jan000 Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Witam wszystkich serdecznie. Mam kilka pytań odnośnie bieżącej pielęgnacji obuwia, bo często pojawia się to określenie. Chciałbym rozwiać swoje wątpilwości. Czy mam rozumieć, że podczas "codziennej" pielęgnacji wystarczy wyszczotkować buty, usunąć zabrudzenia, ew. przetrzeć wilgotną szmatką? Czy jeśli stosuję krem pommadier, to czy podczas bieżącej pielęgnacji muszę go nakładać za każdym razem? Czy wystarczy może delikatnie uzupełnienić i w tym miejscu nasuwa mi się pytanie? Czy przed nałożeniem kremu wystarczy wyszczotkować buty, przetrzeć z kurzu czy trzeba je umyć? Podkreślam, że piszę o bieżącej pielęgancji, a nie poważniejszym zabiegom SPA. Bo w sumie nie wiem jak dokładnie dbać o obuwie na codzień i w którym momencie nakładać krem. Proszę o wyjaśnienie. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 9 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2014 Ja mam prostą zasadę - po powrocie do domu buty wędrują na prawidła, po czym funduję im porządne czyszczenie/glancowanie miękką ścierką bawełnianą. Jeśli po tym zabiegu wyglądają idealnie, wędrują po pudełka (chyba, że to już 3-4 raz, wtedy stosuję krem i pastę na czubki, po czym bez glansowania wkładam do pudełka). Wilgotna szmatka - nie, to chyba nie jest dobry pomysł, przynajmniej jeśli buty nie wymagają mycia (nie są pokryte błotem itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan000 Napisano 12 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2014 Dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nytalith Napisano 13 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 Czy świeżo kupione buty powinno się pastować przed noszeniem? Czy najpierw ponosić jak dał producent a jakieś bardziej złożone zabiegi pielęgnacyjne dopiero gdy będzie potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 13 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 To zależy Przykładowo jeżeli skóra jest przesuszona warto nałożyć na nią krem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 Ja zawsze zaczynam od pielęgnacji - cholera wie, jak długo i gdzie leżakowały. Być może również nakremowanie ma jakiś wpływ na sposób załamywania się skóry (oczywiście, mam na myśli, że to ułatwia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 Niektórzy polecają najpierw pochodzić, a przy pierwszej konieczności czyszczenia wziąć się za gruntowną pielęgnację. Osobiście jednak nie do końca zgadzam się z takim podejściem. Moim zdaniem krem na nowo zakupionych butach to absolutne minimum. Polecam wpis na ten temat: http://pastadobutow.pl/05_jak-zadbac-o-nowa-pare-butow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nytalith Napisano 13 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2014 Dzięki Zabieram się zatem za robienie lusterka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steppenwolf Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Mam pytanie odnośnie pielęgnacji butów z shell cordovan - czy do ich pielęgnacji używa się wosku? Polecono mi ten produkt jako jedyny środek do "codziennej" (a w zasadzie rzadszej) pielęgnacji. http://multirenowacja.pl/cordovan-krem-75ml-cordovan-cream-saphir-medaille-d-or-1925-paris.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Ten krem wystarczy, choć podejść do zagadnienia jest wiele, łącznie z kością, co u nas chyba się jednak nie przyjmie Tu jedno z nich: http://www.hangerproject.com/shoe-care-guide/polishing-shell-cordovan/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Zwykły krem pommadier też załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 22 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Bo on nie jest taki "zwykły" Ale to prawda - Pommadier Cream też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 25 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 Kilka fajnych przykładów, obrazujących dlaczego warto ... Na stronie więcej: http://www.mathieudevoir.com 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 Kolega prosi o pomoc: Mam problema widocznego na zalaczonych fotach. W zimie przemoczylem buty, potem walzylem z sola, bylo zmywanie woda z mydlem do skor, potem jeszcze po czasie odsalacz, renowator. Zostaly male przebarwienia przy podeszwie ktore dalo rade ukryc pod kremem ale wczoraj spacer w deszczu mnie dobil. Sol wylazla w kilku miejscach. Zmylem odsalaczem, mleczkiem Terago ale dzis z rana byly nadal paskudne plamy i znow sol wiec odsalacz i Renowator.Co o tym sadzisz? Jak je naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 Odsalacz nic nie da. Może na jakieś drobne zasolenia i zastosowany od razu; w przypadku wniknięcia głęboko wg mnie jedynie porządna kąpiel w mydle może pomóc. Trzeba koledze pokazać samouczek Immune (opis regeneracji butów po zimie); wg mnie kluczowa jest faza mycia, która wypłucze sól. Niestety, z reguły spowoduje częściową utratę koloru, ale to da się naprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 29 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 Też mi kiedyś podczas deszczu wychodziła zimowa sól (zagarnięta zanim poznałem produkty od Daniela).Wychodziła wielokrotnie. Za każdym razem Renomat na wacik i czyszczenie wacikiem tylko w jedną stronę (aby nie rozprowadzać tej soli po skórze). Po 4 czy pięciu takich pełnych akcjach.. sól przestała wychodzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 29 Maj 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 Trzeba koledze pokazać samouczek Immune (opis regeneracji butów po zimie); wg mnie kluczowa jest faza mycia, która wypłucze sól. Niestety, z reguły spowoduje częściową utratę koloru, ale to da się naprawić. Ten schemat (nawet w okrojonej wersji) sprawdził się już w wielu przypadkach - także pozostaje mi przytaknąć -> LINK Co do regeneracji koloru, kluczowym produktem będzie Juvacuir + wykończenie Pommadierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 21 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2014 Mały offtop aczkolwiek w temacie pielęgnacji - czy po nałożeniu kremu/pasty szczotką do nakładania, pozwalacie zostać na szczotce resztce kremu/pasty, czy myjecie szczotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2014 Powinno się myć. Mi się nigdy nie chciało i przerzuciłem się w konsekwencji na stare skarpetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 21 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2014 Mam problem dotyczacy moich oxfordow CT w kolorze średni brąz. Mianowicie na załamaniach skóry wychodzi jaśniejszy kolor. Używam do nich kremu w podobnym kolorze i po nałożeniu i wypolerowaniu jest ok, niestety po założeniu butów po kilku metrach jaśniejszy kolor wychodzi. Czy to może być kwestia słabej jakości skóry? W loake 1880 nie mam tego problemu mimo że używam tego samego kremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 21 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Czerwiec 2014 Może za dużo go nałożyłeś? Ja krem stosuje co kilka miesięcy - częściej jeżeli skóra wygląda na przesuszoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 22 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2014 Problem pojawił się już po zakupie zanim je nakremowałem. Miałem nadzieje, że właśnie krem pomoże. Piszesz , że krem stosujesz co kilka miesięcy, a co stosujesz do codziennej pielęgnacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 22 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwiec 2014 Szczotkę i pastę jeżeli akurat obtarłem nosek albo piętę. Z tym, że ja daną parę butów zakładam średnio raz na tydzień-dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ninjin Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 może spróbuj je reklamować, może to jakaś wadliwa para ci się trafiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal83 Napisano 27 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2014 Mam jedno krótkie pytanie. Jakim specyfikiem potraktować te buty: http://www.riccardo.pl/on/buty-meskie/mokasyny/timberland-classic-2-eye-6628r Skóra jest jakaś dziwna, nie wiem czy to nubuk czy jakiś inny wynalazek. Dziękuję i pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi