Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Panowie (i Panie jeśli jakieś nas obserwują:)

Dotarły knity (i nie tylko).

Knity wełniane (granatowy i bordowy).

Krawat niebieski - 100% jedwab

Krawat bordowy - 50% jedwab 50% len

Krawat zielony - 50% jedwab / 50% wełna. 

Jestem ciekaw szczególnie opinii o knitach, próbki wypadły dobrze i mam nadzieję, że egzemplarze produkcyjne równierz znajdą dobre opinie i wkrótcę je tu zobaczymy:)

Nowosci2016.jpg

Uwielbiam knity. Wasze mam dwa. Jeszcze nie wiązałem ale jakością wykonania i proporcjami nie ustępują knitom droższym. Krawat len/jedwab bordowy coś pięknego. A zielony wełna jedwab po jednym założeniu dziś jest moim ulubionym krawatem. Po tym zamówieniu widzę że mocno się rozwijacie i podnosicie jakość. Super.

Mam tylko jedno pytanie, jestem weganem, w związku z czym mocno staram się ograniczać jakakolwiek ingerencję moim życiem w zwierzęta. Dlatego będę za jakiś czas rezygnował z wytworów jedwabnych. Czy jest szansa na krawaty w całości z wełny lub lnu?

Pamiętajcie, koledzy, o tym, że są rożne stopnie ingerencji w życie zwierząt, bo zwierzęta są różne. Najogólniej można powiedzieć, że boleśniejsze etycznie jest kaleczenie, dręczenie czy zabijanie zwierząt posiadających wyższe czynności mózgowe (pamięć, złożoną uczuciowość, świadomość itd.). Do tego dochodzi dylemat - np. używać skór z żywych istot czy syntetyków pośrednio czy bezpośrednio też kaleczących żywe istoty. Ale to już OT - temat szalenie skomplikowany.

W każdym razie to forum nie jest przyjazne zwierzętom - bo propaguje (niestety) konsumpcjonizm, a bardzo często po prostu czysty hedonizm...

...................................................

No dobrze. Spytam teraz na temat: czy RoT ma w planach knity szersze - 8 cm? Bo na taki bym się skusił na pewno :) Najlepiej wełniano-jedwabny.

@pablo102425

Paweł, świetnie, że jesteś zadowolony! Jesli chodzi o krawaty w całości jedwabne lub lniane, w najbliższych planach ich nie ma, ale z tyłu głowy są już od dawna.

@Miro

Na razie będziemy kontynuować knity 100% wełna i szerokość 6. :)

Knity w szerokości 8, wiąża się już ze sporą różnicą w cenie per sztuka. Przy naszym założeniu ceny 79zł, chyba nie wytrzymalibyśmy tam już marży:)

Natomiast cały czas pracujemy nad nowościami, urozmaiceniem oferty etc. Mamy sporo pomysłów i wdrażamy je selektywnie, patrząc też na oczekiwania Klientów oraz sprzedaż poszczególnych wzorów, materiałów etc. CO jakiś czas przeglądamy wątek, wracamy nawet do komentarzy sprzed wielu mieisęcy, także każda sugestia zostaje zanotowana:) 

Miłego piątku!

• Oceniam pozytywnie 1

23 godziny temu, xkoziol napisał:

Garnitury z jakiego materiału kolega nosi? Buty jakie?

btw - wełniane krawaty? :shock:

Hej, chcę tylko wyjaśnić, mam nadzieję że moderatorzy nie będą mieli nic przeciwko, napisałem: " w związku z czym mocno staram się ograniczać jakakolwiek ingerencję moim życiem w zwierzęta. Dlatego będę za jakiś czas rezygnował z wytworów jedwabnych. " i tak, od długiego czasu szukam butów nie skórzanych o dobrej jakości i designie. Niestety jest to ciężkie.

Jeśli chodzi o jedwab jest to bardzo często dość mocna ingerencja w jedwabniki bo o ile kokon nie jest zużyty a jedwabnik jest w trakcie przepoczwarzania zostaje zabity.

Z wełną jest inaczej, owca nadal żyje po strzyżeniu. Jednak owszem nie jest to dla niej proces naturalny.

Tutaj można naprawdę długo pisać, każdy ma na to swoje zdanie, ja swoje mogę wytłumaczyć na PW.

A odpowiadając na Twoje pytanie, garnitury, swetry mam wszystkie z wełny.

Buty... większość jest z tworzyw sztucznych, sportowe. Buty eleganckie mam tylko dwie pary, skórzane, owszem.

Krawaty nie muszą być wełniane w całości, ale wełna/len? Czemu nie.

Kiedyś to badaliśmy, kosztowo niestety mało atrakcyjne plus nasi dostawcy twierdzą, że bez żadnej domieszki jedwabiu, mieszanka wyłącznie len / wełna nie jest najlepszym materiałem na krawat. Nie próbowaliśmy jednak, z ciekawości wrócę do tematu po nowym roku, chętnie bym zbadał taki krawat organoleptycznie:)

Domieszka jedwabiu oczywiście też może być. :) Myślałem o tym, żeby po prostu nie dominował. Poszetka na pewno ma krawaty składające się w połowie albo dwóch trzecich z wełny, a reszta to jedwab i len - są przyjemne w dotyku i dobrze się wiążą. Kwestię ceny rozumiem, mówię o tym raczej w charakterze eksperymentu.

7 godzin temu, Republic of Ties napisał:

nasi dostawcy twierdzą, że bez żadnej domieszki jedwabiu, mieszanka wyłącznie len / wełna nie jest najlepszym materiałem na krawat.

Chyba nie tylko na krawat. Miałem cztery marynarki, takie na cieplejsze dni, z następujących mieszanek:

1. Len - jedwab (po połowie)

2. Wełna - jedwab (jedwabiu kilkanaście procent)

3. Wełna - len - jedwab (jedwabiu kilka procent)

4. Wełna - len (po połowie)

Trzech pierwszych chętnie używam, ostatnią oddałem, bo miała najgorszą relację chwyt - oddychalność - gniotliwość. A co ciekawe, tylko ona była z tkaniny "markowej".

A krawatu wełna/len chyba w rękach nie miałem, za to len/jedwab i wełna/jedwab są bardzo częste.

W zeszłym tygodniu odebrałem przesyłkę z trzema krawatami. 

Pierwszy raz zrobilem zakupy w RoT. Muszę przyznać, że przesyłka błyskawiczna, a  kontakt z obsługą sklepu www naprawdę bardzo dobry. Krawaty zapakowane w ładne firmowe pudelko. Więc jak ktoś potrzebuje krawat na prezent to w sam raz.  Zamówiłem dwa krawaty jedwabne i jednego knita.  Knit już miałem na sobie w weekend. Dobrze się wiąże, a wygląda świetnie. Zresztą wszystkie trzy krawaty prezentują się doskonale. Do tej pory, używałem krawaty z firm które można spotkać w centrach chandlowych ( bytom, vistulia, wolczanka). Teraz napewno już nigdy u nich nic nie kupię. Właśnie stałem się stałym klientem Republic of Ties.