Jan M. Krawczyk Napisano 27 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2015 Jeśli będzie do czego. Już jednej parze na trasie od taksówki do mieszkania zdażyło się zaginąć w niejasnych okolicznościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 31 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2015 Kupiłem przez pomyłkę krem i pastę o ton za jasne - medium brown zamiast brown. Czy po ich użyciu buty po prostu będą jaśniejsze, ale wciąż zachowają normalny wygląd, czy lepiej nie próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 31 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2015 Kupiłem przez pomyłkę krem i pastę o ton za jasne - medium brown zamiast brown. Czy po ich użyciu buty po prostu będą jaśniejsze, ale wciąż zachowają normalny wygląd, czy lepiej nie próbować? Jeśli położysz za dużo środków, albo skóra jest z kategorii "nieprzyjmujących", to będziesz miał jedynie jaśniejsze smugi w miejscu zgięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 31 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2015 Fakt, zrobiły się smugi. W ogóle dziwna sprawa: wedle oznaczenia krem i wosk mają taki sam kolor, ale faktycznie ten pierwszy jest sporo jaśniejszy. Drugi pasuje akurat. Nie wiem, z czego to wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurov Napisano 1 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2015 Miałem podobnie, bardzo mnie to wkurzało, zakupiłem w końcu kosmetyki we właściwym kolorze, a te czekają sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dublekil Napisano 1 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2015 Kupiłem przez pomyłkę krem i pastę o ton za jasne - medium brown zamiast brown. Czy po ich użyciu buty po prostu będą jaśniejsze, ale wciąż zachowają normalny wygląd, czy lepiej nie próbować? Właśnie jeśli chcesz jak najdłużej zachować oryginalny kolor butów to musisz zastosować krem o odcieniu jaśniejszym niż buty. Zawsze kosmetyki pogłębiają i trochę przyciemniają kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ngomes Napisano 19 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2015 Czy ktoś zna skuteczny sposób na czyszczenie podeszw crepe w desert boots? Chodzę w nich tylko okazjonalnie, ale z każdym wyjściem podeszwy stają się coraz bardziej czarne, a brud powoli wtapia się w podeszwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 19 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2015 Właśnie jeśli chcesz jak najdłużej zachować oryginalny kolor butów to musisz zastosować krem o odcieniu jaśniejszym niż buty. Zawsze kosmetyki pogłębiają i trochę przyciemniają kolor. To nieprawda- za jasne kosmetyki mogą brzydko odbarwiać się na zgięciach. Jeśli mam do wyboru za jasne lub za ciemne to zawsze wybieram ciemniejsze. Zresztą na multirenowacji też tak radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 19 Wrzesień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2015 Można stosować jaśniejsze kosmetyki, nic nie stoi na przeszkodzie (sam często tak robię). Warunek jest jeden, muszą być bardzo dobrej jakości, w przeciwnym razie rzeczywiście mogą pojawiać się odbarwienia na zgięciach. Dotyczy to też i postępowania w drugą stronę, czyli nakładania ciemniejszego kremu. Jeżeli krem dobrze się nie wchłonął, lub też wchłonął, ale pigment pozostał na powierzchni skóry, to będą pojawiać się jaśniejsze przebarwienia w miejscach pracy cholewki butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 18 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2015 Szanowni Koledzy, czy po użyciu Saphir Renovator Cream można bez obaw nakładać krem innej marki, czy wskazane jest użycie wyłącznie Saphir Pommadier Cream? Pozdrawiam Marcin Jarosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dublekil Napisano 18 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2015 Możesz mieszać marki kosmetyków dowolnie. Btw. Saphir jest drogi (ale dobry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 18 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2015 Dzięki za odpowiedź. Bałem się, że mogą być problemy z wchłonięciem kremu wynikające z użycia danego medium w kosmetykach różnych firm. Do tej pory używałem kosmetyków Saphir ale akurat tym razem chcę kupić krem Famaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HungryTowel Napisano 21 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2015 Otóż mam parę Timberlandów z nubuku. Nie podoba mi się ich kolor to po pierwsze, po drugie denerwuje mnie to że wszystko się na nich odznacza. Chciałbym je wypastować żeby były takie bardziej błyszczące, podobne do starej skóry. Boję się że się zniszczą. Ktoś już tak robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 Otóż mam parę Timberlandów z nubuku. Nie podoba mi się ich kolor to po pierwsze, po drugie denerwuje mnie to że wszystko się na nich odznacza. Chciałbym je wypastować żeby były takie bardziej błyszczące, podobne do starej skóry. Boję się że się zniszczą. Ktoś już tak robił? zależy jak definiujesz "zniszczą" bo na pewno nie będzie to już nubuk a raczej "nubuk olejowany". Poszukaj odpowiedzi