Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Beny23 Napisano 20 Listopad 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Dzisiaj miałem przyjemność i wyjątkowe szczęście uczęstniczyć w trunk show i zamówić dwie pary Maison Corthay z Paryża.Pierre Corthay zaczynał uczyć się fachu w Les Compagnons du Tour de France. Później rozwijał talent w John Lobb Paris, a następnie był szefem produkcji butów bespoke w Berluti. Jego nowa firma Maison Corthay jest bardzo dobrym przykładem że warto mieć wpływowych i bogatych klientów, bo marka zaczęła się rozwijać jak sułtan Brunei zamówił naraz 150 par bespoke w 1992 roku. Jedna para bespoke to 6000 Euro i 54 godziny pracy, więc Pierre Corthay zatrudnił swojego brata i zaczął rozwijać markę.W 2001 roku bracia wprowadzili obuwie RTW. Dzisiaj firma zatrudnia 22 osoby przy produkcji butów a Pierre jest dyrektorem artystycznym. Marka zaczęła się prężnie rozwijać po zatrudnieniu specjalistów od business development i zaczęli sprzedawać swoje dzieła sztuki globalnie. Niestety Pierre wczoraj odwołał swój przyjazd z powodów rodzinnych, ale był godnie reprezentowany przez François Pourcher’a Communication Directora i Randy’ego Federgreen’a Global Whole Sale Directora.Rozmawialiśmy dobre 2 godziny i przekonałem się w różnicy salesmanship między amerykańskim specjalistą od sprzedaży i francuskim. Ich podejście było tak radykalnie różne że byłem bardzo zaskoczony, ale dobrze działo to na klientów bo kupujący z różnych krajów czuli świetną atmosferę i kupowali po kilka par naraz. Przekrój geograficzny klientów był duży od Rosji, Arabii Saudyjskiej przez Francję, Polskę, USA i Japonię.Przechodząc do butów był to największy trunk show Corthay poza Francją. Co ciekawe firma ma już sklepy w głównych miastach każdego większego rynku na którym sprzedaje ale nadal w Nowym Yorku nie ma flagship store, a jego miejsce zajmuje Leffot, chociaż obecni są w Neiman Marcus i Sachs Fifth Avenue. Pytałem Randy’ego czy podobne buty są dostarczane do tych sklepów ale stwierdził że przez to że klienci dużo podróżują i odwiedzają butiki na całym świecie to każdy sklep ma spersonalizowaną kolekcję i tylko 2 pary są identyczne w każdym ze sklepów.Corthay oferuje buty bespoke, MTO i RTW i produkuje około 3000 rocznie z czego 100 bespoke na które trzeba czekać do 18 miesięcy. Buty kosztują od $1600-$1750 za RTW, ponad $2000 za MTO i $6500 (6000 Euro) za besopoke.Wybór skór jest niesamowity bo mają w ofercie praktycznie wszystkie skóry o jakich mi wiadomo że można z nich robić buty.Mają 5 różnych typów podeszw od skórzanych, przez różne ciekawe man made materials (pianka której jeszcze nigdzie nie widziałem), commando sole i połączenie skóry z podeszwą wibram.Można sobie zażyczyć steel toes które są wkrajane w podeszwę na czubku. Customization jest niesamowite bo dosłownie każdy element w bucie można zmienić przy opcji MTO, od koloru, wykończenia przez materiały użyte i zastosowaną patynację.Corthay stosuje kilka patentów których nie widziałem u żadnego innego producenta.Casanova toe shape to wykończenie noska które wygląda jak na poniższym zdjęciu.Mają też opcję dla klientów którzy dużo latają po świecie i często muszą zdejmować buty na lotnisku którą też prezentuję poniżej. 2 kawałki gumy są wszywane na cholewce tak żeby łatwo było zsuwać buty przy kontroli na lotnisku. Mi się ten patent średnio podoba bo obniża klasę buta ale to bardzo praktyczny patent i z tego co mówił François bardzo popularny.Ja miałem wyjątkowe szczęście bo jako jedyna firma której trunk show widziałem od tej pory mieli aż trzy pary w moim rozmiarze i tęgości co przekonało mnie do zakupu. Zamówiłem dwie pary z mierzonych trzech. Jako że moje stopy są dość tradycyjnie zbudowane bez udziwnień a rozmiar wacha się w zależności od marki od US12.5 do US14. Akurat mieli po parze od US13, przez US13.5 do US14 i trzy różne tęgości kopyta. Mi najlepiej odpowiadały 13.5 z kopytem pullman.Poniżej prezentuję modele butów RTW, MTO i bespoke. Oczywiście na początek moje nowe ”dzieci”.Wiśniowa skóra z wielbłąda, która zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. W ofercie mają 5 kolorów wielbłąda. Co ciekawe skóry pochodzą z garbarni w Abu Dhabi, UAE której właściciel jest wiernym klientem Corthay. Zaczęli współpracę w 2012 roku i od tej pory znalazły się w stałej ofercie. Co mnie najbardziej zdziwiło to fakt że za skórę wielbłąda w RTW nie liczą sobie extra i tym bardziej zachęciło mnie do tego modelu. Skóra wielbłądzia jest 3 razy bardziej sprężysta od french box calf więc zakochałem się w tych wholecuts od pierwszego spojrzenia.Drugi model który mnie zaintrygował to fioletowy antiquated French box calf model z ciekawym sznurowaniem. W różnym świetle patyna wygląda inaczej przez co nadawać się będą i do garnituru i casualu.Casanova toe shapehttp://images.tapatalk-cdn.com/15/11/19/e109301e9d39ddc1bea6f27d7be79521.jpgPatent z dwoma kawałkami gumyhttp://images.tapatalk-cdn.com/15/11/19/a4008c251a62992b36a3e0dca4b262be.jpgPrzekrój i budowa buta GYW RTWhttp://images.tapatalk-cdn.com/15/11/19/9e928e58ee0a241dbe5aa502ae5e2203.jpgProces powstawania kopyta bespokehttp://images.tapatalk-cdn.com/15/11/19/abd625b274f3a914c3acd53fd51c76d6.jpgZamówiłem także parę dla mojej significant other bo akurat robią rozmiary od US4. Spodobało się jej wiązanie i kolor.http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/19/d40b96b13ee1b7a77386279484ca26c2.jpgWięcej zdjęć z trunk show wrzucę później jak bedę miał wolną chwilę. Szczerze polecam Corthay bo robią nietuzinkowe buty w bardzo interesujących kolorach/patynach które odświeżą każdą kolekcję. Będąc w Paryżu koniecznie odwiedźcie ich flagship store bo jest co oglądać. Jak jeden z klientów ładnie podsumował te buty śnią mu się po nocach a jest szczęśliwym posiadaczem 4 par. Dzisiaj zamówił następne dwie. Drugi klient stwierdził ze te buty są jak ciężkie narkotyki. Kupisz/spróbujesz raz i jesteś uzależniony do końca życia. Mam nadzieje że mi zamiłowanie do butów nie przejdzie, ale raczej się na to nie zapowiada 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Naprawdę Beny super czyta się Twoje relacje. Serdecznie dziękuję za Twoje chęci podzielenia się z nami wrażeniami z miejsc, w których pewnie większość z nas nigdy sama się nie znajdzie Pozdrawiam i życzę kolejnych ciekawych spotkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Buty mi się nie podobają, ale relacja z trunk show podoba mi się bardzo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Dzięki za kolejną świetną relację! Czy to błąd wyświetlania na moim monitorze, czy buty z wielbłąda mają różnokolorowe sznurówki (różowe i brązowe)? Jeżeli tak, to jest to dosyć dziwne Sama podeszwa też nie zachwyca wyglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Kolejna świetna relacja z pierwszej ręki. Wielkie dzięki. Zwłaszcza że niektóre ich patynacje są dla mnie wzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 20 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Dziękuję Panowie, staram się zapamiętywać wszystkie szczegóły i zadaję dużo pytań. A co bardziej interesującej parze robię zdjęcia do własnego katalogu pomysłów na przyszłe pary. @arsen Kilka przykładów patynacji dla Ciebie A dla wielbicieli egzotyki a szczególnie @damiance znalazłem taką wyjątkową parę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 ...przekonałem się w różnicy salesmanship między amerykańskim specjalistą od sprzedaży i francuskim. Ich podejście było tak radykalnie różne że byłem bardzo zaskoczony.. @Benny23, wiem, że to nie jest główny temat tego wątku, ale zaintrygowałeś mnie tym stwierdzeniem - możesz je rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Buty mi się nie podobają, ale relacja z trunk show podoba mi się bardzo! Zgadzam się w tym sensie, że buty są bardzo oryginalne i unikalne, jednak wzornictwo nie każdemu przypadnie do gustu. Wg mnie niektóre modele są przekombinowane - jednak nie da się w tych cenach sprzedawać "zwykłych" butów, nawet bardzo dobrych. Muszą się czymś wyróżniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Dzięki za obszerną relację. Ten nosek z okrutnym czarcim łbem jest zrobiony tylko patyną, czy fizycznie są tam wklęsłe miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Zgadzam się w tym sensie, że buty są bardzo oryginalne i unikalne, jednak wzornictwo nie każdemu przypadnie do gustu. Wg mnie niektóre modele są przekombinowane - jednak nie da się w tych cenach sprzedawać "zwykłych" butów, nawet bardzo dobrych. Muszą się czymś wyróżniać. Da się, John Lobb ma bardzo klasyczne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 20 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Dzięki za obszerną relację. Ten nosek z okrutnym czarcim łbem jest zrobiony tylko patyną, czy fizycznie są tam wklęsłe miejsca?Fizycznie przez modelowanie kopyta oraz podkreślone patyną. Mają także modelowanie czubka podeszwy w podobny sposób jako opcję która jeszcze bardziej podkreśla ten ozdobnik.@Marcines John Lobb to trochę inna polka. Mają modele na poziomie Corthay ale nie pozycjonowałby ich w tej samej lidze co G&G czy Corthay które są małymi manufakturami w porównaniu z John Lobb czy Berluti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Ja tylko zwróciłem uwagę, że "da się" sprzedawać bardziej klasyczne modele w tej półce cenowej. A co do samych butów pierwszy model w ogóle do mnie nie przemawia, uważam, że jest po prostu brzydki. Drugi jest o wiele ładniejszy, jedynie przyszwa dziwnie wygląda przez to sznurowanie, gdyby nie to, podobałby mi się bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Fizycznie przez modelowanie kopyta oraz podkreślone patyną. Mają także modelowanie czubka podeszwy w podobny sposób jako opcję która jeszcze bardziej podkreśla ten ozdobnik. @Marcines John Lobb to trochę inna polka. Mają modele na poziomie Corthay ale nie pozycjonowałby ich w tej samej lidze co G&G czy Corthay które są małymi manufakturami w porównaniu z John Lobb czy Berluti. Czy możesz doprecyzować, którą stawiasz wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Przypomnę, że Corthay to więcej niż oryginalność, ale też świetne kopyta nie odbiegające od klasycznych wzorów, a raczej będą ich twórczym rozwinięciem, a także dobrze rozumiana innowacyjność (w szczególności patynowany zamsz). Trochę nie wypada się cytować, ale trudno - moja relacja z paryskiego zakładu Corthay sprzed dwóch lat: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/265-ciekawe-buty-fotografie-opisy-itpitd/?p=96992 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Buty piękne, zarówno derby jak i oxfordy. To nie wina butów, że zostały zaprezentowane tak niekorzystnie. @Beny23, czy mógłbyś na takie pokazy zabierać lepszy aparat? Wydaje mi się ponadto, że masz dość wysokie podbicie, przez co wiele z prezentowanych przez Ciebie butów wypada niekorzystnie z tą ogromną "dziurą" u góry. Te buty najlepiej wypadają na szczupłej stopie z niskim podbiciem. Ponadto buty są nienakremowane, bez lustra, co także odbiera im urok. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że podeszwa w "wielbłądzie" to koszmar ale buty piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 20 Listopad 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Podeszwa w wielbłądzie to czysta praktyka idealna na deszcz i śnieg i twarde chodniki nowojorskie. Nie wyglada pięknie ale dla mnie ma duża wartość użytkowa jako że nie zeluje butów. Zgadzam się ze powinienem zabierać lepszy aparat tylko problem w tym że ja chodzę na trunk shows jako klient i gdybym przychodził z moim Canonem to producenci traktowaliby mnie jako bloggera albo dziennikarza czego chcę uniknąć, dlatego więc zdjęcia robię aparatem w telefonie. Buty mogą się podobać lub nie to kwestia gustu. Ja myśle ze dojrzałem do Corthay bo wcześniej ich modele były dla mnie trochę za ekstrawaganckie. Moim zdaniem są warte swojej ceny szczególnie że oferują fasony które wymyślił Pierre'a. Stawiam Corthay i G&G wyżej od Johna Lobb'a z kilku względów. Większość C-suite w każdej większej korporacji chodzi w JL natomiast brandy bardziej butikowe są dla koneserów. Jakość wykonania i customization także grają swoją rolę. Leffot sprzedaje JL oraz na UES jest ich sklep w którym bywam ale do tej pory nie jestem przekonany czy szczególnie zachwycony. Buty robią klasyczne i piękne ale jak dla mnie wolę dopłacić extra i mieć coś oryginalnego i niepowtarzalnego bo zawsze mogę kupić brytyjskie klasyki. Chociaż myśle ze na pare bespoke JL się skuszę następnym razem będąc w Londynie bo odwiedzajac rodzine w tym deszczowym mieście warto mieć na sobie buty zbudowane solidnie i z przeznaczeniem na brytyjską pogodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EXOXE Napisano 20 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2015 Piękny aligator ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Elastic side wholecuts to coś doprawdy obrzydliwego w tym wykonaniu (vide "Patent z dwoma kawałkami gumy") - modele cleverley z podobnym rozwiązaniem wyglądają IMO o niebo lepiej. Wiedenki z przykładów patynowania całkiem ładne i jak na tą firmę - bardzo klasyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi