Żorż Ponimirski Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Dokładność chodu mechanizmu 8922 na przestrzeni miesiąca. Porównywalnie do Spring Drive Planuję wykonywać pomiary do 29.02.2020 kiedy i tak muszę zatrzymać zegarek i przestawić datę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Żorż, a ile pali Twój samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 21 minut temu, lubo69 napisał: Żorż, a ile pali Twój samochód? Tyle ile mu wleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Chodziło mi o to, że gdyby Twój Globemaster - odpukać - zaczął kiedyś brykać i robić +3,5 sekundy na dobę, nadal możesz się nim cieszyć:-) Pewnie widziałeś na KMZiZ wątek Rolexa - pewien posiadacz oddał do serwisu zegarek, który przekraczał tolerancję producenta o sekundę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 14 minut temu, lubo69 napisał: Chodziło mi o to, że gdyby Twój Globemaster - odpukać - zaczął kiedyś brykać i robić +3,5 sekundy na dobę, nadal możesz się nim cieszyć:-) Pewnie widziałeś na KMZiZ wątek Rolexa - pewien posiadacz oddał do serwisu zegarek, który przekraczał tolerancję producenta o sekundę... Widziałem, z drugiej strony przeprowadziłem ten test dla siebie i zamieszczam go informacyjnie w wątku o rozważaniach okołozakupowych - może komuś się przyda. Gdyby dla kogoś SD był wyznacznikiem precyzji to Omega wrzuca tu mały kamyczek do ogródka bez użycia kwarcu. Jasne, że z +3s/dzień też bym się cieszył, ale jestem inżynierem i konstrukcja mechaniczna o dobrych parametrach użytkowych cieszy mnie jeszcze bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 posiadacz oddał do serwisu zegarek, który przekraczał tolerancję producenta o sekundę...Też bym pewnie tak zrobił. Producenci przyzwyczaili nas, że realnie osiągane odchylenia są zwykle dużo mniejsze od tych deklarowanych przez producentów. Odchylenie przekaraczające deklarowane pewnie ma wpływ na cenę przy odsprzedaży, a poza tym skoro deklarują to niech się teraz postarają. Ja bym pewnie poczekał aż odchylenie przekroczy ze 20 sek. na dobę. Ale rozumiem radość inżyniera z dobrze działającego mechanizmu.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 16 minut temu, pablocito napisał: Ja bym pewnie poczekał aż odchylenie przekroczy ze 20 sek. na dobę. To jest górna granica dokładności podstawowego sortu ETA, miałem tyle w zegarku za 2 tys zł i bez problemu mi ją wyregulowali za darmo w ramach gwarancji na +7s. W zegarku z certyfikatem chronometru za 10x tyle na pewno bym nie czekał aż zacznie zbierać minutę na trzy dni. Na razie mam około minuty na trzy miesiące i tego się trzymajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 No to jest właśnie to, o czym mówiłem, ze producenci przyzwyczajają nas do wyników lepszych niż deklarowane. Mam zegarek z podstawową etą 2834 i ma odchyłkę +5 na 7 dni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Nigdy się tym nie jarałem. Wolę obserwować odcienie niebieskiego na tarczy Globemastera; doliczyłem się już kilkudziesięciu. Kupiłem zegarek automatyczny, który ma bardzo dobrą dokładność, ale nie mam pojęcia czy to jest -0,00650 sekundy na rok przestępny czy też może +0,12345. Zależy to od tego, czy noszę go ja, czy ktoś inny, czy noszący ma trudny poniedziałek i niedobór kawy, czy też może energia go rozpiera przy okazji piątunia, czy może zegarek leży (i w jakiej pozycji) czy też kręci się w rotomacie. Nawet nie bardzo wiem, jakie są deklarowane widełki dla METAS. Gdyby to było takie ważne, popularność Moonwatcha - zegarka technicznie przestarzałego, bez stop sekundy - byłaby znacznie mniejsza. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 26 Listopad 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2019 Mam podobnie dlatego napisałem, że prawdopodobnie ja bym poszedł do serwisu gdyby mi Rolek śpieszył więcej niż 20 sekund na dobęWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 W dniu 26.11.2019 o 11:20, Żorż Ponimirski napisał: Dokładność chodu mechanizmu 8922 na przestrzeni miesiąca. Porównywalnie do Spring Drive Planuję wykonywać pomiary do 29.02.2020 kiedy i tak muszę zatrzymać zegarek i przestawić datę. tak to sprawdzałeś ? 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 3 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Grudzień 2019 Godzinę temu, Krzysiek_W napisał: tak to sprawdzałeś ? Znasz dowcip o kochance profesora? Jeden profesor zachwala koledze zalety posiadania kochanki. Mówi: jak wychodzę z domu to żona myśli, że idę do kochanki. Jak wychodzę od kochanki to ona myśli, że wracam do żony. A ja w tym czasie do biblioteki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Panowie, jakieś opinie o tej marce: https://www.archimede-watches.com/1950-2.-si.sc.ldb.-bic Chodzi mi po głowie zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Marka należy do producenta kopert z Pforzheim, firmy Ickler - porządnie wykonane, imo fajne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Zastanawiam się nad kupnem divera, budżet 2 tys. Po wstępnym researchu wybór padł na Seiko Samurai https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-prospex-samurai-automatic-srpb49k1 ale zastanawiam się nad Certina DS https://wkruk.pl/zegarki/certina/zegarek-certina-ds-action-precidrive?utm_source=SMG&utm_medium=0105&utm_campaign=GENERIC&zanpid=10130_1580478532_20b60d6f7c103c2c6f3cb93b8e353c31&epi=10130_1580478532_20b60d6f7c103c2c6f3cb93b8e353c31;a ale to jest kwarc. Nie znam się na zegarkach ale coś mi się wydaje że mechaniczne uważane są za lepsze. Warto brać Certine na baterię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 Poszukaj tego, dobrze oceniany przez użytkowników plus recenzje też są bardzo dobre. Cena troszkę ponad budżet, ale da się pewnie taniej znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 1 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 1 Luty 2020 @Krzysztof G i przede wszystkim przymierz przed zakupem. Zegarki, które wskazałeś maja zupełnie inne rozmiary i ciężko wyrokować, który jest lepszy dla Ciebie. Weź ten, z którym na ręku będziesz się lepiej czuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 Ten model Certiny po prostu mi się nie podoba, za bardzo retro. Jest jakaś szansa na diver z szafirowym oprócz Orienta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 2 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Luty 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 @Krzysztof G A może jakiś żółw? Plus dodatkowe 2 paski, które kompletnie zmieniają wygląd. Np.: Sam mam divera z serii Black Prospex plus dodatkowy pomarańczowy pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 Nawet ładny ale dla mnie lekko za duży. Po lekturze forum KMZiZ trafiłem na https://zeloswatches.com/collections/mako ale wszystko co mi się podoba już wyprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 @Krzysztof G, jak ktos wyzej zasugerowal- zorientuj sie najpierw jaki rozmiar koperty bedzie dla Ciebie najlepszy. Ja na podstawie swoich doswiadczen i preferencji wiem ze diver do mojego nadgarstka to max 40mm bez koronki (a nawet lepiej leza jeszcze mniejsze). Potrzebowalem do tego dwoch nieudanych przygod z zakupamj na slepo (Orient Ray II, Seiko Skx009). Bardzo podoba mi sie Longines Legend Diver ale co z tego jak ma 42 mm i nie dam sie nabrac- wiem ze zaloze kilka razy i bede zle sie z nim czul (wiem ze jest mniejsza, kobieca wersja, chyba 36mm). Seiko czy Certine bez problemu znajdziesz w wiekszosci salonow w galeriah handlowych. Z Orientem moze byc nieco trudniej. Polecam pomierzyc zeby zawezic obszar poszukiwan do zegarkow o kopercie idealnej dla Ciebie wielkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 Mam kilka zegarków i wiem jaka koperta będzie mi pasowała. Poza rozmiarem samej koperty sprawdzam długość razem z uszami. Ewentualne zwroty to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 Racja, np Legend Diver ma chyba z 6mm dłuższy l2l od Skx007 a oba mają 42mm teoretycznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 3 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2020 @adamW możesz coś więcej napisać o SARB033/035? Nie jest trochę za gruby, przylega do nadgarstka? Zastanawiam się nad 035 ale mógłby być trochę mniejszy i cieńszy, przynajmniej tak wnioskuję z wymiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi