Skocz do zawartości

Producenci, marki butów - Crockett & Jones

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shoe Snob pisał kiedyś na styleforum, że hurtowa cena C&J to około 150 funtów, więc raczej na tym biznesie nie tracą :) Ale faktycznie ceny w porównaniu do angielskich sklepów są bardzo korzystne. Jeden ze sprzedawców podczas mojej ostatniej wizyty w E. Berg mówił, że ceny u nich nie powinny zmienić się przynajmniej do października.

edycja: W tym samym poście pisał, że wyprodukowanie butów kosztuje w fabryce 60 funtów (była niedawno na forum dyskusja o tym ile w cenie buta ma udziału sama skóra).

Kierman:

Nie pamiętam już skąd mam te prawidła, nie mają żadnego logo. Wolałbym dedykowane, bo 348 to bardzo specyficzne kopyto, ale jakoś nie mogę się przemóc żeby kupić prawidła w cenie 60 funtów za sztukę.

Opublikowano

Koszt produkcyjny butów na poziomie 150 GBP jest bardzo realny - patrząc na ceny butów seocnds:

- Cheaney 140 GBP

- Alfred Sargent 155GBP - 230 GBP

- Crockett & Jones - 200 GBP

Zakładam, że każdy z wymienionych producentów, sprzedaje sconds z zyskiem. Koszty produkcyjne butów w I i II gatunu są takie same.

Opublikowano

Jak się okazuje nie wszystkie modele C&J można zamówić u polskiego dystrybutora E.Berg. Z informacji uzyskanych z salonu w ZT jest dostępny osobny katalog na Polskę, który nie obejmuje niestety np. modelu Draycott2. Szkoda.

Opublikowano

Nie wyciągaj proszę wniosków z oglądania butów wystawowych. Nikt o nie nie dba.

I tego też nie zrobiłem, dlatego podzieliłem post na dwie części. ;)

W żadnym wypadku nie oceniłem marki po rysach czy przesuszonej skórze w butach, jakie widziałem w E. Berg. Moją uwagę zwrócił jedynie zamsz, który wydawał się szorstki i niezbyt miękki (krótko przycięty?) i jedynie tutaj wpłynęło to na mój odbiór butów tego producenta. Możliwe, że skóra zamszowa w żaden sposób nie pielęgnowana tak się właśnie zachowuje z upływem czasu, jednak nie robiłem takiego eksperymentu, może ktoś bardziej doświadczony może coś więcej w tym temacie powiedzieć. Uwagą o skórze zamszowej chciałem skłonić osoby posiadające buty C&J do dyskusji.

Opublikowano

@eyelip Filip jaki brales rozmiar w tych Tetbury? Czekam na przeceny ale chyba musze najpierw przymierzyc na zywca, bo przy 348 to do konca nie wiem.

Coniston'y uzytkuje czwarty rok i bardzo sobie chwale, chociaz tez od czterech lat wysylam lewy but na naprawe i przeszycie jezyka, bo cos w fabryce nieco im 'zeszlo'. Na szczescie obsluga klienta w C&J stoi na wysokim poziomie i co roku dowiaduje sie ze nie ma problemu z taka naprawa bez oczywiscie doplat.

T.

Opublikowano

C&J w Polsce są dostępne tylko u Berga czy jakieś butiki w Warszawie lub Krakowie posiadają tą markę w sprzedaży?

Podobają mi się wysokie monki od C&J i z chęcią zobaczyłbym je na żywo przez ewentualnym zakupem :)

Opublikowano

W związku z pytaniem kolegi, wdepnąłem do Berga porównać kolor moich Tetbury ze sprzedawanymi i tu całkowite zaskoczenie - buty które mają w Złotych Tarasach, są w kolorze który na pewno nie jest ciemnym brązem ze strony, a skóra użyta na cholewkę różni się od tej spotykanej zwykle w Tetbury. Kolor butów w ZT to ciemny, ale z mocnymi burgundowymi akcentami i do tego nie jednolity, a wchodzący w antique/museum - jakby lekko patynowany z widocznymi przejściami tonalnymi. Skóra jest kompletnie inna, jeśli chodzi o wygląd - nie jest mięsista i natłuszczona jak w moich (taki sam efekt potwierdzają koledzy którzy mają Tetbury) a wygląda jak zwykła licówka, co widać po załamaniach które wyglądają tak sobie na prezentowanych butach.

[Edit] przejrzałem jednak sporo zdjęć w necie i to wykończenie antique jest w aktualnie produkowanych, ale co do wrażeń nt skóry podtrzymuję

W związku z pytaniem kolegi, wdepnąłem do Berga porównać kolor moich Tetbury ze sprzedawanymi i tu całkowite zaskoczenie - buty które mają w Złotych Tarasach, są w kolorze który na pewno nie jest ciemnym brązem ze strony, a skóra użyta na cholewkę różni się od tej spotykanej zwykle w Tetbury. Kolor butów w ZT to ciemny, ale z mocnymi burgundowymi akcentami i do tego nie jednolity, a wchodzący w antique/museum - jakby lekko patynowany z widocznymi przejściami tonalnymi. Skóra jest kompletnie inna, jeśli chodzi o wygląd - nie jest mięsista i natłuszczona jak w moich (taki sam efekt potwierdzają koledzy którzy mają Tetbury) a wygląda jak zwykła licówka, co widać po załamaniach które wyglądają tak sobie na prezentowanych butach.

[Edit] przejrzałem jednak sporo zdjęć w necie i to wykończenie antique jest w aktualnie produkowanych, ale co do wrażeń nt skóry podtrzymuję

Bylem dzis w ZT i przymierzalem Tetbury. Wpierw wziąłem rozmiar 10 a potem 9,5 . 10tki byly w kolorze ciemnobrązowym, zaś 9,5 miały jakis inny odcień trochę faktycznie burgundowy z ciemniejszymi wręcz czarnymi smugami, przy czym lewy but miał tego więcej niż prawy. Sprzedawczyni nie była w stanie powiedzieć skąd róznica w kolarach. Poprosiłem aby sprawdzili w innych sklepach (wrocław, Gdynia), czy tam mają także z takimi smugami czy raczej jednolity, ciemnobrązowy kolor. Czekam na info z ich strony. Cena - 1900 pln.

Opublikowano

Bylem dzis w ZT i przymierzalem Tetbury. Wpierw wziąłem rozmiar 10 a potem 9,5 . 10tki byly w kolorze ciemnobrązowym, zaś 9,5 miały jakis inny odcień trochę faktycznie burgundowy z ciemniejszymi wręcz czarnymi smugami, przy czym lewy but miał tego więcej niż prawy. Sprzedawczyni nie była w stanie powiedzieć skąd róznica w kolarach. Poprosiłem aby sprawdzili w innych sklepach (wrocław, Gdynia), czy tam mają także z takimi smugami czy raczej jednolity, ciemnobrązowy kolor. Czekam na info z ich strony. Cena - 1900 pln.

Cena bardzo atrakcyjna, ale różnica w odcieniach i smugi je dyskwalifikują. To najwyraźniej efekt długotrwałej ekspozycji w sklepie i błąd w zabiegach kosmetycznych. Możliwe, że jakiś nieświadomy sprzedawca potraktował wystawowy egzemplarz kremem, bez uprzedniego usunięcia warstwy kurzu. Powinny być jednolicie brązowe. 

Opublikowano

Cena bardzo atrakcyjna, ale różnica w odcieniach i smugi je dyskwalifikują. To najwyraźniej efekt długotrwałej ekspozycji w sklepie i błąd w zabiegach kosmetycznych. Możliwe, że jakiś nieświadomy sprzedawca potraktował wystawowy egzemplarz kremem, bez uprzedniego usunięcia warstwy kurzu. Powinny być jednolicie brązowe.

Nie jestem pewien czy to sprzedawca czy jednak nie fabryka- obie pary, które przymierzalem byly przyniesione z zaplecza w pudełkach. Nie jestem żadnym ekspertem ale te smugi wygladały dla mnie jak "fabryczne". Zastanawiam sie, czy nie są to jakieś buty w drugim gatunku albo z jakiejś innej serii?

Opublikowano

Nie jestem pewien czy to sprzedawca czy jednak nie fabryka- obie pary, które przymierzalem byly przyniesione z zaplecza w pudełkach. Nie jestem żadnym ekspertem ale te smugi wygladały dla mnie jak "fabryczne". Zastanawiam sie, czy nie są to jakieś buty w drugim gatunku albo z jakiejś innej serii?

W C&J buty drugiego gatunku są oznaczone na podeszwie (chyba?).

Opublikowano

Moje Tetbury kupowane w Bergu w galerii Mokotów nie mają żadnych smug. Kolor wpada w burgund, szczególnie w świetle dziennym. W słabszym sztucznym świetle buty są po prostu ciemnobrązowe. Poniżej kilka zdjęć z internetu, gdzie ten burgund jest widoczny (a przynajmniej u mnie na monitorze) i dla porównania moje zdjęcie robione komórką (nieco rozjaśnia kolory). Z tego co pamiętam na zdjęciach Whitesnake'a buty też były delikatnie czerwonawe.

post-5706-0-71106700-1451949265_thumb.jppost-5706-0-11825400-1451949266_thumb.jp

post-5706-0-96013100-1451948822_thumb.jppost-5706-0-83135300-1448713603_thumb.jp

Są też Tetbury "dark brown" bez odcienia burgundu, takie jak na zdjęciach eye-lipa z tego wątku, albo jak na zdjęciu poniżej:

post-5706-0-58394100-1451948923_thumb.jp

Być może jest też jakaś seria fabrycznie patynowana, ale w obrazkach google nie udało mi się nic znaleźć, więc bardziej prawdopodobne jest że oglądałeś buty z fabrycznymi wadami, lub tak jak pisał Whitesnake źle pielęgnowane.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wielkie dzięki za zdjęcia - czekam teraz na parę, która wg zapewnień sprzedwczy i jest idealna i sciągają ją z Gdyni. Jaka powinna być w dotyku skóra Tetbury - z opisu wynika, że jest "waxed". Zastanawiam sie jak bardzo jest "waxed" tj, czy ma byc wyczuwalny ów wosk, czy to bardziej chodzi o połysk?