na forum wbutach.pl i rozważ za i przeciw. http://www.wbutach.pl/forum/14-trekkingowe-taktyczne-glany/ Być może ważne sa niuanse, np. czy te buty mają membranę gore-tex. Gdybym miał testować pomysł to skierowałbym się w stronę produktów typu Lotion, HP Oil, Combi z oferty Saphir, ale najlepiej skonsultuj temat z użytkownikiem naszego forum: https://forum.butwbutonierce.pl/user/17-saphirpl/ pozdr D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 22 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Październik 2015 Czy jest jakieś środek, który dogłebnie usuwa naniesiony nanoprotector z zamszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Koncentrat Saphir Omnidaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Zależy czy to nubuk olejowany, na którym wszelkie rysy czy zagięcia odznaczają się w sposób naturalny i tak ma być, bo taka uroda tej skóry. Czy też tradycyjny nubuk, który Ci się po prostu eksploatuje i brudzi. Można wiele, ale zrób najpierw fotografie obrazujące problem, a następnie podrzuć je mailem na adres multirenowacji, albo na wyżej wspomniane forum, a na pewno ktoś podrzuci jakieś konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 23 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Tylko dodam ze swojego doświadczenia, że ten środek jest bardzo mocny i trzeba uważać. Po jego zastosowaniu raczej konieczne będzie użycie renowatora, bo kolor butów będzie jaśniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 23 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Październik 2015 Zgadza się to silny środek, ale pamiętajmy, że Omnidaim to koncentrat, którego moc możemy regulować poprzez rozcieńczanie. Jeżeli oczekujemy łagodniejszego działania, należy koncentrat bardziej rozcieńczyć. Jeżeli szukamy czegoś łagodniejszego polecam Nubuck Suede Cleaner Tarrago. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 24 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Październik 2015 1. Czy Cleaner Tarrago również usunie NanoProtector jak Omnidaim? . Jeżeli oczekujemy łagodniejszego działania, należy koncentrat bardziej rozcieńczyć. Jeżeli szukamy czegoś łagodniejszego polecam Nubuck Suede Cleaner Tarrago. 2. Jeżeli po użyciu Omnidaim koniecznie trzeba odnowić kolor, a nie jestem zadowolony z renowatora w sprayu to czy można użyć farby do malowania. Buty to ciemny brąz, wiec myślę, że do odnowienia koloru będzie ok? 3. Chciałbym zakupić środki Saphir również do skory licowej. Czy Renomat się stosuje zamiennie z Renowatorem w kremie? Czy stosujemy Renomat, potem Renowator, Pompadier i ewentualnie pastę? Z góry przepraszam za pytania, ale za dużo środków do wyboru i nie ogarniam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 25 Październik 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2015 1. Czy Cleaner Tarrago również usunie NanoProtector jak Omnidaim? Powinien sobie poradzić. 2. Jeżeli po użyciu Omnidaim koniecznie trzeba odnowić kolor, a nie jestem zadowolony z renowatora w sprayu to czy można użyć farby do malowania. Buty to ciemny brąz, wiec myślę, że do odnowienia koloru będzie ok? Nie zawsze po użyciu Omnidaim regeneracja koloru jest konieczna. Zależy od stopnia rozcieńczenia koncentratu, jakości wykończenia skóry, sposobu czyszczenia ... jeżeli natomiast po czyszczeniu uznasz, że taka opcja jest konieczna, to po prostu trzeba to zrobić i nie jest to nic strasznego. Kolor zamszu co jakiś czas trzeba regenerować, tak jak kolor licówek. Farba oczywiście jest opcją, jeżeli renowator Ci nie podchodzi. 3. Chciałbym zakupić środki Saphir również do skory licowej. Czy Renomat się stosuje zamiennie z Renowatorem w kremie? Czy stosujemy Renomat, potem Renowator, Pompadier i ewentualnie pastę? Renomat to silny chemiczny cleaner, który polecam stosować raczej bardziej zaawansowanym użytkownikom lub tam, gdzie łagodniejsze środki nie dały rady. Renovateur Cream Saphir to naturalny środek, który poza właściwościami czyszczącymi posiada zdolność regeneracji skóry i na początek ten właśnie produkt polecam. Pommadier Cream i Pate de Luxe oczywiście tak. Ten poradnik powinien Ci nieco pomóc na początku przygody z Pielęgnacją Butów przez duże "P" http://pastadobutow.pl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 25 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2015 Świetnie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinJarosz Napisano 28 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2015 Szanowni Koledzy, mam pytanie odnośnie szczotkowania. Czy używacie tej samej szczotki do oczyszczenia z kurzu i wstępnej polerki po nałożeniu kremu, czy do tych czynności powinny być osobne szczotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 29 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 Używam tej samej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dublekil Napisano 29 Październik 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2015 Do usuwania wszelakiego kurzu mam szczotkę o twardym włosiu, używam do wszystkich butów. Do polerek miększe włosy i tu podział na brąz i czerń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi