Pan Janusz Napisano 30 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Ja jak już pisałem - unikam prasowania koszuli w kant, jednak ciekawy jestem, jak do tego mają się oficjalne zasady. Co do chinosów - prasuje je w kant bo tak lubię i same spodnie dzięki temu lepiej się układają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montalbano Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Ale oczywiscie z tym fularem to przesadziles. Wiem, zawsze mnie diabeł podkusi. Lepsza by byla jedwabna podomka i poduszka elektryczna, nie? Aha - dzieki za miłe słowa, ale w moim przypadku to niestety tylko pozory Fular rządzi Może koledzy zrzucimy się na fular dla Montalbano? Rad bym raczej dostać fotel, zaki... pzdr montalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Fular rządzi Może koledzy zrzucimy się na fular dla Montalbano? Rad bym raczej dostać fotel, zaki... pzdr montalb I to pewnie bujany na dodatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montalbano Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Rad bym raczej dostać fotel, zaki... I to pewnie bujany na dodatek? Tak. Byłaby to w zestawieniu z kołyską - gdzie jesteś, moja kołyseczko, kogo tam do snu bujasz tulisz?! - swoista klamra, spinająca moją ziemską peregrynację w skoroszyt wzruszeń, wstrzasnień i zamysleń... pzdr montalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.so Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 ... Odkąd przerzuciłem się na pralnię, każę sobie prasować bez kantów - głównie dlatego, że tak trudniej, a nie, że jakoś istotnie estetyczniej. ... specjalnie utrudniasz życie paniom w pralni, ty sadysto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemko Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Płaci to wymaga. A co ma się ograniczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 jak się szlachta bawi, to się koszta nie liczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falk Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Jak mnie mama uczyła prasować, mówiła mi, że kanty na rękawie koszuli to błąd. Trzymam się tego. Zresztą, prasowanie rękawa bez kantu to żadna trudność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 30 Maj 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Komuś tu naprawdę brakuje opcji "Lubię to" A co z kantami na rękawach marynarki? To taki chory wytwór wpółczesnej mody, czy jakaś bardzo stara tradycja brytyjska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 30 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2011 Ja jestem zdecydowanie na nie - kanty w rękawach koszuli kojarzą mi się jednoznacznie z ochroniarzem z supermarketu albo amerykańskimi mundurowymi koszulami z krótkim rękawem. W rękawach marynarki - moim zdaniem nie wygląda to dobrze. Nie popadajmy w paranoiczne naśladownictwo, monarchia też może się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Mnie zdecydowanie bardziej niż sprawa kantów na koszuli interesuje to co pokazał twórca wątku na zdjęciu. Zaprasowane na kant rękawy garnituru. Jedyną osobą jaką widziałem z podobnie zaprasowanymi rękawami (garnituru żakietowego) jest ojciec panów ze zdjęcia. Moim zdaniem wygląda to fatalnie. Nie wiecie może skąd taki zwyczaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Może tak robią w królewskiej pralni. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 ... Odkąd przerzuciłem się na pralnię, każę sobie prasować bez kantów - głównie dlatego, że tak trudniej, a nie, że jakoś istotnie estetyczniej. ...specjalnie utrudniasz życie paniom w pralni, ty sadysto! W pralni mi powiedzieli, bo z ciekawości spytałem, że dla nich jest tyle samo roboty bez względy na to, czy uprasują mi z kantem, czy bez. Więc przez "tak trudniej" w poprzedniej wypowiedzi miałem na myśli, że nie tyle im trudniej, co że mi by było trudniej tak uprasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 31 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2011 Może tak robią w królewskiej pralni. Pozdrawiam, Dr Że tak robią w królewskiej pralni to pewne ;P Pytanie brzmi: dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 2 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Czerwiec 2011 Może tak robią w królewskiej pralni. Pozdrawiam, Dr Że tak robią w królewskiej pralni to pewne ;P Pytanie brzmi: dlaczego? Garnitury książąt są cywilnymi uniformami oficerów brytyjskiej armii (garnitur, parasol & melonik, melonik jest obowiązkową częścią takiego stroju). Tak ubrani w dzisiejszej Anglii są jedynie zawodowi żołnierze korpusu oficerskiego w sytuacjach, w których nie powinni (lub nie mogą) zakładać munduru. Niektóre formacje armii Jej Królewskiej Mości w swoich mundurach galowych prasują również rękawy. Ponieważ zarówno William jak i Harry są oficerami, jest to sygnał, że nimi są nawet w garniturach i wskazują w ten sposób, gdzie służą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.so Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 świetna ciekawostka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Placebo Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Ohh ci Brytyjczycy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Ufff... jeszcze chwila i zaczęlibyśmy naśladować książąt i pod tym względem Racja, świetna ciekawostka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 A moja, wspominana już, lniana marynarka ma takie kanty fabrycznie już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Dziękuję Frankensteinie za tę arcyciekawą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 A moja, wspominana już, lniana marynarka ma takie kanty fabrycznie już. O ile dobrze pamiętam zwyczaj zaprasowywania kantów wziął się ze sposobu pakowania (układania do pakowania) ubrań. Chodziło o to, zeby łatwiej było odświeżyć ubranie po podróży (dlatego wojsko to tak polubiło), z punktu widzenia form nie jest to naganne, przy ubraniach weekendowo-sportowych nawet wytłumaczalne. W przypadku garniturów jak na zdjęciu mają po prostu swój kontekst. Podobnie kanty przy koszuli mogą być, ponieważ przewozimy koszulę lub mamy takie warunki. Dress code to tradycja, ale i też ma jedno racjonalne odniesienie, jest nim zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Garnitury książąt są cywilnymi uniformami oficerów brytyjskiej armii (garnitur, parasol & melonik, melonik jest obowiązkową częścią takiego stroju). Tak ubrani w dzisiejszej Anglii są jedynie zawodowi żołnierze korpusu oficerskiego w sytuacjach, w których nie powinni (lub nie mogą) zakładać munduru. Niektóre formacje armii Jej Królewskiej Mości w swoich mundurach galowych prasują również rękawy. Ponieważ zarówno William jak i Harry są oficerami, jest to sygnał, że nimi są nawet w garniturach i wskazują w ten sposób, gdzie służą.Skąd pochodzi ta informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 3 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2011 Z wielu źródeł, lektur i rozmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 6 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2011 Garnitury książąt są cywilnymi uniformami oficerów brytyjskiej armii (garnitur, parasol & melonik, melonik jest obowiązkową częścią takiego stroju). Tak ubrani w dzisiejszej Anglii są jedynie zawodowi żołnierze korpusu oficerskiego w sytuacjach, w których nie powinni (lub nie mogą) zakładać munduru. Niektóre formacje armii Jej Królewskiej Mości w swoich mundurach galowych prasują również rękawy. Ponieważ zarówno William jak i Harry są oficerami, jest to sygnał, że nimi są nawet w garniturach i wskazują w ten sposób, gdzie służą.Skąd pochodzi ta informacja? Częściowo chociażby z " Gentleman. Moda ponadczasowa" Roetzel'a. Myślałem, że trzeba przeczytać tą książkę i nauczyć się ulubionego fragmentu na pamięć żeby móc pisać na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 21 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2011 Popieram p. Montalbano, co do nieprasowania spodni bez plisek (zaszewek)!!! Prasowanie kantów spodni bez zaszewek to zbrodnia stylistyczna. Architekturę spodni można porównać do architektury gotyckiego sklepienia. Przy tym porównaniu kanty, to jak żebra sklepienia. Ciągną się one od podstawy kolumny po sklepienie, dając wrażenie harmonii. Co powiedzieliby panowie na żebra, które nagle giną, którym brak kontynuacji w sklepieniu? A tak jest z kantami, które - w przypadku "flat front" - giną w okolicy bioder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi