Skocz do zawartości

Producenci, marki butów - Crockett & Jones

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przyjaciele, mam pytanie, chce sobie kupić porządne trzewiki. Mam na oku dwa modele 

Argyll na kopycie 379 oraz 

Coniston na kopycie 325 

moja prawa dłuższa stopa ma około 27,8 cm, generalnie w yanko noszę 8 zarówno 915 jak i  960 

wg tabelki na stronie C&J długość 28 cm to nr  44.5 lub 10.5 pytanie moje czy rzeczywiście tak jest? Buty popularnych marek sportowych czyli Nike Reebok czy puma mam rozmiarowo trochę większe zwykle 43 zdarza się że nawet 44. Więc jak to jest? Sugerować się ta tabelka czy wziąć rozmiar 8? 

Opublikowano

Będąc w Uppsali trzy lata temu, wszedłem do resellera C&J w krokietach w rozmiarze 7,5 (stopa ok. 26,8 cm). Przymierzałem kilka modeli na różnych kopytach. W niektórych pasował rozmiar 7,5, w innych 8, w jeszcze innych 7, a niektóre w ogóle nie pasowały.

Nie kupowałbym tych butów bez przymierzania, ew. możliwości bezproblemowego i bezpłatnego zwrotu.

• Like 1
Opublikowano

Ja mam stopę 275mm i większość krokietów noszę 8.5 (choć np kopyto 348 rozmiar 8). Być może nosisz zbyt dopasowane obuwie bo w tlb czy yanko też  noszę 8.5 (np. w 915). Lepiej mieć luzik niż zbyt dopasowane.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Mój standardowy rozmiar w obuwiu klasycznym to 9UK / 43. Taki też rozmiar noszę w moich butach od CJ (modele: Islay, Boston, Swansea).

Czy w przypadku loafersow Cavendish powinienem kupić rozmiar 8,5UK czy trzymać się klasycznie 9UK? 

Może ktoś był w podobnej sytuacji. Dzięki za podpowiedź.

Edytowane przez ws22
Opublikowano

Prawie wszystkie moje CJ mam w tym samym rozmiarze, z tym, że model Boston ma wyjątkowo krótkie kopyto i potrzebowałbym o pół rozmiaru większe. Z kolei trzewiki również kupuję pół rozmiaru większe, ale CJ nie mam. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, mosze napisał:

Prawie wszystkie moje CJ mam w tym samym rozmiarze, z tym, że model Boston ma wyjątkowo krótkie kopyto i potrzebowałbym o pół rozmiaru większe. Z kolei trzewiki również kupuję pół rozmiaru większe, ale CJ nie mam. 

Dzięki. Mam dokładnie takie same wrażenie jeżeli chodzi o loafersy Boston. Tutaj 9UK noszę, ale następnym razem chyba wziąłbym 9.5.

A jeśli chodzi chodzi o model Cavendish to mam na oku model z kordowanu w okazyjnej cenie. Ale dostępny właśnie tylko w rozmiarze 8.5. I stąd moje pytania i rozważania.

Poczekam jeszcze. Może ktoś będzie miał jeszcze dodatkowe doświadczenia. Ale jeszcze raz dzięki za Twoją odpowiedź.

Opublikowano

W sumie przypomniałem sobie, że pytałeś o loafersy, a ja przecież mam loafersy CJ. Tak więc, rozszerzając komentarz powyżej:

- model Boston mierzyłem w rozmiarze 8, miałem problem z włożeniem stopy (oczywiście nie próbowałem na siłę, było widać, że za małe), musiałby być co najmniej 0.5 rozmiaru większy, ale czy taki byłby dobry, nie wiem (w sklepie nie mieli)

- mam model Marston, kopyto 337, kupiłem zdalnie w rozmiarze 8, po kilku latach (!) udało mi się go całkowicie rozbić i dzisiaj jest jak skarpeta, ale lepszy byłby od początku rozmiar 8.5

- posiadam również inne zamszowe loafersy na bardzo wydłużonym kopycie, niestety, nie pamiętam modelu - kupiłem 8.5 i są... za duże, tzn. trzymają się na stopie, ale stopa "telepie" - tutaj lepszy byłby rozmiar 8

Stopę mam raczej szczupłą.

Podsumowując - w butach sznurowanych jest łatwiej, u mnie 8.5 na pewno będzie dobry, a w loafersach ze względu na różne kopyta i konieczność lepszego dopasowania do stopy lepiej jednak zmierzyć, ew. zamówić dwa rozmiary (przy możliwości zwrotu).