeba je mieć, ale jeśli garnitur zakładasz raz w roku, to zdążysz kupić te poprzednie, zanim czarne będą Ci potrzebne.

4. Monki, rzecz jasna ;) Do wyboru, do koloru, ja np. lubię granatowy zamsz.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

1.czarne oksfordy

2. Koniakowe brogsy w wersji oksford

3. Brązowe loafersy na upały

4. Brązowe/burgundowe brogue derby na gumie lub podwójnej skórze na niepogodę, coś w stylu crockett and Jones pembroke

Opublikowano

Skoro styl "niezobowiązujący", to:

1. chukka, ciemny brąz, zamsz

2. derby (full-brogue), średni brąz, licowa

3. oxfordy (quarter-brogue), oxblood, licowa

4. tzw. dress sneakers, białe, licowa (np. Common Projects Achilles Low)

Na pewno NIE podwójne monki, buty w kolorze "tan", jakieś kolorowe dziwactwa i wynalazki (zielony, niebieski itp).

Jeśli formalne okazje są raz na ruski rok, to buty w kolorze oxblood z powodzeniem zastąpią czarne (tylko to musi być oxblood, a nie burgund). Będą się nadawać i do garnituru, i do wszystkich zestawów koordynowanych, czego nie można powiedzieć o czarnych. Znany elegant Mr Vintage nie ma czarnych butów i żyje, a w życiu pewnie trochę formalnych okazji ma.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jeśli formalne okazje są raz na ruski rok, to buty w kolorze oxblood z powodzeniem zastąpią czarne (tylko to musi być oxblood, a nie burgund).

Poszedłbyś na pogrzeb w butach w kolorze oxblood? Moim zdaniem jedną parę czarnych formalnych butów trzeba mieć i tyle. Nawet jeżeli używa się jej "raz na ruski rok".